Uniós pénzekből gazdagodnak Orbán ismerősei a Guardian szerint

0
1044

A brit lap azt írja: miközben Orbán Viktor az Európai Uniót bírálja, barátai és családja sorra nyerik az az infrastrukturális támogatásokat.

Sehová nem vezető vonat, megdöbbentően drága utcai lámpák, és a gázszerelőből lett mágnás, aki véletlenül a miniszterelnök barátja, és mindegyiket az EU köti össze – ezzel kezdődik az egyik legnagyobb brit lap cikke.

A lap szerint Orbán folyamatosan támadja az Uniót, amióta 2010-ben újra hatalomra került, közben viszont

családja és támogatói többek között az EU által finanszírozott szerződéseknek köszönhetően gazdagodtak meg.

A magyarországi állami beruházások 80 százalékát az uniós kohéziós forrásokból finanszírozzák, emlékeztet a lap, amelynek az oknyomozó riportokkal foglalkozó Direkt36 alapítója, Pethő András is nyilatkozott.

A Guardian felidézi Tiborcz Istvánnak, Orbán vejének és cégének, az Eliosnak a botrányát, és az ezzel kapcsolatos Olaf-vizsgálatot. Úgy tudják, hogy

a szabálytalanságok 2011 és ’15 között történtek, amikor Tiborcz volt a cég tulajdonosa.

Írnak a felcsúti kisvasútról és a stadionról is, amelyről kiemelik, hogy kétszer annyi férőhely van benne, mint amennyien a faluban laknak. Mészáros Lőrincet a miniszterelnök barátjának és az ország nyolcadik leggazdagabb emberének nevezik, és leírják, hogy

az egykori gázszerelőnek 121 cége van,

az építőipartól a médián, ingatlanpiacon keresztül a mezőgazdaságig minden területen. Az Átlátszóra hivatkozva azt írják, hogy Mészáros családi cégei bevételeinek 83 százaléka származik uniós forrásokból.

A Forbes szerint Mészáros Lőrinc vagyon megtriplázódott 2017-ben. A Guardian hiába kért tőle nyilatkozatot, így felidézték, hogy korábban a kérdésre, hogy minek köszönheti sikereit, így válaszolt:

„Istennek, a szerencsének és Orbán Viktornak”.

Megemlítik Orbán Győző szerződéseit is, valamint azt is, hogy az EU még mindig várja, hogy Budapest visszafizesse a négyes metró építésére jogtalanul felvett 283 millió eurót – ezzel kapcsolatban megemlítik, hogy az építkezés még a szocialista kormány alatt kezdődött.

A lapnak egyébként a Miniszterelnöki Hivatal egyik szóvivője tagadta, hogy összeférhetetlenség merült volna fel a közpénzek elköltésénél.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .