Godot-ra várva!

0
218
Facebook

Az egzisztencialista abszurd drámát látja megvalósulni a mai Magyarországon a Los Angelesben élő jeles magyar történész, Berend T. Iván, aki szerint Orbán Viktor és Magyar Péter, a két kiszolgáltatott csavargó, aki Godot-ra vagyis Donald Trumpra várnak.

“Aki Trumpnál tesz látogatást Mar-a-Lagoban az úgy érzi mintha Észak Koreában járna: amikor Trump megjelenik, akkor mindenki feláll és tapsol” – idézi Berend T. Iván a republikánus szenátort Lindsey Grahamet.

Míg Orbán Viktor valóban Trumpra vár, Magyar Péter és a Tisza Párt a washingtoni demokraták és az Európai Unió támogatását élvezi. Szépen kiderült ez a strasbourgi vitán, melyen Ursula von der Leyen egyértelműen bírálta a magyar miniszterelnököt: értésére adta mindenkinek, hogy amíg Orbán Viktor vezeti Magyarországot, addig az Európai Unió csakis annyi pénzt ad a magyar kormánynak amennyit muszáj. Orbán Viktor gyorsan le is vonta a következtetést ország-világ előtt:

“Brüsszel meg akarja buktatni a magyar kormányt!”

Hozzátehette volna a demokrata adminisztrációt is Washingtonban hiszen Kamala Harris alelnök és elnökjelölt a diktátorok és autokraták sorában említette Orbán Viktort Kim Dzsong Un, Putyin és Hszi Csin-ping társaságában.

Magyar Péter Washington és Brüsszel támogatását élvezi

Kiderült ez a strasbourgi vitában is amikor a szünetben a magyar ellenzék vezére Ursula von der Leyennel és Manfred Weberrel beszélgetett. Magyar Péter szereplését gondos tervezés előzte meg: nem véletlen, hogy a Tisza Párt alelnöke, Radnai Márk színházi rendező. A cél az volt, hogy Magyar Pétert mint Orbán Viktor kihívóját mutassák be a világnak, és ez teljes mértékben sikerült is.

“Miniszterelnök úr, mindketten tudjuk, hogy vége van”

– mondta Magyar Péter Orbán Viktor arcába Strasbourgban.

Orbán elveszítette a fejét, és előhozta Magyar Péter telefonos ügyét mondván, hogy azért vette fel parlamenti mandátumát Brüsszelben, hogy az megvédje őt a jogi következményektől. Orbán hazudott: Magyar Péter négy nappal korábban jelezte a parlamenti képviselet felvételét a szavazásra hivatkozva mielőtt a diszkó botrány bekövetkezett volna. Magyar Pétert a hívei ösztönözték arra, hogy vegye fel mandátumát minden bizonnyal azért, mert jól ismerik Orbán Viktor rendőrállamát, amely minden eszközt bevet ellenfeleivel szemben.

Magyar Pétert a proteszt hullám emeli magasra

Berend T. Ivánnak abban mindenképp igaza van, hogy Magyar Péternek nincs átfogó koncepciója egy alternatív rendszerre. Sőt a híveinek jelentős része egy javított kiadást szeretne a Kádár – Orbán rendszerből. Jóléti államot akarnak annak ellenére, hogy annak nincsenek meg a gazdasági alapjai. Kornai János, a nemrég elhunyt jeles közgazdász “koraszülött jóléti államnak” nevezte a kommunista rendszereket. A liberális gazdaságpolitika, amely Thatcher asszony és Reagan elnök idejében globálissá tette a világgazdaságot alapjaiban ásta alá az európai jóléti rendszert, mert míg az Európai Unió lakossága 6%-a az emberiségnek, a GDP-je a 10%-a, a jóléti kiadások majdnem felét az uniós tagállamok fizetik ki. Ez versenyképtelenné teszi az Európai Uniót, a liberális gazdaságpolitikát képviselő politikusokat viszont béna kacsává: Macron francia elnök, a liberálisok nagy európai reménysége a populista jobboldal és baloldal szorításában egyetlenegy fontos reformját sem tudta megvalósítani.

Egész Európa Godot-ra vár mint Becket darabjában, melyet a második világháború után írt. Akkor Nyugat Európa az USA segítségével nemcsak, hogy kilábalt a válságból, de példátlanul sikeres rendszert épített ki. Mára ez versenyképtelenné vált, ezért újra mindenki Godot-ra vár:

az ésszerű gazdaságpolitika népszerűtlen, a népszerű pedig ésszerűtlen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .