Karácsony Gergely: A többség nem lehet ellenzékben

0
706

Budapesti évnyitót tartott az MSZP, a két fő szónok, Kunhalmi Ágnes és Karácsony Gergely egyaránt az ellenzéki pártok összefogásának szükségességéről beszélt. Emellett mindketten az oktatást és az egészségügyet emelték ki.

Karácsony Gergely és az MSZP vezetői
MTI Fotó: Illyés Tibor

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, a kampány egyik „arca” többek között arról beszélt, hogy azért megy el több százezer magyar azért ment külföldre dolgozni, hogy például a hazaküldött pénzből tudják taníttatni a gyerekeket és fizetni az orvosi ellátást. Azt mondta:

a Fidesz teljesen tönkretette az egészségügyet és az oktatást.

Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben a leadott szavazatok 55 százaléka nem a Fideszre ment, Budapesten pedig több szavazatot kaptak a baloldali pártok, mint a Fidesz – csak éppen külön listán voltak. Szerinte ezért verte szét Budapestet módszeresen a Fidesz.

„Ha Orbánék megint nyernek, akkor nem lesznek 2018 után kerületek, nem lesznek önkormányzatok”

– mondta. Ezért szerinte a Fidesz meg kell állítani, ehhez meg kell teremteni a feltételeket, de

„ha nincs közös miniszterelnök, és nincs közös lista, automatikusan kétharmada lesz a Fidesznek”.

Ezért a baloldali belharcok befejezésére, az egyéni érdekek félretételére szólított fel mindenkit. Megszólította a DK szavazóit is, azzal, hogy nem adhatják fel a reményt.

„Magyarország nem volt kibírni még négy évet Orbán Viktor uralma alatt”

– mondta. Szerinte „senkinek nincs joga feladni”, el kell hinni, hogy a magyarok tudnak a legtöbbet tenni a jövőjükért: mindenkinek egy szavazata van, még Mészáros Lőrincnek és Orbán Viktornak is.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP miniszterelnök-jelöltje két Magyarországról beszélt: az egyik „új fideszes elit, a milliárdosok” világa, a másik a kiszolgáltatottaké. Szerinte 2010-ben sokan bíztak az erős kézben, amit Orbán Viktor ígért, de most a magyar emberek túlnyomó többsége változásra vágyik, és

„a többség nem lehet ellenzékben.”

Azt mondta: meg kell szervezni a változást akaró emberek szövetségét, ennek alapja az MSZP és a Párbeszéd szövetsége, amely nyitott minden párt előtt. Szerinte a pártoknak be kell látni, hogy az ország érdeke fontosabb, mint az egyéni érdekek, ha ezt a pártok nem látják be, akkor viszont a szavazóikat várják.

Arról is beszélt, hogy igazi demokráciát kell építeni a fideszes ál-demokrácia helyett – annak ellentéte szerinte a szociális demokrácia, ami több, mint a liberális demokrácia:

nem a szabadság kevesebb, hanem az egyenlőség több,

idézte Kéthly Annát.

Azt mondta: a fideszes ál-demokrácia tönkretette az oktatást, nem költ az állampolgárok egészségére – a szociális demokrácia viszont esélyt teremtene és fontosnak tartaná az egészségügyet. Beszéde végén arra kérte a gyűlés résztvevőit, hogy szavalják el vele együtt Petőfi Nemzeti dalának első néhány sorát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .