Kezdőlap Címkék Gertner Intézet

Címke: Gertner Intézet

Suszter a kaptafánál, avagy szakmai kérdésekben a miniszterelnök véleménye nem szempont

Az izraeli szakértők egy csoportja figyelmeztette az illetékes döntéshozókat, hogy Izrael az Omicronnal szemben egy hónapon belül védtelenné válhat. 

Izrael Pandémia Reagáló Csoportja és a COVID-19 Oltási Tanácsadó Testület azt javasolta, hogy Izrael adjon be egy negyedik oltást a leginkább veszélyeztetetteknek, beleértve az immunhiányos embereket, az időseket és az egészségügyi dolgozókat – ezt Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter elmondta a KAN News-nak.
Csakhogy az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója, Prof. Nachman Ash nem hagyta jóvá az ajánlást – pedig Naftáli Bennett miniszterelnök is üdvözölte a javaslatot – és lehet, hogy nem is fogja jóváhagyni, mivel egyre több adat jelenik meg az Omicron-változat súlyos fertőzésének valószínűségéről. Az Egyesült Királyságból és Dél-Afrikából származó tanulmányok most azt találták, hogy azok az személyek, akik megfertőződtek a variánssal, 20-80%-kal kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba, vagy ott kerülnek súlyos, válságos állapotba.

De miért tett javaslatot a bizottság, ha nem rendelkezett minden adattal?

„Egy-két hónapon belül az izraeli védettség szinte visszatérhet az oltások előtti szintre” – figyelmeztet a tudásközpont jelentése. „A Deltáról az Omicronra való átállás azt fogja eredményezni, hogy Izrael az ésszerűen védettből szinte nem védetté válik.”
Előadásban, amelyet a The Jerusalem Post ismertetett, a központ kimutatta, hogy a harmadik adagot kapó 60 éves és idősebb emberek védelme várhatóan 75%-ról csak 25%-ra csökken egy hónapon belül, mivel az Omicron változat válik a domináns törzzsé Izraelben.
Ennek részben az az oka, hogy a vakcina gyorsan veszít hatásosságából, amint azt az Egészségügyi Minisztérium, a Weizmann Tudományos Intézet, a Héber Egyetem, a Technion és a Gertner Intézet kutatói által a bizottságnak tartott külön prezentáció magyarázza.
A bemutatott grafikon azt mutatta, hogy a Pfizer vakcinák hatásossága már három hónap elteltével csökkenni kezdtek mind a második, mind a harmadik adag esetében.

„A Delta-változat fertőzés elleni kiváló védekezése a harmadik adagtól kezd erodálni”

– mutatta be a prezentáció. Azt mutatta, hogy a harmadik oltás eleinte négyszer nagyobb védelmet nyújtott, mint a második, de „az emlékeztető oltással beoltottak esetében a Delta-változat fertőzés elleni védettsége csökkenni kezd”.

Izraelben az idős lakosság nagy része (845.779 fő) több mint négy hónapja kapott emlékeztető oltást.

Az előzetes elemzések nem mutatnak csökkenést az oltás előnyeiben a súlyos morbiditásokkal szemben, de az eddigi kis esetszámok miatt ezen az adatponton gondot jelent a megbízható eredmények megszerzése.

A kutatók elmondták, hogy a vakcinák általában kevésbé hatékonyak az Omicron ellen, mint a Delta ellen.

„Az emlékeztető védelme az Omicron-változat fertőzésekkel szemben alacsonyabb, mint a Delta-változat ellen” – mondták. Miután az Omicron hullám növekszik, az általános immunitás pedig ennek arányában hanyatlóban van.”

Közzétettek egy négy részből álló forgatókönyvet, amely miatt Izrael nagyon sietve döntött a negyedik adag beadásáról.

„Két-négy héten belül nagyon nagyarányú fertőzések várhatók, így rövid a döntési idő”

– mutatták be négy fázist, az első már elmúlt.

Első fázis: Az Omicron elterjedésének késleltetése a közösségben. Időbecslés: kész.
Második fázis: Átmenet a napi egyedi fertőzési eseményekről a Delta-hoz hasonló szintű morbiditásra. Várható hátralévő idő: egy hét.
Harmadik fázis: Átmenet a magas morbiditási szintre, ami azt jelenti, hogy a napi 500 és 1000 közötti új fertőzésről 5000 és 10 000 közé kerül. Becsült idő: egy-két hét.
Utolsó fázis: Kórházi túlterheltség, mivel az Omicronnal fertőzött emberek súlyos betegségben szenvednek, egyre többen kapnak influenzát, és az egészségügyi személyzet karanténba kerül. Meddig tarthat ez? Az ország korábbi hullámokkal kapcsolatos tapasztalatai alapján akár két hónapig.

A negyedik oltás felkínálásával a védelem felfrissül, és ezáltal magasabb védelmet nyújt a fertőzések és a súlyosabb megbetegedések ellen. Ennek az az oka, hogy az első két hónapban a Pfizer vakcina optimális védelmet nyújt: 70-90%-os védelmet az első hónapban és 50-70%-ot a második hónapban.

Ami a biztonságot illeti, a kutatók kimutatták, hogy körülbelül félmillió ember anélkül felépült a vírusból, és nem tudott fertőzöttségéről, s őket is beoltották a harmadik Pfizer oltással. Ezek a személyek nem tapasztaltak szokatlan mellékhatásokat, ami azt jelenti, hogy valószínű, hogy a negyedik adag sem okozna kárt.

Másrészről azt mondták: „az Omicronról csak akkor érkezhet biztos és teljes körű információ, amikor már túl késő…

Az Omicronnal szemben fontos, hogy a hullám kezdeti szakaszában cselekedjünk.”

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK