Orbán: Make Europe Great Again!

0
345
x.com

Magyarországot nem sikerült naggyá varázsolnia, ezért most Európával kacérkodik a magyar miniszterelnök, akinek ez nem a jövőképe hanem a menekülő útja.

Donald Trump adta ki a jelszót még 2015-ben: Make America Great Again! Ez a nagyhatalmi nacionalista jelszó jól öregedett, Trump mostanában is használja. Orbán Viktor szótárában viszont vadonatúj az európai nacionalizmus mindeddig Brüsszel kontra Magyarország narratíva uralta pártunk és kormányunk hivatalos propagandáját, melyet oly sikeresen irányít Rogán Antal. Akinek most lehetetlen feladattal kell megbirkóznia: sikernek kell feltüntetni a nemzeti együttműködés rendszerének tizennégyéves kudarc sorozatát.

Magyarország az Európai Unió legszegényebb és egyben legkorruptabb tagállama lett

Nincs olyan propaganda, amely feledtetni tudná e kínos igazságot. Ezért áldozta be Novák Katalint és Varga Juditot Orbán Viktor, hogy elterelje a figyelmet a kínos igazságról: már az is nagy sikernek számítana, ha fenn tudná tartani az Európai Unió legalacsonyabb életszínvonalát a választói számára!

Erről nem beszélhetett évértékelőjében Orbán Viktor, aki egyszer csak felfedezte az oly gyakran bírált Európát, melyet naggyá kíván tenni. Látva a nemzeti együttműködés rendszerének hazai eredményeit Európa polgárai aligha tőle várják a megoldást.

Orbán és szélsőjobboldali barátai a bírálatban erősek: a liberális demokrácia és a globális piacgazdaság lúzerei ezért is szavaznak rájuk. De hogy lesz ebből európai nagyság? Erről Orbán Viktornak az ég világán kívül halvány fogalma sincsen, de pontosan tudja: az európai elitben ezzel mindenki tisztában is van. Nem is nekik beszélt hanem a magyar választóknak, akiknek valamiféle perspektívát kellene mutatni a hét szűk esztendőre, melyet a miniszterelnök egy gyenge pillanatában megjósolt a megnyert 2022-es választások után.

A hét szűk esztendőből még kettő sem telt el, de mindenki előtt tökéletesen világossá vált  hogy mire számíthat:

az életszínvonal csökkenésére vagy stagnálására  miközben Orbán Viktor rokonai, barátai és üzletfelei vígan tovább gyarapodnak.

Ezt a kínos realitást vannak hivatva elfedni az olyan botrányok mint Novák Katalin lemondása, amelyek lényegében a kutyát sem érdeklik igazán. Orbán rendszerében Novák Katalin és Varga Judit csak a dekoráció része volt, azért állították őket reflektorfénybe, hogy a hatalom mindenre elszánt igazi birtokosai mint Rogán Tóni megmaradhassanak a jótékony homályban. És a markukba nevessenek – ahogy ezt Varga Judit elvált férje megfogalmazta.

Meddig lehet fenntartani egy sikeres politikai konstrukciót, ahol az emberek többsége pórul jár?

Ez Orbán Viktor igazi dilemmája annál is inkább, mert ekkora lopott vagyonnal nem szelelhet el nyom nélkül. Annál is kevésbé, mert az USA és az EU vezérkara alig várja a bukását.

Mi lesz, ha a Magnyitszkij-törvény alapján befagyasztják Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István nyugati bankokban tartott vagyonát miközben kitiltják őket az Egyesült Államokból?

Scholz német kancellár már február elsején előadta a magyar miniszterelnöknek, hogy mi vár rá, ha szembemegy az Európai Unió és az USA irányvonalával Ukrajna ügyében.

Orbánnak még igaza is lehet abban, hogy nem érdemes eurómilliárdokat beleölni a megnyerhetetlen ukrajnai háborúba, de hogyha ebben a kérdésben jelenleg konszenzus van az Egyesült Államok és az Európai Unió nagyhatalmai között, akkor Magyarország számára kötelező az alkalmazkodás.

Ha ugyanis Orbán annyira összeveszne Washingtonnal és Brüsszellel, hogy a NATO-n és az Európai Unión kívül találná magát, akkor Moszkva és Peking is elveszítené iránta az érdeklődését, és a magyar miniszterelnök a pad alá zuhanna.

Nicolae Ceausescu úgy veszítette el az oroszok bizalmát, hogy nem nyerte el a Nyugatét: 1989 karácsonyán kivégző osztag előtt végezte a nemzeti együttműködés rendszerének huszonnegyedik évében Romániában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .