Kezdőlap Címkék Lviv

Címke: Lviv

Már nyugati szél fúj a külügynél

Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes kedden Lviv-i látogatásán kijelentette, hogy Budapest kész átengedni területén minden más ország által Ukrajnának nyújtott segélyt, beleértve a katonai segélyeket is.

“Sok nyugati partnerrel ellentétben mi magunk is megtapasztaltuk, milyen szembeszállni ezzel a hatalmas keleti állammal. Ugyanakkor Magyarország maga nem szállít fegyvert

– ez a mi stratégiai pozíciónk. A mi területünket azonban harmadik országok is használhatják” – jelentette ki Magyar Levente, aki szép csöndben Budapesten alig hallhatóan a remélt EU-s pénzek érkezésének reményében már a változó széljárás szerint beszélt.

A külgazdasági és külügyminiszter-helyettes elmondta, hogy Magyarország kész ukrán gyerekeket fogadni szanatóriumi gyógykezelésre és nyaralótáboraiban üdültetni őket. Továbbá felajánlotta, hogy segíti a civilek és a katonák gyógykezelését egészségügyi intézményeiinkben, és megerősítette, hogy Magyarország kész 1000 ösztöndíjat biztosítani az ukránok diákok számára a hazai egyetemeken.

Magyarország a konfliktus kezdete óta többször kijelentette, hogy nem ad fegyvert Ukrajnának, hogy ne váljon részesévé az Oroszországgal való konfliktusnak, és nem engedi meg a fegyverek átszállítását a területén. Márpedig ilyen tranzit valójában zajlik, és a „tranzittilalom” csak a Magyarország és Ukrajna közötti határt átlépő ilyen árukra vonatkozik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július elején még a CNN-nek adott interjújában kijelentette, hogy Magyarország nem hajlandó részt venni Ukrajna nyugati fegyvereinek szállításában, hogy ne tegye ki veszélynek a Kárpátalja megyében élő magyarokat az orosz ágyúzásnak. Tompa Tibor, a kijevi magyar közösség vezetője elítélte Szijjártó szavait.

A háború 54. napja – (folyamatosan frissülő hírfolyam)

“… aki közvetlen és valóságos veszélyben saját biztonságára gondol, az a döntésre képes elme természetes működéséről tesz bizonyságot. Orr őrült, tehát le lehet szerelni. Csak annyit kell tennie, hogy kéri a leszerelést, de ha kéri a leszerelést, akkor már nem lehet őrült, és további bevetésekre küldhető.”
Joseph Heller

 

11:30 – Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy Mariupol sorsa vörös vonallá válhat a Kijev és Moszkva közötti tárgyalásokon.

10:25 – Ausztria valószínűleg néhány év múlva lesz képes lemondani az orosz földgázról – az ország 80%-ban az orosz gáztól függ, így “ma, holnap lehetetlen”. – mondta Karl Nehammer osztrák kancellár az NBC-nek.

09:20 – A regionális katonai igazgatás szerint legalább 6 embert öltek meg orosz rakéták Lvivben. A mentés jelenleg is folyamatban van, jelenleg 6 halottról és 8 sérültről tudnak . Egy gyermek is van az áldozatok között.

09:00 – Több orosz rakéta, amelyek reggel Lvivot lőtték, vasúti létesítmények közelében robbant. 

08:15 – A legfrissebb adatok szerint 24-en megsérültek és öten meghaltak Harkiv régióban az elmúlt 24 órában, ahol egész éjszaka ágyuzások hangja hallatszott. 

07:45 – Brit hírszerzési információk szerinz Mariupol védőinek kitartó ellenállása minden hadműveleti területen problémákat okoz az orosz csapatoknak. A titkosszolgálat megjegyzi, hogy a Kreml fellépési módszerei Mariupolban, a polgári infrastruktúra és a lakóházak ágyúzása megegyeznek azzal, amit az orosz katonaság tett Szíriában és a második csecsen háborúban alkalmazott – „annak ellenére, hogy az orosz védelmi minisztérium február 24-én kijelentette, hogy Oroszország nem fog csapást mérni városokra és a polgári lakosságra”.

06:55 – Az orosz hadsereg április 18-án, hétfőn reggel öt célzott rakétát lőtt ki Lviv (Lemberg) felé, a következmények tisztázása folyamatban van. 

03:00 – Április 16-án, a háború kezdete óta először többen érkeztek be Ukrajnába Lengyelországból, mint ahányan távoztak – jelentette a lengyel határőrség.

01:00 – A luhanszki Adminisztráció vezetője felszólította a régió lakosait, hogy vállaljanak nagyobb felelősséget életükért, és hagyják el azt a területet, ahol a harcok zajlanak.

00:05 – Civilek, köztük nők és gyerekek rejtőznek víz és élelem nélkül  az orosz csapatok által körbezárt mariupoli Azovstal üzem területén. 

A HÁBORÚ 33. NAPJA – (Folyamatosan frissítjük)

“Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól.

 

22:05 – Antonio Guterres ENSZ-főtitkár utasította humanitárius ügyekért felelős helyettesét, Martin Griffithst, hogy haladéktalanul beszéljen az ukrajnai háborúban részt vevő felekkel a humanitárius tűzszüneti megállapodások megkötésének lehetőségéről és azok gyakorlati végrehajtásáról – áll az ENSZ sajtószolgálatának közleményében.

21:50 – Az ukrán katonaság március 28-án, két nappal azután, hogy visszafoglalta az orosz erőktől az északkelet-ukrajnai várost, egy súlyosan megcsonkított, ismeretlen férfi holttestére bukkant egy garázsban.

21:45 – Ukrajnának bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy Oroszország kazettás lőszert használt ebben a két régióban. Az Amnesty International szerint háborús bûnnek minõsülhet a polgári lakosságot célzó kazettás bombák használata.

21:00 – Biden elnök hétfőn kitartott azon megjegyzése mellett, hogy Vlagyimir Putyint el kell távolítani Oroszország elnöki posztjáról, de kijelentette, hogy ez felháborodásának személyes kifejezése, nem pedig Putyin hivatalából való megbuktatását célzó amerikai politika megváltoztatása.

19:20 – A Bellingcat jelentése szerint az Ukrajna és Oroszország közötti első tárgyaláson a delegáció három tagja vegyi fegyvermérgezés tüneteit tapasztalta március 3-ról 4-re virradó éjszaka. Az egyik áldozat Roman Abramovics orosz oligarcha volt.

18:50 – Putyin altábornagyi rangot adományozott Ramzan Kadirov csecsen vezetőnek. Az orosz sajtó szerint Kadirov az orosz megszállók által ostromlott Mariupolban tartózkodik.

18:40 – Az Egyesült Államok azt véleménye, hogy Putyin nem tűnik késznek a kompromisszumra az ukrajnai háború befejezése érdekében. Az ukrán fél alábecsüli a komoly áttörés esélyét a március 29-én, Isztambulban tartandó tárgyalásokon.

18:00 – Irpin polgármestere, Olekszandr Markushin szerint Irpin felszabadult az orosz megszállás alól, de civilek még nem térhetnek vissza a Kijevtől északnyugatra található városba. Nagy a veszélye Oroszország további támadásainak.

17:30 – A Herson régió ideiglenesen megszállt Henicseszkében az oroszok orosz rubelben kezdtek “nyugdíjat” fizetni. Ezek a rubelek azonban sokáig nem maradnak meg az embereknél – Szergej Khlan regionális tanács helyettese szerint a nyugdíjasok azonnal hrivnyára váltják.

17:00 – Az ellenséges mariupoli ostrom során közel 5 ezer ember halt meg, köztük körülbelül 210 gyerek – áll az ukrinform délutáni bejegyzésében.

16:35 – Nagy Britannia védelmi minisztériuma megmutatta a térképen az ukrajnai erők eloszlását. Pirossal jelölik azokat a területeket, amelyek az orosz hadsereg irányítása alá kerültek, azokat pedig, amelyekért harc folyik.

Defence Intelligence

15:15 – Néhány polgármester hotan került elő akiket a megszálló orosz csapatok elhurcoltak – jelentette be Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök.

13:55 – Az Európai Bizottság felszólítja az EU-tagállamokat, hogy haladéktalanul szüntessék meg a befektetési célú állampolgárság megszerzésére vonatkozó meglévő rendszereket (úgynevezett “arany útleveleket”), valamint töröljék el a szankcionált orosz és fehérorosz állampolgárok számára korábban kiadott “arany útleveleket”.

13:00 – A G7-országok kijelentették, hogy nem fizetnek rubelben az orosz gázért, ahogy azt a Kreml akarja. A Hét legfejlettebb országainak energiaügyi miniszterei elutasítják a Kreml azon követeléseit, hogy a „barátságtalan” országok rubelben fizessenek az orosz gázért.

12:15 – Mariupol városát, amelyet az orosz csapatok megpróbáltak elfoglalni, elpusztítottak, minden lakost evakuálni kell – a hatóságok szerint a város továbbra is körülbelül 160 ezer embert számlál.

11:05 – Harkov polgármestere szerint a harkovi lakosok több mint 30%-a elhagyta a várost. „Az utóbbi időben azonban láttunk visszatérni férfiakat, akik evakuálták a családjukat” – mondta Terekhov.

10:35 – Folytatódnak a heves harcok Izium közelében. Az ukrán fegyveres erők szerint Oroszország továbbra is támadja Topolske, Kamyanka és Sukha Kamyanka falvakat Izyum város közelében, Harkovtól délkeletre.

10:00 – Az orosz erők megkettőzték a stratégiai célpontok elleni támadásokat vasárnap Ukrajna-szerte, a főváros, Kijev környékén heves harcokról számoltak be, miközben a jelek szerint az ostromlott Mariupol városa az összeomláshoz közeledik.

09:00 – A Kijev melletti heves harcok során megsérült a Dnyeper jobb partjánszámos előváros lakónegyedében lévő házak egy részét ellátó két nagyfeszültségű vezeték, összesen 82 000 előfizetőt érint az áramszolgáltatás megszűnése – jelentette Kijev város államigazgatási szerve.

07:40 – Orosz kazonák betörtek a Krími Autonóm Köztársaságban működő Ukrajna Elnöki Hivatalának Herszonban található irodájába: ajtókat törtek be, letépték az Ukrán zászlót, és felszerelést, iratokat vittek el.

05:10 – Kijev közelében az oroszok megpróbálják áttörni a védelmet északnyugatról és keletről, hogy átvegyék az irányítást a kulcsfontosságú autópályákon és településeken, amelyeket az ukrán csapatok tartanak vissza – közölte hajmalban az ukrán vezérkar.

04:30 – Joseph Borrell, az EU külügyi főképviselője a Sky News Arabiának adott interjújában azt mondta az Európai Unió két éven belül megszabadulhat az orosz gázszállítástól való függőségétől.

03:15 – Hollywood kitüntette Ukrajnát a 94. Oscar-gálán. A filmipar sztárjai egy percnyi csenddel tisztelték meg Ukrajnát a 94. Oscar-gálán, március 27-én Los Angelesben, és segítségre buzdították a nézőket szerte a világon.

01:25 – A Fehéroroszországból március 27-én este kilőtt orosz rakéta a város határában talált el egy olajraktárat, valamint az egyik tank felrobbant.

00:20 – „Ha a megszállók ideiglenesen behatoltak az ukrán városokba, az csak azt jelenti, hogy el kell hagyniuk” – mondta Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök.

00:10 – Március 27-én este az orosz hadsereg légicsapásokat intézett Luck, Rivne, Zsitomir, Kijev és Harkov ellen.

2022. március 28.

23:05 – Andrzej Duda lengyel elnök szerint nehéz megérteni Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontját Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban. Hozzátette, az Oroszországtól való energiafüggőség számos uniós országban gondot okoz, ezért az üzemanyag- és energiaforrások vásárlására vonatkozó szankciókat nem vezették be, de Magyarországgal ellentétben az országok fegyvereket adnak át Ukrajnának, így Magyarország álláspontja nehezen érthető.

22:00 – Jana Csernohova cseh védelmi miniszter  megtagadta, hogy Budapestre menjen a visegrádi négyek miniszteri találkozójára,  mert Magyarország ellenezte az ukrajnai segélyt.

A HÁBORÚ 24. NAPJA – (folyamatosan frissítjük)

Ukrajna huszonnegyedik napja tartó harcához az orosz csapatok agressziója ellen  részsikereket és még dühödtebb, kegyetlenebb orosz pusztítása után érkeztünk. 

 

 8:00 – Az amerikai punk rock királynője Ukrajnában tervezett fellépést, de a járvány miatt nem jött el hozzánk. De a háború hírére írt egy dalt az ukrán himnusz alapján, és élőben játszotta New Yorkban.

17:20 – Amerikai tisztviselők megerősítik, hogy Oroszország hiperszonikus rakétákat lőtt ki Ukrajna ellen. Korábban Oroszország azt állította, hogy Kinzhal rakétákat használt egy nyugat-ukrajnai lőszerraktár ellen. Ukrajna nem erősítette meg a használt rakéta típusát. Meg nem nevezett amerikai tisztviselők megerősítették a CNN-nek, hogy Oroszország hiperszonikus rakétákat lőtt ki Ukrajna ellen, ami az első ismert eset, hogy ilyen rakétákat használnak harcban.

13:00 – Irina Venediktova főügyész a BBC-nek elmondta, hogy Ukrajna speciális táborokat hozott létre, ahol a fogságba esett orosz katonákat a genfi ​​egyezménynek megfelelően tartják fogva. Ők is „majdnem” ugyanolyan szintű egészségügyi ellátásban részesülnek, mint az ukrán hadsereg – mondta.

12:35 – A lengyel kormány teljeskörű embargót követel Oroszországgal szemben.

11:10 – Az ukrán fegyveres erők tájékoztatása szerint Dél-Ukrajnában halt meg Andrej Mordvicsev orosz altábornagy, aki a 8. gárda egyesített fegyveres hadseregét irányította.

10:00 – Az orosz hadsereg elaknázta a Boszporusztól Odesszáig vezető tengeri utakat, a szocsi tengeri kikötő azt az információt terjesztette, hogy ezek ukrán aknák, és a vihar után sodródnak. Klimenko, aki a Fekete-tengeri Stratégiai Tanulmányok Intézetének projektmenedzsere hangsúlyozta, hogy a viharos tengerben sodródó aknákat elvileg nem lehet megszámolni – “erre csak az képes, aki telepítette”. 

09:05 – Ukrajna március elején kapott 500 darabot a Németország által ígért 2700 Strela légvédelmi rakétából. A minisztérium szóvivője azt mondta, hogy fegyverszállításra csak a Szövetségi Biztonsági Tanács jóváhagyása után kerülhet sor. További tájékoztatás nem lehetséges “a jelenlegi biztonsági helyzetből adódó információtitkosság miatt”.

08:20 – Mykhailo Podoliak ukrán elnök tanácsadója felháborodott azon, hogy Christine Lambrecht német védelmi miniszter nem nevezi háborúnak az ukrajnai eseményeket.

07:50 – A tervek szerint három régióban 10 városból nyílnak humanitárius folyosók, ahonnan a lakosság buszokon távozhat és több helyre humanitárius segélycsomagokat is visznek.

06:50 – A tervek szerint szombaton 10 humanitárius folyosót nyitnak meg.

06:00 – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hajnali videobeszédében azt mondta, sürgősen szükség van értelmes, igazságos béketárgyalásokra.

05:35 – Oroszország szerint hiperszonikus rakétát használtak az Ivano-Frankivszk régióban található raktár megsemmisítésére.

04:50 – Ukrajna „átmenetileg” elveszíti hozzáférését az Azovi-tengerhez.  Ez az ukrán hírügynökség megfogalmazása arról, hogy az orosz erők bevonultak és elfoglalták Mariupol kikötővárosát.

02:30 – AP: Évekbe telhet az orosz aknák hatástalanítása az invázió után. Denis Monasztyrszkij ukrán belügyminiszter kijelentette, hogy Ukrajnának nyugati segítségre lesz szüksége a fel nem robbant lövedékek és aknák jelentette fenyegetés kezelésére.

01:45 – A Kijev melletti állatsimogató humanitárius folyosót kér az állatok megmentésére.  A Kijevtől 25 km-re északra található „Park XII Months” állatkert segítséget kért az állatok evakuálásához vagy az élelmiszerek szállításához azoknak, akiket nehéz szállítani.

00:55 – Mikolaivban több tucat áldozatról számoltak be, mivel a légiriadó szirénák meghibásodnak. 

00:20 – A NATO kérésére Hollandia és Németország amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszereket szállít Szlovákiának az Ukrajnába szállítandó S-300-as légvédelmi rendszerei helyett – számolt be az  Interfax-Ukrajnára hivatkozva..

Ukrán parasztgazda: az orosz katonák átvették a gazdaságomat!

Brutálisan fosztogat és fenyegetőzik az orosz katonaság az elfoglalt ukrán területeken – ez derül ki a londoni Guardian helyszíni riportjából.

“Az oroszok beállították a tankjaikat az istállómba. Aztán reggel összeszedtek minden élelmiszert és elvitték a két autómat. Nem fizettek semmit. “Államosítás” – mondták vigyorogva. Azzal búcsúztak, hogy hamarosan visszajövünk” – meséli a 39 éves parasztgazda Herszon tartományban, melyet elfoglaltak az oroszok.

Az “államosítás” különösen rosszul hangzik Ukrajnában, ahol a földeket erőszakkal vették el a parasztoktól a terméssel együtt a szovjet időkben. Ennek következménye lett a holodomor – a tömeges éhhalál, amelynek több millió áldozata volt a harmincas években Ukrajnában.

Pasztusenko gazda tehenészete a háború előtt a francia Lactalis tejfeldolgozónak szállította a tejet. A háború kitörése után innen látták el tejjel és vajjal a környéket, többi között a kórházakat Herszon városában. Most arról panaszkodik a tehenészet tulajdonosa, hogy elfogyóban a takarmány az állatok számára. Nem tudják, hogy honnan lesz utánpótlás. Ki fog vetni és aratni Ukrajnában, ha itt vannak az oroszok?

“Nem mehetek el, nem vihetem el a nagyobbik fiamat. A kisebbet a feleségem elvitte Zsitomirba. Ha nem vagyok itthon, akkor az éhes emberek leölik az állatokat. Már mi is hozzákezdtünk ehhez, de csak egy tehenet vágunk le minden két napban, hogy legyen elég hús nekünk és az alkalmazottaknak. Ez egy csapda” – mondja az ukrán parasztgazda a megszállt területen.

Kees Huizinga holland gazda, akinek nagy állat farmja van Cserkaszi mellett. Ide még nem értek el az orosz katonák, ezért a tehenészet jól működik. A gondot az jelenti, hogy a férfiakat behívták katonának. Emiatt a disznókat le kellett vágni. A disznóhúst az ukrán hadsereg és a helyi lakosság vásárolja meg. “Primitív megoldás ez, de nincs más választásunk” – nyilatkozta a Guardian tudósítójának a holland gazda.

Nyugat Ukrajnában jobb a helyzet

Krumplit és szóját termeszt 2000 hektáros birtokán a harmadik gazda, akit az angol lap tudósítója meginterjuvolt. A gazdaság Lviv közelében van, elég messze a harcoktól. Mi lesz a tavaszi vetéssel? Ez a gazda legfőbb gondja. Két héten belül erről döntenie kell, és a háború kellős közepén ez igazán nem könnyű. Ráadásul mindenből hiány van: üzemanyagból, műtrágyából és gyomirtó szerekből egyaránt.

“Az ukrán kormány arra buzdít, hogy vessünk. Mi vetünk is bár kevesebbet mint ahogy terveztük. Csakhogy szükségünk lenne növényvédő szerekre elsősorban a burgonya miatt. Ha ezeket nem kapjuk meg, akkor a burgonyvész elviheti az egész termést” – mondta a parasztgazda, akinek birtoka Nyugat Ukrajnában eddig megúszta a háborút, de senki sem tudja, hogy meddig…

Az orosz agresszió 21. napja (folymatosan frissítjük)

A huszonegyedik napja tartó orosz agresszió Ukrajna ellen egyre több véráldozattal folytatódik, de a tegnapi nap tárgyalások halvány fényt csillantottak fel az alagút végén. 

 

21:00 – Joe Biden amerikai elnök először nevezte „háborús bűnösnek” Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

20:20 – Az ukrán vezetőnek a törvényhozókhoz intézett videóbeszéde után Biden elnök 800 millió dolláros új katonai segélyt jelentett be.

20:10 – A NATO védelmi miniszterei osztoznak abban, hogy támogassák Ukrajnát és fegyverekkel látják el az Oroszország elleni védekezéshez, de kerülik a Szövetség közvetlen részvételét a háborúban – ezt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szövetséges védelmi miniszterek találkozóját követő sajtótájékoztatón.

19:00 – Kiszabadították az orosz fogságból Melitopol polgármesterét.

18:55 – Az orosz megszállók szándékosan rombolták le a mariupoli drámaszínházat, ahol több száz gyermekes lakos bujkált. A halottak számát megállapítják. Körülbelül 1000 ember tartózkodott a színházban, de nem lehetett azonnal tudni, hányan élték túl – mondta Pjotr ​​Andryuscsenko, a polgármester asszisztense.

18:45 – Az Egyesült Államok Zelenszkij kérésére légvédelmi rendszereket biztosít Ukrajnának.

16:30 – A megszállt Herszon megye szkadovszki lakosai oroszellenes tiltakozást tartanak. Az orosz megszállók tüzet nyitottak és könnygázt vetettek be a városi tanács előtti téren összegyűlt békés tüntetőkre, hogy követeljék a letartóztatott helyi vezetők szabadon bocsátását.

15:50 – Oroszország feltört egy ukrán tévécsatornát, hamis „nyilatkozatot” sugároz Zelenszkij nevében. A hírlapon továbbított hamis üzenet szerint Volodimir Zelenszkij elnök „feladná a harcot és letenné a fegyvert”. Zelenszkij később egy kijevi videobeszéddel válaszolt, amelyben „gyerekesnek” nevezte a provokációt.

14:50 – Ukrán elnöki hivatal: Ukrajna semlegessége csak ukrán feltételekkel lehet. Mikhajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök vezérkari főnökének tanácsadója kijelentette, hogy Ukrajna csak „törvényesen hitelesített biztonsági garanciákkal” egyezhet meg, hozzátéve, hogy az új megállapodás értelmében az aláíró államoknak jogilag kötelezővé kell tenniük Ukrajna védelmét.

14:25 Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága szerdai rendkívüli ülésén a szervezet alapokmányának 8. cikke alapján indított eljárás keretében úgy határozott, hogy azonnali hatállyal megszűnteti Oroszország tagságát a szervezetben.

12:30 – Suspilne (Ukrán közszolgálati média): Orosz csapatok megöltek legalább 10 kenyérért sorban álló civilt Csernyihivban.  A Suspilne helyszíni tudósítója szerint a támadás délelőtt 10 óra körül történt.

11:00 – Fitch: Az USD-szelvények orosz rubel fizetése megegyezik az alapértelmezett fizetéssel. A Fitch hitelminősítő ügynökség szerint ha Oroszország két amerikai dolláros kötvényszelvényt fizetne be rubelben, március 16-án, az államcsődöt jelentene a türelmi idő lejárta után. Ukrajna orosz inváziója szankciókat váltott ki, amelyek ténylegesen korlátozták Moszkva készpénzhez való hozzáférését és elosztását.

09:00 – Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint Oroszország autóbusz-konvojokra, településekre és kiürítési pontokra lő. Ukrajna nem kapott visszaigazolást a Vöröskereszttől a humanitárius folyosók március 16-i megnyitásáról.

08:10 – „Oroszország egyre inkább arra törekszik, hogy további csapatokat állítson fel, hogy megerősítse és pótolja személyi veszteségeit” – idézi a CNN a brit védelmi minisztérium értékelését. Szerintük Oroszország a „tartós ukrán ellenállás mellett” támadó hadműveletek végrehajtásával küzd.

07:00 – Március 15-én Oroszország szankciókat vezetett be Joe Biden amerikai elnökkel és számos amerikai tisztviselővel szemben, válaszul az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos nyugati szankciókra. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője gúnyolódott az amerikai tisztségviselők, köztük Joe Biden elnök elleni orosz szankciókon:”Egyikünk sem tervez turistat Oroszországbaviszont egyikünknek sincs olyan bankszámlája, amelyhez ne férnénk hozzá.”

06:00 – Az Egyesült Államok szenátusa egyhangúlag határozatot fogadott el Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnösként való kivizsgálására.

05:00 – “A NATO-nak békefenntartó missziót kell küldenie Ukrajnába” – jelentette ki Jaroslav Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes és a kormányzó Jog és Igazságosság Párt elnöke, miután találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel.

04:00 – Több nagyvárosban és régióban légiriadót adtak ki. A szirénákat Cserkaszi, Dnyipro, Lviv, Kijev, Ivano-Frankivszk, Odesa, Vinnica, Kirovohrad és Hmelnickij megyékben, valamint Kijev, Izyum, Kremencsuk, Bila Cerkva, Nikopol, Mikolajiv, Kijev és Izmail városokban aktiválták. Odesa, Poltava és a Kryve Ozero terület. A CNN jelentése szerint a helyszínen tartózkodó munkatársaik szerint hangos robbanások hallatszottak Kijev külvárosában.

02:15 – Blinken:  A CNN-nek adott interjújában március 15-én Anthony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Független Ukrajna “sokkal tovább lesz, mint Vlagyimir Putyin”.

Vasárnap sem pihen a háború – Ez történt ma… (folyamatosan frissítjük)

19:20 – Az EU-nagykövetek várhatóan március 14-én hagyják jóvá az Oroszország elleni új szankciókat.

18:35 – Helyreállt az áramellátás Csernobilban. Az Ukrenergo országos hálózatüzemeltető vissza tudta állítani az áramellátást a korábban orosz megszállók által elfoglalt csornobili atomerőműben. Herman Galuscsenko energiaügyi miniszter-helyettes szerint a kritikus hűtőrendszer ismét normálisan fog működni.

17:55 – Mariupol városi tanácsa: A civilek halálos áldozatainak száma 2187-re emelkedett. A városi tanács szerint Oroszország az elmúlt 24 órában legalább 22-szer bombázta Mariupolt, a Donyeck megye ostromlott délkeleti kikötővárosát. Körülbelül 400 000 lakos rekedt a városban, miközben Oroszország továbbra is megakadályozza a Mariupolból való evakuálást.

17:50 – Oroszország pénzügyminisztere: Szankciók miatt az orosz tartalékok közel felét befagyasztották. Anton Siluanov közölte, hogy Oroszország 640 milliárd dolláros tartalékából 300 milliárd dollárt befagyasztottak – jelentette a Meduza orosz média. Oroszországnak adósság-visszafizetési gondjai vannak, és rubelben fizeti ki adósságait „barátságtalan országoknak” – mondta Siluanov.

17:00 – Ezrek tüntetnek az orosz megszállás ellen Herszonban. Kosztjantyin Rizsenko és az Ukrajinszka Pravda helyi újságírója szerint az orosz csapatok gumilövedékekkel lőtték a tömeget. A dél-ukrajnai régió fővárosában, Herszonban a lakosok többször is tiltakoztak a megszállás ellen, amióta az orosz erők március 5-én átvették az irányítást a város felett.

16:30 – Az orosz megszállók megölték a New York Times munkatársát Irpinben. Andrij Nebytov, a kijevi terület rendőrségének vezetője szerint Brent Renaud videoújságírót március 13-án ölték meg Irpinben, egy Kijeven kívüli szatellitvárosban, amely az orosz háború forró pontja volt. Renaud nem volt a NYT ukrajnai megbízatása alatt. Két másik újságíró megsebesült Irpinben, és kórházba került.

15:45 – Március 14-15-én kerülhet sor az ukrán-orosz béketárgyalások negyedik fordulójára. Mikhailo Podoliak, Volodimir Zelenszkij elnök kormánya vezetőjének tanácsadója jelentette be a hírt. Ukrajna és Oroszország delegációi már háromszor találkoztak Fehéroroszországban, de jelentős eredmény nélkül.

14:55 – Lviv megye kormányzója: 35-en meghaltak, 134-en megsérültek a javorivi katonai gyakorlótéren végrehajtott orosz légicsapásban. Makszim Kozickij kormányzó elmondta, hogy a tűzoltók eloltották a tüzet, és sikerült megközelíteni a helyszínt.

14:20 – A TASSZ oros hírügynökség szerint Horvátországban robbanóanyag nyomai találták a Zágrábban lehullott drón töredékein.

13:55 – Az orosz hadsereg kijárási tilalmat vezet be, tiltja a tiltakozásokat, fegyverkezést a megszállt városokban. A ZN.ua hírügynökség által közölt dokumentum szerint három, Oroszország által megszállt ukrán városban megtiltják az embereknek, hogy nyilvános összejöveteleken vegyenek részt, információkat terjesszenek az orosz hadsereg mozgásáról, fegyvereket áruljanak és használjanak. Azokat, akik nem engedelmeskednek, „szigorúan megbüntetik” a „katonai rendfenntartók” – áll a dokumentumban.

13:10 – Az orosz csapatok elrabolták a megszállt Dnyiprorudne polgármesterét. Jevhen Matviiv polgármester a második polgármester, akit a háború kitörése óta elraboltak orosz katonák. Március 11-én elrabolták Ivan Fedorov melitopoli polgármestert. „A háborús bűnök rendszeressé válnak” – mondta Olexandr Starukh, Zaporizzsja megye kormányzója.

13:00 – Csehország 31,5 millió dollárért katonai anyagokat biztosít Ukrajnának.

12:45 – Ferenc pápa a bombázások beszüntetésére és az ukrajnai békére, valamint párbeszédre és biztonságos humanitárius folyosók biztosítására szólított fel.

12:05 – Törökország úgy véli, hogy az Oroszorsztág és Ukrajna álláspontja egyes kérdésekben közelebb került a tárgyalásokhoz.

11:35 –  Az orosz erők szombaton fokozták az ukrajnai városok lerombolását célzó bombázási hadjáratukat, miután a Fehér Ház bejelentette, hogy Moszkvával dacolva további 200 millió dollár értékben fegyvert és felszerelést küld Ukrajna megsegítésére.

10:55 – Egy menekültekkel teli szerelvényt tűz alá vettek Kelet-Ukrajnában. Egy halálos áldozatról tudni, a vonat kalauzát érte halálos találat – áll az ukrán nemzeti vasút közleményében. A társaság megpróbál újabb vonatot küldeni a személyzet és az utasok, köztük mintegy 100 gyermek evakuálására.

10:00 – A nyugat-ukrajnai Yavoriv katonai komplexum elleni ma reggeli támadásban megsérült harcosok egy lvovi sürgősségi kórházba érkeztek. A mentősök becslése szerint körülbelül 300 sérült van.

09:10 – A Kijevben maradt kétmillió embernek egy esetleges blokád esetére a főváros 2 hétre elegendő élelmiszert halmoztak fel.

08:15 – A Covid-19-betegek azzal a dilemmával szembesülnek, hogy megfertőznek másokat, miközben bombák elől nekik is óvóhelyre kell menekülniül.

07:55 – Orosz harci repülőgépek mintegy 30 cirkálórakétát lőttek ki egy ukrán katonai bázisra (Yavorovsky katonai gyakorlótér) a lengyel határ közelében – közölték helyi tisztviselők vasárnap, és dühödt és tartós légitámadást indítottak egy célpont ellen, amely még közelebb hozta a háborút a NATO küszöbéhez.

06:20 – Orosz Védelmi Minisztérium: a hadsereg 3687 objektumot semmisített meg Ukrajna katonai infrastruktúrájából.

05:15 – Trump úgy véli, hogy az Ukrajna körül kialakult helyzet a harmadik világháborúhoz vezethet.

05:00 – Az orosz erők megrongálták a Donyeck megyei Szvjatohirszk Lavra templomot. Az ukrán ortodox egyházhoz tartozó, de a moszkvai patriarchátus alá tartozó népszerű zarándokhely március 12-én sérült meg, amikor orosz katonák lövöldözték Szvjatohirszk városát. A támadás idején körülbelül 520 civil és szerzetes tartózkodott a helyszínen.

04:00 – Ukrajna szinte minden régiójában kiadják a légiriadókat. A szirénákat Uman, Harkiv, Kramatorszk, Szlovjanszk, Vinnica, Kijev, Poltava, Zsitomir, Hmelnickij, Lviv, Odesa, Volyn, Zaporizzha, Berezivka, Izmail, Kiliya, Yuzhne, Csernomorsk, Avdiivka, & as városokban aktiválták. valamint Kijev, Rivne, Csernyihiv, Ternopil, Dnyipro, Cserkaszi és Szumi megyékben.

00:30 – Ukrajna március 12-én 13 000 civilt evakuált humanitárius folyosókon, kétszer annyit, mint egy nappal korábban.  Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes szerint csak Sumy városából körülbelül 8000 embert evakuáltak. Tizennégy folyosót terveztek, ebből kilenc sikerült.

Ukrajnában a helyzet… – 2022. március 09.

Folytatódnak Oroszország rakétatámadásai az ukrán városok ellen. A városok bombázása a  civilek százanak halálát okozza, és milliókat kényszerít otthonaik elhagyására. A háború a csatatéren túl is egyre több áldozatot követel.

Sokan jelentős változást reméltek a korábbi bejelentéstől, mely szerint a két ország külügyminiszteri találkozójára kerül sor csütörtökön törökországi Antalayában. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem mutatja az irányváltás jeleit, valószínűleg maga sem tudja hogyan lehetne arcvesztés nélkül visszavonulót fújnia még mielőtt az Oroszország elleni szankciók olyan mértékű elégedetlenséget váltanak ki a lakosság körében amelyet már nem lehet a külföldről jövő információk blokkolásával elnyomni. Ne felejtsük el ez a háború az információs hadviselés is amiben az oroszok igencsak le vannak maradva az Egyesült Államok mögött. Ne legyenek kétségeink az USA  minden fronton érvényesíti ebbéli fölényét, és ezt a fajta hadviselést nem lehet a háború kiterjesztésére elégséges oknak tekinteni. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy erre az orosz haderő nem is lenne képes.

Arra viszont a jelenlegi körülmények között az eddigi katonai kudarcokkal és az elszánt ukrán ellenállással szembesülve számítani lehet, hogy az orosz haderő „megkétszerezheti” és fokozhatja a polgári lakosság elleni támadásait.

Milliók próbálnak menekülni a háború elől, ugyanakkor az ukrán katonaság és polgári katonák minden erejükkel ellenállnak az orosz támadásokkal szemben.

Kijev, a két héttel ezelőtti modern európai metropoliszból  mára erődvárossá változott melyet egész éjjel folyamatos rakéta- és bombatámadások érnek.

Barikádvárossá vált a déli kikötővárosban, Odesszában is. A nyugati Lviv városa szintén hosszú küzdelemre készül.

Először emlékeztek meg Lvivben a zsidók kiirtásáról

0

75 évvel ezelőtt fejezték be a nácik a 150 ezres zsidó közösség meggyilkolását az ukrajnai Lvivben.

A várost az Osztrák-Magyar Monarchia idején Lembergnek, később Lvovnak hívták. A második világháború idején a nácik által megszállt Lengyelországhoz tartozott. Varsó és Lodz után itt élt a legtöbb zsidó.

A 150 ezres közösségnek mindössze az egy százaléka élte túl a holokausztot.

A túlélők zöme emigrált. Így már csak nagyon kevesen maradtak, akik fenntartják az egykor virágzó zsidó közösség emlékét.

Ők kaptak most üvegkulcsokat a város polgármesterétől: összesen 75-öt. Andrij Szadovij azt mondta: Isten óvja a várost hasonló szörnyűségtől, mint ami a huszadik században megtörtént.

A holokauszt idején a helyi milíciák, ahogy máshol is, itt is aktívan közreműködtek a zsidók lemészárlásában. Most először emlékeztek meg a zsidók kiirtásáról. A megemlékezést a zsinagógák romjai között rendezték meg.

Az üvegkulcs szimbólum:

egy régi zsinagóga fémkulcsáról mintázták őket, amelyet a lvivi piacon találtak.

Az alkotójuk egy amerikai művész, aki Új-Mexikóban él. Rachel Stevens az izraeli Jediót Ahronótnak elmondta: számára misztikus érzés volt megalkotni az üvegkulcsokat, amelyek olyan zsinagógák ajtaját nyithatnák ki, amelyek már nincsenek. Azért készítette őket üvegből, mert a zsidó hagyomány szerint az üveg az élet törékenységének a szimbóluma.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK