Gémesit taszítja Kerényi táborozásterve

0
788

Gémesi Györgyöt, Gödöllő vezetőjét „nagyon taszítja” Kerényi Imre „elit és keresztény” gyerektáborozás-terve, ahová kormánytagok mellett a polgármesterek gyerekeit is várja. Két hétre negyedmillióért. A bizarr programokban görög-római kori ruhaviselet és katonáskodás is lesz.

A balatonalmádi Vörösberényi kolostorban tervezi megszervezni nyári táborát Kerényi Imre, aki miniszterelnöki megbízottként eddig vitatott tartalmú könyvsorozat (némelyik esetben a szerzői jogokat megsértő) megjelentetésével vált ismertté az elmúlt években.

A hangsúlyozottan elit és keresztény szellemiségű tábort ismertető Magyar Nemzet-írásból kiderül, hogy Kerényi miniszterek, államtitkárok mellett érdekes módon polgármesterek gyerekeit is várja. Az államilag szervezett Erzsébet-táborokkal szemben a Gizella-tábor nem rászorulóknak készül, hanem

a kifejezetten jómódú és politikai elit gyerekeinek.

A kéthetes turnusok ára igen borsos, 250 ezer forint fejenként. Erről az ötletgazda is elismeri, hogy nagyon drága, de szerinte minőségi is.

„Ér a trónörökösünk ekkora befektetést?”

– teszi fel a kérdést Kerényi Imre.

Húsz diák ingyen vehetne részt a táborban, esetükben a szülőknek kézzel írt levélben kellene megindokolniuk, hogy gyerekük miért érdemli meg az ingyenes nyaralást. A kérelmeket személyesen Kerényi bírálná el.

A táborozók alapfelszereléséhez tartozna egy görög peplon, egy római tunika, egy puhafából készült rövid római kard, egy cserkészzsinórral ellátott napkalap.

A programok bizarr tartalmúak. A gyerekek

római centuriák mintájára masíroznak és hadi versenyt rendeznek,

a lányok pedig népi körtáncot, úgynevezett leánykarikázót lejtenek, és szobrokat utánozva megismerik az ókori ruhaviseletet.

Tanulnak karénekeket és színpadi jeleneteket, a tábor végén pedig „énekelnek, táncolnak, alakoskodnak” szüleik előtt. Angyalként ezt éneklik: „Született világ megváltója”, ördögként pedig így csúfolódnak:

„Bíró, pandÚr, lakatos, tiéd lesz egy láda fos”

A terv mögé állt a kormány: ingyen átadta az I. besorolású műemléképületet Balatonalmádinak, a Belügyminisztérium pedig két tételben összesen 620 millió forintot adott egy magtárépület megvásárlására, majd a vörösberényi kolostor állagmegóvására és egy ifjúsági táborral kapcsolatos előkészületekre.

Polgármesterként hallott Kerényi tervéről Gödöllő vezetője, Gémesi György, de az ígért levelet még nem kapta meg, és arról se tud, hogy az általa elnökölt Magyar Önkormányzatok szövetségébe tartozó települések vezetőihez megérkezett volna.

A Független Hírügynökségnek elmondta, hogy alig talál megfelelő szót annak jellemzésére, mit gondol erről, mindenesetre

„nagyon taszítja” őt ez az ötlet.

Különösen úgy, hogy ingyen ingatlannal és több százmillióval az állam is támogatja azt.

Csak „gratulálni” tud azoknak a szülőknek, akik elviszik ebbe a táborba a gyereküket, akiket viszont sajnál – fogalmazott Gémesi. Ő biztosan nem vinné el, ha tinédzser korú gyereke lenne, egyébként a települési polgármestereknek nincs is ennyi pénzük ilyen célra, talán a legnagyobb városok vezetőinek.

Gémesi szerint sincs fogalma arról Kerényinek, mire vágyik egy tizenéves, a szülők pedig akkor teszik helyesen, ha hagyomány- és értékőrző táborba, például cserkészekhez viszik a gyereket, vagy kézműves, színjátszó, sport-, zenetáborba.

Gödöllőn is van vagy öt ilyen – mondta -, amelyekben már 40-50 ezer forintért egy hétig hasznos dolgokkal foglalkozhatnak a gyerekek, akiknek a legfontosabb, hogy együtt legyenek, és számukra kívánatos dolgokat tanulnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .