Tátrai bevonult a börtönbe – Császy a Fühünek: Lesz még szavunk…

0
3442
Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi igazgatója és Császy Zsolt egykori értékesítési igazgató a Kúrián 2017. június 1-jén. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Bevonult a börtönbe szerdán délelőtt Tátrai Miklós az MNV Zrt. volt vezérigazgatója, akit a júniusi, harmadfokú bírósági eljárás során ítéltek három év börtönre, míg Császy Zsoltot, a volt értékesítési igazgatót két és fél évre küldte börtönbe a bíróság. 

Az előzmények: a Sukoróra tervezett kaszinó- és turisztikai beruházáshoz kötődő telekcsere-szerződés ügyében a Szolnoki Törvényszék 2015 szeptemberében hűtlen kezelés kísérlete miatt 4 év börtönre ítélte Tátrai Miklóst, valamint 3 és fél évre bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés kísérlete, illetve magánokirat-hamisítás miatt Császy Zsoltot. Az ügy többi vádlottja közül kettőt felmentett, egyet pénzbüntetésre ítélt első fokon a törvényszék.

A fellebbezések folytán a Szegedi Ítélőtáblára került ügyben tavaly októberben másodfokon jogerősen felmentették Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és egy értékbecslőt. Egy ügyvéd esetében pedig enyhítették az első fokon kiszabott pénzbüntetést, ezzel számukra véget ért az eljárás.

Az ítélőtábla ugyanakkor bűncselekmény hiányában felmentette Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot is,

így esetükben ügyészi fellebbezés nyomán kerülhetett sor harmadfokú eljárásra.

Szóbeli indoklásában a Kúria hosszan bírálta a másodfokú, felmentő ítélet hiányosságait, hibáit, de kiemelte azt is, hogy az utóbbi évek felsőbb bírói gyakorlata szerint az ilyen jellegű hibák korrigálásához nem feltétlenül szükséges új eljárás. A másodfokú döntés hatályon kívül helyezése nem vinné előre ezt a csaknem egy évtizedes ügyet.

A Kúria új bizonyítást már nem vett fel és a korábban megállapított tényállást csak néhány ponton változtatta meg a rendelkezésre álló iratok alapján. Ezek közül az egyik legfontosabb a 2008 májusában a sukorói telekcserével kapcsolatos King’s City beruházásról a Parlament épületében tartott egyeztetés volt. Ennek kapcsán a Kúria rámutatott: a tábla tévesen minősítette a megbeszélést protokollárisnak. Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök és a kormány más képviselői támogatták a beruházást, a miniszterelnök határidővel feladatokat szabott, így ez aligha nevezhető pusztán protokolláris eseménynek, állította a Kúria.

A telekcsere kapcsán a Kúria emlékeztetett arra, hogy annak törvényi feltételei a tábla szerint sem álltak fenn. Másodfokon a felmentés egyik indoka az volt, hogy a vagyoni hátrány okozására irányuló szándék – ami a hűtlen kezelés megállapításának egyik feltétele – kétséget kizáróan nem bizonyított. A Kúria azoónban úgy ítélkezett: a vádlottaknak tudniuk kellett, hogy a csereügylet nem feltétlenül szükséges, továbbá egyértelműen, súlyosan értékaránytalan. A Kúria állítása szerint a szerződéskötéskor Tátrai Miklós a rá vonatkozó szabályokat megszegte, ennek nyomán 1,2 milliárdos vagyoni hátrány következhetett volna be. Tátrai tettesként, Császy bűnsegédként követte el a hűtlen kezelés kísérletének minősített esetét, mely 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A Kúria szerint  súlyos bűncselekmény történt  (öt-tíz évvel büntethető), de a jelentős időmúlás enyhítő körülmény. Tátrai Miklós és Császy Zsolt  legkorábban a 3, illetve két és fél éves börtönbüntetése kétharmadának letöltése után kerülhet feltételes szabadságra, így az adható kedvezményeket és az eddig előzetes letartóztatásban töltött hónapokat is leszámítva ez alapján hozzávetőleg egy-másfél évre kell börtönbe vonulniuk.

Mindkét elítélt szereplő már korábban súlyos szavakkal illette a Kúria döntését, a hovatovább tíz éve tartó eljárást koncepciós pernek minősítették. Arról beszéltek, hogy

az igazságszolgáltatás szégyene, hogy nekik börtönbe kell vonulniuk. 

A Fühü szerdán reggel igyekezett elérni Tátrai MIklóst, információnk szerint délelőtt 10 órakor kellett megjelennie a Veszprém megyei Büntetésvégrehajtási Intézetben, amely a megye székhelyen, tehát Veszprémben található. Az intézményről, amely 2003-ban költözött az ország egyetlen várbörtönéből Veszprém külterületére, azt mondják, hogy az ország legmodernebb, legmagasabb felszereltségű büntgetésvégrehajtó intézete. Tátrai, úgy tudni, családját – két kisgyedrmeke van – külföldre költöztette, hogy ne legyenek kitéve különböző megjegyzéseknek, zaklatásoknak.

A másik elítélttel, Császy Zsolttal sikerült szerda reggel beszélnünk.

– Szerettük volna diszkréten kezelni az egész ügyet – nyilatkozta a fuhu.hu-nak Császy Zsolt -, de mivel a Pesti Srácok és a Magyar Idők, vagyis a kormányhoz tartozó médiumok fontosnak tartották a nyilvánossággal közölni Tátrai “bevonulását”, így ez a visszafogottság sem adatott meg nekünk.

– Ön mikor kezdi meg a büntetését?

– Nekem szeptember 19-én kell bevonulnom Tökölre. Biztosak lehetnek benne, hogy – ha már a diszkréció lehetetlenné vált -, nekünk is lesz még szavunk a nyilvánosság előtt. Csak megrősíteni tudom: ami történt az igvazságszolgáltatás és a magyar kormány szégyene.

Többen vélekednek úgy, ahogy az ügy főszereplői is:

ebben az egész eljárásban nem a Kúria mondta ki az utolsó szót,

még akkor sem, ha Tátrainak és Császynak le kell töltenie a büntetését. Az azonban, hogy a meg nem valósult telekcsere valóban büntetést érdemelt, erősen kétséges.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .