Lengyeleknek több eszük van

0
378
Pinterest

Egyre drámaibb a járvány helyzet a visegrádi államokban, ezért a lengyel kormány megszigorítja a határ átlépési szabályokat. Eszerint csakis az kerülheti el a kéthetes karantént március elsejétől, aki friss (48 órán belüli) negatív teszt eredményt tud felmutatni illetve igazolja, hogy kapott olyan vakcinát, mely az Európai Unióban engedélyezett (BioNtech-Pfizer, Moderna és AstraZeneca).

Miután az Európai Unió egyelőre nem engedélyezte az orosz és a kínai vakcinákat, mert azokat be sem nyújtották az európai gyógyszer ellenőrzési hatósághoz, ezért a Magyarországon alkalmazott kínai és orosz vakcinák sem jelentenek felmentést a karantén alól Lengyelországban.

Varsó kontra Budapest

Putyin megítélése alapvetően elválasztja egymástól a magyar és a lengyel kormányt. Míg az Orbán kormány kiváló kapcsolatokat ápol Moszkvával addíg Lengyelország Oroszország maximális elszigetelésével ért egyet, melyet az EU és főként az USA támogat.

Varsóban nemigen értik a magyar miniszterelnök orosz barátságát, melyet sokan azzal magyaráznak, hogy Putyin előszeretettel alkalmaz nem épp ortodox módszereket partnereinek befolyásolására. Ez a gyakorlatban szövetségesek megszerzését jelenti anyagi juttatásokért.

Matteo Salvini, aki Putyin olaszországi embere volt, épp most vett búcsút Moszkvától , és beállt Mario Draghi támogatói mögé. Az olasz miniszterelnök figyelmeztette őt, hogy vége a magányos szuverenitás álmának, Olaszországnak be kell állnia a sorba, az Egyesült Államok szövetségesei közé. Az USA pedig a stratégiai ellenfelek közé sorolja mind Oroszországot mind pedig Kínát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .