Kezdőlap Címkék Téli olimpia

Címke: téli olimpia

Téli olimpia: nincs fertőzés a buborékban – növekedhet a nézőszám Pekingben

Bár a világon tombol az omicron járvány , de a téli olimpiát sikerült megóvni- büszkélkedtek Pekingben, ahol a szervező bizottság sajtóértekezletet tartott.

„Biztonságos a helyzet a buborékban, nincs jele a vírus terjedésének. Elértük céljainkat. A tudomány a védekezés alapja, és a jövőben sem enyhítjük az óvintézkedéseket”

– hangsúlyozta a pekingi téli olimpia fő egészségügyi szakértője.

Brian McCloskey kínai kollégájával, Huang Csunnal együtt elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a versenyzőket hermetikusan elzárják a nézőktől, és ezért ebben a buborékban sikerül biztonságos feltételeket fenntartani. Huang Csun, aki helyettes vezetője a járvány megelőző szervezetnek a téli olimpián, közölte, hogy a nézők másnap nyugodtan munkába mehetnek. Nem kell karanténba vonulniuk. Természetesen azt tanácsolta nekik, hogy kerüljék a tömeg rendezvényeket, és időben adják le a vírus tesztjüket.

Többen láthatják a téli olimpiát a helyszínen

Január 17-én azt közölte a téli olimpia szervező bizottsága, hogy felfüggesztik a jegyárusítást, mert az omicron járvány miatt nem kockáztatják a sportolók biztonságát. Csakis szigorúan szűrt közönség láthatja az olimpiát élőben. Tekintettel arra, hogy a buborék eddig vírusmentesen működött, most a szervező bizottság úgy határozott, hogy megnöveli a nézőszámot. A jegyeket a keresletnek megfelelően árusítják majd – írta a Global Times, amely a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt félhivatalos angol nyelvű portálja.

Kína és az Omicron háborúja

A 15 milliós Tiencsin csatája  az Omicron ellen – így jellemzi a Pekinghez közeli nagy kikötőváros küzdelmét az Omicron vírusmutáns ellen a Global Times, amely hangsúlyozza: annál is nagyobb figyelem kíséri ezt a kínai fővárosban, mert február elején  kezdődik a Holdújév és akkor rendezik meg a téli olimpiát is.

Húsz Covid 19 vírusfertőzést észleltek a hétvégén Tiencsinben, és ebből kettő biztosan az Omicron vírusmutáns volt. Vasárnap ezért tömeges tesztelés kezdődött meg, mert ez „Kína első csatája az Omicronnal”- írja Peking portálja, a Global Times. A járványszakértőket azért döbbentette meg az Omicron jelentkezése a kínai kikötővárosban, mert a két fertőzött nem járt külföldön! Vagyis az Omicron vírust nem onnan hozták be, holott Kínát azért zárják el a külvilágtól, hogy távol tartsák az új vírusmutánsokat.

Ami méginkább zavarja a szakértőket az az, hogy a húsz fertőzöttből, akikből csak kettőnél biztos az Omicron, de a többieknél sem lehet kizárni azt, 15 gyerek van! 8-13 éves gyerekek kapták el a fertőzést pedig korábban ezt a korosztályt védettnek tekintették Kínában.

Vasárnap éjfélkor ezért megtiltották Tiencsin lakóinak, hogy elhagyják a várost. Csakis engedéllyel lehet távozni és érkezni Tiencsinbe, ezért a nagyváros határában ellenőrző pontokat állítottak fel, ahol mindenkit tesztelnek. Csakis azt engedik ki illetve be, akinek negatív a tesztje és rendben van az engedélye.

Minden polgárt tesztelnek Tiencsinben. Akinek nincs 24 órán belül készült negatív vírus tesztje, az nem szállhat metróra vagy buszra.

Vásárlási pánik

A 15 milliós Tiencsin lakói attól tartanak, hogy a 13 milliós Hszian sorsára jutnak vagyis lezárják az egész várost. Ez pedig azt jelenti, hogy minden családból csak egyetlen családtag mehet vásárolni, és ő is csak minden második napon.

Pánik felvásárlás kezdődött Tiencsinben, mert mindenki igyekszik bespájzolni a nehéz időkre.

A Global Timesnak arról számoltak be a helyi lakosok, hogy a szupermarketekben már a nyitás után teltház volt, és hosszú sorok kígyóztak a boltok előtt. Volt olyan piac, ahol mindent megvettek, ezért átmenetileg fel kellett függeszteni az árusítást, mert nem jött utánpótlás. A város vezetése igyekszik megnyugtatni a lakosságot: a zöldség még 3-4 napra elég, a rizs, a liszt és az étolaj 30 napig.

Az Omicron nem olyan mint az influenza

Kína egyik vezető vírusszakértője cáfolta azt a nézetet, hogy az Omicron nem okoz súlyosabb problémát, mert olyan mint az influenza. Zsang Venhung professzor szerint az Omicron vírusmutáns veszélyes. Le tudja győzni az emberek immunrendszerét! A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az Omicron feltűnése a Peking közeli Tiencsinben veszélybe sodorhatja a téli olimpiát is. Rengeteg ember ingázik ugyanis rendszeresen Peking és Tiencsin között.

Körülbelül 100 ezren lehetnek a rendszeres ingázók, őket arra „kérték”, hogy dolgozzanak otthonról. Az a két városrész Tiencsinben, ahol az Omicron vírust észlelték karanténba került.

Ugyanakkor a vonatok menetrendszerűen közlekednek Peking és Tiencsin között – írja a Global Times.

Mi lehet a megoldás?

A villámgyors és tömeges tesztelés.

„A vírus négy vagy öt napig lappanghat, ezért a közeli napokban sok új fertőzéssel számolhatunk” – mondta egy vezető vírusszakértő Vuhanból, ahonnan a járvány elindult 2019 őszén. Jang Zsancsiu professzor szerint az a legfontosabb, hogy a járvány gócokat gyorsan megtalálják és lezárják. Ha ez sikerül Tiencsinben, akkor biztonságos lehet a Holdújév fesztivál – mondta a kínai szakértő arra célozva, hogy olyankor több mint 500 millió kel útra, hogy felkeresse őseinek szülőföldjét.

Új magyar sztárok születtek a téli olimpián

0

A gyorskorcsolyaváltó történelmi aranyérme és a Liu-fivérek hihetetlen dél-koreai népszerűsége mellett rengeteget beszéltek a műkorcsolyázó Tóth Ivettről és, kicsit más előjellel, Swaney Elizabethről is.

Soha ilyen jól nem szerepelt még Magyarország a téli olimpiákon – magyar sportoló ugyanis soha nem szerzett még aranyérmet. Most viszont a rövidpályás férfi gyorskorcsolya-váltó, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba és Knoch Viktor történelmi aranyérmet szerzett.

https://www.facebook.com/EurosportHU/videos/1192354207565517/

A siker után a csapattagok még a legendás atlétának, Usain Boltnak is üzentek, aki azóta válaszolt is:

elvileg küldi a megígért pezsgőt.

A győztes csapat Usain Bolt védjeggyé vált mozdulatával.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az aranyérem mellett Liu Shaolin Sándor még két ötödik helyet is szerzett 1500 és 5000 méteren, de remekül szerepeltek a nők is: a Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és Kónya Zsófia (az előfutamban Heidum Bernadett) alkotta váltó negyedik lett, Jászapáti Petra pedig nagy meglepetésre hatodik lett 1500 méteren.

Nemcsak az eredmények miatt beszéltek azonban sokat a Liu-testvérekről: már a győzelem előtt

hatalmas sztárokká váltak Dél-Koreában,

lányok tucatjai sikítoztak, amikor a jégre lépéskor bemutatták őket. Liu Shaolin Sándor verseny előtti szemöldöksimogatása és kacsintása pedig máris mémmé vált. A népszerűségét egyébként az is jelzi, hogy a koreai KBS News külön összeállítást készített róla.

헝가리 쇼트트랙 '윙크남' 샤오린에 여심 흔들

윙크 한 번에 페북지기는 심.쿵.#쇼트트랙 #오늘의tmi #여친이_있답니다ㅠㅠ

Közzétette: KBS 멀티미디어뉴스 – 2018. február 12.

De ugyanígy felrobbant az internet a 19 éves magyar műkorcsolyázó, Tóth Ivett első produkciója után. Ő ugyanis, elég szokatlan módon, az AC/DC zenéjére adta elő rövidprogramját, ráadásul gyakorlatilag hibátlanul.

https://www.facebook.com/EurosportHU/videos/1191682844299320/

A különböző közösségi médiumokban, főleg a Twitteren rengetegen írtak róla ezután, a zene- és ruhaválasztását dicsérve. A New York Times szakújságírója egyenesen az új kedvencének nevezte, és ehhez a véleményhez sokan mások is csatlakoztak.

Kicsit más előjellel beszéltek viszont a síakrobata Swaney Elizabethről. Ő ugyanis úgy teljesítette az elvileg bravúros mutatványokra épülő versenyt, hogy

egyetlen trükköt sem mutatott be.

Így persze utolsó is lett, még azok is megelőzték, akik elestek, mégis szinte többet beszéltek róla, mint a dobogósokról.

Freestyle ski

VITA!!! Szerintettek szükség van arra, hogy valaki ilyen tudással képviselje Magyarországot az olimpián?

Közzétette: Eurosport – 2018. február 18.

Sokan máris a „legendás” brit síugróhoz, Eddie, a Sashoz, vagy az egyenlítői-guineai úszóhoz, Eric Moussambanihoz hasonlították. Rengeteg nagy újság írt róla, a CBC kanadai tévé pedig a Twitteren egyenesen azt kérdezte, hogy ő-e valaha volt legrosszabb olimpikon.

Szereplését tekintve mindenképp szimbolikus volt, hogy még a megnyitón a végül tökutolsó, mindössze egy éve síelő mexikói sífutóval, German Madrazóval, valamint a leginkább félmeztelen bevonulásairól ismert tongai Pita Taufatofuával fotózkodott.

http://www.instagram.com/p/Be-4OTjHB9e

Még szerencse, hogy erre az olimpiára inkább az aranyérem miatt emlékezünk majd.

Átadták a magyar váltónak a történelmi aranyérmeket

0

A csütörtöki döntő után pénteken megtartották a hivatalos eredményhirdetést is a rövidpályás férfi gyorskorcsolya váltóban. A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású csapatnak Schmitt Pál adta át az aranyérmet.

Most először végeztek a magyar sportolók első helyen téli olimpián, a történelmi aranyérmeket Schmitt Pál adta át a váltó tagjainak. A döntőt ugyan tegnap rendezték, de akkor csak egy kisebb ceremóniát tartottak: az érmesek felálltak a dobogóra, és megkapták az phjongcshangi olimpia kabalafiguráját.

A magyar váltó akkor a dobogón állva Usain Bolt híres mozdulatát utánozta, ugyanis azt olvasták az interneten, hogy az atléta minden győztesnek pezsgőt küld, aki ezt megcsinálja. Bolt az Instagramján már jelezte is, hogy jár a pezsgő.

Liu Shaolin Sándor pedig ezt a képet osztotta meg a csütörtöki győzelemről:

https://www.instagram.com/p/BfgIPknlN-W/?taken-by=shaolinliu

 

Ez volt ma – 2018. február 22.

0

A magyar sport első téli olimpiai aranyérmét szerezte a Liu-testvérek vezette gyorskorcsolya-váltó Phjongcsangban. Kalocsán kirúgták állásából az ellenzéki képviselőjelöltet, akit több bizottságból is visszahívták, Elek István elmondta, hogyan nyerhet választást az ellenzék, tovább romlott az emberi jogok helyzete Magyarországon, a Jobbikkal viccelődött a miniszterelnök, Szíriában földi pokollá változott egy város. És még egy szomorú hír: meghalt Tahi Tóth László.

Történelmi magyar győzelem a téli olimpián

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Első helyen végzett a rövidpályás férfi gyorskorcsolya váltó a téli olimpián, ezzel 38 év után újra érmet szerzett Magyarország, és

ez volt az első magyar arany a téli olimpiák történetében.

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor összeállítású csapat olimpiai csúccsal elért győzelmét videón itt nézheti meg, ide kattintva pedig elolvashatja, hogyan értékelték a sikert.

Átszervezésre hivatkozva kirúgták a kalocsai ellenzéki jelöltet

Angeli Gabriella
Fotó: Facebook

Angeli Gabriellát a kalocsai közgyűlés fideszes többsége leváltotta a jogi bizottság éléről és visszahívta a közbeszerzési bizottságból is.

Ő volt az, aki a nyilvánosság elé tárta az Elios-botrány helyi fejleményeit.

A Független Hírügynökségnek azt is elmondta, hogyan veszítette el az állását.

172 millió a volt szocialistának?

Márki-Zay Péter, a hódmezővásárhelyi polgármester-választás ellenzéki támogatottságú jelöltje a Független Hírügynökségnek azt mondta, azok hátráltatják,

„akiket megfizettek”.

Azt állítja, hogy volt MSZP-s ellenfelének a teniszklubja is pénzt kapott.

Tovább romlott az emberi jogok helyzete Magyarországon

Fotó: FüHü

Az Amnesty International éves jelentése szerint Magyarország már 2016-ban is sok területen

az európai régió egyik legkiábrándítóbb teljesítményét

nyújtotta, és a helyzet tavaly tovább romlott. A jelentés három helyen lát nagy problémát: a menedékkérőkkel szembeni bánásmódnál, a CEU elleni intézkedéseknél és a civil szervezetek üldözésénél.

Botka: Nem ismerek olyan pártot, hogy Modern Magyarországért Mozgalom

Ezt válaszolta mosolyogva arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy Bokros Lajos pártja az ellenzék által esélyesnek gondolt körzetben indít önálló jelöltet.

A Jobbik az balra van tőlünk – viccelődött (?) a miniszterelnök

Dunaújvárosba látogatott Orbán Viktor, hogy a Fidesz jelöltjét, Galambos Dénest támogassa. Erről is megjelent egy kampányvideó a Facebook-oldalán, amelyen Rogán Antallal „viccelődött”.

Elek István: A Fidesz csak az ellenzék összefogásától fél

wikimedia

Nyílt levelet írt Elek István Vona Gábornak, mert attól tart, hogy ha az ellenzék összefogás nélkül indul a választásoknak, akkor borítékolható a Fidesz kétharmada.

Ha viszont létrejön a legszélesebb választási koalíció, akkor szerinte a Fidesz legyőzhető.

Elek egyébként választási útitervet is csatolt a leveléhez. Ebben részletesen leírja, hogy villámgyors megállapodásra kéne jutni Orbán rendszerének megbuktatására, szükség lenne egy közös minimumprogramra, továbbá minél több helyen, de legalább 79 kerületben közös jelöltet kellene állítani. Elek István a Független Hírügynökségnek nyilatkozott a tervéről.

Ausztria bíróságon támadta meg a paksi bővítést

A határidő lejárta előtt megtámadta Ausztria az Európai Bíróságon, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítési projekt állami támogatását. Ezt jelentette be közleményében Elisabeth Köstinger osztrák fenntarthatósági miniszter.

„Nincsenek szavak arra, hogy hány gyereket gyilkoltak meg”

Egyre többen, főleg civilek halnak meg a szíriai Kelet-Gútában. A város a felkelők kezén van, a kormánycsapatok és az őket támogató oroszok folyamatosan bombázzák.

Donald Trump szerint a tanárok kezébe is fegyvert kéne adni

A 17 halálos áldozatot követelő floridai lövöldözés kapcsán újult erővel lángoltak fel a fegyvertartással kapcsolatos viták az USA-ban. A kérdés akkor is előkerült, mikor Donald Trump a Fehér Házban fogadta a túlélőket. Az amerikai elnök arról beszélt, hogy

a tanároknak és az iskolai dolgozóknak is fegyvert kéne hordaniuk,

hogy megelőzzék a hasonló eseteket.

Meghalt Tahi Tóth László

Hosszú betegség után halt meg a Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész. Még tavaly januárban lett rosszul előadás közben, kórházba került, megműtötték, de

utána újra színpadra állt.

Tahi Tóth László 75 éves volt.

Így értékelte a történelmi sikert az olimpiai bajnok váltó

0

Várják Usain Bolttól a pezsgőt, ezt is mondták az első magyar téli olimpiai bajnokok. A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású csapat a rövidpályás gyorskorcsolya váltóversenyében győzött.

„Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk”

– ezt mondta az MTI-nek a 23 éves Burján Csaba. Azt is mondta: „Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be.”

A győztes csapat Usain Bolt védjeggyé vált mozdulatával.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Arról is beszélt, hogy a dobogón állva nem véletlenül utánozták Usain Bolt védjeggyé vált mozdulatát, olvasták ugyanis az interneten, hogy minden győztesnek pezsgőt küld, aki ezt megcsinálja. Most várják a pezsgőt.

Burján az is mondta, hogy nem zavarja, hogy csak holnap kapják meg az érmeket, mert

„így kétszer állhatunk a dobogó tetejére.”

Szerinte mindenki megnyugodott kicsit, amikor a dél-koreaiak elesésével gyakorlatilag biztossá vált az érem. Azt is mondta, hogy az utolsó váltásánál látta, hogy Liu Shaoang már készül, hogy megelőzze az előtte lévő kínait, de azt már nem, hogy sikerült is neki.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

„Úgy érzem, ez nem a vége. Ez is csak egy állomás, egy jó kezdet” – ezt már Liu Shaoang mondta, aki az utolsó váltásánál a második helyre hozta fel a magyar csapatot, és aki szerint

mindenki sírt a boldogságtól.

A mindössze 19 éves Liu Shaoangnak a váltó előtt nem sikerült jól az olimpia, mindegyik számában kizárták, de azt mondta, az most senkit nem érdekel. Mentálisan viszont nagyon nehéz volt felállnia.

A csapat legidősebb tagja, a 28 éves, negyedik olimpiáján szereplő Knoch Viktor arról beszélt, hogy ebben a csarnokban más még nem nyert váltóban, ugyanis az előző idényben egy világkupa-versennyel avatták fel, és azt is a magyarok nyerték. Ahogy fogalmazott,

egy ideje már azon járt a feje, milyen jó lenne olimpiai, világ- és Európa-bajnokként visszavonulni,

de csak nem akart összejönni a győzelem a nagy világversenyeken. Most viszont igen, így nem bábja, hogy ez volt az utolsó olimpiája.

A célba érkezés pillanata.
Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

A csapatot a vége előtt nem sokkal az első helyre felhozó, 22 éves Liu Shaolin Sándor viszont most már olimpiai, világ- és Európa-bajnoknak is mondhatja magát. Úgy fogalmazott, hogy ez a siker egy újabb lépcsőfok, ugyanakkor szerinte ez egy végtelen lépcső, amelyen mindig lehet feljebb kerülni.

A versenyről azt mondta: „második helyen vettem át, de jól sikerült a váltás, a kanadaiaknak pedig nem jó a befejező embere. Úgy voltam vele, akármi lesz, elmegyek mellette”.

Liu Shaolin Sándor öröme a célba érkezés után.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Liu Shaolin Sándor az egyéni versenyeken is nagyszerű eredményeket ért el: 500 és 1500 méteren ötödik, 1000 méteren nyolcadik lett.

A történelmi győzelmet ide kattintva videón is megnézheti.

Megvan Magyarország első téli olimpiai győzelme – videó

Első lett a rövidpályás férfi gyorskorcsolya váltó a phjongcshangi téli olimpián, ezzel 38 év után újra érmet szerzett Magyarország, és az első aranyat a téli olimpiák történetében.

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat az 5000 méteres, 45 körből álló távon szinte végig a harmadik helyen korcsolyázott. Néhány körrel a vége előtt a Liu testvérek az élre törtek, és végül Liu Shaolin Sándor első helyen hozta be a váltót a célba.

Liu Shaoang
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A második helyen a kínaiak végeztek, a kanadaiak lettek a harmadikok, a hazai csapat pedig egy kicsúszás miatt hatalmas hátránnyal fejezte be a versenyt.

A magyar váltó 6:31,971-es időeredménnyel ért célba, ami új olimpiai rekord.

Nagyon kemény futam volt, hosszú volt az út idáig, de mi vagyunk a legjobbak – értékelte hatalmas lelkesedéssel Liu Shaolin Sándor a verseny után a döntőt az M4 Sportnak.

A futam után a csapattagok felállhattak ugyan a dobogóra, az aranyérmet viszont csak a péntek délelőtti hivatalos éremátadón kapják meg. Szintén a csütörtöki versenynapon Liu Shaolin Sándor az ötödik, pontszerző helyet szerezte meg 500 méteren egyéniben.

Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (b-j), a gyõztes magyar válogatott tagjai.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A váltó volt az utolsó éremesélye a magyar csapatnak a dél-koreai téli olimpián, amely egyébként nem csak az első aranyérem megszerzése miatt sikerült kiemelkedően jól:

korábban még nem történt meg, hogy ilyen sok, összesen öt pontszerző helyet ért volna el az olimpiai csapat. 

Eddig egyébként csak műkorcsolyában és jégtáncban tudott magyar versenyző érmet szerezni a téli olimpiák történetében. Most ez is megváltozott. Magyarország eddigi téli olimpiai érmei:

ezüstérem:

1948, St. Moritz: Kékesy Andrea, Király Ede (műkorcsolya, páros)
1980, Lake Placid: Regőczy Krisztina, Sallay András (műkorcsolya, jégtánc)

bronzérem:

1932, Lake Placid: Rotter Emilia, Szollás László (műkorcsolya, páros)
1936, Garmisch-Partenkirchen: Rotter Emilia, Szollás László (műkorcsolya, páros)
1952, Oslo: Nagy László, Nagy Marianna (műkorcsolya, páros)
1956, Cortina d’Ampezzo: Nagy László, Nagy Marianna (műkorcsolya, páros)

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ez volt ma – 2018. február 21.

0

Nem fontosak a kormánynak a szegények, többek között erről beszélt Ferge Zsuzsa szociológus a Független Hírügynökségnek. A Jobbik bemutatta a programját, Magyar György már biztosan indult a választáson, ennek alkalmából ő is interjút adott. Benjamin Netanjahu egyre nagyobb bajban van, Tóth Ivett műkorcsolyázó viszont sokak kedvence lett a téli olimpián.

Ferge Zsuzsa: A kitiltás gyilkosság lenne

FH

A világ a tudás társadalma felé megy, miközben Magyarország épp az ellenkező irányba fordult.

Orbán Viktornak és kormányának nem fontosak a szegények,

pedig az oktatás lezüllesztése tovább növeli a szegénységet. Ezeknek az embereknek esélyük sincs az előrelépésre, pedig nagyjából nyolcvanmilliárd forint javítana a helyzetükön. Többek között erről beszélt Ferge Zsuzsa szociológus a Független Hírügynökségnek adott interjújában, mint ahogy arról is, hogy lehetetlennek tartja, hogy a magyar parlament elfogadja a bevándorlás-ellenes törvényt. Azt mondja: ha innen kitiltanak valakit, és nincs befogadó ország, az egyenlő a gyilkossággal.

Felmérik a legesélyesebb jelölteket

Eddig 18 körzetben tud a Közös Ország Mozgalom közvélemény-kutatást készíttetni, hogy felmérjék, ki lenne az ellenzék legesélyesebb helyi jelöltje a pártok által bejelentett indulók közül. Közben szerveződnek az újabb jelölti viták is.

Szelídebbre sikerült a Jobbik programja – 2014-hez képest

MTI Fotó: Mónus Márton

Bevezetnék az oligarcha-adót, amit 2002-ig visszamenőleg alkalmaznának, nem lépnének ki az EU-ból, de

tévútnak gondolják az integráció mélyítését,

többek között ez derül ki a Jobbik programjából. És az is, hogy nem bontanák le a kerítést, de felfüggesztenék Paks 2-t.

Magyar György: Aki alszik a demokráciában, az diktatúrában ébred

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Összegyűjtötte az induláshoz szükséges aláírásokat Magyar György ügyvéd, aki Siófokon civilek kezdeményezésére indul a választásokon, de

támogatja a szocialista párt is.

A 68 éves jogász a Független Hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy különösen fontosnak tartja a hétvégi, hódmezővásárhelyi polgármester választást, amelyen az összefogás eredményeként egyetlen ellenzéki indul a Fidesz jelöltjével szemben. Szerinte, ha a demokratikus oldal győz, akkor jó esélyt jelenthet az ellenék áprilisi győzelméhez is.

A CSOK-osok Budapesten jártak a legrosszabbul

A használt lakások árának kevesebb, mint tíz százalékát, az újaknak harmadát fedezte 2017 végén a legmagasabb összegű CSOK Budapesten. Vidéken valamivel jobb a helyzet, de a támogatás ott is elúszott az óriási áremelkedésen.

Vádalkut kötött Netanjahu bizalmi embere

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Slomo Filber a tájékoztatási minisztérium egyik igazgatója, de egyben Benjamin Netanjahu egyik bizalmasa.

Vállalta, hogy vallomást tesz

a minisztérium és egy telekommunikációs vállalat összefonódásának korrupciós ügyében, ha ezzel elkerülheti a börtönt. Netanjahu két másik barátját is őrizetbe vették.

Újabb világsztár forgat Budapesten

Rosamund Pike játssza Marie Curie-t a Radioactive című filmben, amely Marie és Pierre Curie tudomány iránti szenvedélye mellett a házaspár romantikus kapcsolatát is bemutatja, valamint azt is ábrázolja, hogy felfedezéseiknek milyen hatása lett a 20. századra.

Legyen Toldi márkájú mobiltelefon!

A Petőfi Irodalmi Múzeum és az Arany János Emlékbizottság jóvoltából

több mint ötezer gyerek utazhat Budapestre,

hogy az iskolapadon kívül is szerezhessen élményeket a tavaly kétszáz éve született költőről, illetve ismerkedjen a fővárossal. A program népszerűsége még a szervezők várakozását is felülmúlta.

Nagy sikert aratott Tóth Ivett az olimpián

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

23. lett a női műkorcsolyázók rövidprogramjában a téli olimpián, így pénteken bemutathatja kűrjét. A 19 éves magyar sportoló

az AC/DC zenéjére mutatta be programját,

amellyel nem csak a helyszínen aratott sikert, de a verseny után rengetegen írtak róla a közösségi médiában is.

Negyedik lett a magyar női gyorskorcsolya váltó

0

Eredményes napja volt a magyar gyorskorcsolyázóknak a phjongcshangi téli olimpián: a rövidpályás női váltó a negyedik helyen végzett, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Keszler Anna pedig egyéniben jutott tovább keddi futamában.

A 3000 méteres váltóversenyben Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és Kónya Zsófia alkotta a magyar négyest, amely a B döntőben második lett, így a hatodik, pontszerző helyük már biztos volt, de az A döntőben két váltót is kizárt a zsűri, ami két hely előrelépést jelentett a magyar csapatnak.

A magyarok a második pozícióból rajtoltak a holland váltó mögött, ezt a helyet pedig sikerült megtartani, míg a japánok és az oroszok leszakadtak mögöttük. Hollandia végül 4:03.471 perces új világrekorddal győzött,

a magyar csapat pedig a régi világcsúcson belül, 4:03.603 perccel ért célba.

A régi rekordot a dél-koreaiak tartották 4:04.222 perccel, a magyar csúcs pedig három másodperccel dőlt meg.

„Láttam, hogy eszméletlen gyorsak a köridők, de amikor megállítottam a stopperem, azt hittem, hogy elrontottam valamit és lemaradtam fél körről. Senki kudarcának nem örülök, de megérdemelték a lányok a negyedik helyet ilyen fantasztikus időeredménnyel” – mondta az MTI-nek Bánhidi Ákos csapatmenedzser.

A női váltó sorozatban harmadszor végzett pontszerző helyen: Vancouverben ötödik, Szocsiban pedig hatodik lett. Mindhárom stafétának tagja volt Keszler és Heidum. Ez a harmadik magyar pontszerző helyezés Phjongcshangban, előzőleg Liu Shaolin Sándor ötödik, Jászapáti Petra pedig hatodik lett 1500 méteren rövidpályás gyorskorcsolyában.

Egyéniben Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is futamgyőztesként jutott negyeddöntőbe 500 méteren. Knoch Viktor kevesebb mint egy körrel a vége előtt a szintén továbbjutó második helyen korcsolyázott, amikor megbotlott és elesett, ezáltal kiesett. Női 1000 méteren Jászapáti Petra ugyan egyéni csúcsot javított, de nem sikerült továbbjutnia. Keszler Andreát előfutamából a zsűri juttatta tovább, így ő még versenyben van női 1000 méteren.

A rövidpályás gyorskorcsolya versenyei csütörtökön zárulnak, akkor fejezik be a férfi 500 és a női 1000 méteres versenyt, illetve jön a férfi 5000 méteres váltó, amelynek döntőjében a magyar négyes is érdekelt.

Jászapáti Petra hatodik az olimpián, Liu Shaolin Sándort kizárták a döntőben

0

Döntőbe jutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyében Liu Shaolin Sándor a téli olimpián, de ott elesett és szabálytalanság miatt ki is zárták. Hatalmas meglepetésre a 19 éves Jászapáti Petra is döntőbe jutott 1500 méteren, és ott pontszerző, hatodik helyen végzett.

Jászapáti Petra a bal oldalon
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Először a nők 1500 méteres versenyének első futamát rendezték, két magyar indulóval. Bácskai Sára Luca nem végzett továbbjutó helyen, ráadásul szabálytalanság miatt ki is zárták, a mindössze 19 éves Jászapáti Petra viszont okos versenyzéssel,

a megfelelő pillanatokban előzve második, vagyis továbbjutó helyen végzett.

Jött a férfi ezer méteres negyeddöntő, Liu Shaolin Sándor már itt is nagyon nehéz futamba került, hiszen két lett versenyző mellett ott volt a világbajnok kínai Vu Taj-csing és az olimpiai bajnok kanadai Charles Hamelin, márpedig csak az első kettő juthatott tovább (kivéve persze, ha szabálytalanság miatt valakit kizárnak, az azt elszenvedő pedig bírói döntéssel megy tovább).

Ugyanakkor Liu Shaolin Sándor is az esélyesek közé tartozott, hiszen első helyen áll a világkupa-sorozatban ezen a távon, a tavalyi vb-n pedig hatodik lett. 1500 méteren már az olimpián szerzett egy ötödik helyet, a váltóval pedig döntőbe jutott.

A negyeddöntős futam végül rendkívül izgalmas lett,

ide-oda előzgették egymást a versenyzők, nagyon sok volt az ütközés,

több esetben Liu is érintett volt, többször meg is billent, ennek ellenére végül első helyen ért célba, néhány centivel megelőzve Hamelint és Roberto Pukitist.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az ütközések miatt hosszas videózás következett, amelynek végén végül az eleve nem továbbjutó helyen végző kínait zárták ki szabálytalanság miatt, vagyis Liu Shaolin Sándor bejutott az elődöntőbe.

A nők 1500 méteres elődöntője következett. Jászapáti Petra egyáltalán nem számított esélyesnek, két kínai, a címvédő Zsu Jang és Li Csin-jü mellett ott volt a futamban az egyik legnagyobb esélyes, a világbajnoki címvédő brit Elise Christie, a kanadai Valerie Maltais és a hatszoros világbajnok dél-koreai Csoj Min-dzsong.

Ennek megfelelően Jászapáti Petra a táv nagy részében hátul haladt, de aztán megelőzte Zsut és Maltaist. A negyedik hely B-döntőt jelentett volna (vagyis esélyt a pontszerzésre), csakhogy az utolsó kanyarban a döntőért nagyot harcoló Christie és Li is elesett – így viszont

Jászapáti Petra a második helyen ért célba, vagyis óriási meglepetésre döntőbe jutott.

A férfi 1000 méteren összesen kilencen jutottak az elődöntőbe, itt Liu Shaolin Sándor a négyfős futamba került, a dél-koreai Lim Hjo-dzsun, az olasz Yuri Confortola és az orosz Szemjon Jelisztratov mellé.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A futam első felében itt is látványos előzések voltak, az egyik kanyarban például Liu a negyedik helyről az elsőre jött előre. A koreai ezután még megelőzte, de Liu nagyon okosan versenyezve tartotta a második helyet, és végül

magabiztosan jutott be a döntőbe.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A nők 1500 méteres döntőjében a bírói döntések miatt heten indultak: Jászapáti Petra mellett két dél-koreai, Csoj Min-dzsong és Kim A-lang, a kanadai Kim Boutin, a holland Jorien Ter Mors, az olasz Arianna Fontana és a kínai Li Csin-jü.

Jászapáti Petra a hatodik helyen állt a rajt után, de hamar a hetedikre csúszott vissza. Tartotta a lépést a többiekkel, de kimaradt a lökdösődésből, aminek meg is lett az eredménye: a táv végén meg tudta előzne az olaszok legendáját, Fontanát, vagyis

a hatodik helyen végzett.

A versenyt végül Csoj nyerte meg, Li és Boutin előtt.

Jászapáti Petra itt már Fontana előtt.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A férfiak 1000 méteres döntőjében is volt egy, bírói döntés alapján szereplő versenyző, a kanadai Samuel Girard, Liu Shaolin Sándornak mellette a dél-koreai Lim Hjo-dzsunnal és Szeo Ji-rával, valamint az amerikai John-Henry Kruegerrel kellett felvennie a versenyt.

Liu sokáig az ötödik helyen állt, a vége előtt nem sokkal próbált előrébb jönni, de

összeakadtak a két koreaival, és mind a hárman elestek.

A versenyt így Girard nyerte Krueger előtt, de jött a videózás, hogy szabálytalan volt-e valaki. Végül kiderült, hogy Liu szabálytalankodott, így kizárták, vagyis nem végzett pontszerző helyen. A bronzérmes így Szeo lett.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK