Egyre kevesebb fiatal beszél idegen nyelvet

0
468
Fotó: Pixabay

Egy év alatt  7%-kal csökkent a középiskolások körében a nyelvvizsgával nem rendelkezők aránya, ugyanakkor 13%-kal megnőtt azoknak a száma, akik szerint nem elegendő az iskolai nyelvóra a középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez.

 

Mindez a Szent István Egyetem (SZIE) Zöld Út Nyelvvizsgaközpontja által – évente, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon készített – felméréséből derül ki. A válaszadók 81%-a úgy látja, hogy az ingyenes nyelvvizsga lehetősége elegendő állami segítség a nyelvvizsga megszerzéséhez, viszont elég nagy a káosz a fejekben, és sokan nem tudják, hogy pontosan mik is a visszaigénylés feltételei, s nincsenek tisztában azzal sem, hogy egyáltalán kik vehetik igénybe ezt a kedvezményt és milyen módon.

Forrás: SZIE Zöld Út Nyelvvizsgaközpont

Mint emlékezetes, az idén január 1-jétől ingyenesen szerezhető meg a nyelvvizsga, illetve 2020-tól csak középfokú nyelvvizsgával lehet bejutni a felsőoktatásba.

A válaszadók szerint az óraszám további növelése jelentős eredményeket érhet el, és csökkentheti a nyelvvizsgával nem rendelkezők arányát, valamint a külső segítséget (mely egyre inkább magántanár segítségét jelenti) igénybe vevők számát. A kötelező óraszám 7-re emelésével (a ma tipikusan heti 5 óráról) mintegy 10-15%-os további mérséklődés lenne elérhető a nyelvvizsgával nem rendelkezők arányában a 12. osztályra. További nyelvi fakultációval együtt ez heti 9 óra, ami már elegendő a B2 szint eléréséhez a nehezebben tanulók számára is.

A felmérés
A kérdőívet összesen 320 fő, 14-18 éves diák töltötte ki az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, a Szent István Egyetem standján 2018. január 18-20. között. A felmérés nem reprezentatív.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .