Kezdőlap Címkék Harkov

Címke: Harkov

A háború 50. napja – (folyamatosan frissítjük)

A háború csak szenvedést jelent azoknak,
akiknek végig kell harcolniok.
Norman Mailer

 

08:00 – Április 14-re virradó éjszaka az orosz csapatok tovább lőtték a Herszon régiót, Harkovot és Iziumot, Donyeck és Luhanszk régió városait – a folyamatos tűz alatt a civileket nem engedték ki a blokád alatt álló Mariupolból. 

07:00 – Az orosz csapatok továbbra is csapást mérnek Harkiv, Donyeck és Zaporizzsja megyékben található létesítményekre, repülőgépeket és tüzérséget halmoznak fel Ukrajna határa közelében – hangzott el az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának operatív tájékoztatóján ma reggel.

06:15 – Amerikai tisztviselők belső előzetes tárgyalásokat folytattak egy magas rangú tisztviselő, Lloyd Austin védelmi miniszter vagy Anthony Blinken külügyminiszter ukrajnai látogatásáról.

05:25 – Az Európai Unió figyelmeztette a tagállamokat, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azon követelése, hogy a “barátságtalan országok” rubelben fizessenek az orosz gázért, megsérti az ukrajnai invázió után bevezetett szankciókat.

04:10 – Ukrajna közölte Frank-Walter Steinmeier német elnökkel, hogy látogatására csak Olaf Scholz érkezése után kerülhet sor új megállapodásokkal.

03:40 – “Véleményem szerint teljesen helyes, hogy egyre többen használják a népirtás szót azzal kapcsolatban, amit Oroszország ( Ukrajnában ) és Vlagyimir Putyin tesz” – válaszolt  québeci újságíróknak Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

02:35 – A világ legnagyobb kereskedelmi vállalatai azt tervezik, hogy már május 15-től visszafogják az orosz állami olajtársaságoktól származó olaj- és üzemanyag-vásárlást, hogy elkerüljék az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióinak megsértését – olvasható a Reuters hírügynökség oldalán.

01:50 – Marine Le Pen francia elnökjelölt, a jobboldali populista nemzeti unió vezetője kijelentette, hogy nem változtatott álláspontján a Krím annektációjával kapcsolatban, megjegyezve, hogy csak az ott megtartott népszavazás után nyilvánította területévé Oroszország a félszigetet.

00:30 – Az ukrán „Neptun” hajók ellen bevethető rakéták eltalálták az oroszok Fekete-tengeri Flottájának  „Moszkva” nevű rakétacirkálóját.

00:10 – Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja megosztja Ukrajnával azokat a hírszerzési információkat, amelyek segítségével Kijev célpontokat találhat a megszállt Krím-félszigeten és Donbász ellenőrizetlen területein – írja a  Wall Street Journal, Pentagon forrásokra hivatkozva.

A HÁBORÚ 33. NAPJA – (Folyamatosan frissítjük)

“Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól.

 

22:05 – Antonio Guterres ENSZ-főtitkár utasította humanitárius ügyekért felelős helyettesét, Martin Griffithst, hogy haladéktalanul beszéljen az ukrajnai háborúban részt vevő felekkel a humanitárius tűzszüneti megállapodások megkötésének lehetőségéről és azok gyakorlati végrehajtásáról – áll az ENSZ sajtószolgálatának közleményében.

21:50 – Az ukrán katonaság március 28-án, két nappal azután, hogy visszafoglalta az orosz erőktől az északkelet-ukrajnai várost, egy súlyosan megcsonkított, ismeretlen férfi holttestére bukkant egy garázsban.

21:45 – Ukrajnának bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy Oroszország kazettás lőszert használt ebben a két régióban. Az Amnesty International szerint háborús bûnnek minõsülhet a polgári lakosságot célzó kazettás bombák használata.

21:00 – Biden elnök hétfőn kitartott azon megjegyzése mellett, hogy Vlagyimir Putyint el kell távolítani Oroszország elnöki posztjáról, de kijelentette, hogy ez felháborodásának személyes kifejezése, nem pedig Putyin hivatalából való megbuktatását célzó amerikai politika megváltoztatása.

19:20 – A Bellingcat jelentése szerint az Ukrajna és Oroszország közötti első tárgyaláson a delegáció három tagja vegyi fegyvermérgezés tüneteit tapasztalta március 3-ról 4-re virradó éjszaka. Az egyik áldozat Roman Abramovics orosz oligarcha volt.

18:50 – Putyin altábornagyi rangot adományozott Ramzan Kadirov csecsen vezetőnek. Az orosz sajtó szerint Kadirov az orosz megszállók által ostromlott Mariupolban tartózkodik.

18:40 – Az Egyesült Államok azt véleménye, hogy Putyin nem tűnik késznek a kompromisszumra az ukrajnai háború befejezése érdekében. Az ukrán fél alábecsüli a komoly áttörés esélyét a március 29-én, Isztambulban tartandó tárgyalásokon.

18:00 – Irpin polgármestere, Olekszandr Markushin szerint Irpin felszabadult az orosz megszállás alól, de civilek még nem térhetnek vissza a Kijevtől északnyugatra található városba. Nagy a veszélye Oroszország további támadásainak.

17:30 – A Herson régió ideiglenesen megszállt Henicseszkében az oroszok orosz rubelben kezdtek “nyugdíjat” fizetni. Ezek a rubelek azonban sokáig nem maradnak meg az embereknél – Szergej Khlan regionális tanács helyettese szerint a nyugdíjasok azonnal hrivnyára váltják.

17:00 – Az ellenséges mariupoli ostrom során közel 5 ezer ember halt meg, köztük körülbelül 210 gyerek – áll az ukrinform délutáni bejegyzésében.

16:35 – Nagy Britannia védelmi minisztériuma megmutatta a térképen az ukrajnai erők eloszlását. Pirossal jelölik azokat a területeket, amelyek az orosz hadsereg irányítása alá kerültek, azokat pedig, amelyekért harc folyik.

Defence Intelligence

15:15 – Néhány polgármester hotan került elő akiket a megszálló orosz csapatok elhurcoltak – jelentette be Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök.

13:55 – Az Európai Bizottság felszólítja az EU-tagállamokat, hogy haladéktalanul szüntessék meg a befektetési célú állampolgárság megszerzésére vonatkozó meglévő rendszereket (úgynevezett “arany útleveleket”), valamint töröljék el a szankcionált orosz és fehérorosz állampolgárok számára korábban kiadott “arany útleveleket”.

13:00 – A G7-országok kijelentették, hogy nem fizetnek rubelben az orosz gázért, ahogy azt a Kreml akarja. A Hét legfejlettebb országainak energiaügyi miniszterei elutasítják a Kreml azon követeléseit, hogy a „barátságtalan” országok rubelben fizessenek az orosz gázért.

12:15 – Mariupol városát, amelyet az orosz csapatok megpróbáltak elfoglalni, elpusztítottak, minden lakost evakuálni kell – a hatóságok szerint a város továbbra is körülbelül 160 ezer embert számlál.

11:05 – Harkov polgármestere szerint a harkovi lakosok több mint 30%-a elhagyta a várost. „Az utóbbi időben azonban láttunk visszatérni férfiakat, akik evakuálták a családjukat” – mondta Terekhov.

10:35 – Folytatódnak a heves harcok Izium közelében. Az ukrán fegyveres erők szerint Oroszország továbbra is támadja Topolske, Kamyanka és Sukha Kamyanka falvakat Izyum város közelében, Harkovtól délkeletre.

10:00 – Az orosz erők megkettőzték a stratégiai célpontok elleni támadásokat vasárnap Ukrajna-szerte, a főváros, Kijev környékén heves harcokról számoltak be, miközben a jelek szerint az ostromlott Mariupol városa az összeomláshoz közeledik.

09:00 – A Kijev melletti heves harcok során megsérült a Dnyeper jobb partjánszámos előváros lakónegyedében lévő házak egy részét ellátó két nagyfeszültségű vezeték, összesen 82 000 előfizetőt érint az áramszolgáltatás megszűnése – jelentette Kijev város államigazgatási szerve.

07:40 – Orosz kazonák betörtek a Krími Autonóm Köztársaságban működő Ukrajna Elnöki Hivatalának Herszonban található irodájába: ajtókat törtek be, letépték az Ukrán zászlót, és felszerelést, iratokat vittek el.

05:10 – Kijev közelében az oroszok megpróbálják áttörni a védelmet északnyugatról és keletről, hogy átvegyék az irányítást a kulcsfontosságú autópályákon és településeken, amelyeket az ukrán csapatok tartanak vissza – közölte hajmalban az ukrán vezérkar.

04:30 – Joseph Borrell, az EU külügyi főképviselője a Sky News Arabiának adott interjújában azt mondta az Európai Unió két éven belül megszabadulhat az orosz gázszállítástól való függőségétől.

03:15 – Hollywood kitüntette Ukrajnát a 94. Oscar-gálán. A filmipar sztárjai egy percnyi csenddel tisztelték meg Ukrajnát a 94. Oscar-gálán, március 27-én Los Angelesben, és segítségre buzdították a nézőket szerte a világon.

01:25 – A Fehéroroszországból március 27-én este kilőtt orosz rakéta a város határában talált el egy olajraktárat, valamint az egyik tank felrobbant.

00:20 – „Ha a megszállók ideiglenesen behatoltak az ukrán városokba, az csak azt jelenti, hogy el kell hagyniuk” – mondta Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök.

00:10 – Március 27-én este az orosz hadsereg légicsapásokat intézett Luck, Rivne, Zsitomir, Kijev és Harkov ellen.

2022. március 28.

23:05 – Andrzej Duda lengyel elnök szerint nehéz megérteni Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontját Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban. Hozzátette, az Oroszországtól való energiafüggőség számos uniós országban gondot okoz, ezért az üzemanyag- és energiaforrások vásárlására vonatkozó szankciókat nem vezették be, de Magyarországgal ellentétben az országok fegyvereket adnak át Ukrajnának, így Magyarország álláspontja nehezen érthető.

22:00 – Jana Csernohova cseh védelmi miniszter  megtagadta, hogy Budapestre menjen a visegrádi négyek miniszteri találkozójára,  mert Magyarország ellenezte az ukrajnai segélyt.

Az orosz agresszió 20. napja (folymatosan frissítjük)

A húsz napja tartó orosz agresszió Ukrajna ellen egyre több véráldozattal folytatódik. Ennek ellenére a béketárgyalások újabb fordulóját megtartják a mai napon – jelentette be Zelenszkij ukrán elnök.

 

23:40 – Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki régóta Putyin-párti volt, hívei gyűlésén kijelentette, hogy az országnak „ki kell maradnia ebből a háborúból” – jelent meg a márciusi 15-i Orbán beszédről Kijev honlapján.

22:45 – A bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij Oroszország háború miatti összeomlását jósolja. A politikus bírósági meghallgatásán azt mondta, hogy Ukrajna invázióját „őrült öregek csoportja” tervezte. Navalnij, akit akár 13 év börtönre is ítélhet, azt mondta, hogy szívesebben lenne „szabad ember” a börtönben, mint „Putyin szolgája”.

21:30 – Orosz hadihajók bombázzák az ukrán partokat Odessza megyében. A műholdfelvételek az orosz flotta 14 hajóját mutatták, amint Odessza városa felé indult március 15-én, köztük az orosz északi flotta 120 méteres partraszálló hajója, a Pjotr ​​Morgunov.Az odessszai hatóságok szerint ketten megsérültek. 

18:25 – Ukrajna hadserege visszaverte az oroszok Harkov elleni támadását. Oleh Szinehubov, Harkiv megye kormányzója szerint az orosz csapatok jelentős veszteségeket szenvedtek el, és visszavonultak korábbi pozíciójukról.

17:00 – Donyeck megye kormányzója szerint Oroszország betegeket, egészségügyi személyzetet ejt túszul Mariupolban. Pavlo Kyrylenko kormányzó szerint az orosz csapatok behatoltak egy Mariupol külvárosában lévő kórházba, túszul ejtve a személyzetet és a betegeket. „Az oroszok 400 embert vittek a szomszédos házakból a kórházba, és nem tudnak elmenni” – mondta.

15:40 – Zelenszkij úgy véli, Ukrajna nem lép be a NATO-ba a „nyitott ajtók” politikája ellenére. „Évek óta hallottunk nyitott ajtókról, de megértjük, hogy nem léphetünk be” – mondta Volodimir Zelenszkij elnök az Egyesült Királyság által vezetett expedíciós munkacsoport, a Joint Expeditionary Force képviselőinek. Hozzátette, Ukrajnának „új együttműködési formákra van szüksége”.

14:55 – Az ukrán fegyveres erők Harkiv közelében visszaverték az orosz csapatok támadását, és kiszorították az ellenséget a korábbi állásokból.  “Délután a megszállók megpróbálták lerohanni Harkovot Pjatihatki felől. Az ukrán fegyveres erők jelentős veszteségeket okoztak az ellenségnek. Az ellenség kiszorult korábbi állásaiból” – jelentette ki Oleh Synegubov Harkiv Regionális Államigazgatási Hivatal vezetője. 

14:25 – Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációs minisztere szerint az ostromlott délkeleti város sem kapott humanitárius segélyt.

13:50 – 3 újságíró halt meg Oroszország teljes körű ukrajnai háborújában. Ljudmila Denisova szerint három újságírót öltek meg Mikolajivban, Kijevben és Irpinben. Február 24. óta sok újságírót szándékosan megsebesítettek az orosz erők – mondta.

12:00 – Németország menedéket ajánl fel az orosz hadsereg dezertőreinek Ukrajnában.

11:00 – Kijárási tilalom lép életbe Kijevben március 15-én 20 órától március 17-én reggel 7 óráig tart.  Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte, hogy a lakosok csak azért mehetnek ki a szabadba, hogy óvóhelyre menjenek.

10:25 – 7 embert holtan találtak a romok alatt Harkovban.  Az orosz erők március 14-én fokozták a kelet-ukrajnai régió fővárosa, Harkov támadását, ami többszörös károkhoz és nagy tűzet okozott a város északnyugati Kholodnohirszkij kerületében.

10:00 – Négy ember meghalt a rubizsnei orosz támadásban. Luhanszk megye kormányzója március 15-én azt jelentette, hogy az orosz erők három iskolaépületet, valamint egy látássérült gyermekek internátusát és egy kórházat romboltak le a Luhanszk megyei Rubizsné városában.

09:50 – Az orosz erők a Hostomelben evakuáló civilekre lőttek. Az Országos Rendőrség szerint az evakuáltak első 10 autóbusza biztonságosan elhagyta a várost, amikor az oroszok tüzet nyitottak a következő négy buszra. A támadás következtében egy nő meghalt, két férfi megsérült.

09:45 – Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy kedden Kijevbe látogat Jaroslav Kaczynski miniszterelnök-helyettessel, valamint Csehország és Szlovénia miniszterelnökével.

08:45 – Március 14-én 160 személygépkocsinak sikerült elhagynia Mariupolt. A harmadik napja az orosz megszállók nem engednek be a város lakóinak gyógyszert, élelmiszert és létfontosságú eszközöket beszállítani.

08:30 – Oroszország több mint 900 rakétát lőtt ki Ukrajna ellen. A bejelentést az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának egyik magas rangú tisztviselője tette egy zárt ajtók mögötti eligazításon március 14-én.

07:30 – Az interneten hamis információk keringenek a mariupoli halálos áldozatok számáról. Mariupol városi tanácsa megerősítette, hogy március 14-ig körülbelül 2357 ember halt meg a városban az orosz agresszió következtében, és minden más becslés hamis.

07:00 – Az Ukrinform hírügynökség az amerikai védelmi minisztérium szóvivőjére, John Kirbyre hivatkozva arról számol be, hogy Ukrajna folyamatosan megakadályozza az oroszok előnyét az égen. Az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnoksága bejelentette, hogy március 14-én további 4 orosz helikoptert és 1 repülőgépet lőtt le.

06:30 – Napokkal azután, hogy egy orosz drón lezuhant Horvátországban, Románia arról számolt be, hogy egy orosz Orlan-10 légi drónt észleltek a légterében. A nyomozás folyamatban van a drón eredetének és kezelőjének megállapítására.

05:55 – Az ENSZ Emberi Jogi Megfigyelő Missziója Ukrajnában közölte, hogy március 13-án éjfélkor 636-an haltak meg és 1125-en sebesültek meg. A legtöbb áldozatot robbanófegyverek használata okozta, beleértve a nehéztüzérségi lövedékeket és  rakétarendszereket.

05:50 – Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó telefonon kíván beszélni  Nyikolaj Patrusev orosz Biztonsági Tanács titkárával. Erről a Bloomberg számolt be hétfőn meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

05:00 – Blinken az Egyesült Államok külügyminisztere a horvát miniszterelnökkel tárgyal az UAV-balesetről Zágrábban.
04:00 – Újabb és újabb segélyek és támogatásokat jelentenek be a világ országai Ukrajna megsegítésére. Legutóbb Japán, Új Zéland, Dél Korea jelentett be segélyt és különböző vízum könnyítéseket a menekülő ukrán állampolgárok számára.
03:00 – CNBC: A NATO vezetői a jövő héten rendkívüli ülést tarthatnak Brüsszelben.
02:00 – Zelenszkij, ukrán elnök bejelentette, hogy a mai napon folytatódnak az ukrán és az orosz felek között a tárgyalások.
01:20 – A szlovén hatóságok 30 napra befagyasztják az üzemanyagárakat a benzinkutakon.
00:50 – A PACE Politikai Bizottsága javasolta Oroszország kizárását az Európa Tanácsból.

00:30 – Az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) több tucat orosz légitársaság, köztük az Aeroflot, az S7, az Ural, az Azur és mások engedélyét függesztette fel.

00:15 – Oleh Szinyehubov Harkov kormányzója azt állította, hogy Harkovot az Oroszországban állomásozó rövid hatótávolságú Iskander ballisztikus rakétarendszerek találták el.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK