Botkával, vagy nélküle? – szűkül a „szegedi” kör

1
5497
Botka László. MTI Fotó: Soós Lajos

Egyre többen mondják le a szegedi találkozót, tájékoztatta a fuhu.hu-t a szocialisták belső világára és szervezésre is rálátó forrásunk. A neve elhallgatását kérő informátor azt is hozzátette, hogy szerinte, az időpont sem túl szerencsés, mivel augusztus végén – augusztus 26-án lesz a rendezvény – még sokan lesznek szabadságon, illetve többen hivatkozhatnak arra, hogy pihennek még, ha történetesen bizonytalanok abban: elfogadják-e az invitációt, vagy sem.

Ha valaki nem tudná: a Botka László által kezdeményezett értelmiségi összejövetelről van szó, amelynek célja egyfelől a miniszterelnök-jelölt elfogadottságának növelése, most elsősorban értelmiségi, úgymond: véleményvezéri, körökben, másrészt egyfajta szondázása is a Botka-programnak.

Az óvatosságot és a részvétel körüli bizonytalanságot a szocialista párton belül kialakult feszült helyzet magyarázza; elemzőink szerint hiába hirdetett békét Molnár Gyula elnök, hiába fogadtak szilenciumot a szereplők, a hamu alatt változatlanul izzik a parázs. Nem javította a helyzetet az elnök néhány stabilitást gyengítő mondata sem, különösen az a nyilatkozata, amelyben arról beszélt, hogy amennyiben a Botka-féle elképzelések zátonyra futnának, újraértékelik a helyzetet. Ezzel tudniillik azt is üzente: még sincs lezárva a Gyurcsánnyal vagy nélküle vita. Molnár ugyan más interjúiban kiállt a miniszterelnök-jelöltjük koncepciója mellett, vagyis igyekezett egyértelművé tenni, hogy a párt elfogadja Botka stratégiáját, és csakis a Gyurcsány nélküli DK-val hajlandó összefogni, de ezzel a tartalmilag előbb idézett mondatával mégis nyitva hagyta a kérdést.

Gyurcsány Ferenc. Átugrani, vagy megkerülni?

Eközben a Demokratikus Koalíció bejelentette, hogy szeptember 2-án elkezdi kampányát, és nem hajlandó ellépni egy jottányit sem elnöke mellől. Az MSZP erős, vagy erősebbnek vélt emberei közül néhányan készek arra, hogy lemondjanak az együttműködésről, noha pontosan tudják: kockázatos a vállalkozás. Sőt, forrásaink szerint ez, noha csakis a Botka-féle verzióban hisznek, a párt belső megosztottsága miatt ez egy végletekig legyengített formációhoz vezetne, de most már nincs más választás. Szerintük kétségtelenül követett el néhány hibát a szegedi polgármester, többek között feleslegesen vitt ki megnyerhetetlen csatákat a nyilvánosság elé, de a koncepciója, a baloldali irány helyes és ettől már nem lehet eltávolodni, mint ahogy Botka személyétől sem.

Az MSZP másik csapata, jellemzően a fővárosiak viszont a párt budapesti pozícióit látják veszélyeztetve a Botka-manőver által, szerintük a DK nem létezik Gyurcsány nélkül, összefogás nélkül pedig bukják a fővárost is. Ez pedig egy súlyos országos vereséget hozna rájuk, ami végső soron magát az MSZP létét is fenyegetné már. Éppen ezért, e csoport véleménye szerint, Botka Lászlónak magától kellene hátralépnie.

Forrásunk egyértelművé tette: akárhogy is törekszik a békebíró szerepére és a konszolidáció megteremtésére Molnár Gyula, szeptembertől élesbe fordul a helyzet: Botkával, vagy Botka nélkül. De akár így, akár úgy: a helyzetet nehéz megoldani arcvesztés nélkül, már ha van még arca az MSZP-nek, tette hozzá ironizálva informátorunk.

Egy másik politika szakértő azonban úgy vélekedett portálunknak: egy megoldás lehetne: ha Botka maradna miniszterelnök-jelölt, de Molnár Gyula – végre – kezébe venné az irányítást és kemény kézzel egyértelművé tenné, hogy a vezetés és a döntések az ő kezében vannak. E megoldással meg lehetne őrizni a renomét és még Botka László személyisége sem sérülne. Ennél a variációnál azonban maga az elnök személyisége a bizonytalansági tényező; vajon a karaktere alkalmas-e erre a szerepre?  Egy biztos, tette hozzá a szakértő: az MSZP, ha nem rendezi sorait, akkor a végjátékra kell készülnie. Bár arra nem kell különösebben készülni, eljön magától.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .