Kezdőlap Címkék Ibolya

Címke: ibolya

Lapszem – 2018. április 26.

0

Ma Ervin napja van. A név Germán eredetű, a Herwin vagy az Erbwin névből. Jelentése: örökségnyelő. Olvassa el, hogy mit olvastunk az országos napilapokban!

Magyar Idők: Hülye járások ellenzéke

Nehezen boldogul a parlamenti demokrácia szabályainak értelmezésével a hazai ellenzék, vélhetően kell még némi idő ahhoz, hogy a legalapvetőbb tételt, a többségi elvet magukévá tegyék – írja a Magyar Idők. Legalábbis ezt mutatják az elmúlt napok, hetek eseményei, politikusok nyilatkozatai. Kétségtelen, hogy egy kiütéses vereség mindenkit megvisel, ilyenkor általában egy-két napig a sebeiket nyalogatják a vesztesek, utána azonban megrázzák magukat, felállnak, és először is felvázolják a kudarc okait, majd a megoldáson kezdenek dolgozni.

Persze a siker titka mindig az önkritika, annak feltárása, hogy miben hibáztak, mit kellene újragondolni, átalakítani, a személyi változtatásoktól a szervezeti felépítésen át a tartalmi kérdésekig. Nem áll szándékomban súgni az ellenzéki pártoknak, de ha vissza tudnak emlékezni 2002-re, akkor a Fidesz éppen csak alulmaradt, rendkívül szoros volt a választási eredmény, mégsem az ellenfeleket, a választókat, a médiát vagy az időjárást hibáztatta Orbán Viktor, hanem elkezdte a Fidesz néppárti átalakítását, bővítését, és megalapozta a 2010 óta tartó sikerszériát.

Népszava: Rogán csak blöffölt

Nem bővíti ki a kormány a Stop Soros! néven ismertté vált törvénycsomagot – közölte a Népszava érdeklődésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda (MK). Lapunk azután érdeklődött a csomag esetleges kiegészítéséről, hogy Rogán Antal, Orbán Viktor kabinetfőnöke az Origónak a közelmúltban adott interjújában azt mondta: a javaslatot „le kell porolni, újra elő kell venni”, és az „új körülményeket is szem előtt tartva” ki kell bővíteni. Az MK ezzel kapcsolatos kérdéseinkre annyit reagált: „a Stop Soros törvénycsomagot a kormány már benyújtotta, tartalma mindenki számára ismert. A javaslatot a kormány fenntartja”.

Ettől még persze nem lélegezhetnek fel a kormányzati célkeresztbe került civil szervezetek, hiszen a már benyújtott verzió is ellehetetlenítheti azokat. Ha a jogszabálycsomagot megszavazzák – márpedig a Fidesz szerint az elsők között fogadják majd el a javaslatot –, akkor lényegében bármely egyesületre, alapítványra rásüthetik a „migrációt támogató szervezet” bélyeget. Az új szabályok szerint a Belügyminisztérium felhatalmazást kapna a civilek titkosszolgálati ellenőrzésére. A menekültekkel foglalkozó civil szervezetek működését pedig a belügyminiszter engedélyéhez kötnék. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet szerint a javaslatcsomag a jogállami hatalommal való visszaélés, ami sérti a jogállamiság alkotmányos alapelvét.

Magyar Hírlap: Még nem készült el a volt főügyész cáfolata

Még nem készült el az az írásos beadvány, amellyel a Fenyő-gyilkosság ügyében Ihász Sándor egykori főügyész, a Fővárosi Főügyészség, majd a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség korábbi vezetője – ügyvédje kifejezésével élve – minden pontban cáfolja „abszurd, ténybelileg és jogilag megalapozatlan” meggyanúsítását – tudta meg a Magyar Hírlap.

Ihász Sándor főügyészt a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként.

Sajtóinformációk szerint Ihász szerdára ígérte, hogy benyújtják az írásos, mindenre kiterjedő cáfolatot, ám ez még nem történt meg, tudta meg lapunk. A gyanú szerint a főügyész – akinek munkaviszonyát tavaly december 31-én mondta fel Polt Péter legfőbb ügyész – 2017 októberében vette át Gyárfás Tamástól annak a kazettának a leiratát, amely állítólag Gyárfás és Portik Tamás beszélgetését rögzítette a Fenyő-gyilkossággal összefüggésben, s amellyel a Nap Tv egykori tulajdonosát zsarolták. Ihász ezt a dokumentumot a fiókjába tette, nem tett róla jelentést, holott tudomása volt arról, hogy 2017. október 31-én újraindult a nyomozás a Fenyő-gyilkosság felbujtója ügyében. A főügyésznek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához – áll a főügyészség közleményében.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK