Kezdőlap Címkék Victoria Nuland

Címke: Victoria Nuland

USA irányváltás Ukrajnában? Távozik Victoria Nuland államtitkár

“Toria diplomáciai működését Ukrajna ügyében sok diplomata és egyetemista tanulmányozza majd” – így búcsúztatta Blinken amerikai külügyminiszter, a washingtoni külügy harmadik számú vezetőjét, Victoria Nuland asszonyt, aki régiónkkal foglalkozott.

Nuland asszony vallotta be, hogy az Egyesült Államoknak 5 milliárd dollárjába került az oroszbarát Janukovics rendszer megbuktatása. Victoria Nuland jelentette ki a vita hevében Kijevben, hogy Fuck the EU!

Az Európai Unió ugyanis sokáig nem akarta Ukrajna NATO és EU tagságát, mert nem kívánta felidegesíteni Putyint. Merkel kancellár e tekintetben szemben állt az Egyesült Államok hidegháborús orosz politikájával, melyet Victoria Nuland képviselt. Merkel kancellár utolsó diplomáciai tette az volt, hogy kiharcolta Washingtonban az Északi Áramlat 2 gázvezeték elfogadását. Az USA minden erővel fúrta azt a gázvezetéket, mely Oroszországból közvetlenül szállított földgázt Németországba, ahol az ipar ezzel az olcsó orosz energia forrással számolhatott. Az Északi Áramlat 2 sohasem működhetett, mert Putyin Ukrajna elleni agressziója miatt – 2022 február 24. – megszakadt az együttműködés Németországgal. Az Északi Áramlat 1 és 2 földgáz vezetékeket 2022 szeptemberében felrobbantották. Putyin az Egyesült Államokat gyanúsította, és meggyőző cáfolat azóta sem érkezett. Dánia és Svédország megszüntette a vizsgálatot anélkül, hogy megnevezték volna az elkövetőt. Ha Oroszország lett volna, akkor nyilvánvalóan nem fogták volna vissza magukat e téren.

Victoria Nuland utoljára pár nappal ezelőtt járt Kijevben, ahol jóváhagyta, hogy Zelenszkij elnök leváltsa a vezérkari főnököt, Zaluzsnij tábornokot. Az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének a legfőbb bűne az volt, hogy titokban tárgyalt Viktor Geraszimov orosz vezérkari főnök megbízottjaival egy fegyverszünet lehetőségéről. Zaluzsnij vezette a nagy ukrán offenzívát Oroszország ellen, mely teljes mértékben kudarcba fulladt. Ezt követően Zaluzsnij tábornok állítólag rádöbbent arra, hogy Ukrajna nyugati segítséggel sem nyerheti meg a háborút, ezért kezdett el tapogatózni a fegyverszünet irányában.

Jelent-e irányváltást Washingtonban a keményvonalas államtitkár távozása?

Victoria Nuland elszánt híve volt az USA hidegháborús diplomáciájának, mely már 2021- ben stratégiai ellenfélnek nyilvánította Kínát és Oroszországot. Az amerikai diplomácia nagy öregje, Henry Kissinger sietett elítélni az új diplomáciai vonalat mondván annak következménye az lesz, hogy szorosabbá válik Oroszország és Kína szövetsége az Egyesült Államokkal szemben. Kissinger még százéves korában is elutazott Pekingbe, hogy megakadályozza a kínai kapcsolatok megromlását.

Donald Trump nemrég úgy nyilatkozott, hogy amennyiben hatalomra kerül, akkor első dolga lesz a “háborús uszítók kipaterolása” a külügyből és a hadügyből Washingtonban. Victoria Nuland ilyen volt, így nem sok könny hullik utána.

Victoria Nuland kezdő amerikai diplomata volt Moszkvában a kilencvenes években, majd NATO nagykövet lett. Később a külügyben csinált karriert, de egyáltalán nem diplomatikusan fogalmazta meg a véleményét Oroszországról, melyet utált.

A Kremlben ennek megfelelően nőstényördögnek titulálták.

Hogy kommentálta Marija Zaharova, az orosz külügy szóvivője Victoria Nuland távozását?

“Sosem ismerik be Washingtonban, de a távozás oka az, hogy megbukott a Biden kormányzat oroszellenes vonala. Az oroszellenesség mint diplomáciai stratégia, melyet Victoria Nuland képviselt, a mélybe rántja a Biden kormányzatot.”

Átmenetileg John Bass államtitkárhelyettes veszi át Victoria Nuland posztját a washingtoni külügyminisztériumban – írja a New York Times.

Washington orosz szakértője tárgyalt Nigerben

Victoria Nuland asszony Európa keleti felével foglalkozik a külügyben Washingtonban, de a Biden kormányzat mégiscsak őt küldte tárgyalni Nigerbe, ahol a puccsisták nem akarják visszaadni a hatalmat a demokratikusan megválasztott elnöknek.

Az amerikai államtitkár asszony nem találkozott az őrizetben levő elnökkel, aki nemrég a Washington Postban hívta fel a figyelmet: a Wagner hadsereg bevetésre vár Nigerben is. Ugyanaz a forgatókönyv mint a szomszédos Maliban. Katonai puccs után távozásra szólítják fel a francia katonákat, majd pedig megérkezik a Wagner hadsereg. Kettős céllal: egyrészt, hogy az iszlamista csapatok elleni harcot vezesse, másrészt pedig, hogy védelmezze az új vezetést és azokat a bányákat, melyek miatt a külvilág valójában érdeklődik a koldusszegény afrikai országok iránt.

Victoria Nuland asszonyt nem a nigeri demokrácia érdekli hanem az, hogy Niger a világ hetedik legnagyobb urán termelője.

Az USA pedig jelenleg is Oroszországból importálja a nukleáris fűtőanyagok egyharmadát annak ellenére, hogy számos szankciót alkalmaz Moszkvával szemben az ukrajnai háború miatt.

Most Nigerben a puccsal hatalomra jutott katonák hívei azzal a jelszóval tüntetnek az orosz zászlók alatt, hogy éljen Putyin orosz elnök! Aki nemrég az Afrika-Oroszország csúcstalálkozón kedvezményes gabona szállítmányt ígért Nigernek, amely a világ harmadik legszegényebb országa. A lakosság döntő többsége képtelen megfizetni az emelkedő gabona árakat. Miért emelkednek ezek az árak a világpiacon? Mert Putyin felmondta a gabona egyezményt Ukrajnával. Emiatt jóval kevesebb ukrán gabona jut el Afrikába és a világ más országaiba.

A nigeri katonai kormány elutasította az Egyesült Államok azon kísérleteit, hogy „diplomáciai megoldást” találjanak a demokrácia helyreállítására országukban a július 26-i puccs után. Niger kedden elutasította az ENSZ-képviselők és a nyugat-afrikai blokk diplomatái által vezetett újabb látogatást.

Július 26-án a nigeri hadsereg Abdourahamane Tchiani tábornok vezetésével, aki az elnöki gárda volt főnöke volt, Mohammad Bazoum elnök eltávolításával megragadta a hatalmat a Száhel-övezetben. Bazoum azóta letartóztatásban van.

A jelentések szerint Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes vezette diplomáciai képviselet Niger fővárosába, Nimaye-be utazott. Azonban csak az új katonai vezérkari főnökkel, Moussa Salaou Barmou dandártábornokkal találkozhattak, az új vezetővel, Abdourahamane Tchiani tábornokkal vagy a leváltott Bazoum elnökkel nem.

A jelentések szerint az országot jelenleg irányító nigeri katonai vezetők elutasították a gazdasági szankciókkal, valamint az USA katonai és pénzügyi segítségének megvonásával való fenyegetést.

Nuland kijelentette, hogy a nigeri katonai vezetők „nem reagáltak” a javaslataira és javaslataira, hogy hogyan kívánnak eljárni a „demokrácia helyreállítása” érdekében az országban. A katonai vezetőkkel folytatott megbeszélés „rendkívül őszinte és időnként meglehetősen nehéz volt” – mondta Nuland a Nimaye-i médiának.

Nuland minden segítség felfüggesztésével fenyeget, a katonai vezetők visszautasítják a fenyegetést és sértegetik.

Nuland 2 órás találkozót folytatott néhány magas rangú katonai vezetővel, ahol azzal fenyegetőzött, hogy mindenféle támogatást megvonnak Nigertől, ha a katonai vezetők nem állnak le, és nem helyezik vissza Bazoum elnököt ismét az ország élére.

twitter.com

Erre állítólag Niger katonai vezetői válaszoltak.

„Nem akarjuk a pénzét. Használd a pénzed egy fogyókúrás program finanszírozására.”

USA-Oroszország – globális játszma

Tony Blinken amerikai külügyminiszter elmondta, hogy Oroszország a gabona fegyvert használja a világgal szemben. Washington most azért küldte Victoria Nuland államtitkárt Nigerbe, mert attól tart, hogy Putyin következő fegyvere a nukleáris energia lesz. Ez most nagyon nem hiányzik Biden elnöknek, aki egy választási kampányban azzal a hátránnyal küzd, hogy az energiapiacon is eredményt kell produkálnia. Márpedig jelenleg kilenc hónapos csúcson vannak a benzinárak az Egyesült Államokban. Ha az atomenergia is megdrágul, akkor az semmiképp sem tenne jót Biden elnök választási kampányának. Ezért is küldte el Szaúd Arábiába Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadót arra a konferenciára, melyen az ukrajnai béke esélyeit vitatták meg. Ukrajna képviselője jelen volt a tanácskozáson, de Oroszország nem. Kína viszont képviseltette magát. Márpedig Moszkva jelenlegi helyzetében nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja Peking “ajánlásait”.

Kína pedig egyezséget akar az Egyesült Államokkal, és emiatt békét szeretne Ukrajnában.

Henry Kissinger, az USA egykori külügyminisztere, nemrég újra Pekingben járt, és megerősítette korábbi kijelentését, mely szerint az év vége előtt tűzszünetet lehetne kötni Ukrajnában – a kínai béketerv alapján.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője úgy nyilatkozott a New York Timesnak, hogy jelenleg nincs esély a megegyezésre Ukrajnával. Ugyanez a véleménye Zelenszkij elnöknek is, aki teljes orosz kivonulást szeretne elérni Ukrajna területéről. Végső soron Biden elnök dönt: mi hozhat több szavazatot az amerikai választáson? A háború vagy a béke Ukrajnában?

Az orosz titkosszolgálatok megbuktak Ukrajnában

Horváth József nyugalmazott vezérőrnagy, aki a Magyar Nemzetben fejtette ki a véleményét az orosz titkosszolgálatok kudarcáról Ukrajnában. A veterán titkosszolgálati tábornok jól ismerheti az oroszokat hiszen 1990 előtt a magyar szolgálatok lényegében az ő irányításuk alatt működtek.

Horváth tábornok bírálata lesújtó: „azt gondoltuk, hogy az alig nyolc éve leváló Ukrajnában az orosz titkosszolgálat mindent lát, mindent tud. Ha ebben a nagyon közeli, nyelvi akadályok nélküli országban nem voltak képesek megfelelő humán és technikai pozíciókat megtartani vagy kiépíteni az évek során, akkor mára kiderül:

      a király meztelen!

Az orosz hírszerzés nem tette a dolgát. Annak ellenére, hogy Putyin elnök két évtizede pénzt, paripát, fegyvert biztosított kedvenc szervezeteinek. A lojalitás mellé nem társult kellő szakértelem. Az orosz elhárításra sem vet túlságosan jó fényt, hogy a nemzeti gárdában áruló, vakond volt.”

5 milliárd dolláros alapok

Victoria Nuland, az USA akkori és mai kelet-európai ügyekben illetékes államtitkár helyettese, Kijevben elárulta: az amerikaiak ennyit költöttek arra, hogy elkergessék Janukovicsot, az oroszok emberét az ukrán fővárosból. Mostanában kiderült: válaszul Putyin elnök éppúgy 5 milliárd dolláros alapot hozott létre, hogy visszaállítsa a „baráti Ukrajnát”. Az alap élére ex tanácsadóját, Vlagyiszlav Szurkovot állította. Aki tagadta, hogy az ukránok önálló nép lennének. Folyamatosan amellett érvelt, hogy Ukrajnának vissza kell térnie a nagy szláv testvér, Oroszország birodalmába. Ebből az ötmilliárd dolláros alapból kellett volna megszerveznie a váltást. Putyinnak garantálta a kétnapos villámháború sikerét a beépített árulókra hivatkozva. Aztán ebből nem lett semmi. Nem sikerült meggyilkolni Zelenszkij elnököt, aki nemzetközi presztízst csinált az ellenállásból. A korábban nem túl népszerű elnök pillanatok alatt nemzeti hős lett annak ellenére, hogy orosz anyanyelvű zsidó egy erős antiszemita hagyományokkal rendelkező országban. Az ukrán hadsereg és a titkosszolgálatok hatékonyan szembeszálltak az oroszokkal. Áruló sehol. Medvescsukot, akit Putyin Zelenszkij utódának tekintett nemrég fogta el az ukrán elhárítás.

Esély sincs a gyors békekötésre

Putyinnak az arca megmentéséhez arra lenne szüksége, hogy Moszkvában a Vörös téren felmutathassa azt: Ukrajna végképp lemond a Krímről, és átadja a két orosz többségű tartományt, Donyecket és Luhanszkot Oroszországnak.

Az országát sikeresen védő Zelenszkij elnök viszont közölte egy amerikai televízióban, hogy erről szó sem lehet.

Ukrajnában ma a védekező hadsereg nagyobb és egyre erősebb, a támadó oroszok pedig azt látják, hogy az idő nem nekik dolgozik.

Ukrajna ma a világ legjobban felfegyverzett országa – írta Horváth József vezérőrnagy a Magyar Nemzetben. Az USA és a többi NATO állam önti a fegyvereket Ukrajnába. Az elhúzódó hadműveletekkel ki akarják véreztetni az orosz hadsereget és erodálni Putyin népszerűségét Oroszországban.

Biden elnök tudatosan bakizott amikor közölte: meg akarjuk buktatni Putyint!

Horváth tábornoknak feltűnt, hogy Ukrajna kapcsán nemigen esik szó a katonai hírszerzésről pedig ennek nagyobb a presztízse Moszkvában mint a polgárinak.

Romániában Stanculescu tábornok, a katonai hírszerzés Ceausescu által kinevezett parancsnoka volt annak a különleges bíróságnak az elnöke, amely halálra ítélte a diktátort és nejét, akiket egy laktanyában végeztek ki – az orosz és az amerikai titkosszolgálatok szorgos együttműködésének eredményeként 1989-ben.

Orbán rendszere veszélyes bohózat!

A Foreign Policy című szaklapban fejtette ki a véleményét egy magasrangú amerikai diplomata, aki a nemzeti együttműködés rendszerének vezéréről mondott véleményt.

Orbán rendszere veszélyes bohózat!

Orbán demokrataként kezdte, de azután populista politusként építette ki rendszerét – a könnyebbik utat választva – írja Daniel Baer, aki az Obama kormányzat idején az USA EBESZ nagykövete volt tehát jól ismeri az egész régiót.

„Egy gyenge vezető akkor támad neki sebezhető kisebbségeknek, ha a bukástól fél”

– állapitja meg a szerző a pedofil törvényre hivatkozva, amely a melegeket is érinti noha a kettő között nincsen kapcsolat.

„Putyin nyolc éve hasonló törvényt fogadtatott el. Nem csoda, ha az EU vezetői – élükön Ursula von der Leyen asszonnyal bírálják a magyar törvényt. Valószínűleg nem véletlen, hogy a törvény nem sokkal azután született miután Orbán Viktor kebelbarátja lebukott egy meleg szex partin Brüsszelben.”

Miről tanúskodik ez?

„Arról, hogy ez egy népszerűségét vesztő korrupt rendszer, amely a választások elvesztésétől tart. Ez a rendszer rekord számú Covid halottat produkált, és számos korrupciós ügyet a járvány idején.

Ezenkívül a magyar közvélemény jelentős része attól tart, hogy Orbán Kínával és Oroszországgal paktál miközben eltávolodik szövetségeseitől, az EU-tól és az USA-tól.”

Mit tehet a Biden adminisztráció?

„Mindenekelőtt támogathatja az EU-t abban, hogy felelősségre vonja Orbánt nemcsak a pedofil törvény miatt hanem mindazért, amit az elmúlt évtizedben tett a demokrácia ellen. Párhuzamosan pedig akadályozta az EU döntéshozatalt megvétózva a határozatokat Moszkva és Peking ellen.

Orbánnak nagyon kell az EU pénze hiszen ebből tartja fenn korrupt rendszerét!

A múlt hónapban az USA közzétett egy nyilatkozatot arról, hogy a nemzetközi korrupciót immár nemzetbiztonsági kérdésként kezeli! Nem sokkal ezután három közép-amerikai állam – Honduras, Guatemala, El Salvador – egy tucat korrupt politikusát és oligarcháját tették fekete listára.

Hasonló eljárást lehetne alkalmazni Orbán rendszere ellen is” – javasolja az amerikai ex diplomata.

Obama alatt Victoria Nuland államtitkárhelyettes volt a legmagasabb szint, amelyet Orbán és emberei elérhettek Washingtonban. Most Victoria Nuland visszakerült a pozíciójába az amerikai külügybe, és ugyanez a politika folytatódhat. Orbán és emberei nem találkozhatnak már Blinken külügyminiszterrel sem. Közös fotóról Biden elnökkel pedig szó sem lehet!”

Ezenkívül Daniel Baer azt javasolja, hogy az USA növelje a média nyomást oly módon, hogy több pénzt ad a magyar Szabad Európának.

„Az atlanti óceán mindkét partján fel kell készülniük a vezetőknek mindenre Orbán Viktorral kapcsolatban. Az ilyen erőszakos politikusok kegyetlenségét olykor csak a gyengeségük múlja fölül. Ez teszi igazán veszélyessé őket”

– figyelmeztet az egykori magasrangú amerikai diplomata.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK