Tíz éve történt –Őrizetbe vették Zuschlag Jánost

0
556

2007 szeptember 19-én a Független Hírügynökség beszámolt arról, hogy a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség őrizetbe vette Zuschlag Jánost. A politikust tanikihallgatásra idézték a főügyészségre, de már nem engedték el.

Bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének minősítette a Zuschlag-ügy eddigi nyomozását a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, ennek büntetési tétele 5-20 évig terjed.

Ebben az esetben fennáll a szökés, illetve az eljárás akadályozása, meghiúsítása a gyanúsítottak részéről, ezért indokolt az őrizetbe vétel – mondta a Független Hírügynökségnek Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei Főügyészség főügyész-helyettese.

Szabó Ferenc, Bács-Kiskun megyei helyettes főügyész a Független Hírügynökségnek szerdán délután elmondta: voltak arra utaló adatok, hogy Zuschlag János megpróbálta befolyásolni az ügyében érintett tanúkat. Ez a többi mellett a legfontosabb indoka annak, hogy szerdán őrizetbe vették.

Zuschlag jelenleg egy kétszemélyes zárkában van a megyei rendőr-főkapitányság kecskeméti épületének hatodik emeletén – tudta meg rendőrségi forrásból a Független Hírügynökség. Zuschlag korábban elfogultságot jelentett be a Bács-Kiskun megyei Bíróság ellen, ezért az előzetes letartóztatásáról a Szegedi Városi Bíróságon fognak dönteni. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy ehhez átszállítják majd Szegedre, de ha ott valóban a letartóztatásáról döntenek, akkor visszaviszik Kecskemétre.

Zuschlag Jánost szerdán délelőtt tartóztatták le a Bács-Kiskun megyei Főügyészségen, ahová gyanúsítotti kihallgatásra idézték be reggel kilenc órára. Nem tett ugyan vallomást, de ügyét átminősítették, majd ezért és a tanúk befolyásolása kapcsán felmerült adatok miatt őrizetbe vették. Ellene és társai ellen most

bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás

miatt folyik az eljárás. Az ügynek most hét gyanúsítottja van, egyikük szökésben. A Független Hírügynökség információi szerint ez utóbbi gyanúsított nem más, mint Zuschlag egykori titkára.

Szabó Ferenc korábban a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy néhány hete a Zuschlag-ügy kapcsán tartott házkutatásokkor kábítószert és egy gyanús videokazettát találtak. A kazettán pályázati pénzek elosztásáról van szó. A drog és a kazetta ügyében is eljárás indult, de ezeknek nincs köze a szocialista politikus ellen jelenleg folyó nyomozáshoz.

Zuschlag János szocialaista politikus és társai a gyanú szerint nem megfelelően használtak fel különböző alapítványok pályázatokon nyert pénzeit, nem létező alapítványok számára igényeltek állami támogatásokat. Az alapítványok pénzének nagy részével nem tudtak elszámolni.

Gyurcsány: Fő, hogy kiderüljön az igazság

Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP elnöke érdemben nem kommentálta Zuschlag János szocialista politikus őrizetbe vételét. „Fő, hogy kiderüljön az igazság” – így reagált a miniszterelnök a hír kapcsán az őt faggató újságíróknak szerdán miután a bemutatta a „Nemzeti Jelentőségű Intézmények” című programot a Parlamentben.

A nap folyamán a szocialista politikusok azzal hárították el az ügy kommentlásást, hogy

ártana az igazságszolgáltatásnak, ha egy politikus véleményezné Zuschlag János ügyét.

Simon Gábor, az MSZP választmányi elnöke úgy fogalmazott: a legfontosabb, hogy az ügyben kiderüljön az igazság, így a vizsgálat lezárásáig az MSZP nem kíván állást foglalni, illetve vizsgálatot indítani az ügyben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .