Ez volt ma – 2018. január 18.

0
63

A nap legfontosabb témája a Stop Soros törvénycsomag volt, amellyel több cikkben is foglalkoztunk, és ehhez kapcsolódik a civilek pénzügyeinek kérdése is, de Kerényi Imre elittábora is terítékre került.

Megjelent a Stop Soros-törvénycsomag

A kormány elkészítette a Stop Soros névvel illetett, három törvényből álló csomagot, amelynek összefoglalója az interneten elolvasható és véleményezhető is. A törvény célja a kormány szerint a törvénytelen migrációt segítő szervezetek és személyek elleni fellépés. A Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós a FüHü-nek alapjogi szempontból a nürnbergi törvényhez hasonlította a Stop Sorost, a DK pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy egy macedón mozgalomból meríthette a kormány az ihletet. Lázár János délutáni sajtótájékoztatóján pedig az is kiderült, hogy februárban dönthet a Stop Soros-törvénycsomagról az Országgyűlés.

Gémesit taszítja Kerényi táborozásterve

Gémesi György, Gödöllő vezetője a FüHü-nek arról beszélt, hogy „nagyon taszítja” Kerényi Imre „elit és keresztény” gyerektáborozás-terve, ahová kormánytagok mellett a polgármesterek gyerekeit is várja. A bizarr programokban görög-római kori ruhaviselet és katonáskodás is lesz. A kéthetes turnusok ára 250 ezer forint fejenként, amiről Kerény is elismeri, hogy nagyon drága, de szerinte minőségi programról van szó.

Az ügynökök ma is köztünk élnek…!?

Az Eötvös Csoport szervezésében „a Múltfeldolgozás, ügynökügyek, emlékezetpolitika” volt a téma Budapesten, a Párbeszédek Házában, amelyen mások mellett előadást tartott Ungváry Krisztián történész, akinek a közelmúltban jelent meg „A szembenézés hiánya” című könyve, amelyben az iratnyilvánosságról, a politikai bűnökért járó felelősségre vonásról és az átvilágításról írt. Előadásában aztán Ungváry felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a pártállami iratok nyilvánosságra hozatala, illetve a felelősségre vonás különvált. A kutatás és a felelősségre vonás kettéválásának a következménye az lett, hogy az egymással szembenálló politikai pártok kicsinyes hatalmi játszmákra használták, a politikusok „szemezgettek” az ügyek közül, ami érdekükben állt azzal foglalkoztak.  A múlt feldolgozása már ezen a ponton mutyivá változott.

Évi 60 milliárd civileknek külföldről

Magyarországon a klasszikus civil szervezetek (magánalapítványok, egyesületek és szövetségek) számlájára 2016-ban befolyó 630 milliárd forintos bevételből 60 milliárd származott külföldről, ennek pedig csak a töredéke magánszemélyektől. A külföldi támogatás négyszereséhez jutottak ugyanakkor ugyanezek a civilek az államtól (240 milliárd) – derül ki a KSH napokban megjelent, a nonprofit szektorral foglalkozó kiadványából, amelyet részletesen ismertettünk.

Trump az oroszoknak és a kíniaknak is nekiment

Az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója társaságában adott exkluzív interjút a Reuters hírügynökségnek. Ebből többek között kiderült, hogy a Fehér Ház nagy összegű bírságot kíván kiróni a kínaiakra az amerikai szellemi tulajdon ellopása miatt, illetve az, hogy nagyon nem elégedett azzal, ahogy az oroszok az Észak-Koreai válságot kezelik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..