A Hableány tragédiája: Felháborító koreai követelések

9
2501
Az ütközés elõtti pillanat. MTI/Bruzák Noémi

A dél-koreai kormány nem átallja azt követelni, hogy Magyarország nevezze meg a végzetes dunai hajóbaleset felelőseit. Hát nem tudják, hogy ilyesmi nálunk nem szokás? Hogy ez mennyire idegen a mi hagyományainktól?

Csak a naiv koreai gondolkodásmód foglalkozhat komolyan azzal a lehetőséggel, hogy  a pénzéhségből eredő szabályozatlanság okozta tömeges halál miatt magas beosztású személyt felelősségre vonjanak, vagy esetleg – ez még nevetségesebb elképzelés – valaki önkéntes lemondással vállalja a felelősséget.

Mi ezt – jogállamunk kifinomultságával, kerülve a nyers koreai módszereket – úgy szoktuk megoldani, hogy ősi magyar módon áldozati báránnyal engeszteljük ki a felháborodott népet – klasszikus példa, ahogy a Gyurcsány-féle gyilkos tüzijáték/ vihar kombó öt halálos áldozatáért folytatott “azonnali, gyors és alapos” vizsgálat eredményeként kirúgtak egy meteorológust és egy tűzoltót.

Hatalmas balszerencse azonban, hogy most nem az egyszerű magyar populust  kell gyógyszövegekkel altatni, hanem a koreai állam – magyar fülnek furcsán hangzó –  tisztességes és gyors eljárást kérő nyilatkozatának eleget tenni.

Az is baj hogy a múltban ragadt koreai erkölcs szerint nem elegendő egy hajókapitányt börtönbe küldeni; barbár szokásaik azt diktálják, hogy ilyen esetben valaki vállalja a politikai felelősséget is; azaz, a terület felelős vezetője mondjon le, mivel az ő figyelmének kellett volna kiterjednie szakterületének biztonságos működésére.

Aki meghajolva kér bocsánatot és vállalja felelősségét – a koreai utazásszervező (Daily Mail)
Különösen igaz ez jelen esetben, amikor a folyami közlekedés szabályozásáért felelős magyar állam még magában a dunai hajózásban is profitérdekeltséggel rendelkezik:  A balesetben érintett Viking Cruises  közösen tulajdonolja a Magyar Turisztikai Ügynökséggel a legfőbb dunai hajós céget, a Mahart Passnave-t.

Miniszter, főpolgármester, kataszrófavédelmi főmufti – félek, hogy ilyen sötét irányokba kalandoznak a mindenáron felelős személy után kutakodó koreai gondolatok.
A koreai kommandós már keresi a felelősöket

Hátborzongató csak rágondolni is, hogy a 2014-es koreai kompkatasztrófa miatt Csung Hongvon miniszterelnök nem átallott lemondani olyan átlátszó kifogással, miszerint
“az eltűntek családjának sírása még mindig ébren tart éjjelente”.

Értelmezhetetlen volt a koreai miniszterelnök azon kijelentése is, hogy a hajókatasztrófához “a társadalom minden szegletére jellemző különböző szabálytalanságok és rossz gyakorlatok” vezettek.

Absolute Beginner – ez a politikus lemondott egy kompbaleset miatt Koreai barátainknak meg kell érteniük: nem vagyunk (még) olyan gazdagok, mint ők, értékes káderek elvesztését egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak.

Turistaként azonban továbbra is szívesen várjuk koreai barátainkat:

a precízen kidolgozott jogszabályok és a szigorúan biztonsági előírások következetes alkalmazásának köszönhetően a jövőben már egészen biztosan nem fordulhat elő, hogy békés turisták leljék halálukat a magyar Országház árnyékában, akár tűzijáték élvezése (2006), akár sétahajózás közben (2019).

A felelősség alóli kibújás megelőzése érdekében indokoltnak tartom egy szerhasználatos katasztrófaügyi államtitkári poszt létrehozását. Ezen államtitkár egyetlen feladata az lenne, hogy értékes politikustársai megmentése érdekében állami hanyagság okozta katasztrófahelyzetben (pl. vörösiszap-elszabadulás)  bocsánatot kérjen a polgároktól és lemondjon.
Dr. Györei Péter ügyvéd

9 HOZZÁSZÓLÁS

  1. De jó lenne, ha fennhéjázó keresztény hitvallásunk engedné – legalább egy pici – olykor lenézett – ÁZSIAI KULTÚRÁT megtanulni, magunkévá tenni! Netán még a felelősséget is vállalhatnánk tetteinkért.

  2. halkan megjegyezném ha valamiről a közösségi érdeklődést tájékoztatni akarjuk,talán érdemes volna magunknak is tájékozódni arról amiről beszélünk…Monorierdőnél 2008.10.6-án bekövetkezett vasúti balesetután lemondott dr.Szabó Pál közlekedési miniszter és a MÁV vezetése is..sajnos ez nem egy hazug poén,hanem egy szomorú tény,amit egyszerű lehazudni,hiszen akkor az egész ótvar okoskodásnak semmi értelme nem lett volna…szóval a tanulság nem a szerző földszintes okoskodása…sokkal inkább az,hogy ebben az országban még lemondani sem érdemes..

  3. e helyről fogadják jókívánságaimat gyávaságukhoz,amit moderálásnak neveznek…az én kommentjeimmel nem lesz dolguk a jövőben…harcos „moderálást!”..

  4. Nem világos, hogy hány évet próbál összefoglalni a szerző a felelős-nem találás témájában. A rendszerváltás kezdete óta eltelt időt, vagy csak a neohorthista-FideSS korszakot? Csak azért kérdezem ezt mert nem bírja ki egy gyurcsányozás nélkül. Mitől Gyurcsány-féle gyilkos tüzijáték volt az a vihar, amely csak úgy jött. Hogy nem működött jól a felelőskeresés az egy dolog, de azt a vihart nem egy mondjuk hatalmi pozícióban lévők vállalkozását irányító intelligens személy vezette mint a Vikinget az ukrán tengerész, akit nyilván a fideSS alkalmazott a saját joghatósága alapján. Hát természetes hogy mindent szépen és jól intézett. Miért ne lehetne a Hableány vizet alúlról szagoló vezetőjére kenni a felelősséget? Hát hogy mert ő a maga 150 lóerős mosógép motorjával a turbő Viking elé kanyarodni?? Hát nem tudta hogy a nagymenőkkel nem szabad egy vízen evezni? És miközben ha a Gyurcsányi vonal győzhetett volna és az áruló MSZP-sek belegondoltak volna hogy árulásuk a mostani korrupciót támogatja, azért Györe Péter nem átall még egyszer antigyurcsányozni hogy ennek az országnak azért biztonságosnak kellene lennie nemcsak a turistahajózásban de a tüzijátékozásban is, de hát sajnos ez az ország nem csak ezeben a dolgokban nem biztonságos, hanem a deviza, a nyugdíj /különösen a rokkantnyugdíjak/ügyelben, a tömegközlekedésben az egészségügyben és még megannyi más teljesen köznapi dolgokban hiányolja a biztonságot, hogy nincs is értelme ebben az országban maradni annak aki egy csöppnyi biztonságra vágyik. Szerintem több biztonság található a nyugat migránsokkal hemzsegő erőszakoló és robbantgató brüsszeli demokraták által irányítot részében, mint egy átlagos hevesi kistérségi falu kocsmájában vagy azon csládi házakba, ahol naponta nőket erőszakolnak meg nem migránsok és hal meg, vagy tűnik el valaki.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .