Januárban választanak új főapátot Pannonhalmán

0
827
Várszegi Asztrik fõapát MTI Fotó: Krizsán Csaba

Jövő év január 6-án, Vízkereszt napján választanak titkos szavazással új főapátot a Pannonhalmi Főapátság örökfogadalmas szerzetesei, mintegy ötvenen. Az új választás amiatt vált szükségessé, mert lemondott a tisztről Dr. Várszegi Asztrik.

 

A pannonhalmi főapát lemondását bejelentve leszögezte: „A Szent Márton Napokkal tizenhét év telt el, az én főapáti szolgálatomban pedig immár lassan huszonhét év telik be. A bencés hagyomány bölcsessége azt diktálta szívemnek és ez van házi törvényeinkben is, hogy az idősebb adja át helyét a fiatalabbnak. Ezt teszem magam is jó szívvel és csak úgy köszönök el, hogy nem főapátként, de jóbarátként megmaradok Kedves Mindannyiuk számára a továbbiakban is.”

A főapáti szolgálat kilenc éves időszakokra oszlik – olvasható a Pannonhalmi Főapátság közleményében. Várszegi Asztrikot kétszer újraválasztották első ciklusának kitöltése után. A harmadik főapáti ciklus végeztével azonban vissza kíván vonulni az apáti szolgálatból.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .