Számtalan szám – Mészáros Lőrincnek szeretettel

1
2572
MTI Fotó: Beliczay László

Megint jött egy szám Mészáros Lőrincről. Mindig jönnek számok arról, hogy milyen jól teljesít. Mennyit keresett óránként, naponta, hetente. Vagy, teszem azt, álmában.

Most a 24.hu kiszámolta, hogy az április 8-i országgyűlési választás óta eltelt 106 nap alatt a Mészáros família cégei összesen 92,2 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket.

Mindig bajban voltam a számokkal. Nem úgy, mint azok, akik azzal dicsekszenek, hogy gyengék voltak matekból. Én jó voltam matekból, és ezt most szó szerint kell érteni: 4-es.

Hanem vannak bizonyos nagy számok, amelyeket soha sem fogok megérteni. És még az sem vígasztal, hogy Mészáros Lörinc még nálam is kevésbé fogja fel a saját számait.

Igaz, ő nem is foglalkozik velük. Nem is kell, hogy rágörcsöljön, baja lehetne abból, ha megpróbálná felfogni a saját helyzetét. Hogy ebből a temérdek mindenből mi az övé, és mi, az, ami másé. Majdnem leírtam az illető nevét.

Mészáros Lőrincnek az a szerencséje, hogy a legtöbb ember el sem tud képzelni olyan nagy számokat, amelyek vele kapcsolatban időnként megjelennek a sajtóban. Nem mindenhol természetesen, a közmédia, amely az adófizetők pénzén működik, a 2RULE nevű sportöltözék kapcsán még azt sem volt hajlandó leírni, hogy Mészáros Lőrinc cégéről van szó.

Egyszer régen huszonéves koromban írtam egy verset a számokról. Az volt a címe, hogy Számtalan szám.

„Mindennap háromszor, de van úgy, hogy négyszer,

egyszer tizenkétszer, kétszer tizenhétszer.

Volt úgy is, hogy hétszer, míg máskor csak hatszor,

háromszor kilencszer, tízszer pedig nyolcszor.

Életünket számok szórják szerteszéjjel,

Szertelen szeszélyek, szilaj szenvedéllyel”

Talán e néhány sorból is kiderült, hogy miért nem lettem költő. De azért most mégis büszke vagyok erre a versemre, merthogy én már a hetvenes évek közepén megéreztem, hogy egyszer majd jön Mészáros Lőrinc és mindent visz.

Ne sajnáljuk tőle, megdolgoztunk érte.

1 hozzászólás

  1. Ezeket a nagy számokat le kell hozni az átlagemberhez. Pl. Az 1 milliárd forint (1.000.000.000 Ft) annyit jelent, hogyha a csapodból víz helyett csak sör folyna (mondjuk olyan sör, aminek literje 500 Ft), és te és családod havonta 10 köbméter vizet használtok, akkor 1 milliárd forintból 16 év 8 hónapig víz helyett ez a sör folyna a csapból (fürdéshez is).
    Vagy ugyanez az 1 milliárd forint elég lenne kb. ahhoz, hogy egy Szigetvár nagyságú városban (kb. 10 ezer ember) minden egyes lakos kapjon 100 ezer forintot.
    Vagy ugyanezen az 1 milliárd forinton 50 darab 20 milliót érő házat/lakást lehet venni.
    Vagy mondjuk ugyanezen az 1 milliárd forinton lehet 10 darab Ferrari 812 Superfast-ot venni, és még marad az embernek pénze arra, hogy megvegyen egy 20 milliót érő lakást és még maradna 13 millió felújításra is.
    Megjegyzem: ez “csak” 1 MILLIÁRD FORINT!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .