Kezdőlap Címkék Tiltakozás

Címke: tiltakozás

Varga Judit európai álom melót bukott – legkevesebb 300 millió forintot  veszített

Az ex igazságügyi miniszter a Fidesz listavezetője volt az európai választásokra vagyis biztosan bekerült volna az Európai Parlamentbe.

Az ötéves parlamenti képviselet Varga Judit esetében legkevesebb 304 millió forintot hozott volna a konyhára, de ehhez még jöhettek volna a pótlékok és a napidíjak. Azután pedig a csinos nyugdíj, amely egy parlamenti periódus után is jár. Ezért tartják álom melónak ezt a parlamenti állást Brüsszelben illetve Strasbourgban, ahol ráadásul nem kell túlságosan sok mindent tenni ezért hiszen az Európai Parlament határozatai nem kötelező érvényűek. Megbukni csak korrupció következtében lehet, ahogy ezt Eva Kaili görög szocialista képviselőnő esete is mutatja, illetve az olyan erkölcs botrányok jelenthetik a véget mint Szájer József esetében, aki egy meleg partiról próbált menekülni az ereszcsatornába kapaszkodva a pandémia kijárási tilalma idején. Lebukott és eltűnt. De hát ő jóval idősebb mint Varga Judit, akinek még kezdeni kell valamit magával, és Novák Katalinnal szemben a magyar államtól nem számíthat semmire sem. 9 millió forintos végkielégítést már felvett amikor távozott az igazságügyi minisztérium éléről.

“Ne legyen Majdan a Hősök terén!”

Ezt mondták fideszes vezetők Török Gábor politológusnak, aki elsőként jelezte Novák Katalin bukását. A politológus szerint a Fidesz vezérkarában az az összeesküvés elmélet uralkodik, hogy nyugati hatásra szervezték az influenszerek pénteki tüntetésüket a Hősök terén.

Kijevben a Majdanon tiltakoztak évekig a nyugatbarát erők az oroszbarát helyi vezetés uralma ellen, és végül sikerült is menekülésre késztetni Janukovics ukrán elnököt, aki azóta is Oroszországban várja a visszatérést. Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes Kijevben elárulta, hogy az USA 5 milliárd dollárt költött arra, hogy Ukrajna irányt váltson: a kijevi kormányzat nyugati irányt kövessen. A Fidesz ellenzékben még támogatta a Majdan lázadókat, de azután éles irányváltás következett: Orbán 2009-ben találkozott Putyinnal Szentpéterváron, és valamiféle paktumot köthettek, mert 2010 óta a magyar miniszterelnök oroszbarát politikát folytat.

A Fideszben azt gyanítják, hogy az USA nagykövetsége áll a tiltakozó kampány mögött.

Ez persze lehet fedőszöveg is, mert egyáltalán nem kizárt, hogy maga Orbán Viktor áldozta be Novák Katalint és Varga Juditot annak érdekében, hogy LMBTQ témák uralják a választási kampányt nem pedig az, ami a választópolgárokat igazán érdekli: a stagnáló illetve sokak számára csökkenő életszínvonal, mely éles kontrasztban áll azzal, hogy Mészáros Lőrinc tavaly 150 milliárd forinttal lett gazdagabb.

Susan Sarandon bocsánatot kért

Susan Sarandon bocsánatot kér a tiltakozás során az amerikai zsidók elleni verbális támadásért. Megjegyzései nyomán a színésznőt a United Talent Agency (UTA) menesztette, amint arról először a Page Six számolt be.

Az Oscar-díjas színésznő, Susan Sarandon szombaton bocsánatot kért az amerikai zsidóktól a múlt havi palesztinpárti tüntetésen tartott zsidóellenes beszédéért, amelyben azt mondta, hogy a zsidók végre „megízlelték, milyen muszlimnak lenni”.

Sarandont, aki olyan filmekben szerepelt, mint a Thelma & Louise és a Dead Man Walking, kritizálták a New York-i tiltakozáson tett kijelentései miatt.

„Sok ember fél, fél attól, hogy zsidó lesz jelenleg, és belekóstolnak abba, milyen érzés muszlimnak lenni ebben az országban” – idézte a nőt.

Megjegyzései nyomán a színésznőt a United Talent Agency (UTA) menesztette, amint arról először a Page Six számolt be.

Lengyel-ukrán viszály

0

Lengyelország a legfőbb támogatója Ukrajnának a NATO-ban és az Európai Unióban, de a két állam határán mégis különös állapotok alakultak ki miután a lengyel kamionosok tiltakozásához csatlakoztak a gazdák is – írja a New Yorki Bloomberg.

Az ok: az Európai Unió úgy kívánja támogatni Ukrajnát, hogy beengedi az olcsó ukrán gabonát, és lehetővé teszi az ukrán fuvarozóknak, hogy alákínáljanak árakban az uniós vetélytársaknak. Mindez nemcsak Lengyelországot érinti: Magyarország, Szlovákia, Csehország és Litvánia fuvarozói levélben fordultak Ursula von der Leyen asszonyhoz annak érdekében, hogy a brüsszeli bizottság szüntesse meg az ukrán fuvarozóknak nyújtott kedvezményt. Gabona ügyben hasonló a helyzet.

A jobboldali PiS jelentős részben amiatt veszített a nemrég megtartott választáson, mert hagyományos szavazó, a parasztgazdák nem őket támogatták illetve távol maradtak a választástól. A Parasztpárt utóda jelenleg egy új csoportosulás tagja, amely hatalomra juthat amennyiben Donald Tusk alakít kormányt. Ha megalakul a Tusk kormány, akkor ugyanezzel a problémával néz szembe: miközben diplomácia alapszempont Ukrajna támogatása, gazdaságilag Ukrajna komoly problémát jelenthet hiszen potenciálisan hatalmas mezőgazdasági export kapacitása van, ez pedig lenyomhatja az árakat az Európai Unióban.

Ukrajna uniós tagsága

Varsó ezt minden tekintetben támogatja míg a magyar kormány nyíltan ellenzi. Orbán Viktor el is mondta, hogy Ukrajna nincs felkészülve az uniós tagságra. A magyar diplomácia ezzel szemben Szerbia és más balkáni államok felvételét preferálja. Orbán fügefa levele a kárpátaljai magyarság sorsa. A háború következtében már alig maradtak magyarok Kárpátalján, amely ugyan távol esik a harcoktól, de az általános nyomorúság így is kivándorlásra ösztönzi a lakosságot. Ukrajna népessége 1991-ben a függetlenség kikiáltása idején 52 millió volt, ma ennek alig több mint a fele. Kárpátalján 140 ezer magyar élt amikor Ukrajna kivált a Szovjetunióból, ma ennek valószínűleg csak a fele. Bár Ukrajna nem engedélyezi a kettős állampolgárságot, de ezt mégiscsak szinte mindenki megszerezte. Kárpátalja magyarságának vezetői jórészt Magyarországon élnek. Leghíresebb kulturális képviselőjük Vidnyánszky Attila, a Nemzeti színház igazgatója, aki Kijevben végezte tanulmányait.

Miután Magyarország nem támogatja Ukrajna uniós tagságát, ezért Zelenszkij elnök jelezte: a háború utáni újjáépítésben nem számítanak Magyarországra.

Persze Ukrajna újjáépítése csak a háború befejezése után kezdődhet meg mint ahogy az ország uniós felvétele is csak ezután válik lehetőséggé. Ha azután Ukrajna bekerül az Európai Unióba, akkor erős lengyel-ukrán blokk alakulhat ki, amely komolyan beleszólhat az uniós döntésekbe. Blinken amerikai külügyminiszter szoros lengyel-ukrán katonai szövetséget képzel el, amely ellensúlyozhatná Oroszország fenyegetését.

Blinken terve szerint a magyar-lengyel együttműködést felváltaná a lengyel-román szövetség, amely sziklaszilárdan támogatja a NATO-t és az Európai Uniót ellentétben Orbán Viktorral, aki Brüsszellel és Washingtonnal szemben szervez nemzeti konzultációt.

