A háború 50. napja – (folyamatosan frissítjük)

0
818

A háború csak szenvedést jelent azoknak,
akiknek végig kell harcolniok.
Norman Mailer

 

08:00 – Április 14-re virradó éjszaka az orosz csapatok tovább lőtték a Herszon régiót, Harkovot és Iziumot, Donyeck és Luhanszk régió városait – a folyamatos tűz alatt a civileket nem engedték ki a blokád alatt álló Mariupolból. 

07:00 – Az orosz csapatok továbbra is csapást mérnek Harkiv, Donyeck és Zaporizzsja megyékben található létesítményekre, repülőgépeket és tüzérséget halmoznak fel Ukrajna határa közelében – hangzott el az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának operatív tájékoztatóján ma reggel.

06:15 – Amerikai tisztviselők belső előzetes tárgyalásokat folytattak egy magas rangú tisztviselő, Lloyd Austin védelmi miniszter vagy Anthony Blinken külügyminiszter ukrajnai látogatásáról.

05:25 – Az Európai Unió figyelmeztette a tagállamokat, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azon követelése, hogy a „barátságtalan országok” rubelben fizessenek az orosz gázért, megsérti az ukrajnai invázió után bevezetett szankciókat.

04:10 – Ukrajna közölte Frank-Walter Steinmeier német elnökkel, hogy látogatására csak Olaf Scholz érkezése után kerülhet sor új megállapodásokkal.

03:40 – „Véleményem szerint teljesen helyes, hogy egyre többen használják a népirtás szót azzal kapcsolatban, amit Oroszország ( Ukrajnában ) és Vlagyimir Putyin tesz” – válaszolt  québeci újságíróknak Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

02:35 – A világ legnagyobb kereskedelmi vállalatai azt tervezik, hogy már május 15-től visszafogják az orosz állami olajtársaságoktól származó olaj- és üzemanyag-vásárlást, hogy elkerüljék az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióinak megsértését – olvasható a Reuters hírügynökség oldalán.

01:50 – Marine Le Pen francia elnökjelölt, a jobboldali populista nemzeti unió vezetője kijelentette, hogy nem változtatott álláspontján a Krím annektációjával kapcsolatban, megjegyezve, hogy csak az ott megtartott népszavazás után nyilvánította területévé Oroszország a félszigetet.

00:30 – Az ukrán „Neptun” hajók ellen bevethető rakéták eltalálták az oroszok Fekete-tengeri Flottájának  „Moszkva” nevű rakétacirkálóját.

00:10 – Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja megosztja Ukrajnával azokat a hírszerzési információkat, amelyek segítségével Kijev célpontokat találhat a megszállt Krím-félszigeten és Donbász ellenőrizetlen területein – írja a  Wall Street Journal, Pentagon forrásokra hivatkozva.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .