Kezdőlap Címkék Bankolás

Címke: bankolás

Európa leggazdagabb uralkodója több mint tízszer vagyonosabb mint II. Erzsébet

0

János-Ádám liechtensteini fejedelem vezeti az uralkodók Bloomberg indexét 4,4 milliárd dollárral. Ez a megelőző évben még 1,7 milliárd dollárral kevesebb volt! Vagyis egy év alatt a portfolió értéke 64%-al növekedett! És még mondja valaki, hogy a régi arisztokrácia nem ért az üzlethez!

Márpedig Liechtenstein uralkodója a keresztes háborúkig vezeti vissza a családfáját. Az osztrák-magyar monarchia időszaka volt a család legfényesebb időszaka – legalábbis eddig. Akkoriban ugyanis hatalmas föld

birtokai voltak a famíliának olyan területeken, melyek ma Ausztriához, Németországhoz, Magyarországhoz vagy Csehországhoz tartoznak. Ebből csak az osztrák birtokok maradtak meg.

De a föld jelentősége egyre kisebb, az uralkodó családja a privát bankolásból él!

LGT – ez a szupergazdagok bankjának neve. A főrészvényes nem más mint Liechtenstein uralkodó hercege, aki 38 ezer alattvaló kegyes ura. 1989-ben vette át II. János-Ádám a hatalmat apja halála

után. A család vagyoni helyzete zűrzavaros volt, mert mindenki a múltban élt: a földet tartotta egyedüli igazi értéknek. II. János-Ádám viszont Sankt Gallenben Svájcban végezte az egyetemet. Rájött arra, hogy korunkban az igazi vagyont a bank jelenti.

Kihasználta azt, hogy Liechtenstein sokáig adóparadicsom maradhatott Európa kellős közepén.

2009-ben aztán végeszakadt az eszményi állapotnak, mert külső nyomásra Liechtenstein kénytelen volt lemondani a titkos bankszámlákról.

Sokan megkongatták a vészharangot Liechtenstein felett, de a pragmatikus uralkodó nem esett kétségbe: rájött, hogy a globalizáció idején a privát bankolás hozza a legnagyobb hasznot.

Felfuttatta az LGT-t, amely évről évre rekord profitot produkál. Így került a Bloomberg uralkodói lista élére II. János-Ádám miközben II. Erzsébet angol királynő a futottak még kategóriában szerénykedik mindössze 380 millió dollárral. Sok angol arisztokrata persze megelőzi koronás úrnőjét sőt II. János-Ádám fejedelmet is. Hugh Grosvenor például, aki a Westminster hercege címet viseli, 12,9 milliárd dollárral szerepel a Bloomberg gazdag arisztokraták listáján. Earl of Cadogan a második Nagy Britanniában 7,5 milliárd dollárral. Ők nem sokat tettek azért, hogy ilyen gazdagok lettek: családjuk sok-sok méregdrága ingatlan tulajdonosa évszázadok óta London belvárosában. II. János-Ádám tehát eltér arisztokrata társaitól, mert aktívan gyarapítja vagyonát azzal, hogy a szupergazdagok privát bankolását segíti elő. Tavaly több mint 20 milliárd svájci frank áramlott be ebbe a szektorba. Ez minden korábbi rekordot felülmúlt.

II. János-Ádám jelenleg a 444-ik

a Bloomberg szupergazdag listáján, de hogyha évente továbbra is 64%-al gyarapítja vagyonát, akkor hamarosan már nemcsak az uralkodók között lesz a leggazdagabb.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!