Újabb milliók a vizes vb-re

0
2409

Látszólag szerényebben, másként: kevésbé feltűnően, de újabb milliókat költenek a már több, mint két hete véget ért FINA világbajnokságra. A közterületi reklámokban még nem látható, a kormány által támogatott kerekedelmi rádiókban – melyik nem az?  – már hallható az a hirdetés, amely kifejezetten orbáni ihletésű.

A magyar miniszterelnök nyilatkozott a vizes világbajnokság után, hogy Magyarország bebizonyította: a labdarúgó világbajnokságon kívül bármit képes megrendezni. Már akkor, ezekből a szavakból is érezni lehetett: az esemény lebonyolíását, amely kétségkívül magas színvonalú volt, a  miniszterelnök a kormányzat sikereként akarja elkönyveltetni.

Nos, ez a most hallható hirdetés, már leplezetlenül ezt akarja tudatni a világgal, már persze  magyar világgal: bebizonyítottuk – értsd: a kormány -, hogy milyen fantasztikus képességekkel rendelkezünk; ez a világbajnokság egyértelművé tette nagyszerűségünket.

A hirdetés feladója a vb-t szervező BP2017 kft, illetve a magyar kormány.

Ami azt jelenti, hogy Orbánék eből is politikai hasznot remélnek; nem egy egyszerű sporteseményként kezelik a vb-t, ami még akkor is az, ha történetesen az úszást a legrangosabb, legnézettebb sportágak közé sorolják, hanem annak visszaigazolását akarják láttatni, milyen remek kormányunk van.

Nyugodtan állíthatjuk: teljesen szokatlan húzás ez, a világban általában nem szokás, már csak azért sem, mert az esetleges szervezési kudarcokért sem szokta vállalni a felelősséget egyetlen kormány sem; aligha hihetjük, hogy ha a budapesti vb szervezési kudarccal zárult volna, akkor lemond a kormány.

Mint ahogy azért sem fog lemondni senki, amiért ilyen horribilis összeg – stílszerűen – úszott el a vizes vb-re. Az eddig számítások mintegy 170 milliárdra teszik a költést, ehhez járul most hozzá az újonnan feladott, a ormányt dicsőitő hirdetés. Természetesen az illetékesek nem hajlandóak a tételes elszámolásra, így egyelőre nem tudhatjuk meg, hogy erre az új reklám-folyamra mennyit költöttek el.

Egyes számítások szerint az eddigiek is elérhetik a százmillió forintot, ám egyelőre arra sem kaptunk választ,

milyen felületeken és meddig folytatják az akciót. Mindenestre annyi bizonyos, hogy rekordösszegbe került a veresny, miközben egyelőre azt sem tudni, hogy az új uszoda későbbi üzemeltetését ki fogja vállalni.

Mint ahogy erről beszámoltunk: igazában sem a kormány, sem a főváros, sem pedig a XIII. kerület nem tudja biztosítani azt a közel egymillárd forintot, amely a Duna Aréna fenntartásához feltélenül szükséges. Persze, gondolhatná bárki, mi az az egymillárd a 170-hez képest, és ugyan ki vesz észre újabb százmilliók elköltését, kiváltképp ha azok a kormány nagyszerűségét zengik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .