Magyar származású Louise Glück, az új irodalmi Nobel díjas

0
1839
wikipedia

A magyar származású, de az Egyesült Államokban született 77 éves amerikai költőnő családja a holokauszt elől menekült el Európából.

Korábban költészeti életművéért már Pulitzer díjat és National Book Awardot is kapott. Költészetében sok az önéletrajzi vonás, amely egy furcsa sorstalanságot mutat.
Kertész Imre 2002-es Nobel díja után a Nobel díj bizottság újra olyan szerzőt díjazott, aki a közép-európai zsidó közösség kulturális örökségét hordozza.

Az irodalmi Nobel díj bizottság nem kockáztatott

A tekintélyes költőnő elismerése ugyan meglepetés a Nobel díj bizottság semmiféle kockázatot nem vállalt fel. Tavaly ugyanis Peter Handke kapta a díjat, akinek írói tehetségét senki sem kérdőjelezi meg, de kiállását Milosevics szerb diktátor mellett annál többen bírálták.

Jelenleg azonban amiatt aggódik, hogy megőrizze a hétköznapjait azokkal az emberekkel, akiket szeret. Még nem tudja elmondani, mit jelent számára a Nobel-díj – mondta abban a rövid telefonbeszélgetésben, amelyet a Nobel-díjak hivatalos honlapján tettek közzé.
Azelőtt a Nobel díj bizottság Bob Dylant tartotta érdemesnek a díjra. A költő-énekes produkcióját sokan elismerik ugyan, de az irodalom kedvelők egy része úgy érezte: nem kifejezetten irodalmi ez a tehetség. A Nobel díj bizottság viszont tudatában van annak, hogy az informatikai forradalom következtében az irodalom egyre inkább háttérbe szorulhat. Ezért egyensúlyoznia kell a szakmai vélemények és a népszerűség között hiszen a költészet kedvelői – akik nagyra tartják például a most díjazott Louise Glückot – kisebbségben vannak még az irodalom világán belül is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .