Kezdőlap Címkék 12 pont

Címke: 12 pont

Tüntettek, mert nem akarnak agyonhajszolt zombik lenni

12 pontban fogalmazták meg követeléseiket a diákok, akik ma délután az Alkotmány utcában tüntettek. Két hetet adtak a kormánynak, hogy válaszoljon a követeléseikre. Fél öt után zuhogó esőben kezdődött a Ne menj suliba! tüntetés a Parlament előtt a Független Diákparlament szervezésében. A többezres diáksereg az oktatás modernizálásáért tüntetett. A tömeg negyed hét felé kezdett hazaindulni.

A Mit kíván a magyar diákság című röpiratot, illetve Mérges Facebook-like-gomb matricákat osztogattak a szervezők a tüntetés előtt.

Az első felszólaló Bognár András ötletgazda volt. Szerinte a mostani oktatási rendszer szorongó felnőtteket nevel a diákokból. Párbeszédet kell indítani a döntéshozókkal, hogy a diákokat is bevonják a döntéshozatalba. Szent-Györgyi Albert szavait idézte, aki szerint a diákokat 12 év szigorított fegyházra és kényszermunkára ítélik. Az oktatásban nem volt rendszerváltás. Modern, demokratikus és diákbarát oktatás: ez csak rajtatok múlik – mondta Bognár András.

Egy másik diák, Tóth Laura is a túlterheltségre panaszkodott, a 8. és 9. órák utáni fáradtságra. Elsőben már lehet 7 órája is egy diáknak – mondta, erre a tömeg úgy reagált: “undorító”.

További felszólalók az oktatásban dolgozók szólásszabadságának korlátozásáról, a röghözkötés abszurditásáról, a rossz étkezési rendszerről, az agyonközpontosított, bénult, a világ történéseit követni képtelen iskolákról szóltak.

A tüntetésre hívták Balog Zoltán minisztert is: “Hol vagy, Zoli?” skandálta a tömeg. “Ki nem ugrál, Balog Zoltán, hej, hej!” – mondták és mindenki elkezdett ugrálni.

A szervezők kijelentették, hogy nincs közük Soros Györgyhöz, sem Simicska Lajoshoz, a demonstráció közösségi adakozásból jött létre.

A megmozdulást a Független Diákparlament és civil középiskolások szervezték, magánemberek és a Friedrich Ebert Alapítvány támogatták.

A mai tüntetésen politikusok is részt vettek. A szervezők facebook oldalukon megjelentették Molnár Gyulának, az MSZP elnökének a bejegyzését, aki szerint azért jelentek meg a demonstráción, mert egyetértenek annak a céljával.

 

 

 

 

 

 

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK