“A titkosszolgálat, az alvilág és a politika összefonódott Szlovákiában”

0
879
Facebook

Arről beszélt a Robert Fico elleni merénylet kapcsán Barak Dávid újságíró, aki több könyvet írt erről a témáról, hogy a titkosszolgálat szorosan összefonódott az alvilág és politika szomszédunknál. – írta a 24.hu portál. Miért alakult ki ez a furcsa helyzet északi szomszédunkban?

“Vaclav Havel elnök amnesztiát hirdetett, és ennek eredményeképp rengeteg bűnöző is kiszabadult a cseh és szlovák börtönökből, komoly utánpótlást biztosítottak az alvilágnak Szlovákiában, de ezeket a bűnözőket 2016-ig vagy újra lecsukták vagy kinyírták egymást.”

Szlovákia csak 1993-ban vált független állammá, ezért az intézményei csak lassan alakulhattak ki hiszen az államigazgatási rendszerben a csehek játszottak domináns szerepet annak ellenére, hogy Csehszlovákia élén sokáig az a Gustav Husak állt, aki szlovák kommunistaként elárulta az 1968-as reform kommunista kísérletet, és a Szovjetunió támogatásával neosztálinista diktatúrát alakított ki.

Miért ölték meg Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát?

Ficonak és egész kormányának emiatt a gyilkosság miatt kellett lemondania. Miről írt a fiatal oknyomozó újságíró? A többi között arról, hogy a calabriai maffia Szlovákiában működő részlege szorosan együttműködött az uniós pénzek lenyúlásában a Fico kormánnyal. A ndrangheta helyi főnökének szeretője Robert Fico titkárságán dolgozott – ne firtassuk, hogy milyen minőségben.

A bíróság a gyilkosság felelősét Fico miniszterelnök egyik bizalmasában Marian Kocner milliárdos vállalkozóban találta meg.

Kicsoda Marian Kocner?

“Tipikus figurája a kilencvenes éveknek, amikor Szlovákia függetlenségének első évtizedben kétes körülmények között születtek milliárdos vagyonok az országban.”

A kilencvenes évek öröksége ma is él az országban: “Van két kifejezés, amely azóta terjedt el Szlovákiában, az egyik “az elrabolt állam.”

Mit takar ez a kifejezés?

“Azt, hogy egyes politikai szereplők a rendőrséget, a titkosszolgálatokat illetve az igazságszolgáltatást a saját céljaikra használják ki.”

A szerencsétlen oknyomozó újságírót és menyasszonyát egykori katonák és rendőrök ölték meg Fico bizalmasának utasítására. Mit tudott erről Robert Fico? Rejtély.

A másik kifejezés:

”a mi emberünk. Ezalatt olyan magasrangú rendőrségi és titkosszolgálati tiszteket értenek Szlovákiában, akik érinthetetlennek tűntek Fico korában.”

Caputova asszony vezette a tiltakozó mozgalmat az oknyomozó újságíró halála miatt, és ő lett Szlovákia köztársasági elnöke. Miután Fico megnyerte a választást, és megkezdte a tisztogatást a rendőrségen és a titkosszolgálatoknál, Caputova életveszélyes fenyegetéseket kapott, és emiatt nem vállalta a harcot az államfői posztért. Fico utóda és bizalmasa, Pellegrini lett a köztársasági elnök, aki júniusban veszi át a hatalmat vagyis a nemzeti együttműködés rendszerének szlovák verziója immár akadálytalanul megvalósulhat. A közmédia átszervezése már meg is kezdődött Orbán Viktor modellje szerint. Emlékeztetőül a magyar közmédia átszervezését Heltai Péter irányította, a Securitate egykori tisztje, aki Hegel fedőnéven szolgálta Ceausescut. Majd pedig 2010 után Orbán Viktort Magyarországon. A titkosszolgálat Romániához hasonlóan Szlovákiában is bűnszervezetként működött. Ezt a bíróság igazolta is amikor Fico bukása után sok magasrangú rendőrtisztet, titkosszolgálati vezetőt vagy igazságügyi tisztviselőt juttatott börtönbe.

Emlékeztetőül: Andrei Babis egykori cseh miniszterelnök, Orbán Viktor nagy barátja, maga is szlovák, Pozsonyban született, és korábban a csehszlovák titkosszolgálat magasrangú tisztje volt, aki kiképzését a Szovjetunióban nyerte el.

A Fico elleni merénylet tálalása titkosszolgálati dezinformáció

Juraj Cintula írót és költőt baloldali elkövetőnek állítják be noha a zavarosfejű férfi olyan szélsőjobboldali szervezetekkel tartotta a kapcsolatot, amelyeket az oroszok pénzeltek. Fico pártja egyébként baloldali nacionalista, amely szívesen szövetkezik a szélsőjobboldallal. Az Európai Parlamentben a szocialista frakcióban ülnek, ahol gyakran kifogásolták a Smer kapcsolatait neonáci szervezetekkel. Fico az ukrajnai háború ügyében rendkívül óvatos álláspontra helyezkedik: elveti a korábbi kormányok politikáját, mely Washington és Brüsszel vonalát követte, de nem azonosul Orbán Viktor oroszbarát külpolitikájával sem. Épp a napokban jelentették be Pozsonyban, hogy az új szlovák atomerőmű tengerből kizárják az orosz Roszatomot, amely a Paks 2 erőművet építi Magyarországon.

“Szlovákiában élni egy kicsit olyan mintha egy kémfilmben lennénk. A Fico elleni merénylet, a körülötte levő összes bizonytalansággal és kérdéssel csak fokozta ezt érzést”

– mondta Barak Dávid újságíró.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .