Kezdőlap Címkék Vizes vb

Címke: vizes vb

Hazaérkezett Dél-Koreából Kenderesi Tamás

Csütörtökön éjféltájban hazaérkezett Dél-Koreából Kenderesi Tamás, a magyar úszóválogatott tagja, aki leendő térdműtétje miatt egyből kórházba ment.

Éjfél körül megérkezett a repülőtérre Kenderesi Tamás, aki a dél-koreai kvangdzsui vizes világbajnokságon keveredett szexuális zaklatási ügybe. Végül mintegy 750 ezer forint bírság megfizetése ellenében hazatérhetett.

Hazaérkezése után a pécsi sportoló csupán annyit mondott az SzPress Hírszolgálatnak, hogy mielőbb szeretne találkozni Wladár Sándorral, a Magyar Úszó Szövetség elnökével, és személyesen beszámolni a történtekről, és mindarról, ami azután következett. A szövetség célja az, hogy a lehető leggyorsabban pontot tegyenek a nagy port felvert ügy végére.

Wladár korábban azt mondta, hogy mindenképpen fegyelmi eljárás vár a sportolóra. Nehezíti a dolgot, hogy a Dél-Koreában hozott döntés pontos tartalmát és a jegyzőkönyveket várhatóan csak 2-3 hét múlva ismerhetik meg.

Kenderesi Tamás megérkezése után kijelentette, hogy a Dél-Koreában megfogalmazott és a sajtóhoz eljuttatott közleményéhez egyelőre semmit sem kíván hozzáfűzni. Az úszó nem haza, Pécsre utazott, hanem kórházba ment, ahol térdműtét vár rá.

Ezt a távot is megúszta Kenderesi

Hétszázötvenezer forint pénzbírság fejében lezárult Kenderesi Tamás zaklatási ügye Koreában. A sportoló hazatérhet, de itthon fegyelmi eljárás vár rá. A koreaiak udvariassága határtalan.

Éppen akkora pénzbüntetésre, 3 millió von (2542 dollár, mostani árfolyamon 746 ezer forint) megfizetésére kötelezte Kenderesi Tamást a dél-koreai bíróság, amekkora összeget a sportoló korábban letétbe helyezett – derül ki a Yonhap hírügynökség tudósításából.

A kvangdzsui vizes világbajnokság helyszínén az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy pénzbírságot szabjon ki a magyar sportolóval szemben. Kenderesit vasárnap hajnalban vették őrizetbe, miután egy 18 éves helybéli lány szexuális zaklatás miatt feljelentés tett ellene. Mindketten egy éjszakai bárban szórakoztak.

Már tájékozódott a bírság összegéről

Később Kenderesi elismerte, hogy „megérintette” a táncoslány fenekét, de a zaklatás vádját visszautasította. Az ügyészség hétfőn vádemelési indítvánnyal átadta az ügyet a bíróságnak.

Kenderesi Tamás már előzően úgy nyilatkozott, hogy a várható pénzbírság összegét letétbe helyezi, csak hogy hazatérhessen.

Nem csak érintés?

A történtek megítélését erősen árnyalja, hogy a bár belső kamerájának felvétele alapján talán nem minden úgy zajlott, ahogyan azt Kenderesi nyilatkozta. A koreai leány nem táncosnő volt, hanem a magyar sportolóhoz hasonlóan szórakozó vendég, és az úszó inkább megfogdosta a lányt, ami elfogadhatatlan az ottani felfogásban (is).

Végletekig udvarias koreaiak

Csak érdekességképpen: a koreai sajtó rendkívül visszafogottan tudósított a történtekről, mindeddig nem hogy nevet, még nemzetiséget se osztott meg, csak „külföldi úszóként” említette Kenderesit. Ennek oka az, hogy

az ország hírnevén ne essen csorba.

(Azon az országén, amely a koreai turisták dunai hajótragédiája miatt amúgy is az ottani sajtó címlapjaira került nemrégiben.) Most azonban a Yonhap hírügynökség már „magyar úszóról” írt tudósításában, de ott elért eredményét – 200 méteres pillangóúszásban nyolcadik hely – se említi meg, csak akként írja körül őt, hogy a 2016-os riói olimpia bronzérmese.

Az ügynek azért még nincs vége. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke azt mondta, hogy biztosan fegyelmi bizottság elé állítja Kenderesit, de azt még tudja, milyen büntetésre számíthat. Erről a bizottság határoz a koreai jegyzőkönyv és az úszó vallomása alapján.

A kiszabható szankciók között lehet a szóbeli figyelmeztetéstől és írásbeli megrovástól kezdve a pénzbüntetés, a juttatások megvonása, de akár el is tilthatják Kenderesit a versenyektől, edzőtáboroktól. Wladár Sándor azt is kijelentette, hogy a szövetség sem az óvadékot, sem az esetleges büntetést nem fogja állni az olimpiai bronzérmes úszó helyett.

Hazajöhet Kenderesi?

Lehet, hogy csütörtökön hazajöhet Dél-Koreából Kenderesi Tamás. A szexuális zaklatással vádolt úszó eszerint pénzbüntetés fejében távozhat. Koreában egyelőre nincs hír erről.

Pénzbüntetés fejében kiengedik Kenderesi Tamást Dél-Koreából – mondta az úszóválogatott szövetségi kapitánya az úszók vizes vb utáni sajtótájékoztatóján a Duna Arénában a hvg.hu-nak. Sós Csaba úgy tudja, az olimpiai bronzérmes úszó csütörtökön érkezhet haza a verseny helyszínéről.

Kenderesit egy 18 éves koreai lány jelentette fel még vasárnap hajnalban azzal, hogy szexuálisan zaklatta őt egy éjszakai bárban. Ezután a rendőrök őrizetbe vették őt. A sportoló tagadta a vádat, azt elismerte, hogy hozzáért a nő fenekéhez, aki táncosnőként dolgozott a bárban.

Koreai tudósításunkból aztán kiderült, hogy

nem minden úgy történt, ahogyan azt Kenderesi elmondta.

A klubban készült kamerafelvételen az látszik, hogy a nő nem táncos, hanem szintén vendég volt, és mintha nem véletlen hozzáérésről lenne szó.

A koreai Yonhap hírügynökség – amely az eset minden lényeges mozzanatáról beszámolt – eddig nem adott írt Kenderesi hazaengedéséről. Utolsó írásában, ottani idő szerint hétfő dél körül arról tudósított, hogy a rendőrség vádemelési indítvánnyal átadta az ügyet az ügyészségnek, fenntartva az ország elhagyásának tíz napos tilalmát. Kenderesi pedig felajánlotta, hogy a majdani pénzbüntetés becsült összegét letétbe helyezi, hogy hazajöhessen.

Hosszú Katinka verhetetlen

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 400 méter vegyesen a kvangdzsui úszó-világbajnokság vasárnapi zárónapján. Ezzel ötödször, zsinórban pedig negyedszer diadalmaskodott, ami egyedülálló.

A háromszoros olimpiai bajnok, a szám világcsúcstartója 4:30.39 perces, a világ idei legjobb idejével győzött, a döntő másik magyar versenyzője, Jakabos Zsuzsanna 4:39.15-tel a hetedik lett.

Pályafutása során Hosszú ötödször, sorozatban negyedszer nyerte meg ezt a számot,

ezzel kétszeresen is történelmi sikert aratott.

Ő az első női úszó, aki egy számban ötször diadalmaskodott, a sportágban pedig elsőként sorozatban négyszer nem talált legyőzőre 200 és 400 méter vegyesen sem.

Az immáron kilencszeres világbajnok a magyar úszósport történetének 32. vb-aranyát nyerte, Kvangdzsuban ez volt a negyedik magyar elsőség. Hosszú két sikere mellett Milák Kristóf és Kapás Boglárka 200 méter pillangón diadalmaskodott, előbbi Michael Phelps 2009-es világcsúcsát megdöntve. A nyíltvízi úszók között Rasovszky Kristóf lett első 5 kilométeren.

Másodpercenként négymillióba kerül a vizes vb imázsfilmje

0

60 másodperces lesz, de 230 millió forintba kerül. Kormányközeli konzorcium készíti, amelynek tagja a vb-n eddig is milliárdokat kereső Kuna Tibor két cége is. Balatonfüreden is nőtt a költség: egy parkoló felújítása 260 millióba került.

Négy nappal a vb után írtak ki közbeszerzést a témában, amelyet a Magyar Nemzet szerint a Nemzeti Kommunikációs Hivatal gyorsan le is bonyolított. Eleve csak három induló vehetett részt rajta, a nyertes végül az a konzorcium lett, amelynek Kuna Tibor két cége, a Trinity International Communications Kft. és a Young and Partners Kft. is a tagja.

A vb-t szervező és a filmet is megrendelő Bp2017 Kft. a lapnak azt mondta,

a tervezett összegből egy darab, egyperces film készül,

amely a világbajnokság öt helyszínét és hat sportágát mutatja majd be. Tévében is online felületeken is bemutatják majd.

Az egyperces film tehát másodpercenként négymillióba kerül – a Magyar Nemzet összehasonlításként felidézi, hogy

a tavaly Oscar-díjat nyert Mindenki című kisfilm percenként mindössze 400 ezerbe került.

Reklámfilmeket tekintve, egy hasonló hosszúságú szpotra jellemzően még a multik is egy nagyságrenddel kevesebbet fordítanak.

A lap szerint az egyetlen magyarázat a költségre az lehet, ha nem csak a film elkészítését fedezi, hanem a kampányt is, ez azonban egyelőre nem derült ki.

Közben Balatonfüreden is drágult a vb, erről szintén a Magyar Nemzet számolt be. Azt írják, hogy már júliusban befejeződtek a munkák, a Közbeszerzési Értesítő azonban csak most számolt be egy balatonfüredi parkoló és egy összekötő út felújításának költségeiről.

A munkát a Swietelsky végezte,

260 millió forintért korszerűsítettek egy parkolót

– ami korábban ingyenes volt, mostantól viszont nyaranta fizetni kell érte.

Ennek a közelében van egyébként az a mélygarázs, amely szintén a vb miatt készült, és amelynek építése az Index szerint egymilliárd forinttal lépte túl az eredeti költségkeretet.

Újabb milliók a vizes vb-re

0

Látszólag szerényebben, másként: kevésbé feltűnően, de újabb milliókat költenek a már több, mint két hete véget ért FINA világbajnokságra. A közterületi reklámokban még nem látható, a kormány által támogatott kerekedelmi rádiókban – melyik nem az?  – már hallható az a hirdetés, amely kifejezetten orbáni ihletésű.

A magyar miniszterelnök nyilatkozott a vizes világbajnokság után, hogy Magyarország bebizonyította: a labdarúgó világbajnokságon kívül bármit képes megrendezni. Már akkor, ezekből a szavakból is érezni lehetett: az esemény lebonyolíását, amely kétségkívül magas színvonalú volt, a  miniszterelnök a kormányzat sikereként akarja elkönyveltetni.

Nos, ez a most hallható hirdetés, már leplezetlenül ezt akarja tudatni a világgal, már persze  magyar világgal: bebizonyítottuk – értsd: a kormány -, hogy milyen fantasztikus képességekkel rendelkezünk; ez a világbajnokság egyértelművé tette nagyszerűségünket.

A hirdetés feladója a vb-t szervező BP2017 kft, illetve a magyar kormány.

Ami azt jelenti, hogy Orbánék eből is politikai hasznot remélnek; nem egy egyszerű sporteseményként kezelik a vb-t, ami még akkor is az, ha történetesen az úszást a legrangosabb, legnézettebb sportágak közé sorolják, hanem annak visszaigazolását akarják láttatni, milyen remek kormányunk van.

Nyugodtan állíthatjuk: teljesen szokatlan húzás ez, a világban általában nem szokás, már csak azért sem, mert az esetleges szervezési kudarcokért sem szokta vállalni a felelősséget egyetlen kormány sem; aligha hihetjük, hogy ha a budapesti vb szervezési kudarccal zárult volna, akkor lemond a kormány.

Mint ahogy azért sem fog lemondni senki, amiért ilyen horribilis összeg – stílszerűen – úszott el a vizes vb-re. Az eddig számítások mintegy 170 milliárdra teszik a költést, ehhez járul most hozzá az újonnan feladott, a ormányt dicsőitő hirdetés. Természetesen az illetékesek nem hajlandóak a tételes elszámolásra, így egyelőre nem tudhatjuk meg, hogy erre az új reklám-folyamra mennyit költöttek el.

Egyes számítások szerint az eddigiek is elérhetik a százmillió forintot, ám egyelőre arra sem kaptunk választ,

milyen felületeken és meddig folytatják az akciót. Mindenestre annyi bizonyos, hogy rekordösszegbe került a veresny, miközben egyelőre azt sem tudni, hogy az új uszoda későbbi üzemeltetését ki fogja vállalni.

Mint ahogy erről beszámoltunk: igazában sem a kormány, sem a főváros, sem pedig a XIII. kerület nem tudja biztosítani azt a közel egymillárd forintot, amely a Duna Aréna fenntartásához feltélenül szükséges. Persze, gondolhatná bárki, mi az az egymillárd a 170-hez képest, és ugyan ki vesz észre újabb százmilliók elköltését, kiváltképp ha azok a kormány nagyszerűségét zengik.

Jó nyaruk van a szállodáknak

0

A hazai szállodák bevétele meghaladta a százmilliárd forintot az első félévben, ami 17 százalék növekedés egy év alatt. A balatoni szálláshelyek forgalma is közel ennyit gyarapodott, a fővárosiaké pedig majdnem ötödével. A vizes vb még nagyobbat dobott a vendégforgalmon júliusban.

Az első fél évben a magyarországi szállodák bruttó forgalma 17,4 százalékkal, a budapestieké 19,9 százalékkal, a vidékieké 14,9 százalékkal haladta meg a tavalyit – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) legfrissebb adataiból.

Ezzel az összes bevétel 179,1 milliárd forint volt hat hónap alatt.

A fővárosi hotelek 91 milliárd forgalmat értek el. A balatoni régióban a szállodák mutatói szintén kétszámjegyű növekedést értek el: a teljes forgalom az első fél évben 13,1 százalékkal múlta felül a tavalyit.

Forrás: MTI

(A grafikonban látható kereskedelmi szálláshely tágabb kategória, mint a szálloda, magában foglalja az egyéb szállásokat is.)

Január és június között a szállodákban jelentkező összes vendégéjszaka 42,3 százaléka, a szoba-árbevétel 56,2 százaléka budapesti hotelekben keletkezett, miközben a szállodai kapacitás közel 33 százaléka volt Budapesten. Országos átlagban az egy szobára jutó bevételt nézve

a 3 csillagos hotelek teljesítménye javult a legnagyobb mértékben:

a 6 689 forint 22,9 százalékkal múlta felül a bázist. Az első fél évben 8 szálloda nyílt meg 407 szobával, ebből 4 Budapesten.

A második hat hónap is jól kezdődött a szállásadók számára. A Budapesten rendezett vizes világbajnokságnak köszönhetően az átlagos árbevétel 25-30 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, az átlagárak 20 százalékkal emelkedtek. Júliusban

a hotelek csaknem telt házzal üzemeltek a verseny ideje alatt,

a foglaltság 90 százalék volt a tavaly júliusi 85 százalékkal szemben.

MTI/FüHü

A vizes vb magyar eredményei

0

Hosszú Katinka két aranyérme mellett 5 ezüst- és három bronzérmet szereztek a magyar sportolók a budapesti vizes világbajnokságon. Többen nagy meglepetést okoztak, leginkább a 17 évesen második helyet szerző Milák Kristóf.

Magyarország a 9. helyen végzett az éremtáblázaton. A két arany eggyel kevesebb, mint a legutóbbi, kazanyi vb-n, mint ahogy összességében is eggyel kevesebb érmet sikerült szerezni, mint akkor.

A legeredményesebb magyar sportoló, ahogy azt előzetesen is mindenki várta, Hosszú Katinka lett, aki ismét bebizonyította, hogy

mindkét vegyesúszó számban, 200 és 400 méteren is verhetetlen.

Emellett nyert egy ezüstöt 200 méteres hátúszásban és egy bronzot 200 pillangón.

Sokan vártak magyar aranyérmet férfi 200 pillangón is, akár Cseh Lászlótól, akár Kenderesi Tamástól. A dél-afrikai Chad le Clos-t azonban nem lehetett megverni, Cseh második, Kenderesi 4. lett. Mivel egy számban egy országból csak ketten indulhattak, így a 17 éves Milák Kristóf kedvenc számában nem állhatott rajthoz. Maradt neki a 100 méteres pillangóúszás, ahol

háromszor is junior világcsúcsot úszott és a vb egyik legnagyobb meglepetését okozva ezüstérmes lett.

Ugyanebben a számban Cseh ötödik lett.

Ezüstérmet szerzett Verrasztó Dávid is, 400 méteres gyorsúszásban. A férfi vízilabda-válogatott, bár döntőbe jutott, ott kikapott a horvátoktól, így szintén ezüstérmes lett (a női vízilabda-csapat ötödik lett).

Magyar szempontból Milák Kristóf mellett

a másik óriási meglepetést a bronzérmes férfi 4X100 méteres gyorsváltó okozta.

A vb-n élete formájában úszó Kozma Dominikből, Németh Nándorból, Holoda Péterből és Bohus Richárdból álló váltótól már az is szép teljesítmény volt, hogy döntőbe kerültek, éremre viszont valószínűleg senki nem számított tőlük.

Az érmek mellett több, említésre méltó teljesítmény is született. Kapás Boglárka egy negyedik és két ötödik helyet szerzett (1500, illetve 400 és 800 méteren). Hatodik lett a 15 éves Késely Ajna 400 gyorson (1500-on pedig nyolcadik), Bernek Péter 200 háton, a női 4X200-as gyorsváltó, valamint a 4X100-as mix, vagyis női-férfi vegyes gyorsváltó. Szilágyi Liliána 200 pillangón 7. lett, ahogy a férfi 4X100-as vegyesváltó is.

A hosszútávúszók közül Olasz Anna 25 km-en ötödik, 10 km-en nyolcadik lett. A férfiak között a rövidebb távon Rasovszky Kristóf ötödik, a hosszabb távon Gyurta Gergely hatodik helyet szerzett.

A többi magyar induló közül a műúszó Kiss Szofit érdemes kiemelni, aki minden idők legjobb eredményét érte el, 13. lett.

Volt, aki viszont elmaradt a várakozásoktól.

Leginkább Gyurta Dániel, aki egyik mellúszó számban sem jutott még az elődöntőbe se.

A vb-t öt helyszínen rendezték: A Duna Arénában, a Hajós Alfréd uszodában, a Városligetben, Balatonfüreden, valamint a budapesti Batthyányi téren – itt az óriás toronyugrók versenyeztek, a helyszínt képgalériánkban nézheti meg (nagyobb méretért kattintson a képre!):

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK