Kezdőlap Címkék Bűnpártolás

Címke: bűnpártolás

Enyhítették a Gyárfás elleni kényszerintézkedést

0

Lakhelyelhagyási tilalomra enyhítette a bíróság a Gyárfás Tamással szembeni kényszerintézkedést házi őrizet helyett, amely Budapesten szabad mozgást tesz lehetővé. Közben meggyanúsítottak egy volt ügyészt is a Fenyő-gyilkosság ügyében.

A Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken a Fenyő-gyilkosság miatt felbujtóként meggyanúsított Gyárfás Tamással szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Az ügyészség előző nap jelentette be, hogy házi őrizetet kérnek Gyárfással szemben az előzetes letartóztatás helyett. Ekkor haza is engedték Gyárfást. Ezt enyhítette a bíróság, így Budapesten szabadon mozoghat nyomkövető viselése mellett.

“Újabb kis lépést tettünk előre, tegnap még fogdában voltam, most Budapesten szabadon közlekedhetek, de nyomkövetőt kell hordanom” – mondta Gyárfás a tárgyalás után a zoom. hu-nak. “Külföldre nem mehetek, de fellebbezünk a bírósági döntés ellen” – tette hozzá. Gyárfás Tamás leszögezte:

„Semmi közöm az egészhez, áldozata vagyok ennek szörnyűségnek.”

Gyárfást három napja állították elő, majd vették őrizetbe, azzal gyanúsítják, hogy ő adott megbízást Portik Tamásnak Fenyő János megölésére.

Mindeközben

hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással gyanúsította meg a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban I. S. P. volt főügyészt

a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) pénteken. A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított nyomozás során pénteken a KNYF házkutatást tartott, majd a gyanúsítottat kihallgatták.

A gyanú szerint a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően tudta, hogy a Fenyő János elleni gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, és felderítése érdekében a hatóságok évek óta erőfeszítéseket tesznek. A KNYF szerint I. S. P. 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát.

Az átadó az utóbb felbujtással meggyanúsított egyik férfi volt (vagyis Gyárfás Tamás), aki akkor azért fordult az általa ismert főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle. Mint pár napja kiderült, lényegében Gyárfás maga szolgáltatott állítólagosan őt terhelő bizonyítékot az ügyben, amelynek nyomán tavaly októberben újranyitották a korábban többször félretett Fenyő-ügyet.

Az “összevágott, hevenyészett hangfelvételen kívül semmit nem tudunk, semmilyen bizonyítékot nem tártak elénk” – mondta Gyárfás ügyvédje, Bánáti János, miután távoztak a bíróság épületéből. Gyárfás a meghallgatás után elmondta, hogy ő nem nyitotta ki a hangfelvételt tartalmazó borítékot, csak bontatlanul vitte be a rendőrségre.

A KNYF szerint I. S. P.-nek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben

a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

A volt főügyész a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett, szabadlábon védekezik – írtta közleményében a KNYF.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK