Kezdőlap Címkék Erdőtűz

Címke: erdőtűz

Erdőtüzek Dalmáciában

0

A Splittől délre elhelyezkedő közkedvelt Omiš üdülőhely feletti hegyekben 100 hektár erdő és olajfa ültetvény vált a lángok martalékává, mielőtt a horvát tűzoltóknak sikerült volna eloltani a tüzet.

A szombati erdőtűz három kisebb település határán volt, de a horvát hatóságok jelentése szerint sérülés nem történt és a lángok nem értek el lakóépületeket sem. A rekkenő hőség miatt, amely még előreláthatólag néhány hétig tart, nagyobb óvatoságra intik a lakosságot és a turistákat.

Lemondott a belügyminiszter az erdőtüzek miatt

0

Benyújtotta lemondását Constanca Urbano de Sousa portugál belügyminiszter, miután az utóbbi hónapokban kétszer is több tucat halálos áldozattal járó erdőtüzek pusztítottak az országban. Az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen.

Portugál tûzoltó térdel az erdõtûz füstjében
Fotó: MTI/EPA/Paulo Novais

A kormányfőnek írt levelében a belügyminiszter úgy fogalmazott: az utóbbi napokban pusztító erdőtüzek után úgy érzi,

nincsenek meg a kellő politikai és személyes feltételei

annak, hogy továbbra is a tárca vezetője maradjon. António Luís Santos da Costa miniszterelnök elfogadta a lemondást.

A vasárnap óta tomboló erdőtüzek nagy részét sikerült eloltani. A legfrissebb jelentések szerint

41 ember halt meg, és több mint hetvenen megsérültek.

Kevesebb mint négy hónap alatt összesen több mint száz ember halt meg erdőtüzek miatt Portugáliában, ahol csaknem 90 éve nem volt ilyen száraz a nyár. Az év eleje óta összesen 350 ezer hektár égett le, 2003 óta nem voltak ilyen pusztító erdőtüzek az országban.

A portugál kormányt számos bírálat érte amiatt, hogy képtelen felkészülni az újabb katasztrófákra.  Az egyik ellenzéki párt bejelentette:

bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen a tűzesetek kezelése miatt.

A legnagyobb ellenzéki párt már jelezte: támogatják az indítványt.

A közösségi médiában már tüntetésekre is hívják az embereket a hétvégére. A szervezők szerint ezek célja, hogy kifejezzék szolidaritásukat az áldozatokkal és követeljék a portugál erdők fokozottabb védelmét.

A miniszterelnök bejelentette, hogy átfogó reformokra készül az erdőtervezés és az erdőtüzek elleni küzdelem terén.

MTI/FüHü

Már 31 halott a kaliforniai erdőtüzekben

0

Több százan eltűntek. Ez az állam történetének legsúlyosabb tűzvésze, akkora terület égett le, mint New York City.

Soha ennyien nem haltak még meg erdőtűz miatt Kaliforniában, írja a Reuters. Az eddigi legtöbb halálos áldozatot okozó tűz 1933-ban volt, akkor 29-en haltak meg. Ráadásul a szám még nőhet, ugyanis

több, mint 400 ember eltűnt.

3500 ház és iroda égett le eddig.

Azt, hogy mi okozta a tüzet, még nem tudni, az egyik feltételezés szerint a nagy szél elektromos vezetékeket tépett le, és a szikrák gyújtották meg a növényeket.

Nyolcezer tűzoltó küzd a lángokkal. Mark Ghilarducci, a mentőszolgálatok állami igazgatója azt mondta:

„Még csak közel sem vagyunk ahhoz, hogy a veszély véget érjen.”

Főleg az állam borvidékein tombol a tűz. Sok embert kitelepítették, de vannak, akik nem hajlandók elhagyni otthonukat. Pedig a tűz gyorsan terjed az erős szél miatt: sok embernek csak perceik voltak, hogy elmeneküljenek, amikor megközelített a házukat.

Videók a pusztító erdőtűzről

0

Legalább 10-en meghaltak a Kaliforniában pusztító erdőtüzekben. 20 ezer embert ki kellett telepíteni.

A CNN szerint 1500 ház égett le eddig, 100 sérültet kezelnek kórházakban. A közösségi médiumokban egyre több apokaliptikus videó jelenik meg:

Horvát erdőtüzek: sok letartóztatás

0

Legalább 10 embert letartóztattak Horvátországban az erdőtüzek miatt. Miután kiderült, hogy többet is gyújtogatók okoztak, Andrej Plenkovic kormányfő elrendelte az erdőtüzek okának alapos kivizsgálását – közölte a horvát N1 tévé.

A miniszterelnök újságíróknak úgy nyilatkozott: megbízta Davor Bozinovic belügyminisztert, hogy határozottan járjon el az ügyben, és alaposan vizsgálják ki az erőtüzek okát.

„Az eredmények elemzését követően döntünk a további lépésekről is,

hogy mit tehetnénk a horvát erdők és az illetékes szolgálatok munkájának javítása érdekében” – mondta.

UPRAVO Promina

Közzétette: Vatrogasci – Oni su naši heroji – 2017. augusztus 21.

Vasárnap este óta több mint 30 helyen tört ki tűz Zadar és Sibenik környékén. A tűzoltásba a hadsereg is bekapcsolódott. Jelenleg is égnek a tüzek Brac szigetén, Sibenik környékén és a Velebit-hegységben. A lángok nem veszélyeztetetik ugyan a turisták által látogatott üdülőövezeteket, de még napokig eltart eloltani őket.

Szándékos gyújtogatás miatt hét embert vett őrizetbe a rendőrség – mondta még hétfőn a belügyminiszter. Azóta további gyújtogatókat fogtak el. Egy 22 éves férfit tetten értek, amikor cigarettájával felgyújtotta száraz füvet, és így okozott tüzet Sibeniktől nem messze.

Két gyereket is őrizetbe vett a rendőrség.

Ők a sínek mellett gyújtották fel a száraz aljzatot, ami átterjed a Krka Nemzeti Parkra. A tűzoltóknak sikerült ugyan eloltani a lángokat, de azok komoly károkat okoztak. Egy 75 éves idős nőt is előállítottak, mert szemetet égetett, és a lángok a szél miatt tovább terjedtek.

A fokozott tűzveszély miatt Horvátországban tilos tüzet gyújtani olyan helyeken, ahol a lángok tovaterjedhetnek. Gondatlan tűzokozás esetén 15 ezertől 150 ezer kunáig (640 ezer forinttól 6,4 millió forintig) terjedhet a pénzbírság, vagy 60 nap elzárás is járhat érte. Szándékos gyújtogatás esetén három évig terjedő börtön is kiszabható.

MTI/FüHü

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!