Megérett a helyzet: diplomáciai képviselet lesz Ugandában

0
5112

A Déli nyitás „kudarcáról” olvashattunk mostanában számos médiumban. A sok nyűglődés után most beszámolhatunk egy sikeres és fejlődő afrikai együttműködésről, amely a HTTC (Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ) úttörő tevékenységének köszönhető.

 

A Magyar Afrika Társaság (AHU), amely korábban számtalan orvoscsoportot szervezett és segített az ottaniak egészségügyi szűrésében és gyógyításában, nemrég sikeres tárgyalásokat folytatott Balogh Sándor vezetésével Mary Goretti Kitutu, környezetvédelmi államtitkárral az ugandai környezet- és vadvédelmi programban való aktív részvételről. A mezőgazdasági projekt keretein belül trópusi fenyőcsemetéket, vetőmagokat termesztenek, agrártechnológiákat tesztelnek a HTCC kapekei kísérleti gazdaságában, mintegy 10 hektáron. Ezeken kívül vanília- és kakaótermesztési technológiákat kifejlesztésében nyújtanak aktív szerepet.

A magyar delegáció egyébként ellátogatott Kapekéba, ahol megkóstolta az egyik különleges helyi terméket, a jackpiut pálinkát.(Kapható lesz itthon is?)

Magyarország és Uganda között tehát egyre szorosabbak a kapcsolatok – olyannyira, hogy

már a diplomáciai képviselet is szükségessé vált.

A napokban Uganda jóváhagyta a magyar kormány kérését, hogy a közeli jövőben ügyvivői? szintű külképviseletet nyisson Ugandában – adta hírül a New Vision című kampalai lap.

Ugandában jelenleg csak a már említett Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központnak (HTCC) van képviselete. 2013 óta van a HTTC Ugandában, ahol mintagazdaságot épített, s igyekezett  kétirányú kereskedelmi kapcsolatokat megteremteni e távoli országban. Ez a munka érett be mostanra, mivel jelenleg a diplomáciai feladatokat a kenyai magyar nagykövetség látja el, szükségessé vált a közvetlen képviselet.

A Kampalában tárgyaló Dancs Ferenc, a magyar Külkereskedelmi és Külügyminisztérium államtitkára a közlemény szerint arról beszélt Sam Kutesa, ugandai külügyminiszternek, hogy Magyarország számára a fejlesztési együttműködések terén Uganda kiemelt helyet élvez, és bátorítani fogják a magyar magánszektort, hogy vegyen részt az ugandai turizmusban, az agrártermékek feldolgozásában, a gyógyszeriparban, illetve az ugandai olaj- és gázszektorban. Szó esett továbbá olyan területekről is, amelyekben a két ország tanulhat egymástól – például a menekültkérdés kezeléséről – írja a kampalai lap, amely arra is kitér, hogy az ugandai külügyminiszter még ebben a hónapban Magyarországra látogat, és a tervek szerint több kétoldalú megállapodást ír alá.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .