Kezdőlap Címkék Ahmed bin Abdulaziz

Címke: Ahmed bin Abdulaziz

A forrófejű Mohamed helyett Ahmed legyen a király

Ezt kívánja állítólag a szaudi hercegek többsége. Szaud Arábiában nincs automatikus trónöröklés: az uralkodó halála vagy súlyos betegsége esetében egy 34 tagú Tanács dönt az új király személyéről.

A most 82 éves Szalman király puccsal juttatta hatalomra kedvenc fiát, Mohamedet. A most 33 éves herceg a reformok szimbólumává vált a világban. Kétségkívül komoly modernizációs változásokat indított el, de eközben rengeteg érdeket megsértett és középkori módszereket alkalmazott. Legutóbb Isztambulban az ellenzéki újságíró meggyilkolásával. Szaud Arábiában felmentették a trónörököst a vádak alól, de külföldön kevés a kétség: Mohamed bin Szalman parancsára ölték meg az ellenzéki újságírót Isztambulban. Emiatt számtalan bírálat érte a trónörököst, de Szalman király továbbra is bízik a kedvenc fiában. Ezért a hercegek úgy vélik: megvárják Szalman halálát, de utána nem Mohamedet hanem Ahmedet ültetik a trónra!

Ahmed bin Abdulaziz a 76 éves herceg a király öccse, ráadásul ugyanaz volt az édesanyjuk is: Szaúd király kedvenc felesége. Ahmed 40 évig államtitkár volt a belügyminisztériumban. Ezért jól ismeri a majd mindenható titkosszolgálatot. Kiváló kapcsolatot ápol az amerikaiakkal is. Amikor Szalman király kedvenc fiát nevezte ki trónörökösnek, akkor Ahmed herceg a között a három ellenzéki között volt, aki nem helyeselte Mohamed kinevezését. Ahmed herceg sokat utazgat külföldön és jó kapcsolatokat ápol sok arab vezetővel. A reformok hívének vallja magát.

Mohamed trónörökös folytatni akarja a reformjait. A 33 éves trónörökös egyáltalán nem kíván lemondani. Erre csak az apja, a király vehetné rá. Valószínűtlen, hogy Szalman király beismerné tévedés volt fiának az előléptetése trónörökössé. Mohamed herceg gondoskodik is róla, hogy a király mind kevésbé tájékozódjon a napi ügyekben. Roham tempóban palotát épít Rijadtól messze két milliárd dollárért. Ide szeretné elszállásolni a királyt – “egészségi állapota érdekében”. Ugyanakkor Mohamed támogatottsága a hercegek között nagyon meggyengült különösen azóta, hogy néhányat közülük őrizetbe vettek. Csak azután engedték őket szabadon, hogy lemondtak a vagyonuk egy részéről az állam vagyis Mohamed javára.

Az USA és Szaud Arábia stratégiai szövetségét még Roosewelt elnök és Szaúd király kötötte meg 1944-ben. Ezért az amerikaiakat most valósággal sokkolta Mohamed bin Szalmán trónörökös megbízta a hadügyminisztert érdeklődjön az orosz fegyverszállítások lehetősége iránt! Korábban a trónörökös egyik bizalmasa azzal fenyegette meg Amerikát, ha túlságosan firtatja a meggyilkolt újságíró ügyét, akkor Szaud Arábia átáll a másik oldalra vagyis Oroszországgal köt szövetséget! Még egy katonai támaszpontot is felkínálnának Putyin elnöknek! Ez kicsapta a biztosítékot Washingtonban. Egy jóbarátja azért maradt Mohamed bin Szalman trónörökösnek méghozzá Trump elnök veje! Az ortodox zsidó Jared Kushner az elnök főtanácsadója közel-keleti ügyekben. Kortársa a trónörökösnek, akivel jól megértik egymást. Egyszóval még minden bizonytalan Szaud Arábia jövőjét illetően, ahol a hercegek egy bölcsebb és öregebb Ahmedet szeretnének majd a trónon látni a forrófejű 33 éves Mohamed helyett.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK