Vasárnap sem pihen a háború – Ez történt ma… (folyamatosan frissítjük)

0
833
TASZSZ

19:20 – Az EU-nagykövetek várhatóan március 14-én hagyják jóvá az Oroszország elleni új szankciókat.

18:35 – Helyreállt az áramellátás Csernobilban. Az Ukrenergo országos hálózatüzemeltető vissza tudta állítani az áramellátást a korábban orosz megszállók által elfoglalt csornobili atomerőműben. Herman Galuscsenko energiaügyi miniszter-helyettes szerint a kritikus hűtőrendszer ismét normálisan fog működni.

17:55 – Mariupol városi tanácsa: A civilek halálos áldozatainak száma 2187-re emelkedett. A városi tanács szerint Oroszország az elmúlt 24 órában legalább 22-szer bombázta Mariupolt, a Donyeck megye ostromlott délkeleti kikötővárosát. Körülbelül 400 000 lakos rekedt a városban, miközben Oroszország továbbra is megakadályozza a Mariupolból való evakuálást.

17:50 – Oroszország pénzügyminisztere: Szankciók miatt az orosz tartalékok közel felét befagyasztották. Anton Siluanov közölte, hogy Oroszország 640 milliárd dolláros tartalékából 300 milliárd dollárt befagyasztottak – jelentette a Meduza orosz média. Oroszországnak adósság-visszafizetési gondjai vannak, és rubelben fizeti ki adósságait „barátságtalan országoknak” – mondta Siluanov.

17:00 – Ezrek tüntetnek az orosz megszállás ellen Herszonban. Kosztjantyin Rizsenko és az Ukrajinszka Pravda helyi újságírója szerint az orosz csapatok gumilövedékekkel lőtték a tömeget. A dél-ukrajnai régió fővárosában, Herszonban a lakosok többször is tiltakoztak a megszállás ellen, amióta az orosz erők március 5-én átvették az irányítást a város felett.

16:30 – Az orosz megszállók megölték a New York Times munkatársát Irpinben. Andrij Nebytov, a kijevi terület rendőrségének vezetője szerint Brent Renaud videoújságírót március 13-án ölték meg Irpinben, egy Kijeven kívüli szatellitvárosban, amely az orosz háború forró pontja volt. Renaud nem volt a NYT ukrajnai megbízatása alatt. Két másik újságíró megsebesült Irpinben, és kórházba került.

15:45 – Március 14-15-én kerülhet sor az ukrán-orosz béketárgyalások negyedik fordulójára. Mikhailo Podoliak, Volodimir Zelenszkij elnök kormánya vezetőjének tanácsadója jelentette be a hírt. Ukrajna és Oroszország delegációi már háromszor találkoztak Fehéroroszországban, de jelentős eredmény nélkül.

14:55 – Lviv megye kormányzója: 35-en meghaltak, 134-en megsérültek a javorivi katonai gyakorlótéren végrehajtott orosz légicsapásban. Makszim Kozickij kormányzó elmondta, hogy a tűzoltók eloltották a tüzet, és sikerült megközelíteni a helyszínt.

14:20 – A TASSZ oros hírügynökség szerint Horvátországban robbanóanyag nyomai találták a Zágrábban lehullott drón töredékein.

13:55 – Az orosz hadsereg kijárási tilalmat vezet be, tiltja a tiltakozásokat, fegyverkezést a megszállt városokban. A ZN.ua hírügynökség által közölt dokumentum szerint három, Oroszország által megszállt ukrán városban megtiltják az embereknek, hogy nyilvános összejöveteleken vegyenek részt, információkat terjesszenek az orosz hadsereg mozgásáról, fegyvereket áruljanak és használjanak. Azokat, akik nem engedelmeskednek, „szigorúan megbüntetik” a „katonai rendfenntartók” – áll a dokumentumban.

13:10 – Az orosz csapatok elrabolták a megszállt Dnyiprorudne polgármesterét. Jevhen Matviiv polgármester a második polgármester, akit a háború kitörése óta elraboltak orosz katonák. Március 11-én elrabolták Ivan Fedorov melitopoli polgármestert. „A háborús bűnök rendszeressé válnak” – mondta Olexandr Starukh, Zaporizzsja megye kormányzója.

13:00 – Csehország 31,5 millió dollárért katonai anyagokat biztosít Ukrajnának.

12:45 – Ferenc pápa a bombázások beszüntetésére és az ukrajnai békére, valamint párbeszédre és biztonságos humanitárius folyosók biztosítására szólított fel.

12:05 – Törökország úgy véli, hogy az Oroszorsztág és Ukrajna álláspontja egyes kérdésekben közelebb került a tárgyalásokhoz.

11:35 –  Az orosz erők szombaton fokozták az ukrajnai városok lerombolását célzó bombázási hadjáratukat, miután a Fehér Ház bejelentette, hogy Moszkvával dacolva további 200 millió dollár értékben fegyvert és felszerelést küld Ukrajna megsegítésére.

10:55 – Egy menekültekkel teli szerelvényt tűz alá vettek Kelet-Ukrajnában. Egy halálos áldozatról tudni, a vonat kalauzát érte halálos találat – áll az ukrán nemzeti vasút közleményében. A társaság megpróbál újabb vonatot küldeni a személyzet és az utasok, köztük mintegy 100 gyermek evakuálására.

10:00 – A nyugat-ukrajnai Yavoriv katonai komplexum elleni ma reggeli támadásban megsérült harcosok egy lvovi sürgősségi kórházba érkeztek. A mentősök becslése szerint körülbelül 300 sérült van.

09:10 – A Kijevben maradt kétmillió embernek egy esetleges blokád esetére a főváros 2 hétre elegendő élelmiszert halmoztak fel.

08:15 – A Covid-19-betegek azzal a dilemmával szembesülnek, hogy megfertőznek másokat, miközben bombák elől nekik is óvóhelyre kell menekülniül.

07:55 – Orosz harci repülőgépek mintegy 30 cirkálórakétát lőttek ki egy ukrán katonai bázisra (Yavorovsky katonai gyakorlótér) a lengyel határ közelében – közölték helyi tisztviselők vasárnap, és dühödt és tartós légitámadást indítottak egy célpont ellen, amely még közelebb hozta a háborút a NATO küszöbéhez.

06:20 – Orosz Védelmi Minisztérium: a hadsereg 3687 objektumot semmisített meg Ukrajna katonai infrastruktúrájából.

05:15 – Trump úgy véli, hogy az Ukrajna körül kialakult helyzet a harmadik világháborúhoz vezethet.

05:00 – Az orosz erők megrongálták a Donyeck megyei Szvjatohirszk Lavra templomot. Az ukrán ortodox egyházhoz tartozó, de a moszkvai patriarchátus alá tartozó népszerű zarándokhely március 12-én sérült meg, amikor orosz katonák lövöldözték Szvjatohirszk városát. A támadás idején körülbelül 520 civil és szerzetes tartózkodott a helyszínen.

04:00 – Ukrajna szinte minden régiójában kiadják a légiriadókat. A szirénákat Uman, Harkiv, Kramatorszk, Szlovjanszk, Vinnica, Kijev, Poltava, Zsitomir, Hmelnickij, Lviv, Odesa, Volyn, Zaporizzha, Berezivka, Izmail, Kiliya, Yuzhne, Csernomorsk, Avdiivka, & as városokban aktiválták. valamint Kijev, Rivne, Csernyihiv, Ternopil, Dnyipro, Cserkaszi és Szumi megyékben.

00:30 – Ukrajna március 12-én 13 000 civilt evakuált humanitárius folyosókon, kétszer annyit, mint egy nappal korábban.  Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes szerint csak Sumy városából körülbelül 8000 embert evakuáltak. Tizennégy folyosót terveztek, ebből kilenc sikerült.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .