Tíz éve történt: Alkotmánybíróság elé kerül a Gyurcsány-csomag egy eleme

0
782

Tíz évvel ezelőtt, vagyis 2007. augusztus 26-án arról írt a Független Hírügynökség, hogy az Alkotmánybíróság elé kerül az úgynevezett Gyurcsány-csomag keretében elfogadott társasági különadó alkotmányosságát támadó indítvány.

Az AB tíz évvel ezelőtti közleménye szerint nyári ítélkezési szünet után, a testület foglalkozik továbbá az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvényt megkérdőjelező inítdítvánnyal is. Azt tervezték, hogy október végére

néhány fontos népszavazási kérdésben is döntést hoznak.

A társasági különdó megsemmisítését azért kezdeményezi az indítványozó, mert szerinte a jogszabály nem teszi lehetővé a már megszerzett, határozott idejű adókedvezmények érvényesítését. Az Alkotmánybíróság foglalkozik a pénzintézeket terhelő különadó jogosságát vitató indítvánnyal is. Ezt az új adónemet az államilag támogatott kamattal kihelyezett kölcsönök (például a lakáshitelek) után kell fizetniük a pénzintézeteknek.

A Gyurcsány-csomag kapcsán tizenegy Ab-határozat született 2006 november óta (2007 augusztusig). A házipénztáradót és az elvárt adót megsemmisítette az Ab, négy ügyben egy-egy rendelkezést talált alkotmányellenesnek, míg öt komplett kérdéskörben elutasította az indítványokat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .