Karácsony Gergely: Visszavezetjük Magyarországot Európába

0
1491

Ha az MSZP-Párbeszéd április 8-án megkapja a választók bizalmát, akkor visszavezeti Magyarországot Európába – ezt mondta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, miután Budapesten találkozott Reiner Hoffmann-nal, a Német Szakszervezetek Szövetségének elnökével.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Karácsony szerint április 8-án a magyar választópolgárok nemcsak arról dönthetnek, hogy milyen lesz a magyar belpolitika, hanem végre

leválthatják azt a kormányt, amely akadálya annak, hogy Európa magára találjon

és elinduljon egy olyan úton, ami Magyarországnak és a kelet-közép-európai régió országainak alapvető nemzeti érdeke.

Azt is mondta: ha bizalmat kapnak, Magyarország hajóját visszavezetik Európába, mégpedig a szociális Európa irányába, egy olyan másfajta Európába, amely a válságokon túl tud lépni. A teljes magyar társadalmat egy szociális, biztonságos és fejlődő Európa részeként szeretnék látni a következő évtizedekben.

Karácsony Gergely szerint

a magyar emberek európai béreket és európai szociális biztonságot akarnak,

és az a kormány, amely akadályozza ennek a kialakulását, a magyar munkavállalók, a magyar embereket érdekével szemben politizál.

A Német Szakszervezetek Szövetségének elnökével egyetértettek abban, hogy Európának egységes bérpolitikára van szüksége. Ugyanakkor szerinte ez nem egy olyan „buta és leegyszerűsített” javaslat, mint amivel a Jobbik próbálja félrevezetni az embereket, hanem az egységes európai minimálbér-politikáról, egységes munkavállalói jogokról és az európai társadalmi egységről szól.

Reiner Hoffmann arról beszélt:

Európa nincs kimondottan jó állapotban,

ezért fontos, hogy az európai tagállamok szoros együttműködésben egy politikai változást indítsanak el. Az embereknek szerinte látni kell a maguk életében, hogy Európa többet jelent, mint az európai közös piac, ehhez azonban egy erős szociális dimenzióra van szükség.

Arról is beszélt, hogy Európában lényeges béremelésre van szükség a munkavállalók számára, mert semmi értelme annak, hogy az EU-n belül a tagállamok úgy próbáljanak egymással versenyezni, hogy egyre alacsonyabb béreket fizetnek és egyre hosszabb munkaidőt követelnek meg.

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely megkérdezték, hogy „beengedne-e migránsokat”, ha kormányra kerülnek: nemmel válaszolt. Kérdezték Semjén Zsolt svédországi vadászatáról is, erről azt mondta:

Semjén Zsolt egy korrupciós önvallomást tett

azzal, hogy a nyilvánosság elé tárta, milyen drága hobbikat űz. Szerinte egy politikus esetében különösen kényes, ha ez a hobbi drágább, mint amennyit a legális fizetése lehetővé tesz, és nyilvánvaló, hogy Semjén Zsoltnak csak „lopott pénzből” lehetett pénze erre, ezért távoznia kell a magyar közéletből.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .