Kezdőlap Címkék őrizet

Címke: őrizet

Kormányhivatalnokok őrizetben – ukránoknak szereztek hamís papírokat

0

Sajtóhírek szerint január 24-én Hajdúdorogon több kormányhivatali alkalmazottat vettek őrizetbe. Az esetről a rendőrség hivatalosan csak annyit közölt, hogy négy embert vettek őrizetbe, akiket hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítanak.

A nyomozás közel egy évvel ezelőtt, 2017 májusában kezdőt9ött. A Magyar Nemzet szerint a két kormányalkalmazott, valamint két másik társuk hamis okiratok megszerzésében segíthetett ukrán magánszemélyeket. A lap munkatársai megtalálták azt a fodrászatként is működő családi házat, ahová a mintegy negyven ukrán állampolgárságú személy volt lakcím szerint bejelentve. A rendőrség itt is házkutatást tartott.

Az ügyben nagyon nagy a titkolózás, mert a jelenleg is őrizetben lévő kormányhivatali alkalmazottak

állítólag egy közismert személlyel állnak szoros kapcsolatban.

Miután a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem túlságosan közlékeny az ügyben, jelenleg azt sem tudni, hogy az ügy milyen kapcsolatban áll a sajtóban mostanában gyakran emlegetett és ukrán nyugdíjbiznisznek nevezett tevékenységgel. Ez utóbbiról a Független Hírügynökség is írt, a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc pedig egy rövid, az interneten nagy népszerűségnek örvendő videót is forgatott.

Tíz éve történt –Őrizetbe vették Zuschlag Jánost

0

2007 szeptember 19-én a Független Hírügynökség beszámolt arról, hogy a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség őrizetbe vette Zuschlag Jánost. A politikust tanikihallgatásra idézték a főügyészségre, de már nem engedték el.

Bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének minősítette a Zuschlag-ügy eddigi nyomozását a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, ennek büntetési tétele 5-20 évig terjed.

Ebben az esetben fennáll a szökés, illetve az eljárás akadályozása, meghiúsítása a gyanúsítottak részéről, ezért indokolt az őrizetbe vétel – mondta a Független Hírügynökségnek Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei Főügyészség főügyész-helyettese.

Szabó Ferenc, Bács-Kiskun megyei helyettes főügyész a Független Hírügynökségnek szerdán délután elmondta: voltak arra utaló adatok, hogy Zuschlag János megpróbálta befolyásolni az ügyében érintett tanúkat. Ez a többi mellett a legfontosabb indoka annak, hogy szerdán őrizetbe vették.

Zuschlag jelenleg egy kétszemélyes zárkában van a megyei rendőr-főkapitányság kecskeméti épületének hatodik emeletén – tudta meg rendőrségi forrásból a Független Hírügynökség. Zuschlag korábban elfogultságot jelentett be a Bács-Kiskun megyei Bíróság ellen, ezért az előzetes letartóztatásáról a Szegedi Városi Bíróságon fognak dönteni. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy ehhez átszállítják majd Szegedre, de ha ott valóban a letartóztatásáról döntenek, akkor visszaviszik Kecskemétre.

Zuschlag Jánost szerdán délelőtt tartóztatták le a Bács-Kiskun megyei Főügyészségen, ahová gyanúsítotti kihallgatásra idézték be reggel kilenc órára. Nem tett ugyan vallomást, de ügyét átminősítették, majd ezért és a tanúk befolyásolása kapcsán felmerült adatok miatt őrizetbe vették. Ellene és társai ellen most

bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás

miatt folyik az eljárás. Az ügynek most hét gyanúsítottja van, egyikük szökésben. A Független Hírügynökség információi szerint ez utóbbi gyanúsított nem más, mint Zuschlag egykori titkára.

Szabó Ferenc korábban a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy néhány hete a Zuschlag-ügy kapcsán tartott házkutatásokkor kábítószert és egy gyanús videokazettát találtak. A kazettán pályázati pénzek elosztásáról van szó. A drog és a kazetta ügyében is eljárás indult, de ezeknek nincs köze a szocialista politikus ellen jelenleg folyó nyomozáshoz.

Zuschlag János szocialaista politikus és társai a gyanú szerint nem megfelelően használtak fel különböző alapítványok pályázatokon nyert pénzeit, nem létező alapítványok számára igényeltek állami támogatásokat. Az alapítványok pénzének nagy részével nem tudtak elszámolni.

Gyurcsány: Fő, hogy kiderüljön az igazság

Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP elnöke érdemben nem kommentálta Zuschlag János szocialista politikus őrizetbe vételét. „Fő, hogy kiderüljön az igazság” – így reagált a miniszterelnök a hír kapcsán az őt faggató újságíróknak szerdán miután a bemutatta a „Nemzeti Jelentőségű Intézmények” című programot a Parlamentben.

A nap folyamán a szocialista politikusok azzal hárították el az ügy kommentlásást, hogy

ártana az igazságszolgáltatásnak, ha egy politikus véleményezné Zuschlag János ügyét.

Simon Gábor, az MSZP választmányi elnöke úgy fogalmazott: a legfontosabb, hogy az ügyben kiderüljön az igazság, így a vizsgálat lezárásáig az MSZP nem kíván állást foglalni, illetve vizsgálatot indítani az ügyben.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK