Kezdőlap Címkék Vérszűrés

Címke: vérszűrés

A vér testen kívüli szűrésére reményt ad a betegeknek

Amerikai orvosok disznómájat csatoltak egy agyhalott testéhez. 72 órán keresztül sikeresen szűrte a vért – számolt be a kísérletről  egy detroiti portál.

A kísérletet  során a Pennsylvaniai Egyetem sebészei végezték. A sebészek külsőleg egy sertésmájat erősítettek egy agyhalott emberi testhez, és figyelték, hogyan szűri meg a vért, ami egy nagy lépés afelé, hogy végül májelégtelenségben szenvedő betegeknél is kipróbálják a technikát. Ez lehetővé tette egyfajta „híd” kialakítását a vértisztításhoz, hasonlóan a veseelégtelenség esetén végzett dialízishez.

Az elhunyt szervei nem voltak alkalmasak adományozásra, ezért családja megengedte, hogy testét kutatásra használják fel.

A kísérlet során az orvosok genetikailag módosított sertésmájat használtak. Egy olyan eszközhöz kötötték, amely általában segíti a donor emberi máját az átültetés előtt. A vérkeringést speciális eszközökkel tartották fenn.

A vizsgálat eredménye az emberi vér szűrése volt sertésmáj és speciális eszközök segítségével 72 órán keresztül. A sebészek szerint a donor teste mindvégig stabil maradt. A máj sem sérült meg.

Az orvosok hosszú ideje dolgoznak a „májdialízis” eszközeinek kifejlesztésén. Az új kísérlet egy lépést jelent ennek a technikának a májelégtelenségben szenvedő betegeken végzett jövőbeni vizsgálatai felé. Jelenleg körülbelül 10 000 ember van az Egyesült Államokban a májátültetésre várólistán.

Emlékeztetni kell arra, hogy az USA-ban meghalt egy férfi, akire az orvostudomány történetében másodszor ültettek át disznószívet. Ez majdnem hat héttel a műtét után történt.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK