A HÁBORÚ 27. napja – (folyamatosan frissítjük)

0
414

Manolis Andrulakis görög főkonzul, az utolsó EU-diplomata, akit evakuáltak az ostromlott Mariupolból, azt mondta, hogy

“Amit láttam, remélem soha senki nem fogja látni…”

Mariupol felkerül a háború által teljesen elpusztított városok listájára, nem kell megnevezni őket – Guernica, Coventry, Aleppo, Groznij, Leningrád.

 

17:40 – Kijev azzal vádolta Moszkvát, hogy elrabolta a háború elől Oroszországba menekülő civileket. “Tömegesen kitoloncolják a nőket és a gyermekeket a donyecki és luhanszki régiók területeiről” – írta Ljudmila Denisova, az ukrán parlament emberi jogi biztosa a Facebookon.

16:50 – „Az orosz blokád miatt Herszon 300 000 lakosa humanitárius katasztrófával néz szembe” – írta Twitteren Oleg Nikolenko, a minisztérium szóvivője.

16:25 – A kormány szerint ténylegesen három menekülőfolyosót kellene megnyitni kedden az ostromlott ukrán Mariupol városában. Verescsuk egyebek mellett elmondta, hogy az orosz erők megakadályozták, hogy a mentőalakulatokat a városban lebombázott színház helyszínére jussanak. Az orosz védelmi minisztérium szerint az Azovi-tenger melletti városban még mindig 130 000 lakos él – korábban 440 000 körül volt.

16:00 – Peter Chernyshov, a Farmak felügyelőbizottsági tagja szerint a Farmak, Ukrajna egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata csaknem 1,5 milliárd hrivnyí veszteséget szenvedett el, amikor a Kijevtől 60 kilométerre nyugatra fekvő Makariv városában lévő raktár leégett az ellenségeskedések során.

15:05 – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Ferenc pápát javasolta közvetítőnek az oroszországi konfliktusban. Zelenszkij kedden a Twitteren azt írta, hogy a pápához intézett telefonhívása során “a nehéz humanitárius helyzetet és a menekülési folyosók orosz csapatok általi blokádját” írta le országában. „Nagyra értékelnénk a Szentszék közvetítői szerepét az emberi szenvedés megszüntetése érdekében.” Zelenszkij egyúttal megköszönte a pápának „Ukrajnáért és a békéért imáit”.

14:00 – Kigyulladt a szeverodonyecki gyermekkórház teteje, miután az orosz erők ágyúzták. Hét gyermeket és 15 felnőttet evakuáltak a kórházból – jelentette a Sürgősségi Állami Szolgálat március 22-én.

12:00 – Herszonban ismét békés tüntetésre indultak az emberek, amire az orosz  katonaság könnygázt használt a tüntetés feloszlatására.Herszonban rendszeresen tartanak tüntetéseket Ukrajna mellett és az orosz megszállás ellen. Március 21-én az orosz megszállók gránátokat dobtak az ukránbarát tüntetőkre  a herszoni Szabadság téren, tüzet nyitottak és rengeteg embert megsebesítettek.

11:30 – Zelenszkij szerint a NATO-országok garantálhatják Ukrajna biztonságát. Ukrajnával közölni kell, hogy az országot hamarosan felveszik-e a NATO-ba. „Vannak NATO-országok, amelyek garantálni akarják a biztonságunkat, de sajnos nem adhatnak tagságot a szövetségben. De készek megtenni azt, amit (NATO) tenne, ha tagjai lennénk a szövetségnek. Szerintem ez egy jó kompromisszum” – tette hozzá.

10:45 – Andrij Sevcsenko: Megvédjük magunkat. Harcolunk. Nincs más választásunk.

10:00 – Mihajlo Podoliak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója, aki részt vesz az ukrán és az orosz delegáció béketárgyalásain, azt mondta, hogy az online tárgyalások nap mint nap folytatódnak, és Ukrajna nem tesz engedményeket a területi integritás terén. 

09:10 – 24 órán belül kilenc levegőben lévő célpontot találtak el az ukrán légierő, a légvédelem és a szárazföldi erők egységei. Összességében az utóbbi időben az orosz repülőgépek „megnövekedett aktivitását” figyelték meg.

08:40 – Az ukrán vezérkar szerint az orosz egységeknek továbbra is gondjai vannak az ukrajnai háború utánpótlásának biztosításával. A rendelkezésre álló információk szerint az Ukrajnába harcoló alakulatok legfeljebb három napra elegendő lőszer- és élelmiszerkészlettel rendelkezik.

08:20 – A Kremlhez közel álló „Komszomolszkaja Pravda” orosz újság a védelmi minisztériumra hivatkozva arról számolt be online cikkében, hogy Ukrajnában 9.861 elesett katonáról tudnak. Később törölték ezt  a bejegyzést.  Ez a szám lényegesen több, mint amit Moszkva eddig hivatalosan elismert, az a szám ugyanis 498 elesett katona.

08:00 – A Naftogaz szerint Ukrajna folytatja a gáztranzitot Oroszországból.

07:20 – Az S&P hitelminősítő 2022. április 15-ig törli az orosz cégek minősítését

07:00 – Ukrajna szinte minden régiójában megszólaltak a légiriadók. A szirénákat Szumiban, Mikolajivban, Ternopilben, Poltavában, Kirovohradban, Harkovban, Zaporizzsjában, Lvivben, Ivano-Frankivszkban, Zakarpattyán, Csernyivciben, Dnyipropetrovszkban, Rivnében, Volinban, Cserkasziban, Hmelnickijben, Odessza megyében, valamint Kiiv Kramszkijban és Szlovszkiban aktiválták.

05:40 – Toronto átnevezi az orosz konzulátus előtti területet a Szabad Ukrajna térnek. Torontó polgármestere, John Tory reméli, hogy mindenkinek, aki belép az orosz konzulátusra jusson eszébe „az illegális, gyilkos invázióval kapcsolatos szörnyűség”. Elmondta, hogy a lovas tábla Toronto Ukrajnával és az ukrán-kanadaiakkal való szolidaritásának szimbóluma.

04:30 – Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara március 21-én arról számolt be, hogy „az ukrán zászlót kitűzték Makariv városa fölé”, és az orosz erőket visszaszorították. Makariv Kijevtől 60 kilométerre nyugatra található.

03:10 – Magyarország ellenzi az Ukrajna feletti repülési tilalmat, az orosz energia embargót, és háborús veszélyre hivatkozva felszólalt a békefenntartók Ukrajnába küldése  ellen is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elítélte az orosz energiát sújtó uniós szankciókat és azt mondta, hogy az “veszélyezi Magyarország energiaellátásának biztonságát”. 

02:30 – Pentagon: Az Egyesült Államok és más nemzetek „nagy hatótávolságú légvédelem” biztosítását tárgyalják Ukrajna számára. A Pentagon szóvivője, John Kirby március 21-én kijelentette, hogy az Egyesült Államok „aktív konzultációkat” folytat más országokkal, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel láthassa el, amelyek „biztonságos védelmet biztosít”.

01:20 – Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes szerint nyolc folyosóból hét a tervek szerint működött; 3000 embert evakuáltak Mariupolból, az oroszok által ostromlott 400 ezres városból. Összesen tegnap 8057 ember evakuált humanitárius folyosókon keresztül. 

00:20 – Az orosz hatóságok azt állítják, hogy 500 ukrán hadifogoly van. Tetiana Moszkalkova orosz ombudsman szerint a foglyok, feltehetően fogságban lévő ukrán katonák, fogolycserére készülnek.

2022. március 22.

23:50 – Josep Borrell, az EU vezető diplomatája újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország megsérti a „háborús törvényeket” a brüsszeli külügyminiszteri találkozó előtt, amelyen a Moszkvával szembeni további szankciókról tárgyalnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .