Szenteste sem pihentek az NFL-ben

0
1013

Vasárnap van, így szenteste ellenére fordulót rendeztek az NFL-ben: több csapat be is biztosította szereplését a rájátszásban, másoknak viszont fel kellett adniuk ezt a reményt. Azt pedig ideje lenne végre eldönteni, mi számít elkapásnak a ligában – és a múlt hét után ismét a New England Patriotsot segítette egy vitatott ítélet.

A hét meccse: Dallas Cowboys – Seattle Seahawks 12-21

Igazi ki-ki meccset játszott egymással a két csapat: előre tudták ugyanis, hogy a vesztesnek elszállnak a playoff-reményei. A Cowboyst segítette, hogy hatmeccses eltiltása után visszatérhetett Ezekiel Elliott.

Némi meglepetésre az első negyedben pont nélkül maradtak a csapatok, végül a második negyed elején a Cowboys szerezte meg egy mezőnygóllal a vezetést, amit hamarosan meg is dupláztak, miközben a Seahawks támadói alig tudtak haladni. A védők azonban kisegítették őket: kiszedték Dez Bryant kezéből a labdát, a hibát pedig touchdownnal büntették.

Ezután még volt ideje egy mezőnygólra a Cowboysnak, a második félidő elején viszont jött az újabb nagy hiba: Dak Prescott eladta a labdát, amiből touchdownt szerzett a Seahawks.

https://twitter.com/NFL/status/945070040558198784

Egy újabb mezőnygóllal közelebb férkőzött a Cowboys – a Seahawks támadói pedig, leginkább a támadófal gyenge teljesítménye miatt, továbbra sem nagyon tudtak hozzátenni a meccshez.

A Cowboys elkapója, Dez Bryant viszont előbb pozitív, majd újra negatív hős lett. Előbb óriási bravúrral kapta el Dak Prescott menekülés közben eldobott passzát:

Majd egy könnyű labda felpattant a kezéről, és a védők szerezték meg:

Ezt a hibát pedig ismét touchdownnal büntette a Seahawks, már a negyedik negyed elején. A Cowboys persze nem adta fel, újabb mezőnygólkísérlettel egy labdabirtoklásnyira csökkenthették volna a különbséget – az ötödik próbálkozását azonban Dan Bailey kihagyta.

2:50-nel a vége előtt visszakapta a labdát a Cowboys, de pontot már nem tudtak szerezni, a vereség pedig azt jelenti, hogy

a Cowboys biztosan nem lesz ott a rájátszásban.

Egyik irányító sem játszott jól: a rendkívül gyenge támadófal mögött Russell Wilson mindössze 93 yardot passzolt, de ebbe is belefért két TD. Emellett 29 yardot futott is – a legtöbbet a csapatból, a Seahawks ugyanis összesen 169 támadóyardot tudott összehozni.

Dak Prescottnak ugyan több passzolt yardja volt, 182, ő viszont kétszer eladta a labdát. A visszatérő Elliott 97 futott és 21 elkapott yarddal zárta a meccset.

New Orleans Saints – Atlanta Falcons 23-13

Csoportrangadó két, a rájátszásért hajtó csapat között – ez már önmagában komoly izgalmakat ígért. A Saints idén elsősorban két remek futójára, Mark Ingramre és az újonc Alvin Kamarára támaszkodik, de a védelem is meglepően jó. A Falcons támadójátéka feljavult a szezon eleji gyengélkedés óta, de a tavalyi formától még messze vannak.

Ez látszott aztán ezen a meccsen is, az első félidőben ugyanis csak a hazaiak szereztek pontokat, két mezőnygól után Ted Ginn 54 yardos touchdown-elkapása már 13-0-s Saints-előnyt jelentett. Közben az év védőújonca cím legnagyobb esélyese, Marshon Lattimore egészen elképesztő módon szerzett interceptiont.

És bár a harmadik negyedben egy mezőnygóllal megszerezte első pontjait a Falcons, Mark Ingram futása már 17 pontos előnyt jelentett. A végén ugyan még közelebb tudtak zárkózni a vendégek, de a Saints győzelmét már nem fenyegette veszély. Ez azt is jelenti, hogy

2013 után ismét szerepelhet a Saints a rájátszásban.

A győzelmükhöz az is kellett, hogy jól állítsák meg a futásokat – volt, hogy a gólvonalnál okoztak fumble-t. Így Julio Jonesnak hiába volt újabb nagy meccse, 149 elkapott yarddal.

Matt Ryan 288, Drew Brees 239 yardig jutott, mindkét irányító egy TD-t passzolt és egyszer adta el a labdát.

Tennessee Titans – Los Angeles Rams 23-27

Mindkét csapat a rájátszásért hajt, de a Rams van jobb helyzetben, a múlt heti, seattle-i erődemonstráció azt is bebizonyította, hogy jobb formában vannak, mint az elmúlt hetekben visszaeső Titans. Ugyanakkor a Ramsben idén már nem játszhat a liga egyik legjobb rúgója, Greg Zuerlein.

A meccs már-már a szokásos módon kezdődött, az egyre inkább az MVP-cím egyik legnagyobb esélyesévé váló Todd Gurley touchdownjával. Ezután azonban egy mezőnygóllal és egy, a védelem által szerzett TD-vel (egy fumble-t vittek vissza) fordított a Titans. Csakhogy jött megint Gurley: 80 yardot futott Jared Goff passzával.

Egy mezőnygóllal ki tudott egyenlíteni a Titans, a harmadik negyedben pedig mindkét csapat szerzett egy-egy touchdownt. Egy újabb mezőnygóllal még a hazaiak vezettek ezután, de Cooper Kupp bravúros elkapásával megnyerte a Rams a meccset – ez azt jelenti, hogy

2004 után jutottak ismét a playoffba.

Gurley ismét szenzációs volt, 118 yardot futott, elkapásokkal pedig 158 yardot és 2 TD-t szerzett. De remekül játszott Jared Goff is: 301 yardig és négy TD-ig jutott. A Titans irányítója, Marcus Mariota 275 yardot passzolt, egyszer eladta a labdát.

A Rams új rúgója, Sam Flicken sem volt az igazi: egy mezőnygólt és egy extra pontot is kihagyott.

San Francisco 49ers – Jacksonville Jaguars 44-33

A Jimmy Garoppolóval feltámadó 49ers a szezon egyik legérdekesebb csapatát fogadta: a Jaguars védelme félelmetes, és az utóbbi hetekben a már leírt irányító, Blake Bortles is kifejezetten jól játszott, pedig sorra dőltek ki sérülés miatt az elkapói.

A meccsen aztán meglepően indult: az első negyedben 10-0-ra elhúzott a 49ers, sőt, egy felpattanó labda után interceptiont szerzett a védelem, amit TD-re vittek vissza. 17 ponttal vezethettek volna, csakhogy az extra pontot nem csak blokkolták a védők, hanem vissza is vitték – ez két pontot jelentett a Jaguarsnak.

https://twitter.com/Jaguars/status/945051235198963712

Ez mintha fordulópontot jelentett volna: két TD-vel kiegyenlítettek a vendégek – a másodikhoz óriási mázlira is szükségük volt.

A második félidőben egy mezőnygóllal már a Jaguars vezetett, de egy bravúros interception után egy TD-vel újra a hazaiaknál volt az előny.

A negyedik negyedben pedig egy újabb TD-vel növelte is előnyét a 49ers, majd Bortles újabb interceptionje után el is döntötték a meccset, bár a Jaguars még őrült hajrát produkált a végén: szereztek egy touchdownt, sikeres volt a kétpontos kísérlet, majd az onside kick, újabb TD-t szereztek – az extra pont viszont kimaradt, és a második onside kick sem sikerült. Sőt, ezután még a 49ers szerzett újabb touchdownt.

A Jaguars meglepő veresége azt mutatja, hogy a playoffra azért alaposan fel kellene rázni a csapatot. A 49ersnél viszont Jimmy Garoppolo érkezése óta teljesen megfordult a világ: amióta ő a kezdő, negyedik meccsüket nyerték meg zsinórban.

Garoppolo 242 yardot és két TD-t passzolt, dobott egy interceptiont, de volt egy futott touchdownja is. Blake Bortles viszont a rosszabb énjét mutatta: ugyan passzolt 382 yardot és két TD-t, de három interceptiont is dobott.

New England Patriots – Buffalo Bills 37-16

A múlt heti, vitatható körülmények között elért győzelem után a Patriots már biztos rájátszás-résztvevő, amire még a Billsnek is van esélye. Külön érdekesség volt, hogy a két csapat előző meccse után a Patriots tight endjét, Rob Gronkowskit eltiltották egy alattomos ütés miatt.

Sokáig jól tartotta magát a vendégcsapat, a második negyedben Tom Brady interceptionjét touchdownra vitték vissza a védők.

https://twitter.com/NFL/status/945004170041421824

Erre ugyan válaszolt a Patriots, de így is döntetlen volt az állás a szünetben – ehhez viszont az is kellett, hogy

a múlt hét után megint kisegítették a Patriotsot a bírók,

egymás után két touchdownt is elvettek a vendégektől, főleg a második volt érthetetlen – Kelvin Benjamin birtokolta a labdát és mindkét lába a földön volt. Egyre többen és egyre hangosabban követelnek egyértelmű szabályokat arról, hogy mi is számít elkapásnak az NFL-ben.

A harmadik negyedben egy mezőnygóllal ugyan ismét vezetett a Bills, innentől kezdve azonban csak a Patriots szerzett pontot, elsősorban a nagyszerű napot kifogó futónak, Dion Lewisnak köszönhetően. Ő végül 129 yardot és egy TD-t futott, és volt egy elkapott touchdownja is – mindkét TD-t a negyedik negyedben szerezte.

Tom Brady 224 yardot és két TD-t passzolt, egyszer adta el a labdát – egymás után ötödik meccsén dobott interceptiont, ilyen 15 éve nem történt vele. Tyrod Taylor 281 passzolt yardig jutott.

Kansas City Chiefs – Miami Dolphins 29-13

A múlt heti győzelemmel nagyon lépett a csoportgyőzelem felé a Chiefs, a Dolphinsnak pedig halvány reménye még van a rájátszásra, de ehhez két győzelem mellett más meccsek kedvező alakulására is szükségük van.

Ez a remény hamar elszállt: az elő félidőben még úgy, ahogy tartani tudta magát a Dolphins, többek között Jakeem Grant 65 yardot touchdownja miatt, de már ekkor is vezetett a Chiefs.

A második félidőben pedig már csak a hazaiak szereztek pontot, három mezőnygólt, amivel biztosan nyerték a meccset – és ezzel a csoportot is, vagyis ott vannak a rájátszásban.

A Chiefs irányítója, Alex Smith 304 yardot és egy TD-t passzolt, míg Jay Cutler 286 yardig és ugyancsak egy TD-ig jutott.

Carolina Panthers – Tampa Bay Buccaneers 22-19

Egy győzelemmel a Panthers bebiztosíthatta playoff-részvételét, a Buccaneersnek erre már nincs esélye, hétfőn így is megnehezítették a Falcons dolgát, most viszont több sérültet is nélkülözniük kellett.

Ezzel együtt ismét kiderült, hogy a korábbi eredményektől függetlenül egy csoportmeccs mindig lehet izgalmas. Mezőnygólváltások után egy egyre szokatlanabb pontszerzést is láthattak a nézők: a Panthers kickoff-visszahordásból ért el touchdownt.

https://twitter.com/NFL/status/945010148371599360

Ezután viszont a Buccaneers megfordította a meccset – de a Panthers természetesen nem adta fel, és az utolsó percben egy touchdownnal ők nyertek.

A Buccaneers irányítója, Jameis Winston 367 yardot és egy TD-t passzolt, Cam Newton 160 yard mellett egy interceptiont dobott, de neki volt 52 futott yardja, és a végén ő futotta a győztes touchdownt is.

Cincinnati Bengals – Detroit Lions 26-17

A hazai csapat már biztosan nem juthat be a playoffba, a vendégek még igen, de ehhez mindkét hátralevő meccsüket meg kell nyerni. Ennek megfelelően is kezdték a meccset, Eric Ebron 33 yardos touchdownjával vezettek is, a Bengals azonban fel tudott zárkózni.

A második félidőben pedig jött a meglepetés, a Bengals előbb megfordította az állást, majd hiába szerzett a Lions újabb touchdownt, a hazaiak két mezőnygóllal bebiztosították győzelmüket, ami azt jelenti, hogy

a Lions búcsúzhat a rájátszástól.

Matthew Stafford, a Lions irányítója 203 yardot és egy TD-t passzolt, volt egy interceptionje is. Andy Dalton 238 yardig és egy TD-ig jutott, ő is egyszer adta el a labdát. Kiemelkedő meccse volt viszont a Bengals futójának, Giovani Bernardnak: 116 futott yardja és egy touchdownja mellé elkapásokkal is szerzett 52 yardot. Meg kell említeni a Lions védőjét, Ezekiel Ansah-t, aki három sacket is elért.

New York Jets – Los Angeles Chargers 7-14

Az utolsó esélyét próbálta megragadni a Chargers, egy győzelemmel ugyanis még maradhatott esélyük a playoffra. Esélyeiket viszont csökkentette, hogy az első számú tight end, Hunter Henry sérültlistára került és idén már nem játszhat.

Ennek ellenére sikerült az utolsó szalmaszálba belekapaszkodni, és megnyerték a kevés pontot hozó meccset. Ahhoz viszont, hogy valóban ott legyenek a playoffban, nem csak nekik kell nyerniük a jövő héten,

több más meccsen is kedvező eredményre lesz szükségük.

A Chargers irányítója, Philip Rivers 290 yardot és egy TD-t passzolt, míg Bryce Petty ismét igazolta, hogy nem ő jelenti a Jets jövőjét: sok pontatlan dobással mindössze 119 yardot passzolt, egyszer eladta a labdát.

Washington Redskins – Denver Broncos 27-11

Egyik csapatnak sincs már esélye a rájátszásra, így a meccs leginkább a jövő szempontjából volt érdekes – például, hogy megtalálja-e végre irányítóját a Broncos.

A meccs láttán nem tűnik, hogy ez Brock Osweiler lenne. Ugyan a Broncos szerzett egy mezőnygólt az elején – utána viszont egészen a végéig csak a Redskins szerzett pontokat, így végül biztosan meg is nyerték a meccset.

Osweiler 193 yardot passzolt, egyszer eladta a labdát és egy fumble-t is elvesztett, Kirk Cousins pedig 299 yardig és három TD-ig jutott, de egy interceptiont ő is dobott.

Chicago Bears – Cleveland Browns 20-3

Az utolsó előtti esély a nyeretlen Brownsnak, hogy legalább egy győzelmet szerezzen a szezonban – a tavalyiban is egyetlen győzelem jött össze, pont egy évvel ezelőtt. Most viszont hamar eldőlt, hogy erre nem lesz esélyük: a támadók alig tudtak haladni, az egész meccsen egy mezőnygólt tudtak rúgni, a Bears pedig három touchdownt is szerzett, ebből kettőt a futó, Jordan Howard.

A vereség azt is jelenti, hogy

ismét a Browns választhat majd először a drafton.

A Bears irányítója, Mitch Trubisky 193 yardot passzolt, DeShone Kizer pedig 182 yardig jutott, de ő két interceptiont is dobott.

Arizona Cardinals – New York Giants 23-0

A két, sérülésektől sújtott csapat meccsén végig a hazaiak vezettek, a Giantsnek esélye sem volt, még pontot sem tudtak szerezni. A Cardinals viszont mezőnygólokat és touchdownokat is elért, pedig a hazai támadósorban is voltak hibák.

Az irányító, Drew Stanton például 209 yardot és két TD-t passzolt, de két interceptiont is dobott. Eli Manning 263 yardig jutott, ő is kétszer adta el a labdát, és még egy fumble-t is elvesztett, amit ráadásul touchdownra vittek vissza a védők. A Giantsnek a futások sem mentek: összesen 43 yardot értek el a földön.

A meccsen a liga egyik legjobb elkapója, Larry Fitzgerald azt is megmutatta, hogy passzolni is tud:

A forduló első meccsein, szombaton a Baltimore Ravens az Indianapolis Coltsot, a Minnesota Vikings a Green Bay Packerst verte. Hétfőn a Houston Texans fogadja a Pittsburgh Steelerst, a Philadelphia Eagles pedig az Oakland Raiderst.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .