Lengyel – magyar két jóbarát…volt

0
891
wiadomosci.onet.pl

Aziránt érdeklődött varsói külügyminisztérium államtitkára miután a magyar miniszterelnök “álságosnak és szemforgatónak” nevezte a lengyel diplomáciát Tusnádfürdőn, hogy “Orbán miért nem hoz létre uniót Putyinnal?”

Wladyslaw Teofil Bartoszewski államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar diplomácia jelenleg szembemegy a NATO, az Európai Unió és Lengyelország politikájával. Emlékeztetett arra, hogy a magyar diplomácia jelenleg is blokkolja azt a kétmilliárd zlotyt, amely azért járna Varsónak, mert katonai készletei egy részét átadta Ukrajnának.

“Azt szokták mondani, hogy lengyel-magyar két jó barát, de itt most nagy a veszekedés”

– hangsúlyozta Bartoszewski államtitkár.

“Fáj az igazság!”

– így reagált Szijjártó Péter a Facebookon.

“A lengyel-magyar testvériség szándékával sokáig tűrtük a mostani lengyel kormány provokációit és képmutatását, de betelt a pohár! Az egyik legnagyobb orosz olajvállalat vásárlói között ott találjuk a lengyeleket is”

– írta a magyar külügyminiszter a Facebookon.

Az istenek az eszét veszik el annak először, akit bukásra ítéltek

Így tartották az ókori görögök, és Orbán Viktor Tusnádfürdőn megerősítette ezt a régi bölcsességet: miért kellett ilyen jelentéktelen ügy miatt rátámadnia Lengyelországra? A magyar miniszterelnök érezhetően frusztrált hiszen Lengyelország mind nagyobb szerepet kap a NATO-ban és az Európai Unióban míg Magyarország mind jobban elszigetelődik. A varsói figyelmeztetés egyértelmű: ott a kijárat! Lépj ki az Európai Unióból, ha annyira nem tetszik neked!

Csakhogy Orbán nem léphet ki az Európai Unióból, mert akkor összeomlana a magyar gazdaság, amely így sincs valami jó állapotban. Magyarország jelenleg csakis azért kap elfogadható feltételekkel hitelt a nemzetközi pénzpiacon, mert tagja az Európai Uniónak. Ha kilépne, akkor adósság csapdába kerülne, mert olyan drágán kapna csak kölcsönt a korábbi hitelek visszafizetésére, hogy az felidézné a fizetésképtelenséget mint egykor Görögország esetében.

Kína nem segít: csakis piaci kölcsönt ad, és azt is csak három évre. Kínának is érdeke, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon hiszen a kínai gyárak épp azért települnek le nálunk, mert tagjai vagyunk az uniónak.

Putyinnal Orbán Viktor nem köthet uniót, mert az a politikai öngyilkosságot jelentené.

Ráadásul Putyinnak is az az érdeke, hogy Magyarország maradjon az Európai Unió és a NATO tagja hiszen ily módon információkhoz juthat.

Miért támad mégiscsak Orbán ilyen sarokba szorított helyzetben? Mert fél, és arra gondol: a legjobb védekezés a támadás. Csakhogy a válasz pofon ilyenkor erősebb hiszen Lengyelország mögött ott áll az Európai Unió és az USA. Ki áll Orbán mögött? Senki! Saját népe is lassan elszivárog hiszen a kudarc szembeötlő: Magyarország az Európai Unió legkorruptabb és legszegényebb államává vált a nemzeti együttműködés rendszerének tizennégy éve alatt.

Ráadásul Orbán bejelentette az ideológiák végét Tusnádfürdőn holott rendszerének egyik alapja volt az a hit, hogy

“a magyar miniszterelnöknek nem igaza van hanem igaza lesz.”

Mégis mikor? Jelenleg kül- és belpolitikája romokban. Ha jönne Trump, akkor kiderülhet: az USA számára Magyarország továbbra is tökéletesen érdektelen míg Lengyelország és Románia fontos ebben a térségben. Trumptól Orbán egy petákot sem remélhet, csak legfeljebb annyit: az USA nagykövetség nem próbálja meg levenni a sakktábláról. Orbán bizonyíthatja: meg tud ő bukni egyedül is…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .