Hajlandó-e Botka a fordulatra?

0
2968
MTI Fotó: Rosta Tibor

Furcsa kettősség jellemzi azokat a várakozásokat, amelyek a szombat délutáni, úgynevezett Botka-fórumot megelőzik. Egyfelől kirajzolódott egyfajta távolságtartás, ami – és erről a fuhu.hu több ízben is beszámolt – abban manifesztálódott, hogy a meghívottak közül sokan jelezték: távol maradnak az eseménytől, vagy még csak visszaigazolást sem küldtek, ugyanakkor erős érdeklődés is mutatkozik: vajon lesz-e olyan lépés Szegeden,  ami elmozdítja a holtpontról, még inkább a negatív irányból az MSZP-t.  (Persze tudjuk: az általános alany így megtévesztő, ezt a lépést mindenki a szocialisták miniszterelnök-jelöltjétől, Botka Lászlótól várja.

A fuhu.hu megbízható információi alapján több, mint száz meghívót küldtek  szét a szervezők, ebből a százból mintegy huszonöten jelezték: ott lesznek Szegeden. Ezért is határoztak úgy, elkerülendő a kínos helyzetet, hogy feltöltik a létszámot; állítólag pótlólag invitet kapott az MSZP teljes parlamenti frakciója, valamint az elnökség valamennyi tagja.

Ez persze jelentős mértékben átrajzolja az összejövetel jellegét, így ugyanis inkább tűnik a rendezvény pártpolitikai találkozónak, mint értelmiségi megbeszélésnek.

 

Ezzel együtt a kérdés változatlanul az: módosít-e valamit eddigi stratégiáján Botka?
A portálunknak nyilatkozók általában úgy vélekednek, fordulat, vagy legalább félfordulat nélkül nem lehet esély a kormányváltásra; a magára maradó MSZP inkább tovább csúszik lefelé a lejtőn, minthogy képes lenne felkapaszkodni. A fő konfliktus, mint arról beszámoltunk, a szövetségi politika körül van, ami kevésbé hangzatosan úgy hangzik: mi legyen Gyurcsány Ferenccel? Botka László e kérdésben teljesen egyértelműen fogalmazott: az együttműködés a Demokratikus Koalícióval csak akkor lehetséges, ha annak elnöke nem szerepel a majdani választási közös listán. Ez az ellentét nem pusztán a két párt közötti kapcsolatokat mérgesítette el; az MSZP-n belül is erős megosztottságot eredményezett. Egyes források szerint Botka sok kérdésben hajlandó kompromisszumra, ebben az egyben azonban nem, ami viszont tovább élezi majd a konfliktusokat. Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakciójának vezetője a Független Hírügynökségnek úgy fogalmazott: már csak szúk heteik, de inkább csak napjaik vannak hátra az ellenzéki pártoknak. A Budapest-politikus egyértelműen Botka Lászlótól várja az a lépést, amely a megoldáshoz vezet. Ő úgy fogalmaz: Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltje, ő köré kell gyülekeznie a többi pártnak is, így neki kell a politikai utat kijelölnie. Akár úgy is, és ezt már nem Horváth Csaba mondja, hogy átadja a „szövetségi politika” tárgyalási és megoldási jogát másnak, például a párt elnökének, vagy a választmány elnökének. Ez utóbbi, Hiller István a párt elnökségi ülésén egyébként is egyértelműen és élesen fogalmazott: ezekről a kérdésekről a választmánynak kell döntenie. Ez, a hatásköri vitán túl, egyben jelzi azt is, hogy nem pusztán Botka-Gyurcsány, Botka-Molnár Zsolt, Botka-Horváth Csaba, Botka-Kunhalmi törésvonal rajzolódott ki, hanem a Botka-Hiller ellentét is. (Egyesek szerint van már ilyen törésvonal a fővárosi koordinátornak Botka által felkért Tóth József és a szegedi polgármester között. )

Szeged tehát mindenképpen vízválasztónak tűnik: vagy elúszik minden együttműködésre vonatkozó illúzió, miáltal az MSZP eróziója is tovább folyik, vagy megtörténik az a félfordulat, amely ugyan Botka számára némi arcvesztéssel jár, de egyben lehetőséget is teremt arra, hogy megszűnjenek a belső támadások és ténylegesen elkezdődhessenek a nyolc hónap múlva esedékes parlamenti választásokra. Elemzők erre adnak kevesebb esélyt, ami viszont újra csak hosszú, elhúzódó válságot eredményez. És persze súlyos választási vereséget.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .