Irán nem húzza meg magát

0
269
x.com

Irán rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal látja el Oroszországot Ukrajna elleni inváziójához – mondták európai és amerikai tisztviselők a Wall Street Journalnak péntek este megjelent jelentésében.

A jelentés szerint a közelmúltbeli fegyverszállítmány  nyugati figyelmeztetések és további szankciókkal való fenyegetés közepette történt.

Egy amerikai tisztviselő megerősítette a rakéták megérkezését, amelyeket akkor használtak, amikor Oroszország fokozta az ukrán városok és infrastruktúrák elleni támadásokat, ami állítólag több tucat civil megöléséhez vezetett.

Sean Savett, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője mondta, hogy Oroszország és Irán közötti, Ukrajna elleni teljes körű invázió kezdete óta figyelmeztetünk az elmélyülő biztonsági partnerségre Oroszország és Irán között.

„Mi és partnereink a nyári G7-ek és a NATO-csúcstalálkozókon is világossá tettük, hogy együtt készek vagyunk jelentős következményekkel járó határozatot hozni. Az iráni ballisztikus rakéták Oroszországnak történő bármilyen átadása drámai mértékben fokozná Irán támogatását Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújához.”

Irán továbbra is megtagadta az Oroszországba irányuló szállítmányt. Ennek ellenére az ENSZ iráni missziójának szóvivője New Yorkban azt mondta, hogy Teherán „más országokat is felszólít, hogy szüntessék be a konfliktusban érintett felek fegyverellátását”.

Lehetséges következmények Irán számára

Európai tisztviselők azt mondták a Wall Street Journalnak, hogy amerikai kollégáikkal együtt dolgoznak az Iránnal szembeni válasz kidolgozásán, amely valószínűleg további szankciók bevezetését eredményezné Irán ellen.

Ezenkívül európai tisztviselők azt mondták, hogy valószínűleg megtiltják iráni lobogó alatti légitársaságának, az Iran Airnek, hogy repüljön európai repülőterekre, ami sértené Teherán fennmaradó kereskedelmi lehetőségeit.

Várható akció

Több tucat orosz katonát képeznek ki Iránban a Fath-360 közeli ballisztikus rakétarendszer használatára – közölte két európai hírszerzési forrás a Reuters hírügynökséggel még augusztusban, akik hozzátették, hogy több száz műholdvezérelt fegyver küszöbön álló szállítására számítanak. Oroszországnak ukrajnai háborúja miatt.

Az orosz védelmi minisztérium képviselői vélhetően tavaly december 13-án írtak alá szerződést Teheránban iráni tisztviselőkkel a Fath-360-ról és egy másik ballisztikus rakétarendszerről, amelyet az iráni kormány tulajdonában lévő Aerospace Industries Organisation (AIO) épített, az Ababil néven.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .