Legalább 29 ember meghalt és több mint hatvan megsebesült amikor két öngyilkos merénylő megtámadott egy síita mecsetet Herat városában Afganisztán nyugati részén.

Herat a dari nyelvet beszélő kisebbség fővárosának számít Afganisztánban és szoros kapcsolatban áll Iránnal, ahol a darihoz hasonló perzsa nyelvet beszélnek. Közös a vallásuk is: síiták, akik vörös posztót jelentenek a szunnita többség számára Afganisztánban.

A szunnita tálibok szoktak hasonló merényleteket elkövetni síita mecsetek ellen, de ezúttal nem vállaltak ezért felelősséget. Valószínűnek látszik, hogy

az Iszlám Állam dzsihád harcosai voltak az elkövetők.

Ők korábban Irak kabuli nagykövetsége intéztek támadást. A terrorelhárítás Afganisztánban attól tart, hogy az Iszlám állam megnöveli aktivitását Afganisztánban azt követően, hogy folyamatosan vereséget szenved saját területén Irakban illetve Szíriában. Afganisztánban évtizedek óta vak terror dúl amióta az amerikaiak szövetséget kötöttek az országot akkor megszálló Szovjetunióval szemben a fanatikus iszlamista erőkkel. Az oroszok vereséget szenvedtek és kivonultak Afganisztánból. Az amerikaiak 2001-ben vonultak be oda, mert Oszama bin Laden onnan szervezte meg a szeptember 11-i terrorakciót.

Obama elnök kivonta az USA erőinek nagyrészét. Azóta teljes a káosz Afganisztánban, ahol a demokratikusan megválasztott hatalom képtelen fenntartania a békét a sok vallású és soknemzetiségű országban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .