Kezdőlap Címkék Korlátozás

Címke: korlátozás

A német gazdaságot recesszió fenyegeti az orosz földgáz hiánya miatt

Ha Putyin elzárja a gázcsapot, akkor a recesszió elkerülhetetlen Németországban – írja a Reuters hírügynökség szakértői előrejelzésekre hivatkozva.

55%-os volt Németország gázfüggősége Oroszországtól Putyin Ukrajna elleni agressziója előtt. Az uniós átlag 40%. Az orosz diktátor utasítására a Gazprom 60%-al csökkentette a földgáz szállítást Németországba az Északi áramlat vezetéken. Pontosan akkor történt ez amikor Németország kancellárja először látogatott el Kijevbe az orosz agresszió óta. Olaf Scholz nem egyedül biztosította támogatásáról Ukrajnát hanem vele együtt Macron francia elnök, Draghi miniszterelnök és Johannis román államfő is ugyanezt tette. Ennek azért is van szimbolikus jelentősége, mert Ukrajna uniós tagjelöltségéről tegnap este döntöttek a tagállamok vezetői Brüsszelben.

Az év elején Németország gazdaságának éves növekedési ütemét 3,5%-ra taksálta a szakértők többsége, de a BDI (német gyáriparosok szövetsége) ezt most 1,5%-ra rontotta.

Mi lesz a gáztárolók feltöltésével?

Még nincs itt az ideje annak, hogy szükségállapotot hirdessünk – közölte a gázhálózatot irányító Bundesnetzagentur.

“Nagyon alaposan meg kell fontolnunk azt, hogy mikor hirdessük ki a szükségállapotot”

– mondta az ügynökséget vezető Klaus Müller.

Jelenleg az uniós gáztárolók telítettsége átlagosan 55%. Brüsszel célja az, hogy októberre ez elérje a 80%-ot, novemberre pedig a 90%-ot. Ha az oroszok csak kevés földgázt küldenek akkor nehéz lesz ezt a célt elérni. Ezenkívül az USA-ban is gondok vannak a cseppfolyósított földgáz exportjával, ez is csökkenti a kínálatot. Ezzel is magyarázható a gázárak növekedése. 126 euró egy megawatt földgáz ára most Európában. Ez elmarad az idei csúcstól, amely  335 euró volt, de 300%-al magasabb mint a tavalyi ár.

A helyzetet nehezíti, hogy Európa fogadó képessége cseppfolyósított földgázból korlátozott. Ezenkívül globális verseny folyik a cseppfolyósított földgázért. Kína Európa legfőbb vetélytársa ezen a téren. Az elzárások miatt a kínai kereslet visszaesett az elmúlt hetekben, de a dinamikusan újrainduló kínai gazdaság újra nagy vásárló lehet.

Brüsszelben abban reménykednek, hogy Norvégiából több földgáz érkezhet csővezetéken. Ezenkívül bíznak abban is, hogy Azerbajdzsán is növeli földgáz exportját, amellyel részben ellensúlyozhatnák az orosz gáz hiányát.

Mi lesz, ha Putyin elzárja a gázcsapot?

Akkor januárban be kell vezetni a gázkorlátozást – közölte a Wood MacKenzie szakértő cég a Bloomberggel.

Németországban a szénerőműveket újra aktivizálni akarják noha korábban a bezárásukról döntöttek a környezetvédelem érdekében. A korlátozás azt a szükségállapotot jelenti, amely mindenütt kvótákat állapítana meg. A lakosságot felszólítják az energia fogyasztás mérséklésére. A cégek aszerint kapnának a szűkös energia készletből, hogy tevékenységük mennyire fontos Németország számára. A szakértők olyan digitális aukciós platformon dolgoznak, amely lehetővé tenné, hogy a piacon üzleteljenek a gáz illetve az energia kvótákkal.

A G7 nagyhatalmak vezetői, akik hamarosan Bajorországban találkoznak, olyan terven dolgoznak, amely maximálná az orosz energia import árakat nehogy azok túlságosan is megdobják az inflációt Európában, Észak Amerikában és Japánban.

Az EU gázkorlátozással nézhet szembe

Erre hívja fel a figyelmet a Bloomberg. Ha az oroszok teljesen leállítják a földgáz szállítást az unióba, akkor a téli szezon kellős közepén nem lesz elég gáz a tárolókban az Európai Unió sok országában.

“Ez erőpróba a Nyugat és Oroszország között” – hangsúlyozta Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter az ARD televízióban. Scholz német kancellár, Macron francia elnök, Draghi olasz miniszterelnök és Johannis román államfő kijevi látogatására időzítve a Gazprom 60%-al csökkentette a földgáz szállítást az Északi Áramlat vezetéken. Ez elsősorban Németországot érinti, de az olasz Eni is jelentős csökkenésről számolt be. Ausztria és Franciaország is egyre kevesebb orosz földgázt kap.

Kijevben az uniós vezetők támogatásukról biztosították Ukrajnát, de arra próbálták meg rávenni Zelenszkij elnököt, hogy tárgyaljon Putyinnal egy tűzszünet megkötéséről.

Mi lesz januárban?

A nagy földgáztárolókat nyáron töltik fel, hogy a fűtési szezon kezdetére megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre az egész szezonra. Azzal, hogy a Gazprom csökkenti a földgáz mennyiségét az Északi Áramlat vezetéken nyilvánvalóan lassítja ezt a folyamatot. De mi van akkor, ha Putyin végképp leállítja a földgáz exportját az Északi Áramlat vezetéken? Akkor januárban be kell vezetni a gázkorlátozást – írja a Wood MacKenzie Ltd szakértő cég.

Putyin nyomást akar gyakorolni az Európai Unióra, amely az olaj után a gázembargó bevezetését fontolgatja.

Thierry Bros, a párizsi politikatudományi intézet professzora szerint Putyin az unió megosztására játszik:

“A földgáz szállitás csökkentése megnehezíti a tárolók feltöltését az egész EU szintjén. Ez folytatódhat mindaddig amíg az oroszok teljesen elzárják a gázcsapot. Ezzel Putyin az EU amúgyis törékeny egységét teszteli.”

A földgáz ára egy hét alatt 50%-al növekedett. Ez a legnagyobb emelkedés azóta, hogy Putyin megindította háborúját Ukrajnában február 24-én.

Robert Habeck német alkancellár ezért is mondta, hogy

“be tudunk szerezni földgázt máshonnan is, de drágábban.”

Csakhogy ez sem biztos a Bloomberg szerint. A cseppfolyósított földgáz globális piacán ugyanis Kína és Európa vetélkedik egymással. A nagy Covid lezárások miatt Kína visszafogta importját a cseppfolyósított földgázból, de télre újra felélénkülhet a kereslet. Ezért Európa esetleg drágábban sem juthat földgázhoz.

Mi a megoldás? Draghi olasz miniszterelnök Kijevben hazugsággal vádolta az oroszokat, és jelezte: kidolgoztak egy szükségállapot tervet, amely környezetszennyező energia hordozókkal válthatja ki az orosz földgázt. Ugyanezt az utat követik a németek: a szénerőműveket akarják intenzíven kihasználni holott korábban ezek bezárását tervezték. Ezenkívül felszólítják a lakosságot, hogy csökkentse energia fogyasztását. A vállalatok számára olyan aukciós platformot terveznek a télre, amelyen a cégek értékesíthetnék energia fogyasztási kvótáikat Németországban.

A G7 nagyhatalmak, amelyek vezetői hamarosan Bajorországban találkoznak, olyan tervet dolgoznak ki, amely maximálná az orosz energia import árait nehogy azok túlságosan is megdobják az amúgyis magas inflációt.

Két hónapos Covid elzárás után újra kezdődik az élet Sanghajban

A 25 milliós metropolisz, amely Kína gazdasági fővárosa megszabadul a legtöbb korlátozástól június elsején. A kínai hatóságok gyerek napra időzítették “a szabadság napját”, mert a legfiatalabb generáció különösen rosszul viselte az elzárást.

“Sanghajban vége az elzárásnak” – kiabálta vígan egy motoros a Bundon, a nagyváros turista centrumában. A pekingi Global Times arról is beszámolt, hogy a motoros a hivatalos pekingi nyelvjárás mellett sanghaji nyelven is jelezte a lezárás végét, melyet a tömeg lelkesen ünnepelt.

Karneváli hangulat alakult ki éjfél után amikor hivatalosan is életbe lépett a nagy elzárás vége. Peking hivatalos zéró tolerancia politikája vezetett a nagy elzáráshoz Sanghajban, amelynek az egész országot megrázó gazdasági hatása volt. A kiskereskedelmi forgalom több mint 11%- al csökkent Kínában. Ilyen nagy visszaesésre csak 2020-ban a koronavírus járvány kezdetén került sor amikor lezárták a 11 milliós Vuhan városát, ahonnan a járvány kiindult.

A kínai kormány nagy támogatási csomagot fogadott el. Sanghaj városa 50 pontos gazdaságfejlesztési tervvel próbálja meg ellensúlyozni a kiesést, melyet a nagyváros lezárása okozott.

Mínuszban a második negyedév

A JP Morgan azt jósolja, hogy Sanghaj kéthónapos lezárása miatt a kínai GDP második negyedéve csökkenést mutathat, mert a termelés és a kereskedelem leállása Kína gazdasági fővárosában rendkívül negatív folyamatokat indított el. A South China Morning Post ezenkívül arra is felhívta a figyelmet, hogy a lezárás vége nem mindenkit érint hanem csakis azokat, akik “az alacsony vírus kockázatú zónákban” élnek. Ez 22,5 millió ember vagyis a lakosság körülbelül 90%-a Sanghajban. Sok állami vállalat még nem kérte a dolgozói visszatérését a munkahelyre, mert attól tartanak, hogy a járvány újra indulhat. A zéró tolerancia miatt ez újabb elzárásokat jelenthet. Ettől nagyon tartanak Sanghajban. Kína elsőszámú járvány szakértője annak idején azzal indokolta a nagy lezárást, hogy a hatvan év fölötti lakosság nincs védve a Covid vírus ellen, mert a kínai oltóanyagok ennek a generációnak nem használnak.

Mi lesz a sanghaji kikötőkben és repülőtereken?

Ezek már jórészt működnek május közepe óta, de úgynevezett zárt rendszerben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a dolgozók a munkahelyükön alszanak, hogy elkerüljék a fertőzést.

A sanghaji kikötők és repülőterek folyamatos működése helyreállíthatja a globális szállítási láncokat, amelyek az elmúlt két hónapban akadoztak, és emiatt hiány alakult ki több fontos területen. Sanghaj újraindulása befolyásolja a globális olaj piacot is, ahol részben emiatt is emelkedtek az árak. A kínaiak nagy mennyiségben vásárolják az orosz olajat, melyet az Európai Unió embargóval sújtott.

Jobb későn, mint soha

A járvány terjedésének lassítása érdekében Orbán Viktor miniszterelnök szigorú korlátozásokat jelentett be, melyek szerda 0 órától lépnek érvénybe.

A magyar helyzet mindig 1-2 héttel követi az osztrák állapotokat – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint minden rendelkezésre áll a kórházakban az ágytól, maszkoktól a védőfelszereléseken át a lélegeztetőgépekig. A kórházi személyzet emberfeletti munkát végez, de az ő számuk és energiájuk is véges és ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az egészségügy képtelen lesz megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel. Ezért kell csökkenteni a fertőzések számát a meghozott intézkedésekkel.

 • Minden gyülekezést megtiltanak.
 • Kijárási tilalom lesz este 8 és hajnal 5 között, ebben az időszakban csak munkavégzés, munkából hazajárás vagy egyéb rendkívüli indokkal lehet az utcán közlekedni
 • Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
 • Általános rendezvénytilalom lép életbe.
 • Az üzletek, fodrászatok, kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak.
 • A szállodák csak üzleti célból fogadhatnak vendéget, turistákat nem.
 • Családi összejövetelen, magánrendezvényen legfeljebb 10 fő vehet részt.
 • Korlátozzák az esküvőn és a temetésen résztvevők számát, utóbbira csak 50 ember mehet egyszerre. Esküvőn csak a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt.
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött tartják.
 • Szabadtéren az amatőr tömegsport is tilos, egyéni sporttevékenységet lehet végezni.
 • A szabadidős létesítményeket bezárják – múzeumokat, színházakat, edzőtermeket, mozikat, állatkerteket is.
 • A felsőoktatás átáll online üzemmódba, a kollégiumokat is be kell zárni.
 • Középiskolában 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe.
 • A bölcsődék, óvodák, általános iskolák nyitva maradnak a 14 év alattiak számára.
 • A kórházi dolgozókat, tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat hetente, célzottan tesztelik.

Francia belügyminiszter: csakis menekülteket fogadunk be, gazdasági migránsokat nem!

0

Franciaországban új szigorú bevándorlási törvényt készít elő a kormányzat, amely mindenképp csökkenteni kívánja a migránsok számát Franciaország területén. Gérard Collomb belügyminiszter a Le Parisien Dimanche című lapnak nyilatkozott az új törvényről.

Ebből kiderül, hogy a kormányt nem rendítette meg a sok tiltakozás, mely a tervezett szigorítások miatt érte. Az Orvosok határok nélkül szervezet és több más emberi jogok védelmével foglalkozó csoport tiltakozott amiatt, hogy az új bevándorlási törvény lényegesen csökkenteni kívánja a migránsok jogait.

“Nem fogadhatunk be gazdasági migránsokat!”- hangsúlyozta Franciaország belügyminisztere.

Az Európai Unión belül Franciaországban él a legnagyobb muzulmán közösség,

melynek gyors növekedése megosztja a közvéleményt. A szélsőjobboldal állandó célpontja ez a jelenség különösen azt követően, hogy Franciaországban 2015 ősze óta sok iszlamista terrorcselekményt követtek el. A több mint 5 millió francia állampolgársággal rendelkező muzulmánnak csak 1-2%-a fogékony az iszlamista eszmékre, és közülük is csak nagyon kevesen lesznek terroristák, de ez is nagy gondot jelent a terrorelhárító szolgálatnak hiszen több tízezer emberről van szó! Miután az Iszlám államot legyőzték Szíriában és Irakban, sok francia dzsihád harcos haza kíván térni és ez komoly gondot jelent a terrorelhárításnak Franciaországban.

A francia kormány nemcsak biztonságpolitikai szempontból kívánja korlátozni a migránsok számát hanem gazdasági okból is.

Németországgal ellentétben Franciaországban elég magas a munkanélküliség.

A franciák jelentős része félti a munkahelyét a bevándorlóktól, akik hajlandóak elfogadni alacsonyabb béreket és rosszabb munkakörülményeket mint a hazaiak. Gérard Collomb belügyminiszter elmondta: az új bevándorlási törvény tervezete február végén kerülhet a kormány elé. A nemzetgyűlés tagjainak természetesen módjuk lesz arra, hogy kiegészítsék azt, de a Macron kormányzat ragaszkodik ahhoz az alapelvhez, hogy csakis valódi menekültek érkezzenek Franciaországban és a gazdasági migrációt meg kell állítani Franciaország, illetve az EU határainál- hangsúlyozta Gérard Collomb belügyminiszter, aki a Le Parisien Dimanche című lapnak nyilatkozott.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK