Kezdőlap Címkék Irina Verescsuk

Címke: Irina Verescsuk

A háború 79. napja – Sikerül evakuálni az Azovstalban rekedt harcosokat?

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes – az ideiglenesen megszállt ukrajnai területek reintegrációjáért felelős minisztere közölte, hogy Törökországon keresztül folynak a tárgyalások a katonaság Azovstalból való evakuálásáról. – a súlyos sebesültekkel kezdődik.

 

“Új tárgyalási kört kezdtünk a különleges hadművelet ütemtervéről. Kezdjük a súlyos sebesültekkel. Ott van a Vöröskereszt, ők ma (május 12-én – a szerk.) találkoznak az oroszokkal. Tárgyaltak velük, valamint egyeztetések folynak az ENSZ-szel is.

Szeretnénk, ha aláírnának egy dokumentumot az Azovstalból való kitelepítés pontosan pontos menetrendjéről.”

pravda.com.ua

Verescsuk pontosította, hogy Törökország beleegyezett, hogy közvetítőként lépjen fel a jelenlegi tárgyalási fordulóban. Elmondása szerint a különleges művelet több szakaszból áll majd. Az első a súlyos sebesültek evakuálása.

Azovstalban pincerendszerében jelenleg az Azov zászlóalj harcosai, a fegyveres erők, a rendőrség és a határőrség katonái és tisztjei várják a kimenekítésüket.

Elmondta, hogy május 12-én a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának képviselői találkoztak Oroszországban, hogy összehangolják a különleges evakuálási művelet első szakaszát.

Az Azovstalt védő ukrán katonák arról számoltak be, hogy közel 600 sebesült katona tartózkodik az üzem területén, de a halottak és sebesültek száma napról napra nő.

A mariupoli ukrán harcosok elhunyt védőinek számát nem nevezik meg.

Verescsuk korábban azt mondta, hogy most csak 38 súlyosan sebesült (fekvő) harcosról tárgyal az ukrán fél , és ha sikerül 38  harcost kicserélnünk, “tovább lépünk”.

Emellett Oroszország kijelentette, hogy kész folyosókat nyitni a civilek evakuálására az ukrán hatóságok által ellenőrzött területekre és külföldi országokba.

  • Az orosz csapatok ma reggel (május 13.) megpróbáltak betörni az azovsztali acélgyárba – jelentette Peter Andryuscsenko mariupoli polgármester tanácsadója. Az ukrán vezérkar szerint Oroszország folyamatosan ágyútűz alatt tartja a komplexumot, miközben blokkolja az Azovstal védőinek kijutását. Az ukrán katonák továbbra is tartják a mariupoli acélgyárat, de többször is felszólították az ukrán és a világ vezetőit, hogy találják meg a módját, hogyan tudják kijuttatni őket az ostromlott üzemből.

A háború 26. napja – (folyamatosan frissítjük)

 “A huszonötödik napja az orosz hadsereg keresi és nem találja az általuk kitalált” nácikat, akiktől állítólag meg akarták védeni népünket…

 

13:50 – Baerbock: az EU egymilliárd euróra emeli az Ukrajnának szánt katonai segélyt.

13:45 – Moszkva jelenleg nem látja előfeltételeit az orosz és az ukrán elnök közötti béketárgyalási találkozónak. “Egyszerűen nincs mit leszögezniük, nincsenek megállapodásaik, amelyeket be kellene tartaniuk” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax ügynökség szerint.

13:15 – Ferenc pápa feje heti beszédében arra buzdította „a nemzetközi közösség minden szereplőjét, hogy tegyenek valódi erőfeszítéseket ennek a visszataszító háborúnak a befejezésére”. Hozzátette: „mindez embertelen, sőt szentségtörés is, mert szembemegy az emberi élet szentségével”.

13:10 – Az orosz politikai és üzleti elit egyes képviselői állítólag fontolgatják Vlagyimir Putyin diktátor hatalomból való eltávolítását, hogy helyreállítsák a gazdasági kapcsolatokat a nyugati országokkal. Alekszandr Bortnyikovot, az orosz FSZB hírszerző ügynökség vezetőjét Putyin utódjának tekintik – állítja az ukrán katonai hírszerzés.

13:00 – 56-ra emelkedett a Luhanszk megyei idősek otthonában történt orosz tanktámadás áldozatainak száma. 

11:40 – Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint az oroszok által támogatott kelet- ukrajnai szeparatista vezető azt mondta, hogy több mint egy hétbe fog telni az ostromlott ukrán kikötőváros, Mariupol ellenőrzése.

11:10 – Az Európai Uniónak meg kell szerveznie az ukrán menekültek légi úton történő szétosztását a közösség külső határairól. Ezt Annalena Burbock német külügyminiszter jelentette be hétfőn Brüsszelben.

11:00 – Visszatértek annak a humanitárius konvojnak a sofőrjei, akiket a megszállók Harkiv régióban fogva tartottak Vovchanszk felé. 

10:35 – Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője elmondta, hogy a NATO-országok dönthetnek úgy, hogy csapatokat küldenek Ukrajnába, bár az Egyesült Államok nem küld csapatokat.

09:55 – Josep Borrell uniós külügyminiszter kijelentette, hogy az Európai Unió kész megvitatni az Oroszországgal szembeni szankciókat az olajszektorban, és súlyos háborús bűnnek nevezte a mariupoli eseményeket. Megerősítette, hogy a miniszterek megvitatják az Oroszországgal szembeni olajembargó bevezetésének lehetőségét. 

09:25 – Nagy Britannia miniszterelnöke, Boris Johnson azt fontolgatja, hogy Kijevbe utazik, hogy kifejezze támogatását Ukrajna Oroszország elleni harca iránt.

09:15 – Március 21-én reggel Odesszát a haditengerészeti tüzérség ágyúzta, áldozatok nem voltak.

09:10 – Nyolcra nőtt a kijevi Podilszkij kerületben lezajlott orosz csapás áldozatainak száma.

08:30 – Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson azt fontolgatja, hogy Kijevbe utazik, hogy kifejezze támogatását Ukrajna Oroszország elleni harca iránt.

08:00 – Az Európai Unió kormányai fontolóra veszik olajembargó bevezetését Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió kapcsán.

07:15 – Az Európai Unió kormányai fontolóra veszik olajembargó bevezetését Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió kapcsán.

06:40 – Dalip Singh, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese szerint az Egyesült Államoknak lehetősége van kiterjeszteni az Oroszország elleni szankciókat – írja a CNN.

06:25 – Putyin katonai kudarcok miatt támadja Ukrajna polgári lakosságát – mondja a Pentagon vezetője.

06:00 – Franak Vjacsorka, Szvitlana Tikhanovska fehérorosz ellenzéki vezető tanácsadója szerint “Fehéroroszország a gerillák országa. Hőseink megállítják az orosz vonatokat, megrongálják az orosz felszereléseket, szórólapokat osztanak szét, hogy megakadályozzák a fehérorosz csapatok belépését Ukrajnába. Ukrajna nyer, Fehéroroszország is felszabadul.”

04:55 – Robbanások hallatszottak Kijev Podilszkij kerületében, négy ember meghalt.

Klicsko

04:00 – Volodimir Zelenszkij elnök köszönetet mondott Ashton Kutchernek és Mila Kunisnak, hogy 35 millió dolláros adománygyűjtő kampányt indítottak az ukránok számára.

Twitter

03:35 – Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy az ország el kívánja kobozni a területén található orosz ingatlanokat.

02:55 – Az EU-szankciók hatálya alá tartozó három nagy fehérorosz bankot  – Belagroprombank, Belarus Development Bank és Dabrabyt Bank – leválasztották a SWIFT-ről.

01:45 – Szlovénia miniszterelnöke, Janez Janša bejelentette, hogy a szlovén diplomaták visszatérést terveznek Kijevbe – jelentette be Twitteren a miniszterelnök.

00:25 – Ukrajna hivatalosan is reagált Oroszország Mariupol átadásáról szóló ultimátumaira válaszként Ukrajna követeli, hogy az orosz katonaság azonnal nyisson folyosót a civilek számára, hogy Mariupolból Zaporizzsjába menekíthessék őket. Verescsuk,  a miniszterelnök-helyettese válaszában  felháborodott, hogy Oroszország elkezdte elrabolni és  deportálni embereinket Mariupolból Oroszországba. Követelte a humanitárius folyosók azonnali megnyitását és az elrabolt gyerekek és felnőttek szabadon engedését.

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-1586285317925355"
     crossorigin="anonymous"></script>

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK