Kezdőlap Címkék New England Patriots

Címke: New England Patriots

Őrült meccsen a Philadelphia Eagles nyerte a Super Bowlt

Sokáig emlékezetes meccsen 41-33-ra verte a Philadelphia Eagles a New England Patriots csapatát a Super Bowlon, amelyen sorra dőltek a támadórekordok.

Két hete volt a két csapatnak, hogy felkészüljön a Super Bowlra, ezalatt meggyógyultak a kisebb sérülések, igaz, a héten sok Eagles-játékos beteg volt, Nelson Agholornak még infúziót is kellett adni.

Az utóbbi öt évben egyébként most negyedszer fordult elő, hogy az a két csapat játssza a Super Bowlt, amelyek megnyerték konferenciájukat, ráadásul az alapszakaszban mindkét csapat 13-3-as mérleggel végzett, sőt, majdnem ugyanannyi pontot is szereztek: a Patriots 458-at, az Eagles 457-et.

A fogadóirodák a címvédő Patriotsot tartották esélyesebbnek.

Ehhez persze az is hozzájárult, hogy az Eaglesben szezon közben megsérült Carson Wentz, és azóta Nick Foles az irányító. Pedig Foles, akinek évekkel korábban volt már rekordot jelentő hét passzolt touchdownos meccse, nem játszik rosszul, sőt, ő az első irányító, aki karrierje első három playoff-meccsén 100 fölötti passer ratinget ért el.

Az Eagles támadásai az úgynevezett run-pass option játékokra épülnek – vagyis amikor nem döntik el előre, hogy mi következik, hanem az irányítóra bízzák, hogy a játék elindítása után, a védelem mozgását olvasva válasszon: odaadja a futónak a labdát, vagy passzolni fog. És pont

ez volt az a játékelem, amellyel a Patriots védelme talán a leginkább sebezhető volt a szezonban.

Ehhez persze az is kell, hogy a támadófal megfelelő védelmet tudjon biztosítani. Az Eagles fala a legjobbak közé tartozott a szezonban, egyetlen gyenge pontja van: Jason Peters sérülése miatt Halapoulivaati Vaitai a baloldali tackle, itt lehetett keresnivalója a Patriotsnak.

A philadelphiaiaknál a Fletcher Cox vezette védőfal is kiemelkedő, így az is fontos volt, hogy ők mennyire tudják a korábbi meccsekhez hasonlóan szétszedni az ellenfél támadófalát.

Az Eagles védelem erejét jelezte, hogy az elmúlt négy meccsen legfeljebb tíz pontot szereztek ellenük.

Most viszont az egyik legkomolyabb ellenféllel kellett szembenézniük, Tom Brady személyében, aki idén főleg gyorsan elengedett, rövid passzokkal vezette csapatát, az ilyen játékokba a futókat is bevonva. Emellett persze ott van a csapatban a liga legjobb tight endje, Rob Gronkowski – azt is kíváncsian várták a szakértők, hogy vajon Malcolm Jenkins egy az egyben próbálja-e őt majd levédekezni, vagy mást találnak ki az Eaglesnél.

Mint mindig, most is hatalmas körítés vezette fel a meccset, az NBC 106 kamerával közvetítette, a himnuszt Pink énekelte.

Mindkét irányító jó passzokkal kezdte a meccset, és mindkét csapat első támadása mezőnygóllal ért véget. Az Eagles utána viszont két nagy játékot is be tudott mutatni: előbb a tavaly még a Patriotsban játszó LeGarrette Blount futásával, majd után Nick Foles 34 yardos passzát Alshon Jeffery kapta el – már az endzone-ban.

Az extra pont viszont kimaradt, vagyis 9-3-ra vezetett ekkor az Eagles.

Jöhetett a Patriots, egy lemaradó védő miatt itt is sikerült egy hosszú passz, ami azt is jelentette, hogy

először a Super Bowlok történetében mindkét irányító 100 yard fölé jutott már az első negyedben.

Mezőnygól-kísérletig jutott a Patriots, ez viszont az elejtett snap miatt kimaradt. A védők ezután megállították az Eagles támadását (ez volt az egyetlen punt a meccsen), jöhettek megint Bradyék. Jött is egy újabb jó passz, csakhogy ezután Brandin Cooksot úgy ütközte le a védője, hogy az elkapó agyrázkódás miatt kiszállt a játékból.

Harmadik kísérletre aztán trükközni próbált a Patriots, az elkapó Danny Amendola passzolt Bradynek – aki viszont elejtette a labdát.

Az Eagles újabb támadását viszont nem tudták megállítani, Blount 21 yardos futása újabb touchdownt jelentett. Ezúttal kétpontossal próbálkozott a csapat, de ez is sikertelen volt.

Rex Burkhead hosszú játéka után egy mezőnygóllal zárkózott a Patriots. A philadelphiaiak is szépen haladtak, már az első félidőben elérték a száz futott yardot, de aztán Foles hosszú passza után Duron Harmon interceptiont szerzett a felpattanó labdából a saját endzone-jánál.

A labdaszerzést pontokra váltotta a Patriots, az előző Super Bowl hőse, James White futott 27 yardról touchdownt – az extra pont itt is kimaradt.

Maradt még ideje az Eaglesnek, és Corey Clement nagy játékával el is jutottak az endzone-hoz. Itt harmadik kísérletnél valószínűleg joggal reklamáltak szabálytalanságot, de nem hatották meg a bírókat. Viszont megpróbálták negyedikre is, sőt, szinte lemásolták a Patriots korábbi trükkös játékát, csak sikeresebben: a csere tight end, Trey Burton passzát Foles elkapta az endzone-ban – soha nem volt még olyan játékos a Super Bowlokon, akinek passzolt és elkapott TD-je is lett volna. Eleve, irányítónak nem volt még elkapott touchdownja.

22-12-re vezetett így az Eagles a szünetben. Az is most először fordult elő a Super Bowlok történetében, hogy az előzetes várakozásokhoz képest kicsit meglepő módon,

mindkét csapat 300 támadóyard fölé jutott az első félidőben.

A félidei show főszereplője ezúttal Justin Timberlake volt, feledhető koncertje után folytatódhatott a meccs. A Patriots támadhatott először, elég könnyen végig is mentek a pályán, és Rob Gronkowski ötyardos elkapásával három pontra csökkentették a különbséget.

De jól jött előre az Eagles is, sőt, az újonc futó, Corey Clement újabb nagyszerű elkapása újabb philadelphiai touchdownt jelentett.

Meglepő módon azonban Bradyék is nagyon könnyen átrohantak az Eagles védelmén, többek között a nagyszerűen dolgozó támadófalnak köszönhetően. A drive végén Chris Hogan szerzett újabb touchdownt.

A Patriots védői (akik közül meglepő módon nem lépett pályára az egyik legjobb cornerback, Malcolm Butler, aki már a meccs előtt tudhatta ezt, hiszen végig zokogta a himnuszt) is engedték a yardokat, így már a harmadik negyedben megdőlt egy újabb rekord:

egyetlen Super Bowlon sem született annyi támadóyard, mint most.

Végül azonban az Eagles csak mezőnygólt tudott szerezni, hat pontra növelve a két csapat közti különbséget.

A Philadelphia egész szezonban nagyszerűen játszó védelme azonban a Super Bowlra teljesen összeomlott, megint gyorsan átmentek rajtuk a támadók, Gronkowski újabb elkapása és az azt követő extra pont pedig már azt jelentette, hogy átvette a vezetést a Patriots.

Az Eaglesnek tehát mindenképpen pontokat kellett szereznie, ennek tudatában pedig még saját térfelükön is megpróbálkoztak egy negyedik kísérlettel – sikeresen. Nagyon hosszú, drive-ot sikerült vezetniük, amelynek a végén Zach Ertz bevetődött a labdával az endzone-ba: 2 perc 20 másodperccel a vége előtt megint az Eagles vezetett, öt ponttal, mivel a kétpontos kísérlet nem sikerült.

Jöhetett megint Brady, de jött, a meccsen először, az Eagles védelme: Brandom Graham a meccsen először odaért Bradyhez,

kiverte a kezéből a labdát,

amelyet Derek Barnett szedett össze.

Három futás után az Eagles egy mezőnygóllal nyolc pontra növelte a különbséget. Egy perc öt másodperce maradt a Patriotsnak arra, hogy egyenlítsen, de ez nem sikerült, Brady utolsó, félpályáról elengedett passzát leütötték a védők: sokáig emlékezetes meccsen a Philadelphia Eagles nyerte az 52. Super Bowlt – történelme során először.

Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury

Tom Brady 505 yardot (és három touchdownt) passzolt – ez Super Bowl rekord. Nick Foles szintén nagyszerűen játszott, ő 373 yardot és három TD-t passzolt – egyet pedig el is kapott. Őt választották a meccs MVP-jének is. Corey Clement 100 elkapott yardot szerzett, a másik oldalon Amendola 152, Hogan 128, Gronkowski 116 yardig jutott.

Még egy rekord megdőlt: soha, egyetlen meccsen sem értek el a csapatok ennyi támadóyardot (1151-et), mint most.

Borítókép: MTI/EPA/Craig Lassig

A Philadelphia Eagles és a New England Patriots játssza a Super Bowlt

0

A hazai csapat győzött mindkét meccsen az NFL főcsoportdöntőiben. Az AFC-ben hátrányból fordítva nyert a New England Patriots a Jacksonville Jaguars ellen, de ehhez az is kellett, hogy kritikus helyzetekben megkérdőjelezhető bírói döntések szülessenek. Az NFC-ben a Philadelphia Eagles tönkreverte a Minnesota Vikings csapatát – a liga egyik legjobb védelme a szezon egyetlen meccsén sem kapott annyi pontot, mint most.

New England Patriots – Jacksonville Jaguars 24-20

A múlt heti, nagyszerű teljesítménnyel elért pittsburghi győzelem után még nagyobb feladat várt a Jacksonville Jaguarsra: meg tudja-e a liga egyik legjobb védelme állítani az egyik legjobb támadósort. A másik kérdés persze az volt, hogy Blake Bortles irányító ezúttal melyik arcát mutatja. A hazaiaknál Tom Brady kézsérüléséről szóltak a hírek a héten, de persze vállalta a játékot.

Jó drive-val kezdte a Patriots a meccset, elsősorban passzokkal haladtak előre, de a végén a védők mezőnygólon tartották őket.

Innentől kezdve másfél negyeden át a Jaguars dominálta a meccset.

A védők yardokat is alig engedtek a hazai támadóknak, a második negyedben pedig már pontokat is szereztek: előbb Blake Bortles találta meg Marcedes Lewist az endzone-ban.

Majd az újonc futósztár, Leonard Fournette verekedte át magát a védőkön.

A negyed vége felé ráadásul a fő fegyverét, Rob Gronkowskit is elvesztette a Patriots: egy ütközés után agyrázkódás miatt kivált a meccsből (az ütközés miatt jogosan jött is a büntetés). Ezután azonban, a szezonban már nem először,

kritikus helyzetben megint a Patriots javára született egy erősen vitatható bírói ítélet:

A.J. Bouye Brandin Cooksot a pályáról kiterelve akadályozott meg egy elkapást, a bírók azonban valamiért szabálytalannak látták, ezzel pedig a Jaguars endzone-jánál folytathatták a hazaiak a támadást, James White be is vitte a labdát.

A Jaguars remek védekezése azonban a harmadik negyedben is folytatódott, a futásokat teljesen megállították, Tom Bradyt pedig folyamatosan nyomás alatt tartották. Közben viszont a Patriots védelme is egyre jobban játszott, a negyedik negyedre két mezőnygóllal így is 10 pontra nőtt a vendégek előnye.

Ezután viszont

egy újabb kulcspillanatban jött egy újabb furcsa bírói ítélet:

trükkös játék után Dion Lewis indult meg előre, Myles Jack azonban utolérte, kiszedte a kezéből a labdát, majd felpattanva elindult vele a Patriots endzone-ja felé – a bírók viszont megállították a játékot. Videózás után helyben hagyták az ítéletet, a Jaguarsé maradt a labda, de ha nincs a sípszó, akkor Jack könnyű TD-t szerezhetett volna, amivel 17 pontra nőtt volna a vendégek előnye.

Ehelyett viszont a hazai védők innentől kezdve folyamatosan megállították a Jaguars támadásait, a támadójátékuk pedig egyre biztosabbá vált. Ráadásul sorra sérültek meg a vendégvédelem kulcsemberei, Bradyn pedig egyre kisebb volt a nyomás – ehhez az is kellett, hogy folyamatosan a szabálytalanság határán (több esetben azon túl) tartsák vissza a védőket a támadófal tagjai.

Így aztán a Patriots előbb felzárkózott egy Brady és Danny Amendola közti összjáték után, majd két perccel a vége előtt Brady újra Amendolát találta meg az endzone-ba: vezettek a hazaiak.

Erre pedig a Jaguars már nem tudott válaszolni, így a Patriots jutott a Super Bowlba.

Tom Brady 290 yardot és két TD-t passzolt, az elkapók közül Brandin Cooks elérte a 100 yardot. Blake Bortles nem játszott rosszul, 293 yardig és egy TD-ig jutott, de nem hibázott nagyokat – de pont az az extra hiányzott tőle, hogy akkor is pontosan passzoljon, amikor ehhez bravúrra lett volna szükség.

Érdekes adat a meccsről, hogy a Patriotsnál mindössze egyszer láttak szabálytalanságot a bírók, egy puntvisszahordásnál, pedig visszajátszások alapján a támadóik és a védőik ellen is többször dobhattak volna zászlót.

Philadelphia Eagles – Minnesota Vikings 38-7

A meccsen két remek védelemmel rendelkező csapat találkozott, a kérdés a hazaiaknál az volt, hogy a támadósorban a futók le tudják-e venni a terhet a Carson Wentz sérülése miatt játszó csereirányító, Nick Foles válláról, a vendégeknél pedig a múlt heti thriller után az, hogy Case Keenum folytatja-e idei, meglepően jó játékát, és első csapatként hazai pályán játszhatják-e majd a Super Bowlt.

A Vikings az első drive-jából mindjárt pontokat is szerzett: jó futások után Keenum szépen dobta oda a labdát a védőjétől elszakadó Kyle Rudolphnak – amit egy kis curlinggel ünnepeltek.

De még az első félidőben válaszolt a hazai csapat, méghozzá a védők révén: Chris Long dobás közben megütötte Keenumot, a passz így rövid lett, Patrick Robinson elkapta és 50 yardról touchdownra vitte vissza.

Az Eagles támadójátéka, ahogy várható volt, a futásokra épült, amelyek működtek is: a második negyed elején LeGarrette Blount átküzdötte magát a védőkön, és máris a hazaiak vezettek.

Az Eagles védői továbbra is nagyszerűen játszottak: a futásokat megállították, Keenumot pedig folyamatosan nyomás alatt tartották. De keményedett a Vikings védelme is, Foles egyre nagyobb ütéseket kapott.

Amikor pedig jól sikerült egy vendégdrive és Keenum pontos passzaival már a vörös zónában, vagyis a húszyardos vonalon belül jártak, akkor Derek Barnett kiütötte az irányító kezéből a labdát, amire Chris Long vetődött rá: másodszor is labdát szerzett a hazai védelem. Ezt pedig újabb touchdownnal büntették: már-már úgy tűnt, hogy véget ér a drive, amikor Nick Foles tökéletes passzt adott Alshon Jefferynek.

Sőt, Foles újabb nagyszerű passza után még egy mezőnygólra volt ideje az Eaglesnek, ezzel 24-7-re vezettek a szünetben.

Nick Foles pedig folytatta nagyszerű játékát:

egy trükkös játék, úgynevezett flea flicker után (a futó elindult a labdával, de visszaadja az irányítónak, aki utána passzol) hajszálpontos passzt adott Torrey Smithnek – már 30 pont fölött járt az Eagles az egész liga egyik legjobb védelme ellen.

A Vikings pedig továbbra sem tudott pontokat szerezni, hiába jutottak közel az endzone-hoz, negyedik kísérletre ugyanis nem mezőnygólt rúgtak, hanem megpróbáltak TD-t szerezni – amit elsőre meg is adtak a bírók, de videózás után kiderült, hogy földet ért a labda, vagyis nem volt jó az elkapás.

Foles továbbra is parádézott,

így a negyedik negyed elején gyakorlatilag eldöntötte a meccset az Eagles: ismét Jeffery szerzett touchdownt.

Ezután pedig több pont már nem is született: a Wentz sérülése után sokak által lesajnált Eagles Super Bowlt játszhat.

A Vikings ellen egyetlen csapat sem ért el ennyi pontot idén,

mint ahogy negatív szezoncsúcs az engedett 456 yard is.

Az élete egyik legjobb játékát (2013-ban azért már volt egy Pro Bowlt érő szezonja) nyújtó Nick Foles 352 yardot és három TD-t passzolt, Case Keenum viszont 271 yard és egy TD mellett két interceptiont is dobott.

Már biztosan nem lesz visszavágó a Super Bowlon

0

Az első kiemeltek jutottak tovább NFL rájátszásában, a főcsoport-elődöntőkön. Előbb a Philadelphia Eagles a védelmének köszönhetően az utolsó percig izgalmas meccsen verte a tavalyi Super Bowl vesztesét, az Atlanta Falcons, majd a címvédő New England Patriots nyert sima meccsen a Tennessee Titans ellen.

Philadelphia Eagles – Atlanta Falcons 15-10

Nehezen, az utolsó fordulóban küzdötte be magát a rájátszásba az Atlanta Falcons, ott viszont a múlt héten nagyon jól játszva tudtak nyerni a szezon egyik meglepetéscsapata, a Los Angeles Rams otthonában. Az Eagles a konferencia első kiemeltjeként pihenhetett a múlt héten – ennyivel is több idejük volt, hogy a csereirányítóra, Nick Foles-ra szabják kicsit a játékukat.

Carson Wentz sérüléséig az Eagles minden meccsen esélyesnek számított, azóta viszont más a helyzet.

Ritkán fordul elő, hogy a fogadóirodáknál nem az első, hanem a hatodik kiemelt csapat győzelme fizet kevesebbet,

most viszont ez volt a helyzet.

De persze nem lehetett a meccs előtt azt mondani, hogy esélytelen az Eagles, hiszen a csapat védőfala a liga legjobbjai közé tartozik, a secondary (vagyis a cornerbackek és safetyk) sok labdát szerzett, a támadók között pedig több jó, más-más stílusú futójuk is van, akik elkapásoknál is használhatók.

A Falconsnál a védelem a másodéves Deion Jones vezetésével sokat fejlődött idén, de azt is tudni lehetett, hogy ezen a meccsen a támadófalon is nagyon sok múlik majd: ha nem tudják megvédeni Matt Ryant, akkor sok esélye nem marad a vendégeknek.

Az Eagles vezethette az első támadást, egy védő-szabálytalanság miatt az játéknál sokat is haladtak – csakhogy aztán Jay Ajayi az első futásánál elvesztette a labdát. A hibát mezőnygóllal büntette a Falcons. Ajayi aztán javított, már az első negyedben majdnem 50 yardot futott, főleg neki köszönhetően el is jutott a Falcons endzone-jához a csapat, ahol végül negyedik kísérletre LeGarrette Blount vitte be a labdát. Az extra pont viszont kimaradt, így 6-3-ra vezetett az Eagles, már a második negyed elején.

A hazaiakkal ellentétben a vendégek nem futásokkal, hanem passzokkal tudtak haladni. A félpályánál ugyan megállították őket a védők, de a punt után hibáztak az Eagles speciális egységének a tagjai, így a Falcons visszaszerezte a labdát, majd egy improvizált játékkal szereztek touchdownt, Matt Ryan az utolsó pillanatban tudta odadobni Devonta Freemannek a labdát.

A félidő végén egy egészen hihetetlen jelenetet láthattak a nézők: Foles rossz passza majdnem interception lett, de a védő térdéről az egyik philadelphiai elkapóhoz pattant a labda.

Ezután egy bravúros, 53 yardos mezőnygólra még volt ideje a hazaiaknak, 10-9-re vezetett a szünetben a Falcons.

A második félidőt mindkét csapat jó védekezéssel kezdte, a harmadik negyed végén aztán Foles pontos passzaival az Eagles eljutott egy mezőnygólig, amellyel újra átvették a vezetést.

Matt Ryanre egyre nagyobb nyomást gyakoroltak az Eagles védői,

ami megakadályozta, hogy a Falcons támadásai kibontakozzanak. A hazai támadók viszont egyre magabiztosabbak voltak, egy újabb mezőnygóllal öt pontra növelték az előnyüket, hat perccel a meccs vége előtt.

Az Eagles védelme, Fletcher Cox és Brandon Graham vezetésével továbbra is remekül játszott, már-már úgy nézett ki, hogy még a saját térfelükön megállítják a Falcons támadóit, de negyedik kísérletnél az ő legjobbjuk Julio Jones villant egyet, az ő elkapásával folytatódhatott a támadás.

Főleg Jones elkapásaival el is jutott az Eagles endzone-jához a Falcons, a negyedik kísérletet a kétyardos vonalról végezhették el, Ryan utolsó passzát azonban Jones nem tudta elkapni.

58 másodperc volt még hátra, az Eagles a saját kétyardosáról, vagyis nagyon nehéz helyzetből jöhetett. Az egyik Falcons-védő azonban nagyot hibázott, beugrott a semleges zónába, ami ötyardos büntetést jelentett, a következő futással pedig elérték a first downt – ez pedig azt jelentette, hogy megnyerték a meccset.

Nick Foles nem hibázott nagyokat, 30 passzából 23 jó volt, 246 yardig jutott. Matt Ryan 210 yardot és egy TD-t passzolt. Az Eagles győzelme azt jelenti, hogy jövő vasárnap hazai pályán fogadhatják a Vikings-Saints meccse nyertesét.

New England Patriots – Tennessee Titans 35-14

A meccs, amelyet előzetesen a négyből a legsimábbnak tartottak a szakértők – ugyanakkor az NFL-ben pont az ilyen meccseken szokott a legnagyobb meglepetés születni. A tavalyi Super Bowl győztese, a Patriots pihenhetett az előző körben, a Titans viszont, némi meglepetésre, nagy fordítás után győzni tudott a Kansas City Chiefs otthonában. Azon a meccsen láthattuk az egész szezon egyik legemlékezetesebb jelenetét: a Titans irányítója,

Marcus Mariota saját magának passzolt touchdownt.

A Titansben most sem játszhatott sérülése miatt DeMarco Murray, pedig a vendégek elsősorban abban bízhattak a meccs előtt, hogy hosszú, futásokra építő drive-okkal sokáig a padon tudják tartani a hazai támadókat – ezt a feladatot így Derrick Henrynek kellett megoldania, akárcsak a múlt héten, amikor ez remekül sikerült neki. Persze azt is tudni lehetett, hogy sok múlik majd a Titans védelmén: elsősorban azon, hogy mennyire tudnak nyomást gyakorolni Tom Bradyre és mennyire tudják tartani Rob Gronkowskit.

A Patriotsnál elsősorban arra készülhettek, hogy Henryt megállítsák, és így az idén a korábbiaknál gyengébb szezont produkáló Marcus Mariotára tegyenek nagyobb terhet. A támadásoknál pedig várható volt, hogy Brady sokat keresi majd passzokkal a futókat, ez ellen ugyanis a Titans védelme gyengén teljesített a szezonban.

A felkészülést ugyanakkor belső viták zavarták meg,

az ESPN információi szerint ugyanis egyre több a konfliktus Brady, Bill Belichick vezetőedző és Robert Kraft tulajdonos között, amit az érintettek persze tagadtak. Sérülések miatt több hiányzója is volt a csapatnak.

Mindkét csapat jó védekezéssel kezdte a meccset, az első pontokat meglepetésre a Titans szerezte: Mariota nagyon szép, 95 yardos drive-ot vezényelt, amelynek a végén Corey Davis egykezes elkapással szerzett touchdownt.

Közben viszont érzékeny veszteség is érte a vendégeket: megsérült a jobboldali tackle, Jack Conklin.

A második negyed pedig a Patriotsról szólt. Előbb megszerezték első pontjaikat: ahogy várni lehetett, az egyik futó, Dion Lewis elkapásaival mentek végig a pályán, majd a másik, James White, a tavalyi Super Bowl hőse vitte be a labdát az endzone-ba.

A Titans következő drive-ját egy vitatható bírói ítélet állította meg, ráadásul a punt sem sikerült jól, a hazaiak pedig kihasználták, hogy fél pályát sem kellett haladniuk: továbbra is futásokkal és a rövid passzokat követő elkapások után szerzett yardokkal haladtak előre, a végén ismét James White futott touchdownt.

A következő drive-okat megállították a védők – aztán

a bírók kicsit megint a Patriots segítségére siettek,

a szezonban már nem először. Hazai punt előtt ugyanis előbb a rúgó csapatnál jeleztek szabálytalanságot, majd meglepő módon megváltoztatták az ítéletet, ami azt jelentette, hogy folytatódhat a támadás. A drive-ot pedig újabb touchdownnal zárta a Patriots, Chris Hogan kapta el a labdát az endzone-ban.

A félidő végén megint megállították a Titans támadását a védők – ehhez viszont megint bírói hiba kellett, a hazai védők egy amúgy 15 yardos büntetést érő szabálytalanságát nem vették észre. A szünetben 21-7-re vezetett így a Patriots.

Puntokkal kezdődött a harmadik negyed, Mariotán pedig egyre nagyobb volt a nyomás, volt, hogy egymás után két playben is sackelték, pedig ez idén nem volt jellemző a New England-i védelemre. Így aztán tovább növelte előnyét a Patriots, ezúttal Brandon Bolden futásával, akinek ez volt az első touchdownja az egész szezonban.

Ezzel pedig gyakorlatilag eldőlt a meccs.

A Titans teljesen összeomlott, a támadófal egyáltalán nem tudta megvédeni Mariotát, a nagy hátrányban pedig arra sem volt lehetőség, hogy Henry futásaira hagyatkozzanak – amiket amúgy is jól állítottak meg a védők még az első félidőben. Így aztán a negyedik negyedben Gronkowski elkapásával tovább növelte előnyét a hazai csapat.

Ezután Corey Davis újabb touchdownjával még szépítettek a vendégek, de a Patriots győzelme már annyira biztos volt, hogy a végére már a csereirányító, Brian Hoyer is beállt.

A Patriots sorozatban hetedszer jutott a főcsoport elődöntőjébe. Brady végül 337 yardot és három TD-t passzolt, Dion Lewis pedig 62 futott és 79 elkapott yardig jutott. Derrick Henryt mindössze 28 futott yardot tartották a védők, így aztán Mariota hiába 254 yardot és két TD-t, valamint futott mellé 37 yardot – közben nyolcszor sackelték a Patriots védői, miközben a Titans védelme egyetlen sacket sem ért el.

Hiába tűnt úgy, hogy a Titans vezetőedzője, Mike Mularkey megmentette állását a múlt heti győzelemmel, a mostani játék után ezt megint nem lehet biztosnak tekinteni.

Szenteste sem pihentek az NFL-ben

0

Vasárnap van, így szenteste ellenére fordulót rendeztek az NFL-ben: több csapat be is biztosította szereplését a rájátszásban, másoknak viszont fel kellett adniuk ezt a reményt. Azt pedig ideje lenne végre eldönteni, mi számít elkapásnak a ligában – és a múlt hét után ismét a New England Patriotsot segítette egy vitatott ítélet.

A hét meccse: Dallas Cowboys – Seattle Seahawks 12-21

Igazi ki-ki meccset játszott egymással a két csapat: előre tudták ugyanis, hogy a vesztesnek elszállnak a playoff-reményei. A Cowboyst segítette, hogy hatmeccses eltiltása után visszatérhetett Ezekiel Elliott.

Némi meglepetésre az első negyedben pont nélkül maradtak a csapatok, végül a második negyed elején a Cowboys szerezte meg egy mezőnygóllal a vezetést, amit hamarosan meg is dupláztak, miközben a Seahawks támadói alig tudtak haladni. A védők azonban kisegítették őket: kiszedték Dez Bryant kezéből a labdát, a hibát pedig touchdownnal büntették.

Ezután még volt ideje egy mezőnygólra a Cowboysnak, a második félidő elején viszont jött az újabb nagy hiba: Dak Prescott eladta a labdát, amiből touchdownt szerzett a Seahawks.

https://twitter.com/NFL/status/945070040558198784

Egy újabb mezőnygóllal közelebb férkőzött a Cowboys – a Seahawks támadói pedig, leginkább a támadófal gyenge teljesítménye miatt, továbbra sem nagyon tudtak hozzátenni a meccshez.

A Cowboys elkapója, Dez Bryant viszont előbb pozitív, majd újra negatív hős lett. Előbb óriási bravúrral kapta el Dak Prescott menekülés közben eldobott passzát:

Majd egy könnyű labda felpattant a kezéről, és a védők szerezték meg:

Ezt a hibát pedig ismét touchdownnal büntette a Seahawks, már a negyedik negyed elején. A Cowboys persze nem adta fel, újabb mezőnygólkísérlettel egy labdabirtoklásnyira csökkenthették volna a különbséget – az ötödik próbálkozását azonban Dan Bailey kihagyta.

2:50-nel a vége előtt visszakapta a labdát a Cowboys, de pontot már nem tudtak szerezni, a vereség pedig azt jelenti, hogy

a Cowboys biztosan nem lesz ott a rájátszásban.

Egyik irányító sem játszott jól: a rendkívül gyenge támadófal mögött Russell Wilson mindössze 93 yardot passzolt, de ebbe is belefért két TD. Emellett 29 yardot futott is – a legtöbbet a csapatból, a Seahawks ugyanis összesen 169 támadóyardot tudott összehozni.

Dak Prescottnak ugyan több passzolt yardja volt, 182, ő viszont kétszer eladta a labdát. A visszatérő Elliott 97 futott és 21 elkapott yarddal zárta a meccset.

New Orleans Saints – Atlanta Falcons 23-13

Csoportrangadó két, a rájátszásért hajtó csapat között – ez már önmagában komoly izgalmakat ígért. A Saints idén elsősorban két remek futójára, Mark Ingramre és az újonc Alvin Kamarára támaszkodik, de a védelem is meglepően jó. A Falcons támadójátéka feljavult a szezon eleji gyengélkedés óta, de a tavalyi formától még messze vannak.

Ez látszott aztán ezen a meccsen is, az első félidőben ugyanis csak a hazaiak szereztek pontokat, két mezőnygól után Ted Ginn 54 yardos touchdown-elkapása már 13-0-s Saints-előnyt jelentett. Közben az év védőújonca cím legnagyobb esélyese, Marshon Lattimore egészen elképesztő módon szerzett interceptiont.

És bár a harmadik negyedben egy mezőnygóllal megszerezte első pontjait a Falcons, Mark Ingram futása már 17 pontos előnyt jelentett. A végén ugyan még közelebb tudtak zárkózni a vendégek, de a Saints győzelmét már nem fenyegette veszély. Ez azt is jelenti, hogy

2013 után ismét szerepelhet a Saints a rájátszásban.

A győzelmükhöz az is kellett, hogy jól állítsák meg a futásokat – volt, hogy a gólvonalnál okoztak fumble-t. Így Julio Jonesnak hiába volt újabb nagy meccse, 149 elkapott yarddal.

Matt Ryan 288, Drew Brees 239 yardig jutott, mindkét irányító egy TD-t passzolt és egyszer adta el a labdát.

Tennessee Titans – Los Angeles Rams 23-27

Mindkét csapat a rájátszásért hajt, de a Rams van jobb helyzetben, a múlt heti, seattle-i erődemonstráció azt is bebizonyította, hogy jobb formában vannak, mint az elmúlt hetekben visszaeső Titans. Ugyanakkor a Ramsben idén már nem játszhat a liga egyik legjobb rúgója, Greg Zuerlein.

A meccs már-már a szokásos módon kezdődött, az egyre inkább az MVP-cím egyik legnagyobb esélyesévé váló Todd Gurley touchdownjával. Ezután azonban egy mezőnygóllal és egy, a védelem által szerzett TD-vel (egy fumble-t vittek vissza) fordított a Titans. Csakhogy jött megint Gurley: 80 yardot futott Jared Goff passzával.

Egy mezőnygóllal ki tudott egyenlíteni a Titans, a harmadik negyedben pedig mindkét csapat szerzett egy-egy touchdownt. Egy újabb mezőnygóllal még a hazaiak vezettek ezután, de Cooper Kupp bravúros elkapásával megnyerte a Rams a meccset – ez azt jelenti, hogy

2004 után jutottak ismét a playoffba.

Gurley ismét szenzációs volt, 118 yardot futott, elkapásokkal pedig 158 yardot és 2 TD-t szerzett. De remekül játszott Jared Goff is: 301 yardig és négy TD-ig jutott. A Titans irányítója, Marcus Mariota 275 yardot passzolt, egyszer eladta a labdát.

A Rams új rúgója, Sam Flicken sem volt az igazi: egy mezőnygólt és egy extra pontot is kihagyott.

San Francisco 49ers – Jacksonville Jaguars 44-33

A Jimmy Garoppolóval feltámadó 49ers a szezon egyik legérdekesebb csapatát fogadta: a Jaguars védelme félelmetes, és az utóbbi hetekben a már leírt irányító, Blake Bortles is kifejezetten jól játszott, pedig sorra dőltek ki sérülés miatt az elkapói.

A meccsen aztán meglepően indult: az első negyedben 10-0-ra elhúzott a 49ers, sőt, egy felpattanó labda után interceptiont szerzett a védelem, amit TD-re vittek vissza. 17 ponttal vezethettek volna, csakhogy az extra pontot nem csak blokkolták a védők, hanem vissza is vitték – ez két pontot jelentett a Jaguarsnak.

https://twitter.com/Jaguars/status/945051235198963712

Ez mintha fordulópontot jelentett volna: két TD-vel kiegyenlítettek a vendégek – a másodikhoz óriási mázlira is szükségük volt.

A második félidőben egy mezőnygóllal már a Jaguars vezetett, de egy bravúros interception után egy TD-vel újra a hazaiaknál volt az előny.

A negyedik negyedben pedig egy újabb TD-vel növelte is előnyét a 49ers, majd Bortles újabb interceptionje után el is döntötték a meccset, bár a Jaguars még őrült hajrát produkált a végén: szereztek egy touchdownt, sikeres volt a kétpontos kísérlet, majd az onside kick, újabb TD-t szereztek – az extra pont viszont kimaradt, és a második onside kick sem sikerült. Sőt, ezután még a 49ers szerzett újabb touchdownt.

A Jaguars meglepő veresége azt mutatja, hogy a playoffra azért alaposan fel kellene rázni a csapatot. A 49ersnél viszont Jimmy Garoppolo érkezése óta teljesen megfordult a világ: amióta ő a kezdő, negyedik meccsüket nyerték meg zsinórban.

Garoppolo 242 yardot és két TD-t passzolt, dobott egy interceptiont, de volt egy futott touchdownja is. Blake Bortles viszont a rosszabb énjét mutatta: ugyan passzolt 382 yardot és két TD-t, de három interceptiont is dobott.

New England Patriots – Buffalo Bills 37-16

A múlt heti, vitatható körülmények között elért győzelem után a Patriots már biztos rájátszás-résztvevő, amire még a Billsnek is van esélye. Külön érdekesség volt, hogy a két csapat előző meccse után a Patriots tight endjét, Rob Gronkowskit eltiltották egy alattomos ütés miatt.

Sokáig jól tartotta magát a vendégcsapat, a második negyedben Tom Brady interceptionjét touchdownra vitték vissza a védők.

https://twitter.com/NFL/status/945004170041421824

Erre ugyan válaszolt a Patriots, de így is döntetlen volt az állás a szünetben – ehhez viszont az is kellett, hogy

a múlt hét után megint kisegítették a Patriotsot a bírók,

egymás után két touchdownt is elvettek a vendégektől, főleg a második volt érthetetlen – Kelvin Benjamin birtokolta a labdát és mindkét lába a földön volt. Egyre többen és egyre hangosabban követelnek egyértelmű szabályokat arról, hogy mi is számít elkapásnak az NFL-ben.

A harmadik negyedben egy mezőnygóllal ugyan ismét vezetett a Bills, innentől kezdve azonban csak a Patriots szerzett pontot, elsősorban a nagyszerű napot kifogó futónak, Dion Lewisnak köszönhetően. Ő végül 129 yardot és egy TD-t futott, és volt egy elkapott touchdownja is – mindkét TD-t a negyedik negyedben szerezte.

Tom Brady 224 yardot és két TD-t passzolt, egyszer adta el a labdát – egymás után ötödik meccsén dobott interceptiont, ilyen 15 éve nem történt vele. Tyrod Taylor 281 passzolt yardig jutott.

Kansas City Chiefs – Miami Dolphins 29-13

A múlt heti győzelemmel nagyon lépett a csoportgyőzelem felé a Chiefs, a Dolphinsnak pedig halvány reménye még van a rájátszásra, de ehhez két győzelem mellett más meccsek kedvező alakulására is szükségük van.

Ez a remény hamar elszállt: az elő félidőben még úgy, ahogy tartani tudta magát a Dolphins, többek között Jakeem Grant 65 yardot touchdownja miatt, de már ekkor is vezetett a Chiefs.

A második félidőben pedig már csak a hazaiak szereztek pontot, három mezőnygólt, amivel biztosan nyerték a meccset – és ezzel a csoportot is, vagyis ott vannak a rájátszásban.

A Chiefs irányítója, Alex Smith 304 yardot és egy TD-t passzolt, míg Jay Cutler 286 yardig és ugyancsak egy TD-ig jutott.

Carolina Panthers – Tampa Bay Buccaneers 22-19

Egy győzelemmel a Panthers bebiztosíthatta playoff-részvételét, a Buccaneersnek erre már nincs esélye, hétfőn így is megnehezítették a Falcons dolgát, most viszont több sérültet is nélkülözniük kellett.

Ezzel együtt ismét kiderült, hogy a korábbi eredményektől függetlenül egy csoportmeccs mindig lehet izgalmas. Mezőnygólváltások után egy egyre szokatlanabb pontszerzést is láthattak a nézők: a Panthers kickoff-visszahordásból ért el touchdownt.

https://twitter.com/NFL/status/945010148371599360

Ezután viszont a Buccaneers megfordította a meccset – de a Panthers természetesen nem adta fel, és az utolsó percben egy touchdownnal ők nyertek.

A Buccaneers irányítója, Jameis Winston 367 yardot és egy TD-t passzolt, Cam Newton 160 yard mellett egy interceptiont dobott, de neki volt 52 futott yardja, és a végén ő futotta a győztes touchdownt is.

Cincinnati Bengals – Detroit Lions 26-17

A hazai csapat már biztosan nem juthat be a playoffba, a vendégek még igen, de ehhez mindkét hátralevő meccsüket meg kell nyerni. Ennek megfelelően is kezdték a meccset, Eric Ebron 33 yardos touchdownjával vezettek is, a Bengals azonban fel tudott zárkózni.

A második félidőben pedig jött a meglepetés, a Bengals előbb megfordította az állást, majd hiába szerzett a Lions újabb touchdownt, a hazaiak két mezőnygóllal bebiztosították győzelmüket, ami azt jelenti, hogy

a Lions búcsúzhat a rájátszástól.

Matthew Stafford, a Lions irányítója 203 yardot és egy TD-t passzolt, volt egy interceptionje is. Andy Dalton 238 yardig és egy TD-ig jutott, ő is egyszer adta el a labdát. Kiemelkedő meccse volt viszont a Bengals futójának, Giovani Bernardnak: 116 futott yardja és egy touchdownja mellé elkapásokkal is szerzett 52 yardot. Meg kell említeni a Lions védőjét, Ezekiel Ansah-t, aki három sacket is elért.

New York Jets – Los Angeles Chargers 7-14

Az utolsó esélyét próbálta megragadni a Chargers, egy győzelemmel ugyanis még maradhatott esélyük a playoffra. Esélyeiket viszont csökkentette, hogy az első számú tight end, Hunter Henry sérültlistára került és idén már nem játszhat.

Ennek ellenére sikerült az utolsó szalmaszálba belekapaszkodni, és megnyerték a kevés pontot hozó meccset. Ahhoz viszont, hogy valóban ott legyenek a playoffban, nem csak nekik kell nyerniük a jövő héten,

több más meccsen is kedvező eredményre lesz szükségük.

A Chargers irányítója, Philip Rivers 290 yardot és egy TD-t passzolt, míg Bryce Petty ismét igazolta, hogy nem ő jelenti a Jets jövőjét: sok pontatlan dobással mindössze 119 yardot passzolt, egyszer eladta a labdát.

Washington Redskins – Denver Broncos 27-11

Egyik csapatnak sincs már esélye a rájátszásra, így a meccs leginkább a jövő szempontjából volt érdekes – például, hogy megtalálja-e végre irányítóját a Broncos.

A meccs láttán nem tűnik, hogy ez Brock Osweiler lenne. Ugyan a Broncos szerzett egy mezőnygólt az elején – utána viszont egészen a végéig csak a Redskins szerzett pontokat, így végül biztosan meg is nyerték a meccset.

Osweiler 193 yardot passzolt, egyszer eladta a labdát és egy fumble-t is elvesztett, Kirk Cousins pedig 299 yardig és három TD-ig jutott, de egy interceptiont ő is dobott.

Chicago Bears – Cleveland Browns 20-3

Az utolsó előtti esély a nyeretlen Brownsnak, hogy legalább egy győzelmet szerezzen a szezonban – a tavalyiban is egyetlen győzelem jött össze, pont egy évvel ezelőtt. Most viszont hamar eldőlt, hogy erre nem lesz esélyük: a támadók alig tudtak haladni, az egész meccsen egy mezőnygólt tudtak rúgni, a Bears pedig három touchdownt is szerzett, ebből kettőt a futó, Jordan Howard.

A vereség azt is jelenti, hogy

ismét a Browns választhat majd először a drafton.

A Bears irányítója, Mitch Trubisky 193 yardot passzolt, DeShone Kizer pedig 182 yardig jutott, de ő két interceptiont is dobott.

Arizona Cardinals – New York Giants 23-0

A két, sérülésektől sújtott csapat meccsén végig a hazaiak vezettek, a Giantsnek esélye sem volt, még pontot sem tudtak szerezni. A Cardinals viszont mezőnygólokat és touchdownokat is elért, pedig a hazai támadósorban is voltak hibák.

Az irányító, Drew Stanton például 209 yardot és két TD-t passzolt, de két interceptiont is dobott. Eli Manning 263 yardig jutott, ő is kétszer adta el a labdát, és még egy fumble-t is elvesztett, amit ráadásul touchdownra vittek vissza a védők. A Giantsnek a futások sem mentek: összesen 43 yardot értek el a földön.

A meccsen a liga egyik legjobb elkapója, Larry Fitzgerald azt is megmutatta, hogy passzolni is tud:

A forduló első meccsein, szombaton a Baltimore Ravens az Indianapolis Coltsot, a Minnesota Vikings a Green Bay Packerst verte. Hétfőn a Houston Texans fogadja a Pittsburgh Steelerst, a Philadelphia Eagles pedig az Oakland Raiderst.

Újabb szupersztár sérült meg, hetekig vitáznak majd egy bírói döntésről

0

Érthetetlen bírói ítélet döntötte el az NFL 15. játékhetének vasárnapi csúcsrangadóját: a New England Patriots nyert a Pittsburgh Steelers otthonában. A meccsen újabb olyan játékos sérült meg, aki esélyes volt a szezon legjobbjának díjára is: a Steelers elkapója, Antonio Brown. A Los Angeles Rams szenzációs játékkal győzött a Seattle Seahawks otthonában, a sérülés után visszatérő Aaron Rodgers nem tudta győzelemre vezetni a Green Bay Packerst a Carolina Panthers otthonában, a Jacksonville Jaguars viszont 10 év után először jutott a rájátszásba.

A hét meccse: Pittsburgh Steelers – New England Patriots 24-27

Ezúttal az AFC-ben rendezték a hét csúcsrangadóját, a konferencia legjobb mérleggel rendelkező csapata fogadta a másodikat – vagyis

a meccs tulajdonképp arról is dönthetett, hogy adott esetben melyik csapat játszhat végig otthon a playoffban.

A Patriots egy meglepő vereség után érkezett, és most sérülés miatt hiányzott Chris Hogan elkapó – a Steelersből pedig Joe Haden cornerback, meg persze a védelem sérültlistára került vezére, Ryan Shazier, aki ki tudott menni a meccsre, hatalmas üdvrivalgás fogadta.

A vendégek szerezték az első pontokat a meccsen, de Rex Burkhead touchdownjára tudott válaszolni a Steelers, Eli Rogers elkapásával.

A következő pontokat is a hazaiak szerezték, egy mezőnygóllal, Martavis Bryant nagyszerű elkapása után.

Közben azonban újabb dráma történt: előbb a Steelers irányítója, Ben Roethlisberger húzta meg a combját (bár a pályán maradt), majd egy játékkal később az NFL egyik legjobb játékosa,

az első elkapó, akinek reális esélye van az MVP-címre, Antonio Brown a földön maradt egy ütközés után,

megsérült a vádlija, kórházba kellett vinni.

Ennek ellenére, egy Patriots-mezőnygól után még a szünet előtt újabb touchdownt szereztek a hazaiak, Bryant újabb szép elkapásával.

A második félidő első drive-jának végén Brandin Cooks kapta el Tom Brady passzát – az egyenlítés azonban elmaradt, mert Stephen Gostkowski kihagyta az extra pontot.

A Steelers ezután nem tudott pontot szerezni, jöhetett a Patriots – de Tom Brady még bőven a saját térfelén eladta a labdát.

A labdaszerzést pedig pontokra váltotta a hazai csapat, Le’Veon Bell futott be az endzone-ba, nyolc pontra növelve az előnyt. Egy-egy jó védekezés után a Patriots eljutott egy mezőnygólig, négy perc volt ekkor még hátra a meccsből.

A Patriots védői pedig gyorsan megállították a Steelers támadóit – kicsit több, mint két perce maradt Tom Bradyéknek, hogy megnyerjék a meccset. Az első passznál centiken múlt az interception, utána viszont három hosszú passzt is odadobott Rob Gronkowskinak, amivel máris az endzone közelébe jutottak – ott pedig Dion Lewis be is vitte a labdát. És mivel a kétpontos kísérlet is sikerült, három ponttal vezetett a Patriots.

56 másodperce maradt a Steelersnek, hogy legalább egyenlítsen – ekkor hiányzott igazán Antonio Brown. Ott volt viszont JuJu Smith-Schuster, aki 69 yardot futott egy rövid passzal.

A következő passzal pedig Roethlisberger Jesse James-t találta meg az endzone-ban – csakhogy3

a bírók videózás után érthetetlen módon visszavonták a touchdownt.

A bírók szerint James nem birtokolta elég ideig a labdát, a döntést kritizálók szerint viszont az elkapás véget ért, amikor leért a térde, majd amikor benyújtotta a labdát a gólvonal fölé, azzal megszerezte a TD-t, vagyis már nem számított, hogy a földhöz érve megmozdult a labda.

Ezután viszont Roethlisberger felpattanó passzát egy védő kapta el – mezőnygólt sem tudott rúgni a Patriots, nyertek a vendégek.

Ben Roethlisberger 281 yardot és két TD-t passzolt, a meccs végi egy interception mellett, Le’Veon Bell pedig 117 futott yard mellett elkapásokkal is szerzett 48 yardot. Tom Brady 298 yardot és egy TD-t passzolt, egyszer ő is eladta a labdát. A meccs végi bírói döntésről pedig valószínűleg még hetekig beszélnek majd.

Seattle Seahawks – Los Angeles Rams 7-42

Az NFC-ben is rendeztek egy kiemelkedően fontos meccset (bár a szezon ezen szakaszában már szinte mindegyik az), ami gyakorlatilag csoportdöntő is volt.

A vendégek két mezőnygóllal kezdtek, majd még az első negyedben elértek egy touchdownt is Todd Gurley révén. A jó támadások mellett nagyszerűen védekezett a Rams, Russell Wilson folyamatos nyomás alatt játszott, így Todd Gurley újabb futása már 20-0-s vendégelőnyt jelentett.

Sőt, az előnyét egy Jared Goff – Robert Woods összjáték után tovább növelte a Rams, majd Todd Gurley egy 57 yardos futással megkoronázta teljesítményét: egy félidő alatt 144 yardot és három TD-t futott, 34-0-ra vezettek a vendégek a szünetben.

A második félidő aztán ugyanott folytatódott, ahol az első abbamaradt: Russell Wilsont folyamatosan sackelték a Rams védői, Aaron Donalddal az élen, aztán

Todd Gurley megszerezte negyedik touchdownját is,

ezúttal elkapással.

40-0-s hátrányban, a harmadik negyed végén szerezte első pontjait a Seahawks, de ehhez Wilson bravúros menekülésére is szükség volt.

A meccs viszont ekkorra már eldőlt, Jared Goffot le is cserélték, Sean Mannion állt a helyére.

Goff végül összesen 120 yardot passzolt, két TD és egy interception mellett, de Todd Gurley fantasztikus játéka miatt ez is elég volt: 152 futott, 28 elkapott yardot és összesen négy TD-t szerzett, és emellé a többiek is hozzátettek 92 futott yardot. Visszahordásokkal ráadásul Pharaoh Cooper is szerzett 178 yardot.

Russell Wilsont összesen hétszer sackelték (Aaron Donald egymaga háromszor), ő 142 yardot és egy TD-t passzolt, futott 39 yardot, de elvesztett egy fumble-t.

New York Giants – Philadelphia Eagles 29-34

Carson Wentz nem lesz MVP, sőt, sérülése miatt nem is léphet már pályára a szezonban, így Nick Folesra vár a feladat, hogy tovább vezesse a csapatot.

A Giants elleni csoportrangadó elején úgy tűnt, hogy ez sikerülni is fog, egy hazai touchdownra hasonlóképp feleltek a vendégek – utána viszont a Giants két újabb TD-t szerzett.

De összeszedte magát az Eagles is: két TD-t szereztek ők is, de egy mezőnygól miatt a Giants vezetett a szünetben.

A második félidőben is rendkívül izgalmas volt a meccs, a Giants támadósora ugyanis hetek óta nem játszott ilyen jól, mint most, de Foles is jól pótolta Wentzet. Néhány perccel a vége előtt ötpontos hátrányban támadhatott a Giants, közel is jutottak az endzone-hoz, de nem sikerült touchdownt szerezniük.

Pedig Eli Manning 434 yardot és három TD-t passzolt a meccsen (egy interception mellett), de Nick Foles 237 yardja és négy touchdownja azt mutatta, hogy

az Eagles támadósora Wentz nélkül sem lassít.

A Giantsnél nagyon hiányzott a kihagyott extra pont – emiatt kellett később kétpontos kísérlettel próbálkozni, ami szintén kimaradt, ráadásul egy mezőnygól-kísérletet is blokkoltak az Eagles játékosai

A győzelemmel biztossá vált, hogy az Eagles pihenhet a rájátszás első fordulójában.

Carolina Panthers – Green Bay Packers 31-24

Aaron Rodgers visszatért a kulcscsonttörése után, a szupersztárt Messiásként várták a Packers szurkolói. Az irányító az elején bizonyította is, hogy nem félti magát, ha kellett, maga futott, közben pedig a szokásos pontos passzait adta.

Viszont közben a Panthers is szerezte a pontokat, mert a Packers védelme egy ideig nem tudott komoly ellenállást kifejteni. A szünetben így is a vendégek vezettek, miután Randall Cobb beküzdötte magát az endzone-ba – Rodgers egyébként úgy dobta el a labdát, hogy közben a sérült vállára esett.

A szünet után azonban megint jött a gyenge védekezés a vendégektől, és a Panthers fordítani is tudott. Rodgersen is egyre jobban látszott a hosszú kihagyás – többször is eladta a labdát, az egyik után ráadásul a Packers legjobb elkapóját, Davante Adamset egy brutális megmozdulással ki is ütötték a játékból a védők, majd vitatható bírói döntés után újabb TD-t szerzett a Panthers.

A Packers pedig hiába szerzett a pontokat, a gyenge védekezés miatt újabb touchdownt ért el a Panthers. Két és fél perccel a vége előtt hétpontos hátrányban ugyan a Packers még támadhatott a győzelemért, de az Adams helyére beálló Geronimo Allison elvesztette a labdát. – így

a csapatnak már csak matematikai esélye maradt a rájátszásra.

A nem teljesen összeforrt kulcscsonttal játszó Aaron Rodgers végül 290 yardot és három TD-t passzolt, volt 43 futott yardja is, de tőle szokatlan módon három interceptiont is dobott – 2009 óta nem volt ilyen meccse. Cam Newton viszont nem adta el a labdát, 242 yardot és négy TD-t passzolt, neki 58 futott yardja volt még.

Jacksonville Jaguars – Houston Texans 45-7

Már a csoportgyőzelemért hajt a fantasztikus védelme által vezetett Jaguars, a Texansnak viszont nincs már esélye a rájátszásra. A hazaiaktól viszont ezúttal sérülés miatt hiányzott a nagyszerű szezont produkáló újonc futó, Leonard Fournette.

Nélküle is magabiztosan kezdtek a hazaiak, hamar elhúztak és 31-0-ra vezettek a szünetben. Ezután szerezték csak első pontjaikat a vendégek, DeAndre Hopkins elkapása viszont az egész meccs egyik legszebb megmozdulása volt.

https://twitter.com/NFL/status/942487693006553088

A hazai csapat végül simán nyerte meccset, és ezzel a csoportot is, ami azt jelenti, hogy

a Jaguars 2007 óta először jutott be a rájátszásba.

A sokáig a csapat gyenge pontjának tartott irányító, Blake Bortles is egyre jobban játszik az elmúlt hetekben, most 326 yardot és három TD-t passzolt (ebből 186 yardot Keelan Cole-nak). A Texansban T.J. Yates mindössze 128 yardig jutott, egy TD és egy interception mellett.

Minnesota Vikings – Cincinnati Bengals 34-7

A védelme hajtja a Vikings csapatát is – olyannyira, hogy komoly esélyük van az első kiemelést pozíciójára is az NFC-ben. A Bengals már lemondhatott a rájátszásról, sőt, a hírek szerint 15 év után Marwin Lewis vezetőedző is távozik a szezon végén.

A Vikings már az elején bizonyította, hogy komolyan veszik a harcot az első helyért: a védelem is szerzett egy touchdownt.

A Bengalsnak esélye sem volt, a meccs annyira sima lett, hogy a negyedik negyedből másfél éves kihagyás után újra pályára léphetett Teddy Bridgewater is.

Neki végül összesen két rossz passza volt, az egyikből ráadásul interception lett, előtte viszont Case Keenum mindössze három passzt rontott el, 236 yardig és két TD-ig jutott. A Bengalsban Andy Dalton 113 yardot passzolt, dobott két interceptiont – őt is lecserélték, A.J. McCarron állt be a helyére a végén. A Bengalsnak a futások sem mentek, mindössze 46 yardot hoztak össze a földön.

A győzelemmel a Vikings megnyerte csoportját, így biztos rájátszás-résztvevő.

Buffalo Bills – Miami Dolphins 24-16

Újabb csoportrangadó, két, a rájátszásért küzdő csapattal. A Billsnek volt erre nagyobb esélye, és így is kezdték a meccset, LeSean McCoy touchdownjaira a vendégek csak mezőnygólokkal tudtak válaszolni.

A különbség pedig végig megmaradt – és ezzel megmaradt a Bills esélyre a rájátszásra.

A sérülés után visszatérő Tyrod Taylor 224 yardot és egy TD-t passzolt, és volt egy futott touchdownja is. A Dolphins irányítója, Jay Cutler viszont a hétfői remek teljesítménye után most pocsékul játszott: ugyan passzolt 274 yardot, de három interceptiont is dobott.

A meccsen

LeSean McCoy elért egy álomhatárt is:

karrierje során már több mint 10 ezer yardot futott a ligában.

Cleveland Browns – Baltimore Ravens 10-27

Meg tudja-e szerezni végre első győzelmét a Browns a csoportrangadón – ez volt a nagy kérdés. A múlt héten már közel álltak hozzá, de hosszabbításban végül kikaptak. A Ravensnek az elmúlt hetekben kezdett feltámadni a támadósora – ez viszont a meccs elején nem látszott. A Browns passzjátéka is akadozott, a futások viszont mentek, így a második negyedben megszerezték a vezetést – bár sokáig nem tudták megtartani.

A második félidőben pedig már egyre simább lett a meccs, és végül magabiztosan nyert a Ravens, életbe tartva playoff-reményeit.

Joe Flacco 288 yardot és egy TD-t passzolt, a Browsban DeShone Kizer mindössze 146 yardig jutott, dobott két interceptiont, és egy fumble-t is elveszített.

New Orleans Saints – New York Jets 31-19

Kötelező győzelem volt ez a hazaiaknak, pláne, hogy a Jetsben Josh McCown sérülése miatt Brice Petty irányított. Így a vendégek legfeljebb a védelmükben bízhattak, akik meg is tették a magukét:

Sokáig szoros volt a meccs, de a negyedik negyedben végül bebiztosította a győzelmet a Saints. Amelyben Drew Brees 285 yardot és 2 TD-t passzolt az egy eladott labda mellett, Mark Ingram pedig két touchdownt is futott. Brice Petty 179 yardig és egy TD-ig jutott, ő kétszer adta el a labdát.

Washington Redskins – Arizona Cardinals 20-15

Szoros meccset játszott a két, sérülésektől sújtott csapat, de mivel az első félidőben két touchdownt is szereztek a hazaiak, míg a vendégek csak mezőnygólokat szereztek, ezért a Redskins vezetett a szünetben. Az előnyüket pedig a második félidőben is meg tudták tartani, és végül meg is nyerték a meccset.

A Redskins irányítója, Kirk Cousins 196 yardot és két TD-t passzolt, a futások viszont nagyon nem mentek a csapatnak, mindössze 31 yardot szereztek így. A Cardinalsban Blaine Gabbert 189 yardig jutott, ő egy interceptiont is dobott.

San Francisco 49ers – Tennessee Titans 25-23

A Jimmy Garoppolo vezetésével feltámadó 49ers azt a Titanst fogadta, amely még rájátszást érő helyen áll, de az utóbbi hetekben nem igazán bíztató a formája. Ez látszott is az első félidőben, tíz ponttal elhúzott a hazai csapat, igaz, a szünetig valamelyest közelebb zárkózott a Titans.

Kevés volt a pont a meccsen, mindkét csapat jól védekezett, végül aztán a negyedik negyed elején egy touchdownnal fordítottak a vendégek. Ezután viszont két újabb mezőnygólt rúgott a 49ers, és három perccel a vége előtt visszavették a vezetést.

Ezután jött az igazi thriller.

Eljutott ugyanis mezőnygólig a Titans, de maradt még kicsivel több mint egy perce a 49ersnek, Garoppolónak pedig ez elég volt ahhoz, hogy mezőnygól-távolságig vigye a csapatot, amit Robbie Gould be is rúgott – nyertek a hazaiak.

Jimmy Garoppolo sorozatban harmadszor vezette győzelemre csapatát, most 381 yardot és egy TD-t passzolt. A Titans irányítója, Marcus Mariota 241 yarddal és két TD-vel zárt.

Oakland Raiders – Dallas Cowboys 17-20

Mindkét csapat számára létfontosságú volt egy győzelem a playoff-remények életben tartásához. Az első félidőben a vendégek 10-ra elhúztak, az első Raiders-pontok a harmadik negyedben születtek – akkor viszont ki is egyenlítettek.

A Cowboys érezte, hogy valahogy erősíteni kell, egy trükkös játékot is bevetettek, majd Dak Prescott futásával megint náluk volt az előny.

https://twitter.com/NFL/status/942599226726301697

Ezt Michael Crabtree második TD-jével egyenlítették ki a hazaiak.

Kevesebb, mint két perccel vége előtt egy mezőnygóllal újra vezetett a Cowboys (ehhez kellett előtte egy számukra kedvező bírói döntés negyedik kísérletnél), és bár ezután a Raiders gyorsan eljutott az endzone-hoz, ahova Derek Carr be is akart vetődni, de

kiesett a kezéből a labda,

amely a célterületre pattogott, így a szabály szerint a védekező csapathoz került.

https://twitter.com/NFL/status/942616926978637824

Dak Prescott 212 yardot passzolt, volt 32 futott yardja és egy TD-je is, de két interceptiont is dobott. Derek Carr 171 yardot és két TD-t passzolt, de a meccs végi fumble a győzelembe került – ami azt is jelenti, hogy a Raiders lemondhat a rájátszásról.

A szombati meccseken a Detroit Lions 20-10-re verte a Chicago Bearst, a Kansas City Chiefs pedig 30-13-ra a Los Angeles Chargerst. Csütörtökön a Denver Broncos 25-13-ra nyert az Indianapolis Colts otthonában. A Tampa Bay Buccaneers hétfő éjjel fogadja az Atlanta Falconst.

Hatalmas meglepetés az éjszakai meccsen

0

Tom Brady gyenge játéka miatt a New England Patriotsnak esélye sem volt a szezon legjobb teljesítményét nyújtó Miami Dolphins otthonában az NFL hétfő éjszakai meccsén, 27-20-ra nyertek a hazaiak.

A legtöbb NFL-szurkolót persze az érdekelte, mi történt Carson Wentzcel, a Philadelphia Eagles MVP-esélyes irányítójával: kiderült, hogy

elszakadt a térdszalagja,

vagyis véget ért számára a szezon.

A meccsen a rájátszásért még mindig küzdő, bár arra inkább csak matematikai eséllyel rendelkező Miami Dolphins azt a New England Patriotsot fogadta, amely győzelem esetén megnyerhette volna a csoportot. Az idén mindössze két vereséggel rendelkező vendégek sokkal esélyesebbnek számítottak, még úgy is, hogy a múlt heti alattomos szabálytalansága miatt Rob Gronkowski egy meccses eltiltást kapott, és így nem játszhatott.

Mezőnygólokkal kezdett a Dolphins, közben pedig Xavien Howard ellopta Tom Brady passzát.

Brady nagyon pontatlanul kezdett:

az első negyedben nem volt jó passza,

és mindössze két támadóyardjuk volt a vendégeknek. A második negyedben aztán kicsit magához tért a támadósor, de ehhez az is kellett, hogy a csapattársak bravúros elkapásokkal segítsék ki Bradyt.

Így aztán egy futott touchdownnal átvették a vezetést – csakhogy erre már a Dolphins is TD-vel válaszolt. Végül egy mezőnygól után 13-10-re vezettek a hazaiak a szünetben.

A második félidő elején aztán Brady újabb interceptiont dobott: megint az élete egyik legjobb meccsét játszó Howard kapta el a labdát.

Ezt a hibát pedig most már TD-vel büntette a Dolphins, Jay Cutler Jakeem Grantet találta meg az endzone-ban.

Sőt, egy jó védekezés után tovább növelte előnyét a Dolphins, Jarvis Landry már a második elkapott touchdownját szerezte.

A negyedik negyedben aztán a tavalyi Super Bowl hőse, James White szerzett touchdownt, utána viszont hiába állították meg a védők a Dolphins támadóit, a hazai védők is többször puntra kényszerítették Bradyéket. Egy perccel a vége előtt még egy mezőnygólt tudtak rúgni a vendégek, de másra már nem volt idő: 27-20-ra nyert a Dolphins.

Jay Cutler idei egyik legjobb meccsét játszotta, 263 yardot és három TD-t passzolt. De még nála is jobb volt a Dolphins futója, Kenyan Drake, aki 114 futott mellé 79 elkapott yardot is szerzett.

Tom Brady a második félidőben már több yardot szerzett, végül 233-ig jutott, de egy TD-passz mellett két interceptiont is dobott. A Patriotsnak a futások sem mentek: mindössze 25 yardot hoztak össze.

A forduló többi meccséről itt olvashat.

Ilyen elkapásokat csak videojátékban látni

0

Több valószerűtlen elkapás is volt az NFL hetedik játékhetének vasárnapi meccsein. Három csapat is pont nélkül maradt, volt olyan meccs, amelyiken nem volt touchdown, és ismét irányítókat kellett lecserélni sérülés miatt. Lejátszották a Super Bowl „visszavágóját” is.

A hét meccse: New England Patriots – Atlanta Falcons

Emlékezetes volt a két csapat legutóbbi meccse: utoljára ugyanis a Super Bowlban találkoztak, ahol a Patriots nagy hátrányból fordítva tudott nyerni. Némileg átalakult azóta a két csapat, a Patriotsnak gyengélkedik a védelme idén, a Falconsnál viszont visszavetette a támadósort a koordinátor, Kyle Shanahan távozása. Ráadásul a Falcons múlt heti meccse annyiba a Super Bowlt idézte, hogy a Dolphins ellen megint nagy előny után sikerült kikapni.

Az első drive-ok mindkét csapatnál sikertelenek voltak, de aztán a Falcons húzott egy bátrat, a félpályánál sikeresen próbálkoztak egy negyedik kísérlettel – végül mezőnygól-kísérletig jutottak, azt viszont blokkolták.

https://twitter.com/NFL/status/922267531888312320

Pont nélkül ért véget az első negyed, amelyben Tom Bradyt kétszer is sackelték az atlantai védők.

A második negyed elején aztán Brady csúnyán eladta a labdát, a bírók azonban megmentették, vitatható szabálytalanságot ítéltek egy védő ellen, így folytathatták a hazaiak a támadást, és a végén Brandin Cooks futott be a labdával az endzone-ba.

A hazai pálya előnyét továbbra is élvezte a Patriots: Julio Jones ellen két passznál is szabálytalanul védekeztek, de mindkétszer elmaradt a ítélet, így viszont

a Falcons továbbra sem tudott pontot szerezni.

A Patriots támadói futásokkal tudtak haladni, mezőnygóllal tudták növelni az előnyüket, a Falconst támadását pedig egy sack állította meg, hiába mentek neki újból egy negyedik kísérletnek a félpályánál. Ez viszont lehetőséget adott a Patriotsnak arra, hogy növelje előnyét, ez a Super Bowl hősének, James White-nak az elkapott touchdownjával sikerült. 17-0-ra vezettek a hazaiak a szünetben – vagyis pont akkora volt a Falcons hátránya, mint amekkora előnyről vesztettek a múlt héten.

A második félidő elején az egyre nagyobb ködben elkezdett működni a Falcons futójátéka, de mivel Matt Ryan passzai továbbra is pontatlanok voltak, be kellett érniük egy mezőnygól-kísérlettel – de ez is kimaradt, Matt Bryant kapufát rúgott.

A Patriots viszont egyre könnyebben haladt előre, csak közvetlenül az endzone előtt tudták őket megállítani a védők, így is növelték egy mezőnygóllal az előnyüket. A Falcons Devonta Freeman futásaival és Julio Jones elkapásaival végig tudott menni a pályán, de

kétszer sem tudták bevinni fél yardról a labdát:

továbbra is pont nélkül maradtak.

Egyre kevesebb ellenállást tudtak kifejteni a vendégek fáradó védői is, újabb mezőnygóllal már 23 ponttal vezetett a Patriots. A Falcons már csak annak örülhetett, hogy Julio Jones végre megszerezte idei első touchdownját, nem is akármilyen mozdulattal, a védő kezéből kitépve a labdát:

https://twitter.com/NFL/status/922300429379055616

Az viszont egyértelmű, hogy a támadósorral gondok vannak, és a futások elleni védekezés sem működött: 162 yardot szerzett a Patriots a földön.

Los Angeles Rams – Arizona Cardinals 33-0

Londonban rendezték a csoportrangadót, amelyen az első félidőben két mezőnygóllal vezetett a Rams, majd a második negyed második felében már el is dőlt a meccs. Előbb Carson Palmer interceptionjét Todd Gurley touchdownnal büntette:

Ráadásul ezután Palmer megsérült, a meccs után kiderült, hogy

eltört a bal karja, valószínűleg műteni is kell.

A Rams irányítója, az idén egyre jobban játszó Jared Goff viszont futott egy TD-t:

Utána pedig Palmer cseréje, Drew Stanton is csúnyán eladta a labdát, és a Ramsnek még volt ideje egy mezőnygólra.

A Cardinals aztán Stantonnal a második félidőben sem tudott pontot szerezni, a csapat utoljára 2012-ben zárt nulla ponttal egy meccset. A futások sem mentek, Adrian Peterson mindössze 21 yardig jutott. A Ramsnél viszont Todd Gurley futásokkal és elkapásokkal összesen 156 yardot hozott össze.

Miami Dolphins – New York Jets 31-28

Egy darabig fej-fej mellett haladt a két csapat, de aztán megsérült a Dolphins irányítója, Jay Cutler – akit már eleve az első számú irányító, Ryan Tannehill sérülése miatt igazoltak.

Ekkor elhúztak a vendégek, Matt Moore azonban nagyszerűen szállt be a játékba, és a negyedik negyedben két touchdownnyi hátrányból sikerült egyenlíteniük a hazaiaknak, Kenny Stills touchdownjaival:

https://twitter.com/NFL/status/922191753544744960

Sőt, az addig jól játszó Jets-irányító, Josh McCown 39 másodperccel a vége előtt a saját térfelén eladta a labdát:

Az ezután szerzett mezőnygóllal pedig a Dolphins meg is nyerte a meccset.

Pedig McCown előtte az egész meccsen jól játszott, már három passzolt és egy futott touchdownnál járt. Moore 188, Cutler 138 yardot passzolt, mindketten két TD-passzt adtak és egyszer-egyszer el is adták a labdát.

De bármennyire is izgalmas volt a meccs, az egyik legemlékezetesebb jelenet nem pontszerzés volt, hanem

egy egészen valószínűtlen elkapás:

Erre lehet mondani, hogy nem is hinnénk el, ha nem látnánk. Pedig nem ez volt az első hasonló, két éve az akkor a Seahawksban játszó Jermaine Kearse a Super Bowlon mutatott be hasonlót:

Buffalo Bills – Tampa Bay Buccaneers 30-27

Ezen a meccsen is volt egy szokatlan elkapás, DeSean Jacksontól:

Sokáig vezetett a Bills, többek között Logan Thomas, az irányítóból lett tight end első TD-elkapásával:

De a vendégek fel tudtak állni és Mike Evans touchdownjával fordítottak is:

A Bills azonban villámgyorsan egyenlített, sőt, Adam Humphries fumble-je után

a labdát is visszaszerezték alig több, mint két perccel a vége előtt,

ezután végül mezőnygólt tudtak rúgni. 14 másodperc pedig már nem volt elég a vendégeknek, hogy újabb pontokat szerezzenek, hiába próbáltak meg mindent:

https://twitter.com/NFL/status/922193774716977152

Jameis Winston 384 yardot és három TD-t passzolt (ebből kettőt az újonc O.J. Howardnak), de egyszer eladta a labdát és egy fumble-t is elvesztett. A hazaiaknál Tyrod Taylor passzokkal 268 yardig és egy TD-ig jutott, de mellette futott még 53 yardot, és a két TD-t futó LeSean McCoy is jól játszott.

Chicago Bears – Carolina Panthers 17-3

Luke Kuechly, a liga egyik legjobb védője továbbra sem egészséges, így nem léphetett pályára a vendégeknél. A chicagói védelem viszont igazolta egyre jobb hírét, fumble utáni touchdownnal szereztek vezetést:

Majd egy interception után növelték az előnyt – mindkétszer az újonc Eddie Jackson szerzett pontokat.

És ez a két TD jelentette a különbséget a két csapat között, ugyanis

a támadók összesen egy-egy mezőnygólt tudtak összehozni.

Cam Newton 211 yardot passzolt, de nagyon pontatlan volt, kétszer is eladta a labdát, ráadásul 50 yarddal ő volt a csapata legjobb futója is. A hazaiaknál Mitch Trubisky mindössze hétszer próbált passzolni, ebből négy volt sikeres (igaz, ebből az egyik egy 70 yardos átadás volt a másik újoncnak, Tarik Cohennek), a Bears egész meccsen 175 támadóyardot és öt first downt hozott össze.

Látványos elkapás ezen a meccsen is volt: Christian McCaffrey mutatta be:

https://twitter.com/NFL/status/922172766920384512

2011 óta Trubisky az első irányító, aki

kevesebb mint öt sikeres passzal győzni tudott

úgy, hogy végigjátszotta a meccset. Akkor ez Tim Tebow-nak sikerült.

Green Bay Packers – New Orleans Saints 17-26

A nagy kérdés az volt, hogy mire mennek a hazaiak a liga egyik legjobb játékosa, a múlt héten kulcscsontját törő és azóta már meg is operált Aaron Rodgers nélkül. Rajta kívül is komoly hiányzói voltak a csapatnak: Lane Taylor guard, Ahmad Brooks linebacker, és a védelem vezére, Morgan Burnett.

Az első drive-ben a Rodgerst helyettesíteni próbáló Brett Hundley egyszer próbált passzolni, de nem is volt rá szükség Aaron Jones futásai és 46 yardos TD-je miatt.

A Saints irányítója, Drew Brees viszont az első negyedben két interceptiont is dobott, annyit, mind eddig az egész szezonban. Hundley pedig elkezdett passzolni, majd megmutatta, hogy futni is tud:

A második félidőben viszont a hazai védők már nem tudták megállítani a vendégeket, és a támadók sem tudtak igazán haladni. Hundley végül összesen 87 yardot passzolt, a végén egyszer a labdát is eladta, mellé 44 yardot futott. Aaron Jones, a hazaiak újonc futója viszont kiválóan játszott, 131 yardig jutott.

Jól mentek a futások a vendégeknek is, Mark Ingram 105 yardot és egy TD-t hozott össze, Drew Brees pedig 331 yardot passzolt.

Indianapolis Colts – Jacksonville Jaguars 0-27

Andrew Luck továbbra sem játszhatott a hazaiaknál, de legalább ennyire fontos hiányzója volt a vendégeknek is: nem jött rendbe az újonc futó, az eddig minden meccsen touchdownt szerző Leonard Fournette bokája, így nem léphetett pályára.

Jaguars védelme viszont szép lassan az egyik legfélelmetesebbé vált az egész ligában,

labdát ugyan most nem szereztek, de tízszer sackelték Jacoby Brissettet (Yannick Ngakoue és Calais Campbell járt ebben az élen), a Colts végül egyetlen pontot sem tudott szerezni.

A Jaguars viszont gyűjtögette a pontokat, végül T.J. Yeldon 58 yardos TD-futásával dőlt el végleg a meccs a második félidőben:

A hazai irányító, Brissett kereken 200 yardig jutott, a vendégeknél Blake Bortles végre jól játszott: 330 yardot és egy TD-t passzolt. A Coltsnál újabb probléma, hogy az újoncként a védelem egyik legjobbjának számító Malik Hooker safetynek elszakadtak a térdszalagjai, a szezonban nem játszhat többet.

Cleveland Browns – Tennessee Titans 9-12

Fontos újoncok hiányoztak sérülés miatt mindkét oldalon: a vendégeknél az elkapó Corey Davis, a hazaiaknál pedig a safety Jabrill Peppers. Sőt meccs közben a Browns tackle-je, Joe Thomas is megsérült: hosszú, 11 éves karrierje során most először kellett játékokat kihagynia – megszakadt az egészen hihetetlen, 10363 snapből álló sorozata.

A védelmekről szólt a meccs,

három-három mezőnygólt ért el a két csapat a rendes játékidőben, se a futások, se a passzok nem igazán mentek egyik oldalon sem. Végül a hosszabbításban is természetesen mezőnygól jött, ezzel nyertek a vendégek, a hazai csapat továbbra is nyeretlen.

A Browns újonc irányítóját, DeShone Kizert megint lecserélték, két interception után, ezúttal Cody Kessler állt be a helyére. Marcus Mariota sem játszott igazán jól, de ő legalább nem adta el a labdát.

Minnesota Vikings – Baltimore Ravens 24-16

Case Keenum irányított a hazaiaknál, Sam Bradford térde nem gyógyult meg, és Stefon Diggs elkapó sérülése sem jött rendbe. Előzetesen a védelmek csatájára lehetett számítani, ezt már az elején igazolták:

https://twitter.com/NFL/status/922152126008082432

A meccs végül azon dőlt el, hogy a hazaiaknak sokkal jobban mentek a futások, Latavius Murray 113 yardja mellé Jerick McKinnon is hozzátett 47-et, a Ravens futói viszont összesen jutottak 64 yardig. Egyik irányító sem érte el a 200 yardot: Keenum 188, Joe Flacco pedig 186 yardot passzolt.

San Francisco 49ers – Dallas Cowboys 10-40

Ezekiel Elliott-tal egyszerűen nem bírtak a hazai védők. Volt, hogy 25 yardról futott be az endzone-ba:

Aztán 72 yardos elkapott touchdownja is volt:

Sorra termelték a vendégek a pontokat és végül nagyon simán győztek,

a 49ers pedig továbbra is nyeretlen.

Dak Prescott 234 yardot és 3 TD-t passzolt, ráadásul egy TD-t még futott is, Ezekiel Elliott pedig 147 futott, 72 elkapott yardot és összesen három touchdownt hozott össze. A 49ersnél az először kezdő C.J. Beathard 235 yardot passzolt, volt egy futott touchdownja, de elvesztett két fumble-t.

Bravúros elkapás persze ezen a meccsen is volt, Jason Wittentől:

A Cowboys-szurkolók csak azért lehetnek kicsit idegesek, mert megsérült a csapat rúgója, Dan Bailey – érdekesség, hogy a safety Jeff Heath állt a helyére, aki háromból két extra pontot be is rúgott.

Pittsburgh Steelers – Cincinnati Bengals 29-14

Mindkét védelemben volt egy-egy nagy hiányzó a szinte mindig komoly indulatokat kiváltó csoportrangadón: a hazaiaknál Stephon Tuitt, a vendégeknél Adam Jones nem játszhatott sérülés miatt.

Egymás után jöttek a touchdownok az első félidőben, az egyiket a Steelers-játékosok különleges módon, bújócskával ünnepelték:

https://twitter.com/NFL/status/922207643380281344

A második félidőben aztán

a védelem remek játéka miatt fokozatosan elhúztak a hazaiak,

miután sorra rúgták a mezőnygólokat. Ráadásul még egy trükkös játék is sikerült nekik:

https://twitter.com/NFL/status/922240181918318598

Ben Roethlisberger megint a jobbik arcát mutatta: 224 yardot és két TD-t passzolt, Le’Veon Bell viszont megállíthatatlan volt: 134 futott és 58 elkapott yardot hozott össze.

A Bengals irányítója, Andy Dalton viszont nem játszott jól: igaz, hogy passzolt két touchdownt, de kétszer el is adta a labdát, és mivel a futások se mentek, a vendégek összesen 212 támadóyardig jutottak.

Los Angeles Chargers – Denver Broncos 21-0

A vendégeknél Emmanuel Sanders nem játszhatott, a hazaiaknál viszont Keenan Allen és Melvin Gordon is tudta vállalni a játékot.

A hazai special team szerezte az első pontokat: Travis Benjamin puntvisszahordásból:

Mindkét csapat védelme jól dolgozott az első félidőben, de a Chargers egyszer végigment a pályán és labdákat is szerzett, két fumble után. Hasonlóan zajlott a második félidő is: a támadásokat sorra megállították a védők, aztán a negyedik negyedben Benjamin elkapásával tovább növelte előnyét a Chargers.

A főleg a támadófal gyengesége miatt szenvedő Broncos erre sem tudott válaszolni:

1992 óra most először maradt pont nélkül a csapat.

A hazaiak az egész meccsen összesen 276, a vendégek még ennél is kevesebb, 263 támadóyardig jutottak, és összesen 16 punt volt a meccsen.

New York Giants – Seattle Seahawks 24-7

Továbbra is normális elkapó nélkül kellett, hogy felálljon a Giants: Sterling Shepard nem jött még rendbe (Odell Beckham pedig két hete egész szezonra kidőlt), mellette az első számú futó Paul Perkins, és a védelem egyik oszlopa, Olivier Vernon sem léphetett pályára.

Az első félidőben ennek ellenére jól tartotta magát a Giants, vezettek is, a második félidőben azonban sorra szerezte a pontokat a Seahawks.

Ez a meccs sem maradt emlékezetes elkapások nélkül. Előbb Tyler Lockett kapott el egy olyan labdát, ami szinte már a védő kezében volt:

Majd Paul Richardson szerzett hasonló módon touchdownt, amelyen sokáig vitatkoztak is:

A Seahawks irányítója, Russell Wilson nagyszerűen játszott, 334 yardot és 3 TD-t passzolt – elkapók nélkül a másik oldalon Eli Manning csak 134 yardig jutott, de legalább nem adta el a labdát (egy fumble-t azért elvesztett).

A forduló utolsó meccsén a Philadephia Eagles fogadja a Washington Redskins csapatát hétfő éjjel. Az elsőn pedig, hihetetlen izgalmak után, az Oakland Raiders 31-30-ra verte a Kansas City Chiefset.

Jobb rúgója miatt nyert a bajnok

0

Három mezőnygólt is kihagyott a Tampa Bay Buccaneers rúgója, Nick Folk, az eddig a leggyengébbek közé tartozó New England Patriots-védelem viszont magára talált a csütörtök éjszakai meccsen. Az ő rúgójuk, Stephen Gostkowski ráadásul mind a négy kísérletét berúgta.

A címvédő New England Patriots a Tampa Bay Buccaneershez látogatott az NFL ötödik játékhetének első meccsén. Ez az egyetlen város, ahol az idén eddig meglepő vereségeket elszenvedő Patriots főedzője, Bill Belichick még egyszer sem nyert.

A csapatból hiányzott a liga egyik legjobb tight endje, Ron Gronkowski, combsérülés miatt, de a Tampa védelméből kiesett három fontos játékos: Kwon Alexander és Lavonte David linebackerek, valamint T.J. Ward safety, viszont eltiltása után visszatérhetett Doug Martin futó.

A Patriots-irányító Tom Bradynek nem volt még interceptionje a szezonban – egészen az első támadásig, amikor is négy jó passz után

csúnyán túldobta üresen álló elkapóját,

a hazaiak újonca, Justin Evans pedig leszedte a labdát.

Az első negyedben egy ideig mindkét csapat védői jól álltak a lábukon és megakasztották a támadásokat, de aztán elkezdett látszani, hogy mennyien hiányoznak a hazaiaktól, jó futásokkal a Patriots a negyed végére eljutott egy mezőnygólig, 0-3.

A második negyed elején Martin révén főleg futásokkal haladt a Buccaneers is, a drive végén a touchdownt is ő szerezte, látványos vetődéssel, 7-3.

De haladni tudott a Patriots is, ők is TD-vel válaszoltak, Chris Hogan kapta el Brady passzát, 7-10. Sőt, a védők gyorsan megállították a hazaiak támadását, és egy jó puntvisszahordás után a Tampa térfelének közepéről támadhattak újra a vendégek. A jó mezőnypozíciót végül mezőnygólra tudták váltani, 7-13.

A maradék 40 másodperc még elég volt arra, hogy kétszer is szabálytalankodjanak a Patriots védői Jameis Winston ellen, így 56 yardról Nick Folk megpróbálhatott egy mezőnygólt, de kihagyta.

A második félidő ugyanúgy folytatódott, mint amilyen az első volt:

a hazai támadók továbbra sem tudtak haladni,

főleg Patrick Chung védekezett jól. Tom Brady viszont többször megtalálta Brandin Cookst, újra sikerült mezőnygólig jutni, 7-16.

A meccs előtt a liga leggyengébbjei közé tartozó Patriots védelem újra hamar megállította a Winstonékat. A Buccaneers sokat pályán lévő védelme egyre jobban fáradt, ennek ellenére egy sacknél sikerült kiverniük Brady kezéből a labdát, amelyet meg is szereztek.

Mezőnygólkísérletig jutott a Tampa,

Nick Folk azonban ezt is csúnyán mellérúgta,

és miután a múlt héten is rontott rúgásokat, nem biztos, hogy még a jövő héten is a csapat tagja lesz.

Ezúttal a Patriots sem jutott pontokig, de egy jó punt után a saját kétyardosukról jöhettek a hazai támadók. Winston végre megtalálta DeSean Jacksont, 41 yardos játék lett a vége.

https://twitter.com/NFL/status/916137473364844544

Mike Evans gyanús körülmények között tűnt el az endzone-ban, de nem repült zászló, így maradt a mezőnygól –

Nick Folk ezt is kihagyta,

a Tampa vezetői valószínűleg azonnal elkezdtek új rúgót keresni, Folk pedig magába roskadtan ült a padon.

A védők megint megtették a magukét, így jöhettek újra Winstonék. viszonylag gyorsan végig is mentek a pályán, végül Winston passzát Cameron Brate kapta el az endzone-ban, Folk pedig legalább az extra pontot berúgta, 14-16.

Az onside kick nem sikerült, mint ahogy Bradyéknek sem a first down, de Gostkowski most sem hibázta el a mezőnygólt, 14-19.

1 perc 10 másodperce maradt a hazaiaknak, a 20 yardos vonalig sikerült eljutniuk, de

az utolsó passzt leütötték a védők,

győzött a Patriots.

A vendégek ezúttal elégedettek lehettek a védelmükkel, a támadófal azonban továbbra is gyengélkedik, Brady nagyon sokszor megütötték, így is 300 yard fölé jutott. A Buccaneersnél Winston a végén jól játszott, ezért jutott 334 yardig, az első három negyedben azonban elég pontatlan volt, Martin viszont biztatóan tért vissza, 5,7-es átlaggal futott.

Meglepetéssel kezdődött az NFL-szezon

0

Idegenben győzött a Kansas City Chiefs az előző év bajnoka, a New England Patriots ellen. Alex Smith lejátszotta a pályáról Tom Bradyt, a Chiefs újonc futója pedig egy hatalmas hiba után három touchdownnal és majdnem 250 yarddal zárt. Három touchdownt ért el a Patriots új futója, Mike Gillislee is, de ez sem tudta ellensúlyozni Brady nagyon gyenge játékát. Ha a Chiefs kevesebbet szabálytalankodik, nagyon sima lett volna a meccs.

https://www.instagram.com/p/BYxBG2VDKLU/

Rangadóval indult az NFL új szezonja: a címvédő New England Patriots egy másik rájátszásrésztvevőt, a Kansas City Chiefset fogadta. Mindkét csapatnál van egy-egy nagy hiányzó: a Chiefsnél az első számú futó, Spencer Ware, a Patriotsnál pedig a legfontosabb elkapó, Julian Edelman dőlt ki sérülés miatt egész szezonra. Ennek ellenére, ahogy szezonbeharangozónkban is írtuk, mindkét csapat esélyes idén is a rájátszásra.

Az első akciónál mindjárt kisebb meglepetést láthattunk: hiába maradt teljesen üresen a Patriots újonnan érkezett tight endje, Dwayne Allen, Tom Brady túl hosszan dobta oda neki a labdát. Ezután viszont futásokkal és passzokkal is jól és gyorsan haladtak a hazaiak, végül a Billstől igazolt futó, Mike Gillislee vitte be a labdát a célterületre: 7-0.

A másik oldalon viszont rosszul indult az újonc futó, Kareem Hunt NFL-karrierje:

első próbálkozásánál elvesztette a labdát.

Furcsa volt látni, hogy Brady többször is pontatlanul passzolt Gronkowski felé (bár a tight end így is majdnem bemutatott egy bravúros elkapást, csak a visszanézésnél dőlt el, hogy földet ért a labda). Így is eljutottak a Chiefs 10 yardos vonaláig, ott viszont 4. kísérletre is megpróbálták tovább vinni a labdát mezőnygól helyett – a védelem azonban állta a sarat.

A Chiefs ezután elsősorban Hunt futásaival és Tyreek Hill elkapásaival haladt előre, végül Alex Smith passzát Demetrious Harris kapta el a célterületen belül: 7-7. A következő támadásnál Brady rendre megtalálta az üresen maradt elkapókat, megint

nagyon gyorsan haladt a Patriots,

a Chiefs védelme azonban végül meg tudta őket állítani, gyakorlatilag ugyanott, ahol az előző drive-ban.

A második negyed így egy mezőnygóllal indult: 10-7. A Patriots jól védekezett, hamar megállították a Chiefs támadóit, megint jöhettek Bradyék. Jól védte a támadófal, így meg tudta találni elkapóit, a futások is jól mentek, végül megint Gillislee vitte be a labdát: 17-7.

A Chiefs támadói megint nem nagyon tudtak haladni, de Brady pontatlan passzai miatt a Patriots támadói is hamar visszaültek a kispadra. Az utolsó két percben Smith passzaival ment előre a Chiefs (köztük Kelce bravúros elkapásával), végül Hunt elkapásával lett 17-14.

A második félidőben a Kansas támadhatott először, de nem sokat tudtak haladni.

Tom Brady passzai viszont továbbra is pontatlanok voltak, volt, hogy méterekkel túldobta elkapóját,

Marcus Peters és Eric Berry pedig jól védekezett. A New England is puntolt. Ezután Alex Smith remek labdát adott az üresen maradt Tyreek Hillnek –

75 yardos touchdownnal vette át a vezetést a Chiefs,

17-21.

https://twitter.com/NFL/status/905985784271880192

Brady végre megtalálta Gronkowskit, de Justin Houston remek védekezése megállította a támadást. Jól védekezett a Patriots is, hamar puntolnia kellett a Chiefsnek. A következő drive jobban sikerült a New Englandnek, de ehhez kellett a rengeteg kansasi szabálytalanság is. Megint

Gillislee vitte be a labdát, ez volt a harmadik touchdownja már a meccsen,

fordított a Patriots, 24-21.

https://twitter.com/NFL/status/905990464561491968

Egy gyenge visszahordás és Kelce buta szabálytalansága megakasztotta a Chiefs támadását, a puntnál pedig furcsa dolgot láthattunk: egymás után kétszer is szabálytalankodtak a rúgóval szemben, de a kétszer öt yard büntetés nem volt elég a first downhoz.

Bradynek végre összejött egy hosszú passz, Cooks kapta el, de a Chiefsnek sikerült mezőnygólon tartani a Patriots támadóit: 27-21.

A negyedik negyedet ismét egy gyönyörű játékkal indították a kansasiek: a remekül játszó

Alex Smith ezúttal Kareem Huntnak adott egy 78 yardos touchdown-passzt:

27-28.

Próbált visszavágni a New England, a Chiefs védelme azonban ismét remekelt, megint megállították negyedik kísérletnél a támadókat. Smithék most nem tudtak haladni, megint jöhetett Brady. Futásokkal tudtak haladni, az irányító viszont továbbra is pontatlan volt – újra punt következett.

Jöhetett az, amiben a Chiefs nagyon jó: futások és rövid passzok kombinálásával biztosan haladtak előre –

Kareem Hunt harmadik touchdownját futással szerezte,

gyorsan feledtette meccs eleji hibáját, 27-35.

A Patriots támadói továbbra sem tudtak haladni: vagy a gyengén játszó Brady passzolt rosszul, vagy a védők ütötték el a labdát. Kareem Hunt viszont remekelt: majdnem 50 yardos futást mutatott be. A következő futással pedig Charcandrick West újabb TD-t ért el az összeomló Patriots védelem ellen: 27-42.

https://twitter.com/NFL/status/906006421010915328

Brady úgy tűnt, a hitét is elvesztette, egymás után kétszer is sackelték, mínusz 14 yardot hozott ki a drive-ból a Patriots, a punt még a félpályáig sem ment el. Az utolsó három percben már inkább pörgette az órát a Chiefs.

TB12 is ready for his 18th season. [Credit: Michael Dwyer/AP]

A post shared by NFL on ESPN (@espnnfl) on

Alex Smith 368 passzolt yarddal és 4 TD-vel zárt, Kareem Hunt 148 futott, 98 elkapott yarddal. Bradynek 36 passzából csak 16 volt jó. Edelman nagyon hiányzik ebből a csapatból. De a Chiefs öröme sem teljes: Eric Berry megsérült, lehet, hogy hosszú időt ki kell hagynia.

Indul az egyik legizgalmasabb bajnokság

Magyarországon is egyre népszerűbb az NFL, a profi amerikai futball, amelyet sokan a világ legizgalmasabb bajnokságának, és egyik legösszetettebb sportjának tartanak. Most kezdődik a bajnokság, beharangozónkban áttekintjük az összes csapatot, és azt is, mely játékosokra érdemes figyelni.

A bajnokság, amelynek előző szezonjában a meccsek közel harmadában a későbbi győztes hátrányban volt az utolsó negyedben. A bajnokság, ahol a meccsek több mint felében maximum nyolcpontos, tehát egy labdabirtokláson belüli volt a különbség a végén. Ez a profi amerikaifutball-liga, vagyis az NFL.

Itt valóban teljes a kiszámíthatatlanság:

egyik meccsen sem lehet biztosra menni, a ligautolsó is bármikor megverheti a legerősebb csapatok egyikét.

Minden évben vannak filmekbe illő történetek is (némelyiket valóban meg is filmesítették már), amelyek legtöbbször a nincstelenségből feltörő, vagy épp betegséget, családi tragédiát legyőző fiúról szólnak.

Az NFL döntője, a Super Bowl mára a legnépszerűbb amerikai sportesemény lett, ez évek óta a legnézettebb tévéműsor. Ha az egész világon mért nézettséget tekintjük, akkor is többen nézik, mint például az Oscar-díjkiosztót.

Fotó: Flickr

A Super Bowlt a két konferencia, az NFC és az AFC bajnoka játssza – a mostani NFL ugyanis két különálló bajnokság, a Nemzeti és az Amerikai Futball Liga egyesülésével jött létre. A két konferencián belül négy-négy csoport van. Ezek győztese jut be a rájátszásba, valamint konferenciánként a két legjobb mérleggel rendelkező csapat.

Mindegyik csapat 16 meccset játszik az alapszakaszban:

hatot a csoporttársak, négyet a konferencia egy másik csoportjának csapatai ellen, szintén négyet a másik konferencia egy csoportja ellen (minden évben más csoportok játszanak egymás ellen), a maradék kettőt pedig a saját konferencia két másik csapata ellen.

Nézzük tehát csoportonként, hogy az egyes csapatok mire is számíthatnak idén, és hogy kik azok, akikre érdemes odafigyelni.

NFC Észak

Chicago Bears

A csoport leggyengébb csapata komoly változásokon megy keresztül. Megváltak a sokat bírált irányítótól, Jay Cutlertől, és mindjárt két utódot is hoztak. Egyrészt leigazolták, komoly pénzért, Mike Glennont, aztán a drafton, három pickért cserébe,

egy hellyel feljebb cseréltek, hogy elvigyék a San Francisco elől azt a Mitchell Trubiskyt, akit amúgy a kaliforniaiak nem is akartak kiválasztani.

Trubisky viszont még nincs kész az NFL-re, így Glennon lesz a kezdő, de nem lesz könnyű dolga. Igazán jó elkapó ugyanis gyakorlatilag nincs a keretben, így a támadójáték nagyban múlik majd a másodéves futón, Jordan Howardon. A védelem sem számít elitnek (bár Leonard Floydtól retteghetnek az ellenfelek irányítói), de azért ennél az egységnél vannak gyengébbek a ligában.

Detroit Lions

A liga legtöbbet kereső irányítója
Fotó: Wikimedia Commons

A Lions még a szezon előtt a liga legjobban fizetett irányítójává tette Matthew Staffordot. Az ugyan nem kérdés, hogy messze nem ő posztja legjobb játékosa, de

már többször bizonyította, hogy képes meccseket nyerni.

Célpontjai is vannak (Marwin Lewis és Golden Tate az elkapók, Eric Ebron a tight endek között), itt inkább a futójáték nagy kérdés. Ha Ameer Abdullah egészséges tud maradni, akkor tavalyhoz képest itt is előreléphetnek. Már csak azért is, mert a támadófal azzal együtt is erősödött, hogy a legjobb tackle, Taylor Decker hetekre kidőlt. Érkezett viszont Ricky Wagner és T.J. Lang.

A drafton elsősorban a védelmet erősítették, ha az újoncok, elsősorban Jarrad Davis, gyorsan beépülnek, akkor a Lions eséllyel pályázik a rájátszásra. Ebben segíthet a liga egyik legjobb speciális csapategysége is (a puntokért, kirúgásokért, visszahordásokért felelős csapatrész).

Green Bay Packers

A rekordbajnok Packers mindaddig nemcsak rájátszás-, hanem

Super Bowl-esélyesnek számít, amíg játszik a liga (egyik) legjobb irányítója, Aaron Rodgers.

Ő két éve megmutatta, hogy elkapók és tight endek sem kellenek neki ahhoz, hogy versenyben tartsa a csapatát, tavaly pedig futójáték és védelem nélkül, gyakorlatilag egyedül vitte el a Packerst a főcsoport döntőjébe.

Ilyen passzokra képes:

Idén viszont a Packers épp a kérdéses posztokon erősödött. A korábbi évekkel ellentétben több szabadügynök is érkezett, és bár a csoportriválishoz távozó T.J. Lang hiányozni fog a támadófalból, Martellus Bennett tight enddel Rodgers újabb célpontot kapott az eddig is félelmetes trió, Jordy Nelson, Davante Adams és Randall Cobb mellé. A futásoknál az elkapóból átképzett Ty Montgomery mellett több ígéretes újoncra is lehet számítani.

A kérdés a védelem:

Mike Daniels igazi sztár a falban, de a linebackerek közül többektől jobb teljesítményt várnak el, mint tavaly – elsősorban persze Clay Matthewstól. A safety sor az egyik legjobb a ligában, a cornerbackek viszont tavaly az egyik leggyengébbek voltak. Ha a visszatérő Davon House és az újonc Kevin King beválik, Damarious Randall pedig egészséges marad, akkor a Packersnek minden esélye megvan, hogy sorozatban kilencedszer is bejusson a rájátszásba.

Minnesota Vikings

Tavaly ilyenkor szinte minden Vikings-szurkoló temette a szezont Teddy Bridgewater irányító súlyos sérülése után – aztán a Philadelphiából pánikszerűen elhozott Sam Bradford a rájátszásba vezette a csapatot. Elkapóposzton nem tűnik túl acélosnak a Vikings, de megfelelő sémában Adam Thielen és Stefon Diggs is hasznos lehet.

Az sem okozhat nagy gondot, hogy

távozott az elmúlt 10 év egyik legjobb futója, Adrian Peterson,

a drafton megszerzett Dalvin Cook ugyanis évekre megoldást jelenthet ezen a poszton.

A védelem már tavaly is a liga egyik legjobbja volt, Everson Griffen, Anthony Barr és Harrison Smith bármelyik csapatba beférne. Ha a meghatározó emberek egészségesek tudnak maradni, a rájátszás ismét összejöhet.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: Green Bay Packers.

NFC Nyugat

Arizona Cardinals

Valószínűleg ez az utolsó esély, hogy Carson Palmer és Larry Fitzgerald Super Bowlt nyerjen – de ez az esély nem túl nagy. Hiába a liga egyik legjobb edzője Bruce Arians, a riválisok közül szinte mindenki erősödött.

A Cardinals fő fegyvere a támadóoldalon idén is az elkapásoknál is remeklő futó, David Johnson lehet, aki pályafutása harmadik profi évében igazolhatja, hogy valóban

a liga egyik legjobbja a posztján.

Persze ehhez arra is szükség van, hogy a támadófal egészséges maradjon.

Komoly szerep hárul a védelemre is. A csapat elvesztette Calais Campbellt és Tony Jeffersont, főleg előbbi távozása fájhat, a statisztikák alapján tavaly a liga egyik legjobb falembere volt. A linebacker-sor viszont Chandler Jones-szal és Deone Bucannonnal félelmetesnek számít, Patrick Peterson cornerback és Tyrann Mathieu safety pedig bárkit képes levenni a pályáról. Ha hozzájuk felnőnek a fiatalok, akkor a Cardinalsszel számolni kell a rájátszásban.

Los Angeles Rams

Mi lesz Goff-fal?
Forrás: Wikimedia Commons

A nagy kérdés: mi lesz a tavalyi draft első választottjával, Jared Goff-fal? Tavaly elég elveszettnek tűnt a pályán, hamar kiderül majd, hogy liga legfiatalabb vezetőedzője, az újonnan kinevezett Sean McVay tud-e ezen változtatni.

Ebben segíthet a Buffalótól megszerzett elkapó, Sammy Watkins, aki egyértelműen előrelépést jelent a poszton. Andrew Whitworthszel és John Sullivannel a támadófal is erősödött, ha pedig a futó Todd Gurley teljesítménye a két évvel ezelőttit idézi, akkor Goffról levehetnek némi terhet.

A győzelmekhez persze a védelemre is szükség van,

ebben a védőkoordinátor Wade Phillips hatalmas tapasztalata segíthet. Meg az is, ha a kezdők, főleg Robert Quinn és Connor Barwin nem sérülnek meg, mert mögöttük nem igazán van megfelelő csere. Az se ártana, ha a liga egyik legjobb védőfalemberével, Aaron Donalddal végre meg tudnának egyezni a fizetéséről, és újra játszana.

A rájátszás mondjuk így is kisebb csoda lenne egyelőre annak a csapatnak, amelyik 13 éve nem zárt pozitív mérleggel szezont.

San Francisco 49ers

Egy újabb, komoly átalakulás alatt lévő csapat.

A legnagyobb reménység az új vezetőedző, Kyle Shanahan,

aki az elmúlt években a liga egyik legjobb támadó-koordinátora volt. A kezdőirányító azonban az a Brian Hoyer lesz, aki ugyan le tud menedzselni egy-egy meccset, de az nem várható tőle, hogy a csapatot hátára véve szállítja a győzelmeket. De legalább dolgozott már együtt Shanahannel.

A sztárokat amúgy is nagyítóval kell keresni a támadósorban, talán a tackle Joe Staley nevezhető annak, a futó Carlos Hyde-ban ugyan van lehetőség, de neki még bizonyítania kell – amihez nem árt, ha egészséges marad.

A védelem tavaly még a támadósornál is rosszabb volt.

Ennek megfelelően a drafton főleg ide hoztak játékosokat, jött Solomon Thomas és Reuben Foster, és persze még mindig itt van NaVorro Bowman és Eric Reid is. Ahmad Brooks ugyan elment Green Baybe, de az egység mindenképp erősödött.

A 49ers-nél azonban a legvalószínűbb, hogy a legtöbbet egy olyan játékosról beszélnek majd, aki már nincs is a csapatnál: Colin Kaepernickről, akinek még mindig nincs új klubja.

Seattle Seahawks

A Seahawks védelmének tulajdonképp egyetlen sebezhető pontja volt: hiányzott egy olyan védőfalember, aki belülről képes nyomást gyakorolni az ellenfél irányítójára. Erre a szezon előtt elhozták a Jetstől Sheldon Richardsont. Így most már ki lehet jelenteni:

a játékosokat tekintve Seattle-ben van a legjobb védelem.

A félelmetes secondary
Fotó: Wikimedia Commons

Szinte minden poszton van legalább egy sztár: a fal szélén Michael Bennett és Cliff Avril, a liga egyik legjobb középső linebackere, Bobby Wagner, a félelmetes safety páros, Kam Chancellor és Earl Thomas, és persze a cornerback Richard Sherman, akiről legalább annyit lehet beszélni a nyilatkozatai, mint a játéka miatt.

Ha hozzátesszük, hogy a támadósorban az elit irányító, Russell Wilson mellett ott van Doug Baldwin, Jimmy Graham és a villámgyors Tyler Lockett, akkor ki is jelenthetjük, hogy

a csoportban nincs igazán ellenfele a Seahawksnak.

Ugyanakkor vannak kérdések is. A támadófal a gyengébbek közé tartozik, ha nem szedik össze magukat, Wilsonnak folyamatosan nyomás alatt kell majd játszania. A futójáték is kérdéses: érkezett ugyan a Packerstől Eddie Lacy, de nem tudni, mennyire van túl a sérüléseken és a súlyproblémákon.

A Seahawks az első fordulóban Green Baybe látogat – könnyen lehet, hogy a párosítás megismétlődik a főcsoportdöntőben is.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: Seattle Seahawks.

NFC Kelet

Dallas Cowboys

Ritka az, hogy egy csapatnál olyan könnyen túl tudnak lenni egy klasszis irányító, nem lehet finomabban fogalmazni, kiöregedésén, mint a Cowboysnál. Tony Romo rengeteg sérülés után vissza is vonult, Dak Prescott azonban már tavaly bizonyította, hogy méltó örököse.

Prescott is hiányolni fogja Elliottot
Forrás: Wikimedia Commons

Mellette ráadásul ott van a sztárelkapó Dez Bryant és Ezekiel Elliott, a fantasztikus tehetségű futó – akit azonban hat meccsre eltiltottak, mert korábban megverte a barátnőjét. A liga egyik legjobb támadófala, Zack Martinnal, Tyron Smithszel, Travis Frederickkel, La’el Collinsszal segíthet abban, hogy a cserefutók jól tudják pótolni, bár Doug Free visszavonulása azért okozhat gondot.

A nagyobb gondok a védelemmel vannak.

A secondaryben (azaz a safetyk és cornerbackek között) több újonc is van, a linebackerek közül Sean Lee sérülékeny, Anthony Hitchens pedig már hetekre kidőlt, így Jaylon Smithnek kell majd igazolni, hogy teljesen felépül a horrorsérüléséből.

A csoport annyira kiegyensúlyozott, hogy jósolni szinte lehetetlen, mindenesetre meglepetés lenne, ha a Cowboys lemaradna a rájátszásról.

New York Giants

A Dallasszal ellentétben New Yorkban a védelemmel nincs gond. Az NYPD rövidítés itt nem a rendőrséget, hanem a New York Pass Defense-t, vagyis a passz elleni védelmet takarja, ahol olyan klasszisok vadásszák a labdákat, mint Janoris Jenkins vagy Landon Collins. Előttük a linebacker-sor kicsit gyengébb, de a fal közepén ott van Damon Harrison, a két szélén pedig Olivier Vernon és Jason Pierre-Paul.

A támadósor is erősödött tavalyhoz képest.

A liga egyik legnagyobb sztárja, Odell Beckham természetesen maradt, így biztosan láthatunk majd tőle ilyen látványos elkapásokat:

Mellé érkezett Brandon Marshall, ott van a másodéves Sterling Shepard, és idővel az újonc tight end, Evan Engram is sok labdát kaphat majd. Ilyen célpontokkal pedig talán Eli Manning is kevesebbszer adja majd el a labdát.

A kérdés inkább az, ki fog futni. Paul Perkinsnek ugyan tavaly voltak jó meccsei, de azért sokan kételkednek benne, hogy ő lehet a hosszú távú megoldás. A komoly eredményekhez a támadófalnak is sokat kell javulnia.

Philadelphia Eagles

Az Eaglesnél lassan sikerül teljesen túl lenni a Chip Kelly-féle ámokfutáson. Már tavaly is voltak erre utaló jelek, de nagyon sok szoros meccset elvesztettek. Második évében Carson Wentz irányító

képes lehet arra, hogy megnyerje az ilyeneket.

Ebben segíthet, hogy érkezett Chicagóból Alshon Jeffery, aki klasszisokkal jobb, mint a többi itteni elkapó, a futóknál pedig több stílusú játékos is rendelkezésre áll: a Patriotstól érkező LeGarrette Blount igazi erőfutó, Darren Sproles még mindig villámgyors – mindezek ellenére nem lenne meglepetés, ha végül Wendell Smallwood kapná a legtöbb labdát.

A védelem a Buffalóból érkező Ronald Darbyval erősödött sokat, a védőfal Fletcher Coxszal és Brandon Grahammel már eddig is a legjobbak közé tartozott, Bennie Logan ugyan távozott, de a draftról érkezett Derek Barnett, és a linebackerek is megbízhatóak, bár Connor Barwin azért hiányozni fog.

Washington Redskins

Elment DeSean Jackson, de érkezett Terrelle Pryor. Távozott Matt Jones, de jött a draftról Samaje Perine. Vagyis a Redskins támadósora nem igazán gyengült, ha pedig hozzátesszük, hogy Jamison Crowder folyamatosan fejlődik, Jordan Reed pedig a liga egyik legjobb tight endje, akkor Kirk Cousins igazán nem panaszkodhat a célpontok miatt. Amiatt viszont a szurkolók igen, hogy

az irányító továbbra sem írt alá hosszú távú szerződést.

Cousins és Reed
Forrás: Flickr

A támadóknál a legnagyobb gondot tavaly az jelentette, hogy a vörös zónában (a gólvonaltól számított 20 yardon belül) kevés touchdownt szereztek, az erőteljesebb játékosok érkezése ebben segíthet.

A védelem is erősödött: kezdőnek érkezett többek között Zach Brown és a draftról Jonathan Allen. Ha Ryan Kerrigan mellett más is képes lesz nyomást gyakorolni az ellenfél irányítójára, és még egy cornerback felnő Josh Norman mellé, akkor nehéz lesz megállítani a Redskinst.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: New York Giants.

NFC Dél

Atlanta Falcons

Tavaly a Falconsé volt a liga egyik legjobb támadósora, de ehhez kellett Kyle Shanahan is. Kérdés, hogy nélküle mire lesz képes a csapat. Az biztos, hogy Matt Ryan továbbra is elit irányító,

Julio Jones a liga egyik legjobb elkapója,

Devonte Freeman és Tevin Coleman pedig félelmetes futópárost alkot. Ha a támadófal egészséges marad, a játékhívás és az összhang az új támadókoordinátor és Ryan között problémamentes lesz, akkor a támadósor ismét szárnyalhat.

Julio Jones ilyen elkapásokra képes
Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert

A fiatal védelemtől pedig mindenki fejlődést vár tavalyhoz képest – pedig a Falcons akkor is Super Bowlt játszott, amit

drámai körülmények között, nyert helyzetből veszített el.

Végre megtalálták Vic Beasley valódi helyét, érkezett a fal közepére Dontari Poe, Deion Jones és Keanu Neal pedig már tavaly is meggyőző volt. A Falcons-szurkolóknak minden oka megvan az optimizmusra.

Carolina Panthers

Két éve Super Bowlt játszottak, tavaly viszont szenvedtek – a sok sérülés mellett többek között azért, mert a támadófal nem tudta megvédeni Cam Newtont. Túlzottan sokat nem erősítettek rajta, de legalább Matt Kalil érkezett, ez számíthat valamit.

Sokkal többet jelenthet Christian McCaffrey érkezése.

A frissen draftolt futó tökéletesen illik a Panthers rendszerébe, passzokkal is bátran lehet keresni, várhatóan az egyik legjobb lesz az újoncok között. Ez elvonhatja a figyelmet Kelvin Benjamintól, valamint a még mindig klasszis tight endtől, Greg Olsentől is.

A védelemben az a kérdés, egészségesek tudnak-e maradni. Ha igen, akkor a támadófal közepén Kawann Short és Star Lotulelei félelmetes párost alkothat, a Luke Kuechly-Thomas Davis-Shaq Thompson linebacker-sor pedig bárkivel felveszi a versenyt. A gyenge pont a cornerback-sor lehet.

New Orleans Saints

Évről évre az a kérdés New Orleansban, hogy elkezdik-e keresni végre Drew Brees utódját. Meg persze az, hogy sikerül-e összehozni egy legalább elfogadható védelmet, mert ez az utóbbi években nem nagyon ment. Ezért

hiába termelt rengeteg pontot a Saints, még annál is többet kapott.

Idén viszont teljesen átalakult a linebacker-sor, meglepetésre még az eddigi legjobb Stephon Anthony is elvesztheti a kezdőhelyét Manti Te’óval szemben. Ezzel együtt a védelem messze van a félelmetestől, igazán jó játékosok a fal két szélén vannak Cameron Jordan és Alex Okafor személyében, illetve az újonc cornerback Marshon Lattimore válhat még idővel klasszissá.

A támadóoldalon jobb a helyzet, még akkor is, ha Brandin Cooks elkapót elcserélték. Maradt a másodéves Michael Thomas, jött a Pantherstől Ted Ginn, de a legnagyobb név a futókhoz érkezett: Adrian Peterson. Az mondjuk kérdés, hogy miért jött. Mark Ingram személyében eleve volt egy megbízható futó a csapatban, ráadásul a drafton kiválasztották Alvin Kamarát is.

Tampa Bay Buccaneers

Winston és Evans
Forrás: Flickr

A Tampa a bizonyíték arra, hogy

szisztematikus munkával jó csapatot lehet építeni.

A harmadik évét kezdő Jameis Winston irányító egyre jobb, ráadásul az eddig is remeklő Mike Evans elkapó mellé érkezett DeSean Jackson is, a drafton pedig kiválasztották a legígéretesebb tight endet, O.J. Howardot.

Némi gondot okozhat, hogy a csapat első számú futóját, Doug Martint négy meccsre eltiltották, de ezt úgy is fel lehet fogni, hogy pihentebb lesz a szezon második felében.

A Buccaneers 10 éve nem játszott rájátszás-meccset, de idén könnyen lehetnek a liga meglepetéscsapata. Főleg, ha a védelem felnő a támadósor mellé. Gerald McCoy, Lavonte David, Vernon Hargreaves, Brent Grimes és a Denverből frissen érkezett T.J. Ward – minden csapatrészben van legalább egy klasszis, már csak a megfelelő rendszert kell kitalálni.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: Tampa Bay Buccaneers.

AFC Észak

Baltimore Ravens

Joe Flaccóról nem tudni, mennyire épült fel a sérüléséből, Steve Smith visszavonult, a helyére érkezett Jeremy Maclin képes egész meccsekre eltűnni, a használható tight endek sérültek, az első számú futó Terrance West inkább jó iparos, mint olyan, aki meccseket nyer – vagyis

a támadóoldalon nincs túl sok ok a bizakodásra.

A védelemben viszont annál inkább: Brandon Williams a falban, C.J. Mosley a linebackerek között, Eric Waddle pedig a safetyknél vezéregyéniség, utóbbi mellé érkezett Tony Jefferson is Arizonából, Terrell Suggs pedig még mindig képes nyomást gyakorolni az irányítóra.

Tehát a Ravens alkalmazkodik a hagyományaihoz: bivalyerős védelem, tele fiatal tehetséggel, kérdés, hogy

képesek lesznek-e még annál is kevesebb ponton tartani az ellenfeleket, mint amennyit a támadósor össze tud hozni.

De legalább itt van a liga legjobb rúgója, Justin Tucker.

Cincinnati Bengals

A Bengals éveken keresztül mindig bejutott a rájátszásba, hogy ott aztán az első meccset mindig elveszítse. Tavaly változott a helyzet: be sem jutottak.

Andy Dalton
Forrás: Wikimedia Commons

Idén sem lesz könnyű dolguk.

Andy Dalton irányító az alapszakaszban általában jól játszik, és számíthat arra is, hogy A.J. Green és (ha egészséges) Tyler Eifert elkapja a passzait, ráadásul a drafton érkezett a villámgyors John Ross – de ő már ki is dőlt néhány hétre. Futóposztra hozták a balhés, de hatalmas tehetség Joe Mixont, nála az a kérdés, mennyire koncentrál majd a játékra. Őt sem segíti, hogy a támadófal sokat gyengült.

A védelemből pedig Domata Peko, Karlos Dansby és Rey Maualuga fog hiányozni (bár utóbbit Kevin Minter pótolhatja), Vontaze Burfictet meg ismét eltiltották. Geno Atkins és Carlos Dunlap maradt, de velük sem lesz egyszerű bejutni a rájátszásba.

Cleveland Browns

A csapat, amelyen két évig kis túlzással mindenki nevetett, úgy tűnik, jó útra lépett. Remekül használták ki, hogy háromszor is választhattak a draft első körében. A legelső választással jött a védelembe

Myles Garrett, akitől sokáig retteghetnek majd az ellenfelek támadói,

aztán David Njoku tight end és Jabrill Peppers safety. Az persze nem jön jól, hogy a legfrissebb hírek szerint Garrettnek több hetet ki kell hagynia sérülés miatt.

A második körben pedig DeShone Kizer irányító, aki annyira jó teljesítményt nyújtott az előszezonban, hogy Brock Osweilert el is küldte a csapat. Ha Corey Coleman elkapóval megtalálja a hangot, akkor a támadósorral nem lesz gond, Isaiah Crowell futó megbízható, ráadásul remek támadófal van előtte, Joe Thomasszal, valamint a frissen érkezett Kevin Zeitlerrel és JC Tretterrel.

A védelem vezére Jamie Collins lehet, de ide még kéne jó játékos, pláne, hogy Joe Hadent elengedték – majd talán jövőre, amikor is

a Browns ötször választhat a draft első két körében.

Pittsburgh Steelers

Ben Roethlisberger, LeVeon Bell, Antonio Brown – nincs még egy csapat, amelyiknél ennyire jó lenne az irányító-futó-elkapó hármas. Ha a támadófal jól működik, akkor

biztosan sok pontot termelnek majd idén is,

és erre minden esély megvan, amennyiben persze a falemberek, köztük elsősorban Maurkice Pouncey, egészségesek tudnak maradni.

Ketten a félelmetes trióból: Brown és Roethlisberger
Forrás: Wikimedia Commons

Ha a támadók folyamatosan elérik a 30 pontot, akkor a védelemnek is könnyebb dolga lesz, ráadásul itt is erősödött a csapat. A front seven (védőfal és linebackerek) eddig is rendben volt, Cameron Haywarddal, Stephon Tuitt-tal, Ryan Shazierrel, az újonc T.J. Watt pedig nagyszerű előszezonon van túl, és sokat tanulhat a közel 40 évesen is félelmetes James Harrisontól. A secondary volt gyengébb – a Clevelandből érkező Joe Haden viszont sok pronlémát megoldhat.

Némi szerencsével, vagyis főleg a sérülések elkerülésével,

a Steelers idén a Super Bowlig is eljuthat.

Valószínűleg azért is mindent bele fognak adni, mert Roethlisberger a szezon után lehet, hogy visszavonul.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: Pittsburgh Steelers.

AFC Nyugat

Denver Broncos

Mint több más csapatnál, az előszezonban itt is az volt a kérdés,

ki lesz a kezdő irányító?

A megbízható, de közel sem elit Trevor Siemian? A jövő embere, Paxton Lynch? Végül egyelőre Siemian a nyerő, hogy könnyebb dolga legyen, érezett az elég gyenge támadófalba Ronald Leary Dallasból és Garrett Bolles a draftról.

Miller így nem is tűnik annyira félelmetesnek
Fotó: Wikimedia Commons

Az elkapókat, Demaryius Thomast és Emmanuel Sanderst sok más csapat irigyelheti, a futókhoz C.J. Anderson mellé jött Jamaal Charles, de kérdés, hogy sérülései után ő mire lesz képes.

A védelem két éve Super Bowlt nyert a csapatnak, tavaly azonban gyengébben teljesített. DeMarcus Ware visszavonult, de Shane Ray átveheti a szerepét, és persze ott van a zseniális Von Miller. A cornerbackek, Aqib Talib és Chris Harris bárkit le tudnak venni a pályáról, T.J. Ward viszont hiányozhat a safetyk közül. Az erős csoportban mindenesetre nem lesz könnyű dolguk.

Kansas City Chiefs

A Chiefsnél sokan bírálják Alex Smith irányítót, pedig ő a jobbak közé tartozik a ligában. A drafton már kiválasztották az utódját, Patrick Mahomes személyében, de idén őt nem valószínű, hogy látni fogjuk a pályán – hacsak Smith nem sérül meg. Jeremy Maclint elengedték, így a villámgyors Tyreek Hill lesz az első számú elkapó, mellette Smith továbbra is Travis Kelce tight endet fogja labdákkal keresni.

A Chiefs támadásai a futásokra épülnek,

így gondot jelenthet, hogy Spencer Ware sérülés miatt az egész szezonra kidőlt – a másik oldalról nézve ez alkalmat ad az újonc Kareem Huntnak, hogy bizonyítson.

A Chiefsnél is a védelem a fő erősség. A falból ugyan távozott Dontari Poe, akit támadásoknál is bevetettek, de jött Bennie Logan. Az irányítók Justin Houston mellett egyre inkább retteghetnek Dee Fordtól is, Marcus Peters továbbra is vadászni fog a passzokra, Eric Berry safety pedig a rákból felépülve jobb, mint valaha.

Ahogy sok másik csapatnál, itt is igaz: ha elkerülik a sérülések, sokra vihetik, bár egy jó elkapó azért még elférne.

Los Angeles Chargers

A San Diegóból Los Angelesbe költöző Chargersnél

minden szurkoló abban reménykedik, hogy idén végre elkerülik őket a sérülések.

Philip Rivers irányító eddig mindig megúszta, most az elkapókhoz Keenan Allen mellé jött a draftról Mike Williams, az Antonio Gates-Hunter Henry tight end páros sok csapatba beférne, Melvin Gordon futó pedig a csalódást keltő első éve után tavaly igazolta, miért vártak tőle sokat. Újjáépült a támadófal is, de az majd csak a meccseken derül ki, hogy jobbak is lesznek-e, mint tavaly.

A védelemben az irányítósiettetéssel nem lesz gond, erről Joey Bosa és Melvin Ingram gondoskodik, de mellettük inkább csak a cornerbackek kiemelkedőek: Jason Verrett és a sémába remekül illeszkedő Casey Hayward. Bizonyítania kell az új főedzőnek, Anhony Lynn-nek is.

Oakland Raiders

A Raiders is arra bizonyíték, hogy tudatos építkezéssel a liga hátsó felébe tartozók viszonylag rövid idő alatt a legjobbak közé kerülhetnek.

Derek Carr, az egyik legígéretesebb fiatal irányító

felépült tavalyi lábtöréséből, a passzait továbbra is Amari Cooper és Michael Crabtree várja, de jött Jared Cook tight end is, aki tavaly Green Bayben megmutatta, mire képes egy jó irányítóval. A fal bal oldala Donald Penn-nel és Kelechi Osemelével nagyon jó, a jobb oldalon viszont lehetnek gondok.

A jó fal ahhoz is kell, hogy az egy év kihagyás után visszatérő és szülővárosába igazoló sztárfutó, Marshawn Lynch, becenevén

a „Szörnyeteg” régi formáját idézze.

Azt is kíváncsian várhatjuk, itt is dobálnak-e neki majd cukorkát touchdownjai után, mint Seattle-ben, ahol 2011-ben a szurkolók úgy ünnepelték a touchdownját, hogy még a földrengést mérő műszerek is jeleztek:

A védelemben is van egy nagy sztár, Khalil Mack, a többieknek viszont fejlődni kell, hogy ne engedjenek annyi pontot az ellenfeleknek, mint tavaly. Itt azért nem ártana még némi erősítés, nem véletlen, hogy a drafton az első három picket ide áldoztak, de közülük nem mindenki lesz még kezdő. Az biztos, hogy a Las Vegas-i költözés előtt a játékosok mindent megtesznek majd, hogy szépen búcsúzzanak Oaklandtől.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: Oakland Raiders.

AFC Kelet

Buffalo Bills

Egy újabb csapat a teljes újjáépítés elején. Tyrod Taylor irányító nem biztos, hogy marad jövőre, a legjobbjaikat, Sammy Watkinst, Ronald Darbyt és Stephon Gilmore-t vagy elcserélték, vagy elengedték –

a vezetőség gyakorlatilag feladta az idei szezont.

Kérdés, hogy ezt mennyire viseli jó az egyik legnagyobb sztár, a futó LeSean McCoy, akit, elég meglepő módon, két remek fullback is támogat, Patrick DiMarco és Mike Tolbert személyében. A védelemben ott van még Marcell Dareus, Lorenzo Alexander és Jerry Hughes, de a Billstől a pozitív mérleggel zárt szezon is meglepetés lenne.

Miami Dolphins

A Dolphinsnál komoly reményekkel várták a szezont: van két nagyszerű fiatal elkapójuk, Jarvis Landry és DeVante Parker, jött Julius Thomas tight end, Jay Ajayi futó a hátára tudja venni a csapatot, a fal is nagyjából rendben van. A szurkolók abban bíztak, hogy a Patriots végre kap egy komoly ellenfelet a csoportban.

Aztán megsérült a kezdő irányító, Ryan Tannehill.

Helyette Jay Cutlert győzték meg, hogy mégse vonuljon vissza egyelőre, ő legalább ismeri a főedző, Adam Gase rendszerét. Kérdés, hogy melyik arcát mutatja: meccseket nyer, vagy inkább az ellenfél védőinek dobálja a labdákat. Az segítheti, hogy itt most inkább megváltóként, mint kerékkötőként tekintenek rá.

A védelemben a front sevenben vannak inkább nagy nevek: Ndamukong Suh, Cameron Wake, Kiko Alonso, és még Lawrence Timmons is jött, a secondaryben azért vannak gondok.

New England Patriots

Tom Brady
Forrás: Flickr

Tom Brady betöltötte a 40-et, mindenki azt akarja tudni,

mennyi ideig képes még ezen a szinten játszani.

A címvédőnél komoly változások voltak, de ezek közül több épp Bradyt segíti: régóta nem volt a Saintstől érkező Brandin Cookshoz hasonló célpontja, mellette még ott van Rob Gronkowski is – félelmetes lehet a támadóegység.

Amennyiben sikerül átlendülni Julian Edelman kiesésén. Ő volt ugyanis Brady kedvenc elkapója, nélküle sokkal gyengébben játszott, és Edelman most az egész szezonra kidőlt. Elment Martellus Bennett is, a helyére hozott Dwayne Allen nem biztos, hogy ugyanaz a kategória. Az is kérdés, hogy ki és hogyan fog futni a csapatnál. A támadófal Sebastian Vollmer visszavonulása ellenére jó lehet, erre a liga legjobb pozíciós edzője, Dante Scarnecchia a garancia.

A védelemben a szintén visszavonuló Rob Ninkovichot Kony Ealyvel akarták pótolni, de ez nem jött össze, már nincs is a csapatnál. Jött viszont Stephon Gilmore, aki Malcolm Butlerrel nagyon jó cornerback-párost alkothat, Dont’a Hightower pedig igazi vezér a linebackerek között.

A Patriots másik nagy erőssége pedig az oldalvonal mellett van: Bill Bellichick főedző.

A gyenge csoportellenfelek miatt nekik van a legkönnyebb sorsolásuk,

a rájátszás a minimum, több szakértő szerint a Super Bowl nem elérhetetlen idén sem.

New York Jets

Itt is teljes újjáépítés zajlik, ennek fényében mondjuk érdekes, hogy a 38 éves Josh McCown lesz a kezdőirányító, de szinte biztos, hogy idén Christian Hackenberget is látjuk majd a pályán. Nem lesz könnyű dolguk, mert

normális elkapó gyakorlatilag nem maradt a csapatnál,

nincs már Brandon Marshall és Eric Decker sem, a futók közül Matt Fortét pedig el akarták cserélni, ráadásul 32 lesz, ami ezen a poszton soknak számít.

A védelemben még vannak olyanok, akikre lehet építeni Sheldon Richardson távozása után is, leginkább Leonard Williams és Muhammad Wilkerson, de rajtuk kívül ott is inkább csak az újonc Jamal Adams az, aki a jobb safetyk közé tartozhat. Itt is meglepetés lenne a pozitív mérleg a szezon végén.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: New England Patriots.

AFC Dél

Houston Texans

A Texans sokra viihetné, ha a liga egyik legjobb védelme mellé fel tudna nőni a támadósor is. Már-már igazságtalan, hogy

a védők között két olyan játékos is ott van, mint J.J. Watt és Jadeveon Clowney,

akik szinte teljesen elhomályosítják a többieket, pedig olyanok vannak még a csapatban, mint Whitney Mercilus, Benardrick McKinney és Brian Cushing linebackerek és Johnathan Joseph cornerback. Némi gyengülést jelent ugyanakkor, hogy A.J. Buoye elment Jacksonville-be, a hatalmas termetű védőfalember, Vince Wilfork pedig visszavonult.

A támadósorban több a kérdőjel.

Egyelőre Tom Savage a kezdő irányító, de csak idő kérdése, hogy az idén draftolt Deshaun Watson kiszorítsa csapatból. Ha ő töretlenül fejlődik, akkor hosszú évekre megoldja a posztot Houstonban. Első számú célpontja DeAndre Hopkins lesz, futni pedig főleg Lamar Miller fog.

A csapatnál főleg abban bízhatnak, hogy a védelem olyan kevés pontot enged az ellenfélnek, hogy annyit még a gyengébb támadósor is össze tud hozni.

Indianapolis Colts

Mikor épül fel Andrew Luck?
Forrás: Wikimedia Commons

Andrew Luck sérült.

Ez az a mondat, amelyet egy Colts-szurkoló sem akar hallani, a szezon azonban úgy kezdődik, hogy a sztárirányítóra egyelőre nem számíthatnak. Így aztán vagy Scott Tolzien, vagy a Patriotstól pár napja elhozott Jacoby Brissett lesz a kezdő – egyik esetben sem rémüldöznek az ellenfél védői.

Az elég gyenge támadófal sem erősödött, sőt, a legjobb ember, Ryan Kelly center lehet, hogy egész szezonban nem játszhat sérülés miatt. Az első számú futó, Frank Gore 34 éves, bármikor jöhet nála rohamos teljesítmény-visszaesés, így pedig T.Y. Hilton nagyon egyedül maradna a támadók között.

A védelem valamelyest erősödött, a fal jónak számít, főleg Johnathan Hankins érkezése miatt. Robert Mathis ugyan visszavonult, de az érkező Jabaal Sheard talán tudja annyira siettetni az irányítókat, hogy a Vontae Davis vezette secondary megállja a helyét.

A Colts-szurkolók leginkább abban bízhatnak, hogy Luck hamar felépül, ő ugyanis egyedül is képes a rájátszásba vinni a csapatot.

Jacksonville Jaguars

A Jaguarsnál is egyre több elem kerül a helyére.

A védelem már abszolút rájátszás kaliberű:

a falban már eddig is ott volt Malik Jackson, Dante Fowler és Yannick Ngakoue, melléjük még érkezett Calais Campbell is. A linebackerek között a fiatal Myles Jack és Telvin Smith mellett a megbízható Paul Posluszny képviseli a rutint. A secondarybe tavaly berobbant Jalen Ramsey, mellé ideigazolt A.J. Buoye és Barry Church.

A támadóknál a fal lehetne ugyan erősebb, de az elkapók között ott egy Allen Robinson, a draftról érkezett a szupertehetség Leonard Fournette futó – már

csak az a kérdés, hogy játszik az irányító.

Aki egyelőre még Blake Bortles, de csak azért, mert a cseréje, Chad Henne még nála is gyengébb. Pedig a legfontosabb posztot leszámítva minden adott ahhoz, hogy hosszú évek után végre újra rájátszásba jusson a Jaguars.

Tennessee Titans

A Titans a tudatos újjáépítés újabb jó példája. Tavaly Marcus Mariota irányító még jobban játszott, mint újoncévében, és lehet abban bízni, hogy tovább fejlődik. Pláne azért, mert

egyre jobb elkapói vannak:

az erősen alulértékelt Rishard Matthews mellé érkezett Eric Decker, valamint Corey Davis a draftról, és itt van a megbízható tight end, Delanie Walker. DeMarco Murray futó újjáéledt Tennessee-ben, ráadásul a támadófal is jó, főleg a két tackle, Taylor Lewan és Jack Conklin.

A neveket nézve a védelem is rendben van, a falba jött Sylvester Williams, a cornerbackek közé pedig Logan Ryan, de a többi poszton is vannak jó játékosok, mint például Brian Orakpo.

A Titansnek évek óta nem volt ilyen jó esélye, hogy akár megnyerje a csoportját, amennyiben ki tudja használni a többiek problémáit.

A FüHü tippje a csoportgyőztesre: Tennessee Titans.

A szezon magyar idő szerint péntek hajnalban a New England Patriots és a Kansas City Chiefs meccsével kezdődik.

Cikkünkhöz az NFL.com, az ESPN és az SB Nation összeállításait is felhasználtuk.

Borítókép: MTI/EPA/Andrew Gombert

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!