“Nem akarjuk, hogy Európa legnagyobb nyilvánosháza a mi szomszédunk legyen!”

Költözne a híres vörös lámpás negyed – legalábbis a városatyák és városanyák tervei szerint – Amszterdamban, de a szexmunkások az üzletmenet lanyhulásától tartanak a centrumtól távolabb, a kijelölt új helyeken pedig igencsak visszafogott a lelkesedés.

Tiltakoznak a szex munkások Amszterdamban, mert ki akarják őket költöztetni a belvárosból. Ha nem bűn a szex munka, akkor miért büntetnek bennünket? – ezzel a kérdéssel vonult egy kis csapat a városháza elé a holland kikötővárosban. Sokan közülük álarcot viseltek, hogy ne lehessen felismerni őket a nappali fényben. Amszterdam főpolgármester asszonya szeretné kiköltöztetni a vörös lámpás negyedet a centrumból, de a külvárosban sem örülnek ennek, mert tartanak attól, hogy emiatt megnőne a forgalom és a bűnözés a környéken.

Mentsük meg Amszterdam lelkét!

– ezzel kampányol a főpolgármester asszony a vörös lámpás negyed ellen.

Femke Halsema már azelőtt megkezdte kampányát a vörös lámpás negyed ellen, hogy megválasztották volna a városi önkormányzat élére. A szexmunkások, akik közül a mutatósabbak, az ablakban üldögélve várják a klienseket, arra hivatkoznak, hogy évszázados tradíciót testesítenek meg.

Milyen lenne az új szex központ?

Három helyszínt is kijelölt az önkormányzat, de sehol sem lelkesednek igazán pedig csinos épületben 100 szobában várnák ügyfeleiket a szexmunkások vagyis nem lenne nyílt utcai reklám. Csakhogy az erotikus központ hatalmas tömeget vonz jelenleg a De Wallen negyedben, és minden bizonnyal komoly érdeklődés mutatkozna a külvárosban is.

“Az nem a mi bűnünk, hogy sokan érdeklődnek irántunk. Amszterdam városa szépítésről és modernizációról beszél, de valójában csak el akar minket távolítani a centrumból”

– mondja “Lucie”, aki a londoni Guardian tudósítóját tájékoztatta a felvonulás céljairól.

Az egyik kijelölt erotikus centrum közel fekszik az Európai Gyógyszer Ügynökség székházához, emiatt több bírálat érte a városi önkormányzat elképzelését. Az Ügynökség hivatalosan is tiltakozott a városi önkormányzatnál mondván “a késő estig szorgoskodó munkatársak biztonsága veszélybe kerülne, ha az erotikus központ mellettük nyílna meg.”

A vörös lámpás negyed lakói kiállnak a szex munkások mellett: több mint 20 ezren írtak alá egy petíciót, amely arra kéri az önkormányzatot, hogy hagyja régi helyén az erotikus központot viszont erősítse meg a rendőri jelenlétet. Mariska Major, egy korábbi szexmunkás, aki most mozgalmuk szóvivője lett, elmondta a sajtónak, hogy 16 év óta akarják kiköltöztetni a szexmunkásokat a belvárosból, és ők azóta küzdenek ez ellen.

“2007-ben még a lány és kábítószer kereskedelem ellen küzdött az önkormányzat, ma azzal indokolják a vörös lámpás negyed elköltöztetését, hogy túlságosan sok a turista Amszterdamban és különösen a belvárosban”

– emlékeztet a régi küzdelmekre Mariska Major.

Amszterdam városa elsősorban a zajos és részeges legénybúcsúkat szeretné eltávolítani a centrumból. Emiatt mini diplomáciai vihar is támadt Hollandia és Nagy Britannia között, mert az amszterdami rendőrök különösen a 18-35 éves berúgott brit férfiakra vadásztak a vörös lámpás negyedben – írja a londoni Guardian.

A szexmunkások tüntetésén részt vett sok olyan háziasszony is, aki nem szeretné, ha az ő háza mellé költözne az erotikus centrum.

“Nem akarjuk, hogy Európa legnagyobb nyilvánosháza a mi szomszédunk legyen! Maradjon a vörös lámpás negyed ott, ahol van!”

-summázta véleményét egy középkorú háziasszony Amszterdamban.

Jobb félni, mint megijedni

Marina Ovszjannyikova az orosz televízió egyes csatornáján mutatott fel egy táblát, mellyel tiltakozott Putyin ukrajnai háborúja ellen nem sokkal az orosz támadás megindulása után tavaly márciusban. Azután eltűnt, majd Franciaországban bukkant fel, ahol rendszeresen tovább bírálta az orosz elnök háborúját Ukrajnában, mely szemmel láthatóan megnyerhetetlen viszont hatalmas áldozatokkal jár.

A szép szőke újságírónő párizsi otthonában rosszul lett, és hívta a mentőket. A kórházban mérgezést állapítottak meg. A kiérkező rendőröknek az orosz újságírónő azt mondta, hogy valószínűleg Putyin titkosszolgálata követte el a mérgezést. Nemrég Moszkvában egy bíróság 8 és féléves börtönbüntetésre ítélte az újságírónőt azon a címen, hogy “rágalmazta az orosz hadsereget.”

Ennek kapcsán Ovszjannyikova elmondta a sajtónak, hogy 17 éves fia, aki Oroszországban maradt, hazaárulónak tartja őt. Oroszországban tavaly hoztak egy olyan törvényt, mely szerint mindenkit maximum 15 évre börtönbe lehet csukni, ha “hamis információkat terjeszt az ukrajnai háborúról.”

Párizsban az ügyészség vizsgálatot indított az ügyben. A riporterek határok nélkül szervezet, mely segített az újságírónőnek Nyugatra szökni a lányával együtt, maximális támogatásáról biztosította Ovszjannyikovát.

Putyin nemzetközi körözési listáján szerepel a neve

Ez nem jó ómen, mert azt a titkosszolgálati ezredest, aki Londonba menekült, és ezért szerepelt a listán  polóniummal mérgezték meg, és ebbe bele is halt. Az angol orvosok sem tudták megmenteni az életét.

Az orosz titkosszolgálat egy másik híres árulója jobban járt: bár őt is és lányát is megpróbálta eltenni láb alól  a katonai hírszerzés Novicsok méreggel, de mindketten megúszták és jelenleg is a brit rendőrség védelmét élvezik. Ovszjannyikova nem állt a francia rendőrség védelme alatt, és valószínűleg nem is kerül oda, mert Macron elnök elrendelte, hogy a rendőrség minden erővel biztosítsa a zsidó intézményeket Franciaországban. Itt él Európa legnagyobb zsidó és muzulmán közössége, ezért a Hamász terrorakciója után attól lehet tartani, hogy hasonló akciók következnek be Franciaországban is.

Csecsen terrorista késes merénylete

Arras városában egy tanárt megölt és két másik személyt súlyosan megsebesített egy iszlamista késelő – jelentette a France24 portál. Allahu Akbar kiáltással vetette magát a szerencsétlen francia tanárra a csecsen terrorista, aki korábban az iskola tanulója volt. Nem biztos, hogy az akció a Hamász terrortámadáshoz köthető, mert három évvel korábban egy ugyancsak csecsen terrorista lefejezett egy tanárt Franciaországban. Azt a csecsen terroristát a francia rendőrök lelőtték.

Putyin elnök két véres hadjáratot folytatott a Csecsenföldön, ahol többezer polgári áldozata volt a hadműveleteknek. Putyin csak úgy tudta pacifikálni a területet, hogy lepaktált egy iszlamista csoport vezérével. Az idősebb Kadirovot vetélytársai felrobbantották. Most fia uralkodik Csecsenföldön, amely úgy működik mint egy iszlám állam. A különbség annyi, hogy az ifjabb Kadirov is hűséget esküdött Putyin elnöknek.

* „Már sokkal jobban érzem magam. A legtöbb vizsgálati eredmény már megjött, nem találtak mérgező anyagokat a véremben. Nincs szó mérgezésről”. Szóval a hír nem bizonyult igaznak, de ebben a világban biztonságosabb

„jobb félni, mint megijedni”.

Tiltakozási hullám Kínában a Covid lezárások ellen

A zéró tolerancia politikáját egyre nehezebben viseli el a kínai lakosság, amely sok nagyvárosban tiltakozik a lezárások ellen. Peking a helyi vezetőket a lezárási politika szelektív alkalmazására szólította fel, és azt ígérte: felgyorsítják az idősebb nemzedékek oltását. A zéró tolerancia hivatalos indoka az, hogy egyelőre nem tudják megvédeni a 60 fölötti nemzedéket a Covid járványtól.

Az ideiglenes lezárás nem tarthat tovább 24 óránál – jelentette be a pekingi önkormányzat, hogy lecsillapítsa a kínai főváros lakóinak tiltakozását. Pekingben, Sanghajban és sok más nagyvárosban rendőröket vezényelt a hatalom az utcákra, hogy a tiltakozó városi polgárokat visszaszorítsák lakóhelyükre. Egy kínai városban tankokat is fényképeztek az utcákon, de azt nem lehet megállapítani, hogy a videó mennyire autentikus.

A tiltakozásban elsősorban a fiatal generáció vesz részt, amely nehezebben viseli el a korlátozásokat. Köztük magas a munkanélküliség – országosan 20% – mert a kínai gazdaság a pandémia után nem tudta dinamikusan újrakezdeni működését a
meg-megújuló Covid lezárások miatt.

Urumcsiban kezdődött a tiltakozási hullám, ahol a lezárás miatt többen bennégtek egy épületben. A Hszincsiang – ujgur tartomány fővárosa amúgyis rebellis hírében áll, hiszen az ujgur nemzetiség nem könnyen viseli el, hogy kisebbség lett a saját földjén. A pekingi véleményt hűen tükröző Global Times úgy számolt be a lázongásról, hogy

“Urumcsi városában helyreállt a tömegközlekedés.”

Hírek szerint a rendőrség állította azt le nehogy a tiltakozó ujgurok eljuthassanak a város központjába.

Pekingben a tiltakozás elérte az ország leghíresebb egyetemét is: a Csinghua, melyet amerikai lelkészek alapítottak a kínai fővárosban, Kína leghíresebb elit képző intézménye. Itt végzett Hszi Csin-ping elnök is, akinek a távozását több helyen követelték a tiltakozók. Kína elnöke hirdette meg a zéró tolerancia politikáját a Covid vírussal szemben csaknem három éve, és ezért alkalmaznak ma is lezárásokat Kínában.

Német ajánlat: használjátok nyugati vakcinát!

A német kormányszóvivő javasolta ezt Kínának nem sokkal azután, hogy Scholz kancellár személyesen is előadta ezt az ötletet Hszi Csin-ping elnöknek Pekingben. A Németországban működő BioNTech vakcináját ajánlotta Hszi Csin-ping figyelmébe. A kínai elnök arra hivatkozva gyakorolja a zéró tolerancia szigorú politikáját, hogy a Sinopharm és a többi kínai vakcina nem hatékony a hatvan évesnél idősebb lakosság számára.

Scholz és Hszi Csin-ping abban állapodtak meg, hogy a Kínában élő külföldiek kaphatnak a nyugati vakcinákból, de a kínaiak nem. Kína maga is fejlesztett ki mRNS vakcinát – írja a brüsszeli Politico, de ezt még nem engedélyezték az 1,4 milliárd lakosú országban annak ellenére, hogy Indonéziában már megkapta az engedélyt.

Kopogd le a fán, avagy a fakopácsok lázadása

A nagy fakopáncsok, más néven tarka harkályok (Dendrocopos major) szakszervezete tiltakozását fejezte ki, a fakivágásokról megjelent kormányrendeletben megjelentek miatt.

Mint ismeretes a nagy fakopáncs évente egyszer költ és a nászidőszakban a hím jellegzetesen dobol a fákon. A fakivágások következtében a fakopáncsok úgy vélik, hogy a hívó kopogásuk nem jut el a nöstényeikhez, és miután hazánkban védett fajnak számítanak, félő, hogy fajtájuk veszélybe kerül és akár a kihalás is fenyegetheti őket.

Miután nincs országgyűlési képviselőjük, így a parlamentben nincs lehetőségük tiltakozni – nem mintha az ellenzék összehívta bármilyen tiltakozásra a Fidesz-KDNP többség elment volna – ezért a Karmelita Kolostor közelében, a Miniszterelnöki Havatal előtti kevés fák egyikén, szervezetten, hangos kopogással fogják jelezni a miniszterelnöknek kifogásukat. Reméljük ezúttal nem találnak süket fülekre.

Nem akar emigrálni az újságírónő, aki élő adásban bírálta Putyin háborúját

A 43 éves  Marina Ovszjannyikova 2003 óta dolgozott az orosz közszolgálati televízió egyes csatornájánál. Amióta élő adásban bírálta Putyin háborúját Ukrajna ellen, ő számít a rendszer első számú ellenségének.

Marina jelenleg rejtőzködik, és két gyermekekéért aggódik, akiket Moszkvában hagyott. Őt magát 14 órán keresztül kihallgatta az állambiztonság, de utána elengedték – tartva a nemzetközi tiltakozástól. Macron francia elnök azonnal menedékjogot kínált fel a bátor újságírónőnek, aki azt egyelőre nem fogadta el. Macron a háború megkezdése után is beszél Putyinnal telefonon, mert tűzszünetre akarja rávenni az orosz elnököt. Putyin egyelőre tovább folytatja háborúját Ukrajnában.

„Nem akarok emigrálni. Hazafi vagyok és a 17 éves fiam méginkább az. Oroszországban akarunk élni. Anyám sokkot kapott amikor értesült arról, hogy mit tettem. A fiam is magánkívül volt. Az egész családom azon a véleményen van, hogy tönkretettem az életüket” – mondta a Der Spiegel tudósítójának Marina Ovszjannyikova.

Miért most vállalkozott erre hiszen 2003 óta dolgozott az egyes csatornánál, amely a hatalom szócsöve Oroszországban?

„Nem vagyok politikus alkat. Különben is lassan változtak a dolgok. Fokozatosan szigorított a rendszer 2014 óta amikor Oroszország megszerezte a Krímet. Aztán jött Navalnij megmérgezése. Fokozatosan nőtt bennem a feszültség. Az Ukrajna elleni háború volt az utolsó csepp a pohárban. Senki sem gondolt erre! Sokkolt amikor megtudtam, hogy Putyin a hadsereget nemcsak Luhanszk és Donyeck tartományba küldte hanem Kijev elfoglalására! Ez szörnyű volt! Ezek után minden normális embernek rá kellett döbbennie Oroszországban, hogy minden megváltozott. Ezek után már senki sem élhet úgy mint korábban. Meg akartam mutatni a világnak, hogy az oroszok is a háború ellen vannak! Legalábbis a tanultabb és tájékozottabb emberek. Ezt Nyugaton sokan nem veszik figyelembe.”

Marina Ovszjannyikova Odesszában született, melyet most az orosz csapatok ostromolnak.

„Apám ukrán, anyám orosz. Ez a háború egy testvér nép ellen irányul! Ez elfogadhatlan. Én egyéves voltam amikor a családom Oroszországba költözött, de azért sok szál köt Odesszához: édesapám ott halt meg és ott is van eltemetve. Élnek ott még rokonaim, de nincsen velük napi kapcsolat.

Ez számomra nem családi ügy hanem pacifista akció: legyen vége a háborúnak! Ez Oroszországnak is érdeke.”

Egyedül tervezte meg az akciót ?

„Igen. Heti váltásban dolgozunk. Ezért csak a háború megkezdése után tudtam tiltakozni. Sikerült kicseleznem a rendőrt, aki mindíg ott áll a híradó stúdió bejáratánál. Aztán már nem tudtak mit csinálni, mert bent voltam a stúdióban épp a híradó idejében. Közben állandóan attól féltem, hogy a pacifista akciómat végülis nem látja meg senki. Sikerült elérnem, hogy sokan lássák, és hogy Nyugaton is megértsék: az oroszok nem támogatják a háborút.”

Mi történt utána?

„A főnököm felszólított, hogy azonnal adjam be a felmondásomat. Annyira feldúlt voltam, hogy ezt megtagadtam. Aztán másnap e mailben megírtam a felmondó levelet. A rendőrök kihallgattak. Udvariasak voltak, de amikor ügyvédet kértem, akkor azt válaszolták: egy pillanat, és mindjárt hívhat ügyvédet. De sohasem jött el az a pillanat. A rendőrök viszont állandóan telefonálgattak, nyilvánvalóan a főnökeiknek. Végül egy bíróságra vittek, ahol rám talált egy ügyvéd, akinek előre szóltam. Akkor elengedtek. 18 órán keresztül nem beszélhettem a családommal. Aztán hallottam, hogy Putyin szóvivője, Peszkov első számú nemzeti ellenségnek nevezett.”

Mi a helyzet most a Kreml által szigorúan ellenőrzött médiában?

„Én a hírszerkesztőségben dolgoztam méghozzá a nyugati osztályon. Rendszeresen olvashattam a Reuters vagy az Euronews híreit, és láthattam, hogy háború folyik Ukrajnában. Egyre nehezebb ezt elviselni mindenkinek a szerkesztőségben. Egymás után távoznak a kollégák, mert nem bírják ezt a terhet. Aki marad, az is csak azért, mert tudja : ebben a légkörben nincs hova mennie. Sehol sem kapna állást. A legjobbak elmennek Oroszországból, amely a sötétségbe süllyed. Én még nem tudom, hogy mihez kezdek, de szerintem a háború kitörése óta ezt senki sem tudja Oroszországban. A háború minden tervet tönkretett, és rengeteg szenvedést okoz , elsősorban Ukrajnában. Régebben jó életem volt, most ez tökéletesen megváltozott.

Nincsenek terveim, mert háború idején nem lehet tervezni”

– mondta a Der Spiegel tudósítójának Marina Ovszjannyikova, a bátor orosz újságíró, akit Putyin nemzeti ellenségnek nyilvánított, mert háborúnak nevezte az Ukrajna elleni „különleges hadműveletet” a televízió stúdiójában.

Tiltakozunk az egyetemek elrablása ellen!

Az Orbán-rezsim az egyetemek elrablásának folyamatában fokozatot váltott az elmúlt napokban: statáriális eljárásban öt állami egyetemet hajszolt bele az alapítványi átalakulásba, maradék autonómiájának teljes feladásába.

Az eljárás során a kormány illegitim eszközök egész sorát vetette be: megzsarolta az egyetemeket azzal, hogy csak az alapítványosítás elfogadása esetén jutnak további forrásokhoz.

Az egyetemi vezetők az ITM-ben tudták meg, hogy “önként” fogják alapítványi kézbe adni az egyetemeiket, különben nem részesülnek az 1500 milliárdos uniós fejlesztési forrásból.

A döntő szavazás napján maga a miniszterelnök is melegen ajánlotta az elköteleződést az egyetemeknek a “modellváltás” mellett.  Az MTVA a szenátusi szavazásokat napokkal megelőzően már kész tényként tálalta az egyetemek átalakítását.
A kormány kommunikációjára mindvégig jellemző volt az érintettek bizonytalanságban tartása, megtévesztése, a folyamatos dezinformáció, a hitegetés, a valós információk visszatartása, elhallgatása és a kettős beszéd. 2020 nyarán Palkovics László még azt állította, hogy “a legnagyobb intézmények ‒ köztük a három vidéki tudományegyetem, valamint a SOTE, az ELTE és a Műegyetem is ‒ állami fenntartásban maradnak, így fejlesztik őket tovább”.

2021. január elején az alapítványosításba most bevont intézmények vezetői még azt sem tudták, hogy ők is sorra kerülnek, a hónap végén pedig már ügydöntő szavazásokat kellett lezavarniuk a szenátusokban. 

Csak január közepén szivárgott ki az a dokumentum, amelyből kiderült, hogy február 9-én már a parlament elé terjesztik a jogszabály-módosítást.
Az érintett egyetemek vezetői végrehajtották a rájuk kiszignált feladatot, meg sem kísérelték elérni, hogy időt kapjanak alapos hatástanulmányok készítésére, érdemi viták lefolytatására. Az erőltetett ütemű folyamat nem tette lehetővé, hogy az egyetemi polgárok érdemben megvitassák az átalakítás kérdését. A rendkívüli helyzetben egyes érintett egyetemi karokon spontán plénumok szerveződtek, amelyeken a többség elutasította az erőszakos átalakítást. Voltak olyan hivatalos fórumok, ahol egyes hozzászólókat megfélemlítették, beléjük fojtották a szót, illetve ahol szabálytalanul bonyolították le a szavazást.

A magyar kormányzat szégyene, hogy az ötvenes éveket idéző módszerekkel hajtanak végre alapvető szerkezeti és tulajdoni változtatásokat a magyar felsőoktatásban.

Az alapítványosítás a hűtlen kezelés gyanúját is felveti, hiszen fideszes oligarchák kezébe kerülnek az óriási fejlesztési források és értékes ingatlanok, amelyek így “elveszítik közvagyon jellegüket”.
A tervezett átalakítások megszüntetik az oktatás és a kutatás szabadságát, veszélybe sodorják a diákok továbbtanulását, a képzések tandíjmentességét, és szűkítik az egyetemre való bejutás lehetőségét.

Megszűnik az oktatók közalkalmazotti státusza, ezzel megkezdődhet a tömeges elbocsátás. Mindez az értelmiség elleni totális háború újabb állomása, ami egyben az egész magyar társadalom ellen irányul.

Magyarország elrablása több mint tíz éve zajlik, egyre erőszakosabb módon, egyre arcátlanabbul. A veszélyhelyzet miatti gyülekezési tilalmat a kormány a magyar nép, a magyar emberek elleni intézkedésekre használja fel. Az alapítványosítás nem a köz javát, a hazai felsőoktatás és kutatás minőségének javítását, hanem a hatalmon lévők érdekeit szolgálja.
Az erőszakos átalakítás lehetővé teszi, hogy nagymúltú egyetemek a Fidesz pártkatonái által irányított magánalapítványok kezébe kerüljenek, ezzel biztosítva a felsőoktatás feletti uralmukat a NER bukása utáni időkre, akár az örökkévalóságig

Az Oktatói Hálózat tiltakozik a kormány oktatás- és tudományellenes politikája, a magyar felsőoktatás elrablása, az egyetemi szabadság eltiprása ellen!

Felszólítjuk a parlamenti képviselőket, hogy akadályozzák meg az állami egyetemek privatizálásának törvénybe foglalását!
Szolidárisak vagyunk a tiltakozó egyetemi polgárokkal, és felkérünk minden felelős állampolgárt és szervezetet, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel támogassa harcukat és lépjen fel az alapítványosítás ellen.
Budapest, 2021. február 5. Oktatói Hálózat

Andy Landy mosolyalbuma – Jön Charlie Hebdo

ÖT TÖRTÉNELMI EGYHÁZ VEZETŐI LEVELET ÍRTAK A KARIKATÚRISTÁNAK!
Vallási közösségek vezetőiként tiltakozásunkat fejezzük ki a vallási jelképek, szentségek és szent helyek meggyalázása, kigúnyolása ellen

– fogalmaz az a nyilatkozat, amelyet a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség és a Magyarországi Muszlimok Egyháza vezetői írtak alá.

Megérkezett a stílusosan Pápai válasz:

AL

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!