A HÁBORÚ 29. NAPJA – Legutóbbi frissítés: 19:05

0
570

“Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól.

 

19:05 – Újabb létfontosságú gyógyszerek érkeznek az Egyesült Királyságból Ukrajnába.

19:00 – Biden elnök a G20 partnereknek javasolta, hogy Oroszországot zárják ki a gazdasági csoportból.

18:45 – Az Egyesült Államok egyértelművé tette, hogy a szankciók az Orosz Központi Bank, a Nemzeti Vagyonalap és az Orosz Pénzügyminisztérium aranyügyleteire  is vonatkoznak.

18:30 – Volodimir Zelenszkij elnök felszólítja a G7-országokat, hogy hozzanak létre egy hatékony biztonsági garanciát Ukrajna és a térség számára, amely képes 24 órán belül megállítani bármely agresszort.

18:00 –  Irina Verescsuk miniszterelnök -helyettes bejelentette szintén a mai napon 11 orosz civil tengerészt küldtek vissza az oroszokhoz, akiket egy elsüllyedt hajóról mentettek ki Odessza közelében. A csere eredményeként 19 ukrán civil tengerész tér haza a Sapphire mentőhajóról, amelyet a megszállók foglyul ejtettek, hogy megpróbálják elvinni csapatainkat Snake szigetéről.

17:45 – Az ukrán hatóságok hadifoglyokat cseréltek az Oroszország képviselőivel „tízért katonát, tíz katonáért cseréltek.”

16:55 – Lloyd Austin, a Pentagon főnöke és az Egyesült Államok Fegyveres Erők Egyesített Vezérkarának (CNS) elnöke, Mark Milley kereste és továbbra is törekszik arra, hogy kapcsolatot létesítsen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimovval, az RF fegyveres erők vezérkari főnökével. telefonon, míg az orosz fél mindeddig megtagadta a kommunikációt. Ezt erősíti meg az amerikai katonai minisztérium sajtótitkárának, John Kirbynek a TASS-hoz csütörtökön érkezett nyilatkozata.

16:35 – A pápa elítélte a fegyvervásárlásra fordított kiadások növekedését az ukrán események hátterében.

16:15 – A NATO-tagok szerint Ukrajnának alapvető joga van az önvédelemhez, ezért fokozták támogatásukat, és továbbra is további politikai és gyakorlati támogatást fognak nyújtani Ukrajnának.

15:45 – Josep Borrell uniós külügyminiszter további támogatást ígér Ukrajnának, és katonai szempontból nagy kudarcnak nevezte az orosz hadsereg fellépését.

14:35 – Josep Borrell uniós külügyminiszter további támogatást ígér Ukrajnának, és katonai szempontból nagy kudarcnak nevezte az orosz hadsereg fellépését.

13:20 – Csak a donyecki régióban 200 ezer ember nem jut vízhez. Az összecsapások mértékének növekedésével az a veszély fenyeget, hogy a következő hetekben a donyecki régió teljesen elzárható a vízellátástól. “A háború részben vagy teljesen megfosztotta Mariupol, Mikolajiv, Harkov, Oktirka, Izyum, Makarov, Pologi, Vaszilivka, Orihiv, Huliaipil, Csernyihiv, Trostyanets és sok más település lakóit az ivóvízhez való hozzáféréstől” – áll a közleményben.

12:50 – Dmitrij Peszkov orosz elnök szóvivője azzal magyarázta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter távolmaradását a médiában, hogy “most sok gondja van”.

12:00 – Volodimir Zelenszkij elnök március 24-i virtuális beszédében azt mondta, hogy Ukrajna a NATO repülőgépeinek és tankjainak mindössze 1%-át kéri, hogy segítsen megvédeni magát az orosz agresszióval szemben. „Nem tudjuk csak úgy megvenni őket. Egy ilyen ügylet közvetlenül csak a NATO döntéseitől, egyébként politikai döntéseitől függ.”

10:35 – Az orosz erők a Fekete-tengerről indított Kalibr rakétákkal támadják  Harkov belvárosát. 

10:00 – Az orosz csapatok növelték az ágyúzások számát Csernyihivban, a harcok továbbra is folynak Kijev és Harkov régiókban. Éjszaka légiriadók hallatszottak az egész régióban. Csata volt Irpenben, Gostomelben. Állandó tüzérségi lövedékek. Yasnohorodka falut a Fastiv kerületben ágyúzták.

09:55 – A Fitch törölte a szankcionált orosz cégek minősítését.

09:50 – A Western Union is leáll Oroszországban.

08:55 – Folytatódik Putyin teljes körű háborúja Ukrajnában. A luhanszki régióban a megszállók foszforbombákat használtak. Az ellenség folytatja a városok ágyúzását, sok a halott és a sebesült. Mert a városokba nem tudtak behatolni elkezdtek nehézfegyvereket bevetni, foszforbombákat dobni. “Az áldozatok száma sokkal magasabb lehet” – tette hozzá Szergej Gaidai, a luhanszki regionális katonai-polgári közigazgatás vezetője.

08:10 – Az Ukrán Fegyveres Erők Haditengerészete bejelentette, hogy a hadsereg megsemmisítette az orosz csapatok Orsk nevű partra szállító hajóját. A hajót Zaporizzsja régióban található Berdjanszk közelében süllyesztették el.

Facebook

07:05 – Oroszország nyíltan nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzik “NATO-provokáció” esetén.

07:00 – Oroszország legfelsőbb katonai vezetése az elmúlt hónapban nem volt hajlandó tárgyalni amerikai kollégáival.

06:10 – Az izraeli kormány elutasította az elmúlt években Ukrajnától és Észtországtól érkezett kéréseket a Pegasus – a nagy teljesítményű kémprogram-eszköz – megvásárlására és orosz mobiltelefonszámok feltörésére való felhasználására a megbeszéléseket ismerő emberek szerint – írja a New York Times.

06:00 –

04:45 – A lengyel szejm háborús bűnösnek nyilvánította Vlagyimir Putyint.

04:25 – Nagy-Britannia új támogatási csomagot készített Ukrajna számára. London 6000 új rakétát biztosít Ukrajnának védelmi célokra, valamint 25 millió font pénzügyi támogatást a fegyveres erőknek.

04:00 – Oroszország nem hagy fel a Kijev, Csernyihiv, Szumi, Harkov és Mariupol elfoglalására irányuló offenzív hadműveletek folytatására tett kísérletekkel – Ez áll az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának Facebook-oldalának üzenetében. 

03:00 – Az orosz megszálló erők katonai bázist állítottak fel a Melitopol légibázison, rakétákat lőnek ki más városokra. Melitopol polgármestere március 23-án a Facebookon azt írta, hogy a város lakói alapvetően az orosz hadsereg élő pajzsaként szolgálnak. Közölte azt is, hogy Melitopol az orosz megszállás következtében humanitárius katasztrófa küszöbén áll.

02:45 – A híres brit színész, a “Karib-tenger kalózai” sztárja, Orlando Bloom az UNICEF keretein belül Moldovában tartózkodik, ahol támogatja és segíti azokat az ukrán családokat, akik Oroszország teljes körű inváziója miatt kényszerültek menekülni.

Instagram

01:00 – Az Európai Unió 500 millióról 1,1 milliárd euróra emelte az ukrán fegyveres erők finanszírozását az Európai Békealap keretében.

00:50 – Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő március 23-án azt mondta újságíróknak, hogy az orosz csapatok 25-35 kilométerre mozdultak el addigi pozíciójuktól, mintegy 50 kilométerre Kijevtől keletre – írja a CNN . Ezenkívül a tisztviselő kijelentette, hogy Oroszország fokozta támadásait Kelet-Ukrajnában.

00:15 – Az ukrán állami vasúttársaság, az Ukrzaliznicja sajtószolgálata szerint az online jegyértékesítés és a telefonszolgáltatás jelenleg átmenetileg nem elérhető, de az utasok adatai biztonságban vannak, és a helyzet a vonatok mozgását nem befolyásolja.

23:55 – Oroszország nem hajlandó „kompromittált devizában” – így dollárban és euróban – elfogadni a földgázszállítások ellenértékét a barátságtalan országoktól és áttér a rubelelszámolásra – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerdai kormányülésen Moszkvában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .