Felakaszthatták a dzsihadista német tinédzsert

0
938

Iraki sajtóértesüléseik szerint kivégezték azt a német tinédzsert, akit tavaly fogtak el Moszul környékén. Nem ő az egyetlen, akit bíróság elé állítanak Irakban, mert önszántából csatlakozott a terrorista szervezethez. 

Linda Wenzel, a 16 éves lány története, aki az Iszlám Állam terrorista szervezethez csatlakozott, tavaly bejárta a világsajtót. A német tinédzser egy Drezda melletti német kisvárosból származott, majd áttért az iszlámra és csatlakozott a dzsihadistákhoz Irakban, miután feleségül ment egy csecsen fegyvereshez. Mindketten Moszul városában harcoltak, amelyet tavaly foglaltak el az iraki erők. Miközben a férjét lelőtték, addig Wenzel fogságba került.

Kihallgatása során kiderült, hogy mesterlövészként tevékenykedett és több iraki haláláért felelős, ami miatt egy iraki bíróság elé állították. Január végén halálra ítélték, emiatt komoly vita alakult ki Bagdad és Berlin között: miközben a kurdok hajlandóak voltak őt is kiadni a német hatóságoknak, addig az iraki kormány ragaszkodott Wenzel elítéléséhez. Eddig a német kormány nem nyilatkozott az ügyben.

A hétvégén a Die Welt magazin arról írt, hogy közel 800 nőt és gyereket tartanak fogva az észak-szíriai, kurdok által lakott területen. A nők nemcsak a dzsihadisták feleségei voltak, hanem többen közülük aktív “logisztikai támogatást” nyújtottak, sőt, néhányan harcoltak az iraki és a kurd erők ellen. Vannak közöttük olyanok, akik Belgiumból, Franciaországból, Kanadából és Nagy-Britanniából származnak, de a lap szerint 15 német állampolgárságú nő szintén van a fogva tartottak között. Többek közt egy marokkói származású nő, aki két lányával utazott Moszulba és állt be a terroristaszervezetbe. Őt szintén január végén ítélték kötél általi halálra.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .