Még a Jobbikkal való együttműködés sem kizárt

0
2375

A Jobbikkal való választási együttműködés lehetőségéről firtatták a legtöbbet Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét mai budapesti tájékoztatóján. Nem adott egyenes választ arra, hogy a DK hajlandó lenne-e a Jobbikkal is összefogni a Fidesz leváltása érdekében. Az LMP-vel tárgyalásokat kezdenek.

 

A Demokratikus Koalíció hatvan helyen nem indul az egy-az-egy ellen politikája miatt, és meggyőződése, hogy az MSZP és a DK megállapodást ki kell szélesíteni – mondta bevezetőjében Gyurcsány Ferenc, aki ezentúl heti rendszerességgel reagál a hét történéseire. Bejelentette: Felkérte Molnár Csaba alelnököt, hogy kezdeményezzen hivatalos tárgyalásokat az LMP-vel arról, hogy minél több körzetben lépjenek kölcsönösen vissza. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy formális nem, de informális konzultációk már voltak az MSZP, az LMP és a DK között, s

„ezeken lényegesen rugalmasabbnak láttuk az LMP álláspontját az együttműködés megfontolására, mint a schifferi időkben”

– fogalmazott Gyurcsány, aki korlátozott körben, 15-20 körzetben ajánlatosnak tartaná a korlátozott együttműködést, ami „kulcsfontosságú, perdöntő lehet a végsőket illetően”.

Kérdésre, pontosabban többször és többféleképpen megfogalmazott, a Jobbikkal való esetleges együttműködést firtató kérdésre a DK elnöke többféleképpen, de lényegében ugyanazt mondta: ez az elmúlt évek legbonyolultabb kérdése, ami megosztja a DK szavazótáborát is. Vannak köztük, akik bárkire hajlandó szavazni a Fidesz leváltása érdekében, mások nem hajlandók átlépni bizonyos pontokat.

„Ez egy bonyolult erkölcsi, politikai dilemma, amit lehet, hogy Vásárhely után újra kell gondolni”

– mondta, hangsúlyozva: vannak alapelvek – mint például az emberi méltóság tiszteletben tartása, az EU elkötelezettség –, s ha ezeket fel kellene áldozni a választás oltárán, azzal nem biztos, hogy segítenénk Magyarországnak. Mint fogalmazott: „vannak olyan kérdések, amelyre igennel vagy nemmel nem lehet válaszolni.

Egy tény, sem formális, sem informális módon nem működnek együtt a Jobbikkal. Gyurcsány meg is válaszolt a rögvest az önmagának feltett kérdést, hogy ez megváltozhat-e a jövőben, mint leszögezte: nem tudom,

a mai álláspontunk az, hogy a demokratikus ellenzék legszélesebb körével szeretnénk együttműködni.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .