Kezdőlap Címkék Hernádi Gyula

Címke: Hernádi Gyula

Időközi a hétvégén – két hét múlva már Hódmezővásárhelyen

Ma is tartanak időközit Magyarországon, a Győr-Moson-Sopron megyei Vámosszabadiban polgármestert és képviselőket választanak. Erre kevéssé figyel oda az ország – nem úgy, mint a közelgő hódmezővásárhelyi időközi-polgármester választásra. Ahol megvalósulni látszik az a széleskörű összefogás, amelyet sokan szeretnének április 8-án is.

 

Vámosszabadiban a képviselő-testület tavaly novemberi önfeloszlatása miatt kellett kiírni választást, amelynek keretében a polgármesteri posztért két független jelölt versenyez, egyikük a korábbi alpolgármester. A hat képviselő-testületi helyért hat független jelölt indul. 1381 ember jogosult a voksolásra.

Két hét múlva Hódmezővásárhelyen sokkal több izgalomra lehet majd számítani. Már csak azért is, mert ritka érdekesen alakult a hagyományosan Fidesz-uralta „Lázár-városért” folyó versenyben az ellenzéki összefogás. Ennek az is az oka, hogy ugyan volt már széles – és sikerrel is végződött – ellenzéki összefogás korábban is (Veszprémben például), de a helyzet most különösen kiéleződött, és az összes oldal tisztában van azzal, hogy

sok mindenre lehet majd következtetni az ott kialakuló eredményből a másfél hónapra rá esedékes országos választásokat illetően.

Ráadásul emeli a tétet – de legalábbis fokozza az érdeklődést -, hogy az átfogó ellenzéki összefogás itt egy olyan politikus – Márki-Zay Péter – támogatására alakult ki, aki korábban ismerten Fidesz-párti volt. Ahogy a minap az ATV-nek emondta: 2002-ben még tüntetett is a Fidesz mellett, 2006-tól már inkább populistának tartotta az akkori kampányt, viszont 2010-ben is még úgy gondolta, hogy az országnak a Fideszre van szüksége. Mint a Független Hírügynökségnek adott interjújában korábban elmondta:

ÉRZELMILEG KÖTŐDTEM A FIDESZHEZ, PÁRTTAG SOHA NEM VOLTAM. ISMERŐSEIMET, BARÁTAIMAT BIZTATTAM MINDIG ARRA, HOGY ORBÁN VIKTORRA ÉS A FIDESZRE SZAVAZZANAK, MERT ÚGY ÉREZTEM, HOGY EZ SZOLGÁLJA AZ ORSZÁG ÉRDEKÉT.

Mostanra azonban azoknak a csalódott fideszeseknek a táborát erősíti, akiket elriaszt és egykori pártjukkal szembeállít az a mérhetetlen korrupció, ami kialakult az országban a kormánynak és a kormányzó pártnak köszönhetően. Erről is beszélt a FüHü-nek, amikor kifejtette: úgy látja, hogy a korrupció uralta el az országot és jót tenne Magyarországnak, ha Orbán Viktor elveszítené az áprilisi választásokat. Szerinte személyében lehetséges alternatívát látnak az emberek, és ezt a baloldali pártok sem akarják megkérdőjelezni.

És az ellenzék szinte teljes számottevő spektruma fel is sorakozott a magát független, keresztény, konzervatív emberként jellemző Márki-Zay Péter mögé.

A Jobbiktól, az MSZP-n, az LMP-n keresztül egészen a DK-ig az ő támogatását kérik szimpatizánsaiktól – nem is indítottak saját polgármester-jelöltet.

Ő száll tehát harcba a hagyományosan fideszes – egykori Lázár-János irányította – város polgármesteri posztjáért. Ellenfele a jelenlegi alpolgármester, Hegedűs Zoltán és Van egyébként egy harmadik induló is: a volt szocialista Hernádi Gyula, akit pártja ki is zárt azt követően, hogy bejelentette, függetlenként indul a posztért.

Az időközit azért kellett kiírni, mert tavaly novemberben elhunyt a Lázárt 2012-ben váltó és az akkori időközin, majd az országos választáson nagy többséggel győztes Almási István.

Megy a kormányzati propaganda
Ami  hátszelet illeti: csak ebben a hónapban és csak a magyar állami hírügynökség, az MTI tudósításai között hét cikk és öt hosszú, önmagában is egy hírnek beillő kommenttel ellátott ingyenes kép volt, amely Hódmezővásárhellyel kapcsolatos pozitív híreket sugallt. Köztük például, hogy Kósa Lajos a Modern Városok Programjának keretében sok-sok milliárdokat ígért a városnak, illetve Lázár pozitív agrárfejleményeket ecsetelt. De volt a helyi önkormányzattól származó hír is: adókedvezményről döntöttek a helyi vállalkozók számára.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK